Reklama

Reklama

Salamandr

(seriál)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Jedna obyčejná poklidná neděle, ve které je vykradena soukromá banka Jonkhere. Z 800 schránek bylo vyloupeno pouze 66 přesně vybraných schránek. Ostatní schránky zůstaly nedotčeny. Zmizely osobní věci, tajnosti, peníze v hotovosti a šperky. Vlastníky schránek jsou významní politici, magistrátní úředníci, obchodníci, a dokonce i vysocí armádní důstojníci. Majitel banky Jonkhere krádež policii neohlásí, a naopak zametá stopy po vloupání. Mezitím detektiv Paul Gerardi dostává tip od dávno zapomenutého informátora na zločin v bance Jonkhere, který se vlastně „nestal".
Vysoce hodnocený belgický dvanáctidílný seriál Salamandr je o prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater politiky, obchodu, justice a dokonce i armády. Účast v seriálu přijali renomovaní belgičtí a holandští herci. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dost napínavý seriál o velkém strachu, paranoi a vysoké politice, v světe, div se, Belgii. Nebýt pár mezer v logice a hlavně kvapně ukončené první řady, se stovkou bych neváhal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sestříhat oněch dvanáct epizod do podoby minisérie s výrazně menším počtem dílů, tak by šlo o vynikající a hutnou kriminálku z drsné škatulky „policejní vlk samotář versus zkorumpovaný politický systém". Potenciál tomu nechybí. Škoda, že je spíše tušený než vytěžený a převedený do praxe, protože takto zůstává akorát stokrát viděná, ale i tak ve výsledku celkem solidní a napínavá žánrovka, která je však soustavně degradovaná jedním (tu více a tu méně) otravným klišé za druhým a kolísavým tempem. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sérii jsem vnímal jako průměrnou až lehce nadprůměrnou, druhá řada už to tak vysoko nedotáhla. Zatímco příběh vystavěný kolem banky Jonkhere mě ještě dokázal zaujmout, belgicko- africké dobrodružství mě už často nudilo, hlavní hrdina na mě působil stále více jalově a logika s postupem času slábla až do ztracena a s ní i celý příběh. Seriál mě jako celek neoslovil, z mého pohledu šlo hlavně o ztrátu času. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Je to moc televizní, místama nelogické, trochu moc konspirační. Nejblbější je to, že trapně zasáhne náhoda, když se Paul Gerardi seznámí přes dceru s dcerou chlápka, kterej to celé zpaktoval (a kterej mimo jiné dokáže přežít postřelení ostřelovačkou a pak si jet autem v klidu za pomstou, jak kdyby se nechumelilo (teda poznámka: ono se ve skutečnosti fakt nechumelilo). Vadily mi opakované záběry vměstnané do děje kvůli divákovi, kterej neviděl něco z předchozích dílů. Jinak Filip Peeters v hlavní roli nebyl zas tak špatnej... Přemejšlel jsem nad 3 hv., ale na ty to nemá. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

80% - Případ belgického „komisaře Cattaniho“ mě chytil od prvního dílu. Poctivě jsem každou sobotu sledoval oba díly a těšil se na další týden. Samozřejmě, v zájmu napínavosti děje se seriál neubránil občasným nelogičnostem, ale byl tak zajímavý, že jsem si to uvědomil třeba až s odstupem. Uprostřed seriálu mírně došel dech, ale naštěstí ho zase brzy nabral, možná však mohl být tak o 2 až 3 díly kratší. Poslední díl pak představoval takovou vývrtku, že jste až cítili, jak vám vítr sviští kolem uší. Obsahoval ale taky několik nelogičností, např. těžce postřelený, který se najednou sebere a jede si autem vyřídit účty, což je ale thrillerová klasika. Ale i přes zmiňované drobnosti se mi příběh líbil. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

nemôžem si pomôcť ale od úplne prvého momentu mi to pripomína Chobotnicu- La Piovra, dokonca i hudbou akoby sa snažili tvorcovia využiť potencial už obohrateho motívu... Cattani v Chobotnici podobne ako i Gerardi v Salamandrovi sú Dávidovia v svete Goliašov, Škoda len že v prípade Salamandra som sa dosť často nudil, ale tak to už v prípade takýchto žánroviek chodí... ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Pěkně špinavý příběh z Belgie. Příběh, kde organizovaný zločin infiltroval celý stát. Prý inspirován skutečnými událostmi (?). Lahůdka pro milovníky konspirací, tajných společenství a dobrých kriminálek, která donutí diváka zapřemýšlet. Dost podobné české Expozituře, jen o hodně lepší! ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Vyloupení banky v prvním dílu je brilantní, ale zbytek (vydržel jsem do 4.části) je bohužel nesnesitelně rozvleklý, tupé řemeslo bez nápadu, hlavní hrdina - dědula bez charisma. ()

Martin1979 

všechny recenze uživatele

Mně ten závěr nějak nepozdával. Jak to všechno šlo 10 dílů krásně pomalu, tak poslední dva díly prostě zrychlily a všechno smázly............. ale celkově hodně dobrý ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Solidní TV detektivní seriál u kterého si lze dobře odpočinout a zapřemejšlet si proč je problém udělat tak dobré řemeslo pro naše televize, když to zvládaj i v Belgii, zemi jejíž TV tvorba je pro mne naprosto neznámou. Seriál vysílá BBC a zakoupil jej i Netflix. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

V rámci toho co představuje čt v rámci krimi detektivek ve svém programu nadprůměr. Jen škoda, že v hlavním vysílacím čase běží domácí podprůměrná a vykradená kriminální estráda s průměrným herecko zpěváckým obsazením a o třídu kvalitnější filmy ze Švédska, Dánska, Norska či Belgie jdou pro diváka od deseti či později. ()

Nugat 

všechny recenze uživatele

Moc z toho nadšená nejsem, některé nelogičnosti v ději, zabití policisty v posledním díle a úplně mně dostává chování žen... Holka co dělá sex pro zábavu, zamilovaná dcera miliardáře, manželka ministra, když sváděla hlavního hrdinu i chování jeho manželky.... Odkud ti lidé spadli? Ale jinak je to solidní kriminálka. ()

TazTheDevil 

všechny recenze uživatele

Je to marný, je to marný... Ano, můžu po 3 dílech kritizovat pár scén, které i mně přijdou zdlouhavé. Ale Filip Peeters svou roli sehrává bravurně a člověk mu naprosto zoufalství, vztek, odhodlání a další emoce věří. Fiktivní belgická politická a finanční elita dostává vykreslením charakterů řádně na frak, snad až příliš černobíle, ale budiž. A kopírování Chobotnice? Shrnul bych slovy, že za těch pár desítek let se sice změnily prostředky, ovšem hnací motivy zůstávají stále stejné: hněv, pomsta, nenávist, moc a touha po ovládání, hmotné statky. Inu, jsme lidé, přátelé! ()

JR54 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrá kriminálka. Když jsem si všiml, že na dvojce jde něco z Belgie, dost mě to zaujalo a řekl jsrem si, že to tedy zkusím...začátek super, vyloupení banky dost slušný. Pak se tam objevil ten děda a hned v posteli s hezkou ženskou. Trochu zvláštní polda, ten že by vydržel 12 dílů??? No, nejen vydržel, proplul jimi se slušnou grácií. Vůbec lze říci, že herecké výkony jsou velmi dobré - Jonkhere, Percigal, Wolfs...Jen dějová linka, která se odehrávala ve 2. světové, byla dost rozvleklá. Osobně bych ji zkrátil a zařadil o něco později...ale to je jen malá kaňka, celkový dojem mi to rozhodně nekazí. Co na závěr? Většina kriminálek ze zemí, kde s nimi mají zkušenosti, se můžou jít klouzat. ()

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Velké téma politiky provázané se zločinem podané v komorním belgickém balení. Byť jsem měl od počátku spoustu výhrad, s ohledem na příznivé recenze jsem vyčkal s vlastním hodnocením až do konce. Pořád jsem čekal na nějaký zajímavý moment, zvrat, vývoj, místo toho jsem byl svědkem stále větších dávek průměrnosti, předvídatelnosti a klišé ve spojení s pitomým chováním téměř všech postav. Od počátku bylo zřejmé, kdo je kdo, co je to ten Salamandr, "záhada", co se stalo v roce 1944, byla jasná od půlky série, veškeré "vyšetřování" bylo tak jen vyplňováním dvanáctidílného zbytečného děje. Gerardi sice pořád chodil a vypadal, že se právě vrací z flámu, ale to bylo tak vše z atributů osamělého drsného poldy, co mohl nabídnout. Nevyšetřil vlastně vůbec nic a nebýt neskutečných náhod, museli bychom se nudit o pár dílů déle. Největším "detektivem" tak vlastně byl mladý mnich-hacker. Také mě trochu zaráží, proč si všichni mocní v Belgii schovávají kompromitující materiály proti sobě, navíc často v podobě "vyvolaných" fotek, což mi v druhé dekádě 21. století přijde trochu "out". Zlatej Cattani. ()

skipik12 

všechny recenze uživatele

Uplne obycejny, tuctovy serial- neurazi, nenadchne. Ztraceny cas pro me. Max 50%. Spousty kriminalistickych chyb, nekde zbytecne prehnane- knez co se hacknul do narodni banky- vysmech. Kdo tomuhle dal vic jak dve hvezdy opravdu nevidel zadny poradny serial a necha se krmit tema srackama co do nas nase televize cpou za ceckove serialy. Aspon ze to CT davala po dvou dilech. Ostatni televize by to rozhazely aspon na 3 mes.:) Pokud chce nekdo super serial tak treba The Company, House of card (oruginal ale i USA remake). a dalsi staci se trosku porozhlednout. Tohle bylo vazne trapne, hodne moc. Vystihl to presne uzivatel Ruda.neck. ()

Reklama

Reklama