Reklama

Reklama

Černý prapor vlaje nad pekáčem

  • Francie Le Drapeau noir flotte sur la marmite (více)

Obsahy(1)

Starý muž Victor (Jean Gabin) je obchodník s potravinami, který vždy vypráví příběhy o plavbách ze sedmi moří. Nikdo mu nevěří, ale jeho synovec vyhraje soutěž ve stavbě modelů lodí a dostane se k tomu, že z modelu udělá skutečnou loď. Zde přichází strýček Victor jako dozor nad stavbou, a když propadnou finance na loď, dokonce se přihlásí, aby stavbu dokončil. Vzhledem k tomu, že byl postaven na dvorku, je však obtížné se dostat k řece Seině. Celá rodina se musí zapojit, protože jedna věc za druhou jde stranou. Co se stane z problematické lodi a vrátí se Victor někdy do obchodu s potravinami? (mokelembembe)

(více)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Stejnojmennou skladbu George Brassense s nezapomenutelným sólem na kytaru jsem znal už déle a trochu mě zklamalo, že ve filmu nezazněla. Byť určitě i zbylé motivy z Brassensova pera se ve filmu poslouchaly hezky a dotvářely atmosféru ve víru snění po vzdáleném dobrodružství. Mám rád jedoucí vlaky a hlavně lodě a mám rád filmy pro děti a mládež, takže mi tento zapadlý černobílý kousek hodně imponoval. Líbil se mi nejen krásně vykreslený vztah mezi klukem a jeho strýcem, ale oceňuji i docela překvapivé vedení příběhu, které ač se ubírá tradiční cestou vykročení obou k společnému velkému cílu (zkonstruování lodě), naráží postupně na překážky, které nevedou zrovna k vytouženému happyendu. Dá se říct, že příběh se ubírá i poměrně realistickým směrem, jeho vyznění v závěru však navzdory jednomu smutnému vyústění není rozhodně pesimistické a velmi pěkně ho zakončily poslední, silně poetické záběry s vyřčeným poselstvím o putování spojeném s rozvíjením fantazie. Vůbec, ač jsem film sehnal ve výrazně slabší kvalitě (a vypadá to, že asi dosud nebyl ani jednou restaurován), i v té dokázalo vyznít snímání některých scén – a velmi se mi tu líbila řada záběrů na vlaky, přičemž jedním z prvních záběrů ve filmu je nová replika příchodu vlaku podle bratří Lumièrů. Kdyby si Jean Gabin v roli strýce se srdcem dobrodruha v několika scénách odpustil jeho tehdy typický morousovitý projev (kdy jsem měl dojem, že se zase dívám spíše na pána domu z Heroinu) a dopřál by své postavě po celou dobu samostatný život, mohl bych mít téměř dokonalý dojem. Ono hezké je to i tak, ostatně i pan Gabin některými svéráznými hláškami zde umí potěšit, ale myslím, že strýc Victor by si vzhledem ke své povaze a charakteru zasloužil v rámci ztvárnění více života a méně morouse. [75%] ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem bez titulků, klasika v podání Gabina, samotářský starý muž rolí vyšší úředník "francouzských státních drah".. ()

Reklama

curil 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála režijních počinů scénáristy Michela Audiarda, kde Jean Gabin hraje starého mořského vlka, který pomáhá svému synovci se stavbou lodi. Jenže je spíše velký vypravěč dobrodružných příběhů, než opravdový námořník. Podle toho také výsledek dopadne. Výborná hudba George Brassense s námořními motivy. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama