Reklama

Reklama

Když zvířata sní

  • Dánsko Når dyrene drømmer (více)
Trailer

Devatenáctiletá Marie, outsiderka v ostrovní komunitě, žije sama se svými rodiči. Nemá nikoho, komu by se mohla svěřovat, kromě Daniela, mladého muže okouzleného její divokou povahou. Místní lidé však mají z dívky obavy, neméně pak z její matky, která je upoutána na invalidní vozík, trpící záhadnou chorobou. Když Marie zjistí, že se její tělo mění – na její hrudi a zádech roste hustá srst – začne pátrat po odpovědích vztahujících se k utajované rodinné minulosti. Po něčem, co bude mít nedozírné následky pro ni i pro celou rodinu – a také na volbu, kterou musí učinit. Pustá skalnatá krajina Jutska zahalená do úchvatné palety mořských barev, doprovázená tradičními folkovými melodiemi, dává tušit neotřelý a sebejistý hororový thriller. Když zvířata sní, není radno je rušit. Bývají pak agresivní. (Film Europe)

(více)

Recenze (67)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mělo se jít hlouběji do psychologie postav (tady se toho o nich vlastně zas až tolik nedozvíme), anebo přitlačit na pilu co se týče krve a děsu. V této podobě je film příliš matný, nevzrušivý, nemastný a neslaný, dalo by se říct. Na depresivní severské drama příliš mělké, na horor příliš nezúčastněné. Záměr přinést vlkodlačí Låt den rätte komma in chápu, ale bohužel, nezdařilo se. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nápadité, originální, minimalistické, až mysticky hypnotické, ale bez ducha, bez emocí a bez jediného momentu, kde bych si řekl, že si film tu pozornost zaslouží. Na to, jaký má film námět, je až překvapivě nudný a nezábavný. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Podobne minimalisticko-atmosferické ako švédsky Let the Right One In s dejovým pôdorysom a lá "Carrie nastupuje do svojej prvej práce". Ovšem tam, kde si švédské upírske tesáky udržali svoju auru inakosti až do konca, u dánskeho vlkozuba záverečná 15-minútovka až príliš pripomína beh cez známe a tým pádom jednotvárne žánrove formulky a klišé. Namiesto sviežosti tak ostáva po skončení v ústach pachuť zvyšku pokrmu zo včerajška...škoda. 6-7/10. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý melancholický příběh. Debutující Sonia Suhl v hlavní roli je castingové terno a dále to nakopává kamera a hudba z říše snů. Tušil jsem, že mi to sedne. První "hororová" pecka roku 2015 a těším se na další tvorbu pana režiséra. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NENECH SI NIC LÍBIT“… /// Dobrej filmařskej debut s trochou násilí a sexu. Seversky úsporná filmařina, která se snaží působit dojmem, že takováhle je realita. Nehororový lekačky plněj účel, stejně jako atmosféra v rodinnejch scénách, při kterejch se postupně vodhaluje tajemství. K tomu si přidejte pomalý tempo, ponurej vzhled a jednoduchý dialogy. Když pak Marie dostává důvod být sama sebou, stupňuje se napětí a přibývá násilí. Závěr připomíná středověký legendy, ve kterejch se vystrašení vesničané snažej zlikvidovat nechtěný monstrum, který však (i z pudu sebezáchovy) ničí všechno, co se připlete do cesty. Takže se dočkáme očekávanýho a nevyhnutelnýho krveprolití, který tady připomíná spíš tragédii. O chytrosti příběhu svědčí i to, že můžete se stejným výsledkem zaměnit lykantropii třeba za homosexualitu... Film určenej intelektuálnímu hororovýmu publiku, který dává přednost evropskýmu filmu. Od něj se vočekává, že nemá potřebu topit se v hektolitrech krve, ani nepotřebuje všechno polopaticky vysvětlovat. Já jsem někde mezi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Studuju nový vlny. Třeba teď jedu „Nordic Twilight“. 2.) Baví mě filmy, ve kterých lidi mizej z jinejch důvodů, než z politickejch. 3.) Na zahradě máme zahrabanýho doktora. 4.) Thx za titule „majo0007“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Taký smutný príbeh jednej holčiny, ktorá zdedila po matke veľmi zvláštnu chorobu a začne sa postupne premieňať. Do jej života vstúpi láska, ale keďže obyvatelia malého, prímorského mestečka sa jej boja, chcú jej to spočítať, takže sa to podľa očakávania vyhrotí (aj keď toho sa divák dočká až v záverečných minútach, ktoré celý film aspoň trochu oživia). Dovtedy je to celé také spomalené a monotónne, ale vôbec nie zlé. Chválim predovšetkým hudbu, prostredie a peknú atmosféru. Na "Let the Right One In" sa to však ani u mňa nechytá, ten mi pripadal omnoho zaujímavejší. Zase na druhej strane, ja mám takéto chladné, severské, melancholické snímky celkom v obľube. Len netreba mať príliš vysoké očakávania. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kdyby Jonas Alexander Arnby v závěru přitlačil na pilu a předvedl nám houf kvalitních a detailních gore scén, tak hodnocení vypadá úplně jinak, tuším u všech !! Takhle se bohužel jedná o celkem pomalou, naštěstí nenudící hororovou drámu se zajímavým námětem a slušnou severskou atmosférou, nic víc. Låt den rätte komma in je však úplně jinéj level, co se týče atmosféry i storybuildingu. 60% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Marie…nenechej si nic líbit.“ K filmu jsem přistupoval s nijak zvlášť velkým očekáváním a zároveň s vidinou toho, že se místy možná nechtěně zasměju. Klíčové na tomto filmu je podle mě najít si cestu k hlavní hrdince, bez toho se asi nemá na snímek smysl dívat (a to co nejdříve, poněvadž už po cca 20 minutách začne postupná „proměna“). V mém případě to klaplo, fandil jsem jí naplno a vzhledem k „milému“ kolektivu, který Marii obklopoval (a vlastně vůbec všem na téhle vesnici nebo co to bylo), čekal na zadostiučinění (myšleno pomstu). Navíc si užíval vcelku slušnou (zlověstnou) atmosféru se sem tam nějakou tou lekačkou (naladí už takové zakašlání či ptáci) a také si vzpomněl na zde mnohými zmíněný švédský film Ať vejde ten pravý, se kterým má dánský „příbuzný“ pár věcí společných…zkrátka vaši dceru či milou musíte brát takovou jaká je, znáte to. No a pak začne to očekávané „řádění“, které už je (mírně řečeno) úsměvné, ale pokud jste si Marii oblíbili, dá se to přetrpět. Slabší průměr je pro film tak akorát. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když zvířata sní. Třeba kus lidské krkavice nebo vesnického lékaře.. Studie obav ze známého, strachu z neznámého a oblačnosti nad jutským pobřežím. První dvě položky zaostávají v působivosti, protože na polích coming-of-age filmu i body hororu hospodaří s klasickými prostředky a na emocích a psychologii spíše šetří (výjimkou budiž rodičovské goodbye Mikkelsena staršího). Poslední plavba na rybářském Demeteru pak potvrdila, že ani lykantropická akce nebude sázet na nějakou gore okázalost a nechá diváka v mlžném oparu odhadovat, jestli srdce zasáhne střelivo ze stříbra, nebo Amorova toulce.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pomalá, príjemne natočená hororová dráma zo sympatického dánskeho prostredia, ktorej podľa môjho názoru trochu škodí spájanie s "Låt den rätte komma in", ku ktorému je od prvopočiatku prirovnávaná. Čo následne vytvára zbytočne veľké očakávania - a zároveň sklamania -, keďže na to jednoducho nemá potenciál (obsahový ani formálny) a ani nejakú iskru, vďaka ktorej by človek získal dojem, že naozaj sleduje niečo nevšedné. Myslím, že predkladať to ako komornejšiu / dospelejšiu / jemnejšiu variáciu na "Ginger Snaps" by bolo čestnejšie voči divákovi i samotnému filmu a nestrojilo by to ani také neopodstatnené vyhliadky. Čím ale rozhodne nechcem povedať, že by to bolo zlé. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mária žije v jednej domácnosti spolu s otcom a ťažko chorou matkou, ktorá je odkázaná na každodenné opatrovanie. Situácia sa pre mladú dievčinu ešte viac skomplikuje po zistení totožných príznakov. Mária odmieta podstúpiť liečbu rodinného lekára. Je totiž presvedčená, že podstata jej choroby spočíva v úplne iných dôvodoch. A má pravdu! No čo zvestovať našemu divákovi o tomto chladnom snímku zo severu. Snáď len, dobrý film, nie najhoršia dráma, slabší horor. Napriek tomu, že je na režisérovi jasne vidieť, že vie čo robí, do úplne zdarného záveru snímok nedotiahol. Na to by musel mať viac "odvahy", respektíve hlbšie do vrecka. Dejovo či príbehovo sa "When animals dream" na svojich úspešnejších predchodcov nechytá, navyše keď neponúkne nič navyše, ako napríklad gore či iné hororové prvky, nemôže dosiahnuť na vyššie méty než okraj primeranej priemernosti - 55%. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Když zvířata sní, zdají se jim hrozný psychárny... Třeba o tom, že jsem odvržená Dánská děvka co se mění ve vlkodlaka. Celý tento můj strhující a emotivní příběh vyplňuje tklivá hudba a přímo dokonale, minimalisticky, vykreslená psychosociopatická struktura příběhu zasazená do absolutně, depresivně, dokonalé realisticky zobrazené atmosféry nepochopeného artu v jehož stínu bledne můj chabý pokus o narativní nastínění dosud utajených faktů vedoucích k rozluštění skrytého poselství tohoto nedoceněného snímku. Ehm co jsem to tu právě vyblil za hovna... No nic nebudu si hrát na Bludmana, ani se tu nepokusím cizím a neslušným jazykem říct něco co jste si patrně už dávno odvodili. Je to prostě odpad! 5% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tenhle vlkodlačí horror mě bavil neskonale více, než utahané upírské drama Låt den rätte komma in. Temné, syrové, chladné, avšak nenudící. Dáni vypadají jako Vikingové (což nepřekvapí), Dánky jsou krásné poněkud jinak, než dívky a ženy v našich končinách. Odmyslet si výdobytky současné techniky měl jsem pocit, že děj se odehrává ve středověku. Na téhle alegorii je fajn, že si lze dosadit jakoukoliv bolest současného světa a přitom snímek nic neztrácí na své působivosti. Výborná kamera s nahnědlými filtry (snad jen občas rušily příliš digitální mraky) a skvělá hudba (nahráli ji Češi) doplňují příběh, který postupně směřuje k tragédii....Umírněnost gore scén mi tentokrát nevadila, ba co dím, film by se klidně bez krve obešel. ,,Měním se v monstrum a ještě před tím chci sex!" ()

juta 

všechny recenze uživatele

Prostředí severu rozhodně působí velmi dobře atmosfericky a díky tomu do toho téma přeměny zapadá ještě více, než normálně. Ale bohužel nějaký hlubší vývoj to nemá. Dánská jednohubka. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najväčšou devízou filmu je mrazivá atmosféra rybárskej dedinky, kdesi na škandinávskom pobreží, ktoré dokonalo dokresľuje bezútešný život miestnych obyvateľov. Podobne Sonia Suhl je úplne famózna, má to proste v krvi (charizma a neobvyklý zjav). Bohužiaľ scenár je mizerný; obyčajná báchorka na pár strán, bez vierohodných emócií, s plytkými postavami a celá podľa jednej predvídateľnej schémy. A práve preto je scestné označovať Når dyrene drømmer za nový Let the Right One In, lebo práve to bolo najväčšou devízou švédskej upírskej pecky. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[SCANDI 2014] Jonas Alexander Arnby nie je Thomas Alfredson a Niels Thastum nie je Hoyte van Hoytema. O tom už písali mnohí a je pravdou, že po druhý raz táto mrazivá severská hra na resuscitáciu žánrového filmu nemá taký účinok. Čomu však už až takú pozornosť nevenujú, je, že Når dyrene drømmer pripomína dánsku kombináciu Twilightu a receptu na americký tínedžerský horor. Vo filme nechýba množstvo erotických scén, postavy postrádajú hĺbku a už od začiatku je jasné, koho hrdinka zabije ako prvého. Horší je však fakt, že mnohé hororové pasáže vyvolávajú skôr smiech, než strach. 40% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V niektorých momentoch tomu nemôžem uprieť celkom slušnú atmosféru. Avšak tá bola často narúšaná prílišnou sterilitou dejovej linky, ktorá mi prišla až príliš jednoduchá, priehľadná a totálne bez akéhokoľvek nápadu. Pritom námet tu ponúkol mnohé možnosti akými by sa mohol príbeh rozvinúť. Masakrík na záver bol celkom fajn, aj keď väčšina z toho bola utopená v absolútnej čiernote. Inak škoda, že to pozadie tajomnej choroby hlavnej hrdinky a jej matky nebolo vysvetlené trocha podrobnejšie. Slabší priemer. 55/100 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Nič svetoborné, ale určite neurazí. Ono už raz také sú tie škandinávske filmy. Chladné a pomalé. Je len na vás ako si ich užijete. V každom prípade sa z toho dalo vytrieskat oveĺa viac. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Má to svoji atmosféru(takovou jakou seveřeni umí) ale taky celkem pomalý tempo. Zklamáni budou ti co by od toho čekali nějakou krvavou jízdu. Tohle je spíš drama(než  horor) v minimalistickým pojetí se smutným melancholickým příběhem. Mě to ale celkem sedlo. ()

Související novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

25.02.2014

Součástí nedávno ukončeného filmového festivalu v Berlíně je i obchodování s novými filmy, které jsou v různých fázích postprodukce, natáčení, nebo se ještě točit vůbec nezačaly. Jeden z… (více)

Reklama

Reklama