Reklama

Reklama

Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988)

  • Česko Druhý valčík (Steaua : Dinamo 1988) (festivalový název) (více)
Trailer 1
Dokumentární / Sportovní
Rumunsko, 2014, 97 min

Obsahy(1)

Otec a syn před obrazem doby, která svou banalitou odráží podhoubí Ceaușescova režimu rok před pádem. Dinamo a Steaua – armáda versus tajná policie. Domácí dříči proti vítězícím zarputilcům. Na čí straně stál Adrian Porumboiu jako možný nástroj manipulace? Pro koho měl v zápase pískat? Neměl raději derby – utopené ve vytrvalé sněhové bouři  prosincového termínu – pro špatné podmínky odvolat? Nezáživná hra na dva poločasy, provázená znaveným rozhovorem filmaře a jeho objektu zájmu, přináší průnik do svědomí soudce, upřímnou zpověď filtruje vědomí záznamu a také ostych před vlastním synem. (Cinema Glok)

(více)

Recenze (7)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Rumunsky pozorovatelsky realismus dosahl dalsiho levelu. Na novy film Cornelia Porumboia - ktery nam dal perly jako 12:08... a Policejni, adj. - prislo na Art Film Festu 10 (!!!) divaku (a to se tady na vse stoji fronty). Zahy jsem pochopila proc - cely film sledujete VHS zaznam (bez zvuku!) fotbaloveho zapasu z '88, ktery tehdy piskal reziseruv otec. A ted se na nej divaji a unyle a sporadicky jej komentuji. Jako experiment s kognitivnim vnimanim asi funguje - u serie mikrospanku jsem zjistila, ze rozumim rumunsky... a nakonec jsme zustali jen 4. Filmovy vedec ma tezky udel. A to jsem jakozto divka z fotbalove vesnice na ocumovani muzskych nohou do O vyrostla. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Tak jako Jiří Kolář občas "dělal" tzv. nalezené koláže, což byly fotografie v novinách sami o sobě tak dokonale fungující (na principech konfrontáže), že na nich nebylo potřeba nic dotvářet, jen je vystřihnout, nalepit na čistý papír a pojmenovat, tak Porumboiu udělal tento "nalezený film". Invence autora je takřka nulová, ale nikdo jiný by toto dílo stvořit nemohl - on je synem tohoto otce, on má v sobě přirozený smysl pro humor, hloubavost a dramaturgický cit, takže předem nepřipravovaný rozhovor dokáže ukočírovat tak, že je tato zvuková stopa ve spojení s obrazem (do kterého autor absolutně nijak nezasáhl) schopna generovat neobyčejně krásný divácký zážitek (mimochodem také velmi inspirativní pro diváka, který přemýšlí o nejelementárnějších principech fungování filmového díla). A všechna čest Artcamu, že se odváží právě tento snímek koupit pro českou distribuci. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Pro mne především velká nostalgie.... Atmosféra doby vystižená prostřednictvím fotbalového zápasu stočeného z VHS a puštěného bez zvuku.... Trefné komentáře režisérova otce, který tehdy zápas pískal (nepřipouští, že by tehdy nějak pochybil). Nic podobného už dneska na stadionech neuvidíte.... Pro toho, komu fotbal nic neříká to ale musí být 97 minut utrpení..... ()

ageller 

všechny recenze uživatele

Film poezie. Otec a syn. Policie vs Armáda. Fotbal. Rumunsko. Sníh. 90 min. Premiéra na Berlinale 2014. Cena Best Feature Romanian Film na Transilvania Int Film Festival. Premiéra na Slovensku - Art Film Fest Trenčanské Teplice. Premiéra v ČR - Ostrava Kamera Oko. ()

Reklama

Reklama