Reklama

Reklama

Max Lambert, bývalý šéf lupičské bandy, si odpykává dvacetiletý trest. Před zatčením zakopal u kostela nedaleko Říma několik milionů ve zlatě, „výdělek“ ze své poslední akce. Se svým spoluvězněm Pierrem Bizetem připraví plán útěku a v převleku za duchovní se snaží odletět do Říma, kam zrovna v této době směřují církevní hodnostáři z celého světa. Takže dvě sutany navíc se mezi nimi lehce ztratí! Jenže uprostřed poklidného letu se objeví únosci, kteří nutí pilota obrátit letadlo na Tanger. Ale to zdaleka není ještě to nejhorší, co je na cestě za svobodou a penězi čeká. Jedinečná dvojice GabinBrialy, výborné dialogy a situace v komedii, která nestárne. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádhera.....a i kdybych při sledování tohohle filmu umíral, řekl bych to samý.....nádhera. Svatý rok je posledním filmem Jeana Gabina a já chci při této "příležitosti" jen dodat .......... Děkuju, bylo mě ctí Mistře !! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Teda podle hodnoceni jsem cekal nejakou ultimatni komedii, ale nic takovyho jsem nedostal ani vzdalene. Sice pribeh o utikajicich veznich, jejichz letadlo unesou, je docela dobrej a ma slusnej potencial, ale ten je vyuzitej jen minimalne. Obcas padne nejaka paradni hlaska nebo Gabin s Brialym udelaj slusnou scenku, ale to je tak vsechno. Vetsinu casu se tak dej hrabe na jednom miste, nic moc se nedeje a spis to nudi. Zachranuje to pak akorat zamracenej Gabin. Fakt jsem cekal daleko vic. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

