Reklama

Reklama

Mara

Trailer 1

Kate (Olga Kurylenko) je přivolána detektivem McCarthym (Lance E. Nichols) k případu, kde došlo k podivnému úmrtí muže a hlavní podezřelou je manželka Helena (Rosie Fellner). Má se s ní pokusit promluvit, ale předtím se seznámí s dcerou Sophií (Mackenzie Imsand). Ta jí prvně řekne o tajemné ženě. Kate na vše nahlíží jako "profík" v oboru psychologie, a tak vše bere s nadhledem. Postupem času se ale jasné důkazy mění v hořké poznání reality. To už je však pozdě, protože démon "Mara" (Javier Botet) si bere to, pro co přišla! (Rodriguez)

(více)

Recenze (52)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ako keby som videl kopírku Slumber a Dead Awake. Presne to isté. Spánková paralýza plus zlý duch. Očividne bude v priemere raz do roka vychádzať horor s týmto námetom. A asi aj na rovnakej úrovni. No samotný démon, z ktorého nám väčšinou ukazujú len dolámanú vyziabnutú ženskú postavu pripomínajúcu japonské vlasatice, mi teda veľmi pútavý nepríde. Herci v pohode, pár ľakačiek, v rámci možností "ako tak" vyhrotený záver, ale napriek tomu som vedel už v prvej tretine filmu, že viac ako na priemer to nebude. Film už nemá čím zaujať a ani strašidelné mi to nepripadalo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nočná mora je skvelá bytosť, ktorá má hlbokú tradíciu aj v slovenskej mytológii, preto ma prekvapilo, že po nej siahli tvorcovia britského hororu. Ale na druhej strane som tomu rád, pretože je to ozaj strašidelný tvor. Desivá entita, ktorá na nešťastníka útočí v noci, zaľahne ho, nastáva spánková paralýza. Škoda prehajdákaného scenára plného predvídateľných momentov a Olgy Kurylenko, ktorá je na jednej strane pekná a snaží sa, ale čo z toho, keď na to herecky proste nemá. Možno raz mať bude, ale v tomto filme nemá a ako hlavná hrdinka je pomerne slabá. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Pyčo tohle ne! Jak je něco hubený, dlouhovlasatý a má to divný pohyby, tak jsem posraná. Což znamená, že se nesmím ani koukat po ránu nebo po chlastu do zrcadla, protože by mě šlak trefil co to tam je za zpíčenýho démona. Pokud tedy žijete v neustálém strachu sama ze sebe jako já a navíc jste čuměli na všechny Ju-Ony, Nenávisti, Kruhy, Kolečka, Čtverečky atd, neznamená to, že už budete otrlejší. Pořád budete posraný až za ušima.Mara je odporná čubka, co se na člověka vrhne, když si spokojeně chrápe a postará se o to, že už se dotyčná osoba neprobudí. Neříkám, že jsem byla přímo vyděšená, to ne. Jen říkám, že jsem po zhlédnutí filmu dala pět kafí, litr energeťáku, tři lajny koksu a každých deset minut si dávám elektoršuky na bradavky, abych zůstala vzhůru. Alespoň ta KuříLenka je furt šukézní, taky bych si na ní lehla... ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Po těch všech Bye Bye Manech, Slender Manech a dalších hororově sterilních postavičkách, které by neuspěly ani v konkursu na slaměného strašáka v poli, konečně přichází démon nahánějící hrůzu. Jakožto zdejší hororový expert pochopitelně disponuji obsáhlými znalostmi mytologie, folkloristiky či religionistiky, kde se obdobné bytosti v hojné míře vyskytují, a tak nemohu nezmínit, že předobraz Mary nalezneme i v rámci slovanské tradice. Pan režisér však čerpal inspiraci i v zemi vycházejícího slunce, kdy klasickou západní strukturu vyprávění zajímavě obohacuje o prvky typické pro J-horror. Ve výsledku se tak jedná o poměrně vydařený debut, který udiví výtečnými hereckými výkony a vybroušenou atmosférou, výrazně méně pak scénáristickou (ne)nápaditostí. Snímku Mara uděluji slabší čtyři hvězdy. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po záhadnej smrti svojho manžela je Helena (Rosie Fellner) označená za hlavnú podozrivú. K prípadu je povolaná aj psychologička Kate (Olga Kurylenko), pretože Helena je presvedčená, že za smrť jej manžela je zodpovedná tajomná démonická entita. Keď sa Kate dozvie o Mare, ktorá svoje obete zabíja počas spánkovej paralýzy, začína si uvedomovať, že všetky detaily týkajúce sa prípadu začínajú smerovať práve k tomuto démonovi. - Ďalší podarený horor zameraný na fascinujúci fenomén spánkovej paralýzy. Minulý týždeň som k Dementia Part II písal, že ide o najrealistickejší hororový námet, ale teraz som si uvedomil, že spánková paralýza je v tomto zmysle taktiež velmi silná. Spracovanie je v štýle komerčnejších moderných PG-13 hororov, takže netuším, aký precitlivený ujo tomu napálil R-ko. Ale rovnako ako v podobných prípadoch sa na to vďaka solídnym technickým aspektom pozerá dobre a je to aj celkom nabité akciou a nenájde sa tu vela nevýrazných pasáží. Naviac pani Olga Kurylenko podáva velmi presvedčivý výkon, rovnako ako môj oblúbenec Javier Botet, ktorý našťastie dostal viac priestoru, než tomu zvyčajne býva. Záver bol trochu prestrelený a kazil dojem, ale to režisérovi odpustím, keďže to je jeho debut, ktorého sa dočkal po trinástich rokoch od toho, čo začal točiť svoje krátkometrážne horory. + Javier Botet + Lance E. Nichols + herečka z Vampire Academy + herečka z Muck + herečka z The Neighbor + herečka z The Housemaid ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Milo prekvapený, ako na mňa táto atmosferická “jednohubka” zapôsobila. Nie, nie je to horor roku, z ktorého by sa fanúšik žánru začal od strachu “pomočovať”, no kritéria na úrovni lepšieho priemeru určite spĺňa. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Obstojná duchařina s bubákem, respektive noční můrou. Již odpradávna se toulá po světě stvoření, které vstupuje lidem do snů a děsí je. Způsobuje jim spánkovou paralýzu a později smrt. Noční můra, Mara, vstoupí i do života mladé ženy Kate. Musí ale dojít k několika úmrtím, než pochopí, že je sama v ohrožení života. Slušná kamera, místy napínavá atmosféra a naštěstí minimum lekaček a padajícího nádobí, byť se jim autoři nevyhnuli. Nechybí krátký záběr na slavný obraz Noční můra od Henryho Fuseliho. Freddy to samozřejmě není, ale na jedno podívání fajn. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Keď sa tešíte na to, ako hlavnú hrdinku celý čas zabijú, asi nebude čosi v poriadku. Mytológia spánkovej príšery nebola nijak detailne skúmaná a film ma viac-menej nemal okrem pár creepy scén ani čím zaujať. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O spánkových démonoch a nočných morách už toho bolo natočeného požehnane, je ťažké prísť s niečím, čo by aspoň trocha zaujalo. No treba uznať, že v tomto prípade prišli autori aspoň s niečím zmysluplným, čo dávalo hlavu aj pätu. A nemyslím tým iba tú škvrnu v oku. Na druhú stranu ocenil by som lepšiu prácu s bubákom, aj keď pár scénok sa vydarilo. Lepší priemer. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

