Reklama

Reklama

Epizody(26)

Obsahy(1)

Dobrodružné příběhy o zrodu svátků a zvyků našich předků, které dodnes slavíme. Šestadvacetidílný dokumentární cyklus Naše tradice mapuje hlavní svátky, které se v České republice dodnes dodržují, i když se mnohdy ponětí o jejich původním významu vytrácí. Řadu tradic dodržujeme po celá staletí a některé i déle. Původ mnohých z nich sahá až do předkřesťanské minulosti. Zvyklosti dochované z dávných časů nám o našich předcích mnohé vypovídají, například jak žili v souladu s přírodními cykly nebo jak díky společným oslavám utužovali vzájemné vztahy a jak si dokázali i těžkou práci okořenit společnou zábavou. Příběhy tradic vyprávějí o respektu našich předků k přírodním živlům, o jejich největších obavách, o mýtech, ale také třeba o jejich mimořádně přesných pozorovacích schopnostech, které odrážejí například dodnes oblíbené lidové pranostiky.
Zatímco původ některých svátků známe, u jiných je opředen tajemstvím a o přesném významu dílčích starých zvyků či rituálů se mohou odborníci dnes už jen přít. Přesto jsou tyto tradice zejména na českých a moravských vesnicích stále živé a současné generace je s pečlivostí a úctou předávají dále. Cyklus byl připravován ve spolupráci s etnografy a pracovníky muzeí a skanzenů z celé České republiky, specializujících se na konkrétní mapované tradice. Průvodcem seriálu je Miroslav Táborský. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní věc a i když pana Táborského mám moc rád a asi se svým přirozeným a nenuceně civilním vystupováním nejlépe hodí jako průvodce lidovými tradicemi, nemusel se u dílu - dušičky tak pořád usmívat do kamery. Místy mi to připadalo, že si před natáčením krapet pokouřil... Ale jinak super a tenhle dokument rozhodně patří mezi ty povedené, na které by navíc měly koukat naše děti. Například až zase budou mít ve škole halloweenský maškarní, večer dají za okno vydlabanou dýni se svíčkou a budou brblat proč mají na Dušičky jet s rodiči na hřbitov ,,na nějakej starej hrob'' ... * * * * ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, i tentokrát Miroslav Táborský již tradičně skvělý. Lepšího průvodce našimi tradicemi bych nenašel. Díky pane Táborský a vůbec všichni tvůrci tohoto nádherného dokumentu. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Kdyby to uváděl Petr Novotný, tak to tady tak vysoký hodnocení nemá. Táborský dokáže servírovat množství (většinou) zbytečných faktů s klidnou důstojností, jako by ani na ničem jiném v životě nezáleželo. Takže je to asi v pořádku, ale pravidelný divák ze mě nebude. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Táborský je výborný průvodce a zejména, když se jedná o církevní tradice, svou vlídností a humorem dokáže navodit sváteční atmosféru. Dokument na nás chrlí data, člověk se musí docela soustředit na to, aby všecko pobral. Rozhodně přínosný pořad, který mi konečně vyjasnil spoustu věcí, které jsem si sám z lenosti nebyl schopen vyhledat. Pokud si divák promítne jednotlivé svátky chronologicky za sebou, má před očima církevní rok, se svými slavnostmi a rituály, včetně vysvětlení jejich původu a vývoje. 85% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Připomínat tradice našich předků by měla být samozřejmost rodičů i veřejnosti. A pokud to připomíná svým milým způsobem Miroslav Táborský, nemůže jít o špatný pořad. Poučné i zábavné. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Napůl hraný a vysloveně hřejivý dokumentární cyklus. Poučí i pobaví. Takhle nějak si představuji vzorové populárně naučné dokumenty. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Co se nedá čt upřít je to že dokáže do tv dostat i pořady, které dokáží člověka zaujmout i poučit. A díky bohu je jich stále víc.a ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Běžně takovéto pořady nesleduji, ale při letmém listování programy mě zaujal Miroslav Táborský a jeho laskavé, vtipné, kultivované a zajímavé vyprávění mě donutilo dokoukat a vyhledat další. Jak to ten chlap dokáže - zahrát slizkého stbáka, škodolibého ohnivce a všechny ty odporné záporáky a pak něžně s vtipným pousmáním seznamovat diváky s velikonočními tradicemi. Dokument je pěkně natočen, ale bez Táborského by byl poloviční. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých svátcích a významných dnech v roce. Perfektní počin. Vřele doporučuji. ()

Reklama

Reklama