"Jsme v prdeli, monsignore:-)"! "Dej pokoj, já už jsem přispěl." Ve své době jistě skvělá odpočinková komedie s vtipnými hláškami a úsměvným a vtipným dějem, dnes už místami poněkud staromódní nuda, sotva průměrná:-(Ale Gabin byl pan Herec, český dabing udělal také hodně. Nezapomenutelný a nepřekonatelný Jean Gabin ve své poslední filmové roli. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Skvělý Jean Gabin jako uprchlý kriminálník ze staré školy v převleku za biskupa a úsměvný situační humor francouzského kriminálního snímku. Gabinovi zdatně asistuje neméně výtečný Jean-Claude Brialy coby spoluvězeň v převleku za kněze. Letadlo s oběma prchajícími je však uneseno: "Jsme v prdeli, monsignore." Film, který si nenechám nikdy ujít. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=6RT_wEJ73ns ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsme v prdeli, monsignore." Takhle se vyjadřují kněží? Normálně asi ne, ale Max s Pierrem strávili za mřížemi moc času, tak jim odpusťte jejich mluvu a vyzpovídejte se ze svých hříchů. Hlavně těch sexuálně peprných. Já se přiznám, že jsem Svatý rok jsem viděl mnohokrát a pokaždé jsem se u týhle skvěle namíchaný směsi napětí, humoru a neslýchanejch duchovních vulgarit výborně pobavil. To zkrátka bývaly časy, kdy k útěku z vězení stačila kombinace štěnice - pilník - kanál a k únosu letadla otevřít dveře do pilotní kabiny. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Gabinovo rozloučení s diváky s pravým francouzským šarmem. Humor na úrovni, příjemné dialogy a skvělí herci. Není to film, kde se válíte celou stopáž, zato když přijde vtip, stojí za to. Vedle hojně citovaných "Jsme v prdeli, monsignore" či "Já už jsem přispěl" mě uzemnila postava feministky. "Žena má přijmout milost z rukou ženy? Jak ponižující." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Labutí finále mistra Gabina, které se s elegancí zaměřuje na skutečnost, že úroveň, šaty a falešný pas dělají člověka. Klikaté cesty Páně mohou vést k malověrnosti, nicméně ani únos letadla nemusí být zas až tak stresující záležitost, obzvláště když svůj prostor využije hláškující abbé Jean-Claude Brialy a vztah vrchní komisař - pragmatický gangster čerpá ze vzájemného respektu. Apropo, zajímavá symbolika úplně poslední věty a posledního záběru. Pan Herec už přispěl dost a smířen odchází.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin je herec-pojem, o němž lze bez nadsázky napsat, že zatímco jiní herci se o role ucházejí, v Gabinově případě platí, že je poctou pro roli, kterou si vybere. Vynikající "šprechr", skvělý mistr uměřeného realistického herectví, charakterizovaného maximální sevřeností a až strohou úsporností gest i mimiky, záříi ve svém posledním filmu způsobem, který bere dech. Nepochybně i proto, že má vynikající sekundanty v "lupinovi" Jeanu-Claudu Brialim, stále půvabné Danielle Darieuxové i v neméně zdatném policejním komisaři Barbierovi v podání pro mne zcela neznámého Henri Virlojeuxe a znamenitém, skvěle vypointovaném scénáři Galeyově a Vilfridově, jehož přednosti dále zdůrazńuje skvělá režie klasika francouzského hraného filmu Jeana Giraulta. Detektivní komedie, postavená na francouzském espritu, je současně jízlivým pohledem na společnost své doby. Kritické ostří je "mixováno" ne jako hlavní ingredience, ale naopak jako cosi navenek druhotného, s příběhem téměř nesouvisejícího. Ale skutečnost, že prokreslení psychologie a myšlení protagonistů, ale i okrajovějších postav je věnována mimořádná pozornost, naznačuje mnohé, mj. i již konstatovaný kritický osten ať už v konzulově postavě v Tangeru či v podnikatelském pragmatismu zástupce italských aerolinií nebo zjevném diletantství trojice únosců, z nichž se herecky jako nejvýraznější jeví Nicoletta Machiavelli, není náhodná. Pozoruhodně zdařilé sloučení "lehkého" a "hlubokého" pohledu ve zdánlivě běžné klasické detektivce si uchovává svou svěžest, živost a nadčasovost pohledu a záběru i po desetiletích, která uplynula od jejího natočení. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Francouzská komedie, která je spíše inteligentně a velmi poklidně podávána. Takže pokud očekáváte nějaké bláznivé excesy a eskapády, nejspíše nebudete plně spokojeni. Svatý rok mi přišel jako Gabinovské krimi dílo, lehce podkresleno humorným podtónem. Spíše jsem z něj měla dojem jako z díla, které bylo vytvořeno s jistým důrazem na důležitost, a ne jako z čisté, odlehčené komedie. A takto na mě působí spousta těch Gabinovských. Což mi rozhodně nevadí, protože vždy se jedná o skvěle zvládnutý snímek, ač svým stylem "chladného" humoru, nepatří k mým oblíbeným. "Vaše tělo, které bůh obdařil tak půvabnými tvary, nebylo stvořeno k tomu, aby sešlo v dešti kulek za kalného jitra." ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z mojej strany asi nedocenené, no Gabinov ksicht je pre mňa asi tak vhodný na komédiu, ako Funesov pre horor. “Svätý rok” je z pohladu námetu výborným počinom, no na komédiu toho ponúka naozaj pramálo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mistrovské rozloučení, nechce se věřit, že to je poslední Gabinův film. Musím pochválit i český "staroškolský" dabing - obzvlášť Josef Větrovec coby policejní komisař exceluje. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vzdycky kdyz nekdo unese letadlo odnesou to nevini lide zbabelci! prasivy kreteni! nejzabavnejsi unos letadla co jsem kdy zkouknul Gabin se svym suchym humorem je totalne nad veci nadhled je tu davkovan az pekelne a monseniur je v prdeli co dodat tezka zabava zadna blazniva komedie spis hlaskovaci jizda jako hrom ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Poslední filmové rozloučení s velkým Mistrem Gabinem. :-) Děkujeme. Takhle krásný dobře zpracovaný komický útěk dvou trestanců, Gabin plný života a jako by stáří nakonec muselo alespoň na chvíli ustoupit velkému herectví. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ono to není jen o tom, že u komedie musíte řvát smíchy od začátku do konce, jinak stojí za starou belu. Abyste si užili koncert, taky přece není nutné chodit křepčit do kotle a nechat po sobě šlapat. Stačí sedět vzadu s čupr holkou, luskat si do rytmu a nasávat krom vínka i atmosféru. Tak je to i s francouzskými filmy. Kdo je zblblý současným trendem, že komedie = fakt hustej náser, ten by se sem snad ani neměl vyjadřovat, protože noblesu je v dnešním světě potřeba chránit. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Starý trestanec Jean Gabin vyráží s parťákem do poslední akce. V převleku za biskupy jedou najít dávno ukrytý poklad. Během cesty jsou však uneseni ´začínajícími´ únosci. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Starý lupič s priateľom utečie z väzenia, a v prevleku za kňazov sa snaží dostať na miesto, kde kedysi ukryl svoj posledný lup. Po jeho stopách sa však vydáva inšpektor, ktorý ho osobne zatvoril do chládku, a aby to nebolo málo, lietadlo, ktorým väzni letia priamo do Ríma, obsadia únoscovia a odklonia ho do Tangeru... Výborná komédia s tradičným Gabinom a Brialym. K tomu skvelá hudba, kopec hlášok a záver, z ktorého by nejeden dostal infarkt :D 85% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Budu za burana, ale tohle je hodně omšelé a tuctové, pořízené za mrzký peníz. A to mám oldies komedie hodně rád, přísahám. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká príjemná rozprávka o zločincoch, ktorých si rozhodne musíte obľúbiť. Dejová linka veľmi naivná, no nepozeralo sa na to zle. Na druhú stranu to ale neponúkne nič také, čo by sa malo zapamätať dlhšie ako na pol dňa. Možno až na zdvihnuté obočie na záver v ponímaní toho milosrdného pána policajného komisára. A dostalo sa aj na charitu... takže bum bác, a rozprávke je koniec. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Reklama