Reklama

Reklama

Král padělatelů

  • Francie Le Cave se rebiffe (více)
Trailer

Chtěl už jen chovat koně, ale stejně neodolal... Skupinka poněkud neúspěšných, ale o to ambicióznějších spekulantů se rozhodne, že padělá velký balík bankovek. O co mají větší oči, o to míň zkušeností. Podaří se jim získat slavného odborníka, který si užívá „zasloužený“ důchod kdesi mimo Evropu s rychlými koňmi a krásnými domorodkami. Ferdinand má jeden nesplacený dluh v životě, a tak nabídku přijme a přiletí do Paříže, což samozřejmě nemůže uniknout pozornosti policie. Najde si nejlepšího tiskaře v Paříži. Ale, jak už to tak bývá, každý hraje svou hru a snaží se podfouknout ty druhé... Král padělatelů je klasická francouzská elegantní noir gangsterka, které vévodí Jean Gabin. Brilantně mu sekundují Bernard Blier, Frank Villard, Maurice Biraud a Martine Carolová. Vtipné a břitké dialogy, svěží režie a především herecké výkony, to vše si divák může i po letech vychutnat a ocenit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

sator 

všechny recenze uživatele

Francouzsky uplkané a nudné až běda... Scény, které se odehrávají v Jižní Americe, byly ve skutečnosti natočeny v Normandii, protože Jean Gabin odmítl natáčet mimo Francii. V roce 1995 byl televizní společností  Canal +  snímek kolorován a v roce 2009 vydán na DVD v obou verzích, tedy černobíle i barevně. Vůz v kterém jezdí Eric Masson  (Frank Villard) je Cadillac Series 62 kabriolet z  50.let minulého století,maximální rychlost 160 km,šestiválec.Při jeho koupi dnes byste museli mít 35 tisíc eur. ()

classic 

všechny recenze uživatele

• Zase ďalšia postava, ktorej priezvisko znelo Maréchal, pritom pre istotu radšej používal svoju prezývku "Foter", čím som chcel de facto naznačiť najmä to, že toho predchádzajúceho/nadchádzajúceho, si zrovna nedávno zahral môj veľký obľúbenec v nie až tak celkom vydarenom snímku Tendre voyou, tým sa zároveň natíska otázka v tom význame, či mali medzi sebou vôbec niečo spoločného, ak teda jestvuje taká možnosť? I napriek jemným odlišnostiam, jednoznačne tvrdím, že áno! Totižto by som určite podotkol, že minimálne ani jednému z nich nechýbala potrebná vynaliezavosť, keďže sa zakaždým dokázali vysekať z hocijakého prúseru, aký sa práve vyskytol, a to ani nehovoriac o tom, že ich najväčšia prednosť spočívala v tom, akými prefíkanými v skutočnosti boli... • Zatiaľ, čo sa "Tony" priam špecializoval na, povedzme, nielen bohaté paničky, kedy im väčšinou natlačil samé kaleráby do hlavičiek, tak v tomto prípade sa ide snáď ešte ďalej, a to vo viacerých faktoroch: a) nápad. b) tím. c) realizácia. d) prekvapenia, a na druhej strane 1) scenár. 2) obsadenie. 3) spracovanie. 4) ukončenie = Le cave se rebiffe, ak by som mal teraz následne preložiť tento názov aj podľa seba, tak by to vyzeralo asi takto: "Jaskynní rebeli", čo by som si ihneď vedel vysvetliť asi v takom zmysle, že sa nielenže realizujú v tom, čo ich tak strašne baví, ale predovšetkým nechcú byť tým pádom ani všetkým na očiach, a tak sa trošku pred ľuďmi skrývajú, čo snáď najideálnejšie charakterizuje samotný anglický titul tohto počinu, The Counterfeiters of Paris (Falšovatelia z Paríža), ak chcem byť teda úplne presný vo svojej prezentácii daného filmu. • Skrátka, neustále sa na tomto mieste riešilo predovšetkým to, ako čo najprecíznejšie sfalšovať peniaze, aby na to nikto iný, kto v tom nemá prsty, neprišiel. Vtedy možno pozorovať akési úvodné nadšenie, no súčasne tiež i zajačie úmysly našich piatich postáv, kedy prizerajúci sa divák je v rovnakej pozícii, ako tieto postavy, no podtrhujem a zdôrazňujem, že i my diváci môžeme byť kľudne rovnako zavádzanými, a ani to nemusíme hneď vedieť, pretože to, čo nevidíme, nás proste nebolí, a to je v tejto veci to najviac zaujímavé, čo ma automaticky napadá, i keď predsa som mal na záver jedno konkrétne tušenie, ktoré sa mi naplnilo do bodky... • Nie je žiadnou veľkou vadou na kráse, lebo film do tohto "kľúčového momentu" fungoval až mimoriadne spoľahlivo, a to už vlastne bola len samotná čerešnička na torte, ktorej predchádzalo určité dianie, v ktorom nesmel chýbať ani Jean Gabin a spol. • Znovu ma očarila atmosféra, na ktorej sa podieľal Louis Page, tak vtedy zvyčajne obdivujem vynikajúcu prácu špičkového kameramana. ▪️ Vydarená "gabinovka", ktorá síce nie je stopercentná, ale ani strhnutie dvadsiatich percent, neznamená najhoršiu vizitku, akú môže film obdržať. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