"Více než 40% populace trpí spánkovou paralýzou. 2/3 z nich popisují napadení démonickou entitou". Těmito slovy snímek začíná. Tohle je první film co jsem viděl ve kterým hrála Olga Kur(v)ylenko a nutno říct, že o svých hereckých kvalitách mě zrovna nepřesvědčila. Dle mýho názoru podala takovej nevýraznej výkon. Ale jako celek byl pro mě tenhle kousek jinak nečekaným překvapením. Film s dobrým nápadem, napínavej a patřičně napínavej. Javier Botet jako Mara nezapomenutelnej. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pyskatá Olga Kurylenko v roli forenzní psycholožky, která je na stopě spánkového démona, ale ve službách špatného režiséra. Neusnete-li hlubokým spánkem jak poslanec ve sněmovně, jste v bezpečí. Z hlediska nároků horor fanoušků bude tenhle počin vnímán jako kopírka průkopnického stylu Jamese Wana, téma spánkové paralýzy se už třeba řešilo v Dead Awake a se zabíjením ve spánku přišel už Freddy Krueger. Ten může být rád, že má příbuzného démona jménem Mara. Což o to, kdyby si ho/ji, nemám jasno, jakého je pohlaví, ke všemu ho/ji ztvárnil Javier Botet, šlo pořádně prohlédnout, budiž kopírování jiných děl odpuštěno, jenže snímané polocelky a vteřinová proplížení scénou nedávají komfort, ke smíchu byl jen krůček. Nejlepší momenty tak obstarává hvězda filmu Kurylenko, která na scéně pobývá mnohonásobně víc než démon a děsí se i za diváky. Scény úmrtí jsou příšerné, takže netřeba čekat, že vám nějaké krutosti zlikvidují bulvy. Libujete-li si v červených očích, budete mít pré. Ani pořádné finále nám nezkušený režisér Clive Tonge nedopřál, namísto toho naservíroval nejbéčkovější ohrané zakončení, kterých je v podobných hororech nepočítaně. Neschopný režisér, produkčně celkem jakžtakž, to hlavně kvůli Kurylenko, která diváka nenechá usnout a zvedá mu pyj i výsledné hodnocení. 6/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Až se stokrát leknu, jako ryba leknu." Věčná škoda, že Clive Tonge neznal moji babičku. Tedy ne že by ji měl obsadit do hlavní role, ačkoli... Ale mohla mu dát univerzální radu: Všeho s mírou! Čili i lekaček. Po třetině filmu a prvních 50 lekačkách jsem otupěl, jak český volič. Pak už bych se neleknul, ani kdyby ze skříně v obýváku vybafnul Babiš v dlouhovlasé paruce (i když představa je to hrozná). Téma spánkové paralýzy bylo zajímavé, ještě o chlup hrůzostrašnější, než celonoční sledování rozpravy parlamentu ČR, mokré ťápoty v koupelně, reklamované manželkou, jsem svedl na sousedku a červená skrvnu v mém oku? Ta prý mé ženě nevadí, bo už je na moje vylomeniny zvyklá. Navíc Mara, kostnatá čůza zplozená zřejmě ponocující strigou a ptákem Marabu, své hororové povinnosti vykonávala značně svérázně - žrala jen lidi trpící výčitkami svědomí. Morální hyeny bez špetky studu před ní jsou v bezpečí, takže pohoda, můžu být v klidu. Kolikrát se mi o té čůze bude zdát? Nanejvýš dvakrát. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude blboučká duchařina či film s démonem, čemuž se většinou vyhýbám, ale lákadlem pro mě byla má oblíbená Olga a její čistě první Horor, jinak bych si to asi nepustil. Nedopadlo to zas tak zle, jak jsem čekal. Má to sice televizní look, ale Olga hraje celkem přesvědčivě, je tu pár slušných lekaček, protivný křupání a dokonce i jedna nepříjemná, lehce krvavá scéna s očním víčkem. Velkým "plusem" je i to, že film nekončí happy endem, jak by každý čekal. Slušný průměr, určitě to stojí za zhlédnutí. (27. hodnocení) ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Občas vám bohužel k úspěchů nestačí ani sexy Olga Kurylenko a ani celkem povedený a děsivý bubák. Naprostá rutina. bez invence, bez napětí, bez atmosféry. Unylé a ke konci navíc ještě nesnesitelně hloupé. Člověk by řekl, že když dostanete možnost režírovat horor s poměrně známou herečkou v hlavní roli zkusíte se snažit, ale pan Tonge to celý totálně odfláknul. Druhořadá nuda.40%. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Spánková paralýza je téma, o ktorú sa zaujímam celý život a mám pred ňou rešpekt, preto mi bolo už vopred jasné, že Mara u mňa nemôže prepadnúť. Byť sa v podstate jedná o žánrové klišé, s miestami digitálnym lookom, vsádzajúce na zaužívané a do istej miery otrepané postupy na vystrašenie diváka, ktoré sme už mali možnosť vidieť v desiatkach či stovkách iných, najmä duchársky ladených žánroviek, hororový aspekt je tu tak intenzívny, že nemôžem Maru hodnotiť inak než kladne. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jako taková milá pohodovka před usnutím docela fajn filmek. Ale na čtvrtou by se scénář musel vystříhat stereotypních klišé. Jako když doktor čumí do časáku, zatímco má bejt přikovanej k monitoru. Nebo jako když Marou označkovaná i Maru již téměř zřící Kurylenkovic Olina přijde vyděšeně domů za zběsilcem Dougiem a najednou, navíc tváří v tvář hromadě dalších důkazů, nepochopitelně obrátí a začne ho vehementně přesvědčovat, že to všechno budou vlastně nejspíš halucinace a spánková deprivace. A chvíli na to se nechá jakoby uspokojivě uchlácholit skeptickým vědátorským doktůrkem. Jejdanánku, no a všechny ty její dosavadní zážitky, ty mokrý ťápoty v její koupelně, nebo nedávná bizarní smrt ženy v pakárně byly tedy taky halucinace? Chtělo by to příště víc důvtipu a fantazie pro rafinovanější zápletku, pane scénáristo. Řeknu vám, že mě se v oku objevit taky taková červená skvrnka, nepochyboval bych ani minutu. A už bych se na Maru těšil, jako proutek štíhlounká dlouhovlasá kočka v průsvitný noční košilce, hmmm... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Snadno snesitelná jednohubka o spánkově-paralytickém démonovi, kterému se snaží dostat na kobylku sympatická psycholožka. Atmosféra celkem solidní, nástupy artritického strašidla také ušly a té Olze snad konečně začínám přicházet na chuť. Mínusem jsou dlouho dopředu avizované lekačky, příliš šablonovitý děj a také jsem toho názoru, že s bubákem si tvůrci mohli pohrát kapánek víc. Ale i tak jsem spokojen lehce nadprůměrně. 60% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pro člověka trpícího pravidelnými stavy spánkové paralýzy včetně dost děsivých sluchových, zrakových a někdy i hmatových halucinací je docela silná káva dát si to takhle večer před usnutím na dobrou noc. Látka je to zajímavá a pro mě docela osobní, což je u hororu určitě plus. Větší šance že se z bubáka znamenitě zeseru. Jde ale o nepříliš nápaditý horor, který se snaží na známý fenomén napasovat jakýsi příběh. K tomu používá řadu klišé technik k navození strachu a nic moc neokoukaného nenabízí. Na druhou stranu herecky a režijně je velmi dobře zmáknutý a místy dokáže slušně vyděsit. Ve výsledku škoda, že se tvůrci srabácky spoléhají na laciné předvídatelné jumpscares, bez kterých by se film klidně obešel. Zábavné a kvalitně natočené, ale také zapomenutelné a bez větších ambicí. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Kretén Psychor opět nezklamal, a jako místní hororový exkrement mě opět utvrdil v tom, že to mám v hlavě v pořádku. ()

Reklama

Reklama