"Král padělatelů" aneb "Hejl se vzpírá" je lehkonoze osvěžující zločineckou komedií. Zločin ctí starosvětskou kultivovanost se zdvořilostí a podmaňuje si svým vytříbeným charismatem místo i čas. Obraz si vychutnává rozmanitost drobnokresby, děj pohání dopředu plastická dynamika akcí a reakcí, nálada nadneseně klokotá ve zjednodušujícím rozvrstvení impulsů motivace. Gilles Grangier postavil knižní předlohu Alberta Simonina na uchvacující nonšalanci a vznešené uhrančivosti, s ní se každá životní výzva přijímá s požitkem znalého a na vše připraveného bonvivána. Hvězdou té nenuceně nadnesené zločinecké kratochvíle je Ferdinand Maréchal alias Dabe (šarmantní Jean Gabin), skutečný odborník v nelegálním odvětví padělání papírových peněz, jeho příprava akcí počítá dopředu i s předem neočekávaným. Zkušenosti, dobrý odhad lidí a s přirozenou elegancí se jako jediný stále posouvá po šachovnici správným směrem k vytouženému cíli. Důležitou postavou je Charles Lepicard (velmi zajímavý Bernard Blier), z nové legislativy impotentní majitel luxusnějšího nevěstince. Pro své zdárné pokračování blahobytu je nutné hledat jiné cesty k výdělku a staré přátelství požaduje úzkou spolupráci. Výraznou postavou je Éric Masson (příjemný Frank Villard), hochštapler, sukničkář a neschopný obchodník s auty. Lenost, pohodlí a nechuť splácet dluhy sebejistě přichází se spásným nápadem k zbohatnutí. Hlavní ženskou postavou je Solange Mideau (zajímavá Martine Carol), manželka, znuděná obyčejností muže a podléhající lichotivému mámení úlisného lichometníka. Ženskost si užívá tu mužskou pozornost. K výraznějším postavám patří také Robert Mideau (sympatický Maurice Biraud), poctivý tiskařský rytec a nevinný manžel Solange. První setkání se skutečně charismatickou osobností v jeho existenci tak zásadně přehodnotí jeho nazírání na život. Z dalších rolí: ke schopnostem zločinné organizace skeptická Charlesova žena Léa Lepicard (Ginette Leclerc), Ferdinandova dávná vzácná známá a zručná provozovatelka galanterie madame Pauline (Françoise Rosay), spoluúčastník mrzké zločinné skupiny, advokát Lucas Malvoisin (Antoine Balpêtré), policejní komisař, se snahou o pronásledování Ferdinanda, Rémy (Albert Dinan), Rémyho parťák, policejní inspektor Martin (Gérard Buhr), spolehlivý odběratel padělků Tauchmann (Heinrich Gretler), či líná Lepicardovic služka Georgette (Clara Gansard). Král padělatelů je příjemně osvěžující komedií ze světa zločinu, který stále ještě dbá na způsoby a kavalírské vychování, ctí uzavřené dohody a vynalézavě trestá úklady a zrady. Svěží zábavné dílko. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Další skvělá role pro Jeana Gabina, který si víceméně "krade" celý film pro sebe. Příběh skvělého padělatele ve výslužbě, který si už léta kromě "zaslouženého" důchodu užívá "teplíčka", krásných žen i rychlých koňů. A když se nakonec přece jenom nechá přemluvit k poslednímu ritu, je to opravdu jízda. Vše až pedantsky a do detailů vymyšlené, s policií těsně za zadkem až do neodolatelného (i když trošku předvídatelného) konce. Jean Gabin je ve své roli naprosto přirozený, překvapivě dost často "hláškuje", ostatní snad s výjimkou Bernarda Bliera jsou proti němu opravdu "krajský přebor", každopádně celkově jde o moc příjemné pokoukáníčko, při kterém se divák pobaví i poučí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film o partie sympatických kriminálnikoch, v tomto prípade falšovateľov, sa dá nakrútiť aj v svižnejšom tempe, ale aj podstatne nudnejšie. V tomto prípade ale platí, že plusové body sa získavajú tým, že ide o oldschool záležitosť, kde si väčšinu času kradne pre seba Jean Gabin, zvyšok osadenstva je tak trochu bez charizmy a tým pádom aj v jeho tieni. Poteší záverečný twist, kde mi ale tých podvedených prišlo mierne ľúto. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Scény, které se odehrávají v Jižní Americe, byly ve skutečnosti natočeny v Normandii, protože Jean Gabin odmítl natáčet mimo Francii. (sator)
  • Vůz, ve kterém jezdí Eric Masson (Frank Villard), je Cadillac Series 62 kabriolet z  50. let 20. století, maximální rychlost 160 km, šestiválec. Jeho cena v roce 2020 činila 35 tisíc eur. (sator)
  • V roce 1995 byl televizní společností Canal+  snímek kolorován a v roce 2009 vydán na DVD v obou verzích, tedy černobíle i barevně. (sator)

Reklama

Reklama