Reklama

Reklama

"Tulipán" tak přezdívají starému zahradníkovi z Argenteuil, který žije poklidným, nenápadným živote na okraji Paříže. Jako penzista si přilepšuje tím, že dává do oběhu padělané peníze. Ale vždy jen trochu a tolik, kolik potřebuje. Tahle zásada mu zajistila bezpečí po celé roky. Ale jeho mladý synovec se svou snoubenkou skromností zrovna neoplývají. Proč se spokojit s málem, když by mohli mít vilu na Riviéře a bourák. A tak je klidný život zahradníka a malíře Tulipána obrácen naruby.
Vedle Jeana Gabina se ve filmu objeví německá komediální herečka Lisette Pulverová. Roli rozervaného lehce dekadentního umělce si zahrál Serge Gainsbourg, který k filmu složil hudbu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dokud to vypadá, že film bude o velkém dluhu na sociálním pojištění, který Jean Gabin musí zaplatit během několika dní, je zaděláno na slibnou komedii. Jenže to, co se zdá být hlavní zápletkou, je jen způsob, jak představit titulní postavu a ozřejmit její způsob života. Jako nejlepší ve filmu se mi jeví sekvence, v níž Gabin rozměňuje padělané bankovky a získané mince ukrývá v deštníku. Jenže pak doslova i obrazně začne pršet. Film atakuje Liselotte Pulver, namluví si Gabinova kmotřence a staříka to degraduje do vedlejší role jakéhosi uzívaného glosátora tuctového děje. Gabinovo tolik obdivované podehrávání mi vždycky připadalo jako postoj "tak už to natočme, ať to máme z krku a můžu si jít lehnout". Pokud hraje Maigreta, lupiče v přestrojení za kněze nebo jinou postavu, která má dobrý důvod chovat se nečitelně, je vše v pořádku. Ale v Zahradníkovi z Argenteuil mi to tak vhodné nepřipadá. Gabinovo flegma nakazilo celý film a ovlivnilo můj výsledný dojem. Ne přímo špatný, ale velice ospalý film. 60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin nafasoval nejen velký množství hereckého talentu, ale i ohromnou lidskou noblesu, která je dokonale využita v tomto filmu. Příběh zajel nejkratší cestou přímo do mýho srdce. U některých scén mně bylo neskutečně krásně, třeba když Jean Gabin jel po silnici s povozem taženýho koněm, byl to jen záběr kamery, nic víc, ale mělo to v sobě takový kouzlo starých dobrých časů nebo jak nad ránem šel Tulipán malovat na pobřeží záliv. V tu chvíli jsem si nepřál nic jinýho než abych stál vedle něj, slyšel šplouchat moře, cítil poryv větru a všechno ostatní by mně bylo u prdele. Už dlouho mně nebylo u televize tak hezky, jako včera, když jsem sledoval Zahradníka z Argenteuil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Prvnímu, koho potkám, dám milión." Čím je člověk starší, tím víc si uvědomuje, že v životě nejsou peníze zdaleka tak důležité jako obyčejné chvilky štěstí. Pečlivý okopávač záhonů a opatrný padělatel malých bankovek přezdívaný Tulipán to už dávno pochopil, nikam nespěchá a důvodem k závisti může být hlavně jeho vnitřní klid. Naše duše v tomto případě naprosto souzněly a celá ta zápletka s hamižným synovcem mi pouze narušovala vzniklou harmonii. Zkrátka, pokud mi "moudří, jedineční a nezkorumpovatelní" vůdci našeho národa jednou umožní dožít se důchodu, tak budu stejný jako on. A do té doby taky. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hudba: Serge Gainsbourg . Gabin v roli stárnoucího umělce-malíře, který se rád nechává obklopovat krásnou inspirativní přírodou, má rád svůj klid a stačí mu k životu málo, až do chvíle, kdy se mu do soukromí vloudí jeho kmotřenec s přítelkyní. Kriminální pozadí spokojeného života Tulipána, jak mu v jeho čtvrti přezdívají, tak rázem příchodem mladých vystupuje na povrch. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý Gabin, na kterého se dá dívat jen proto, jak chodí a jak nehýbá brvou, ale banální, nevynalézavý příběh, který časem začíná nudit. Stejně tak ostatní postavy jen přihrávají a spíše splývají v neurčité šedi. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla najít slovo, které tento film symbolizuje, byla by to jednoznačně pohoda. Vyjma scény na lodi, která odpovídá spíše ztřeštěnému naturelu Gainsbourga, tak trochu hrál sám sebe. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie o svérázném mužíčkovi v podání Jeana Gabina, který miluje zahradnictví, poezii a malování, na první pohled žije desítky let zastaralým životem, mimo jakýchkoliv společenských pokroků nejen moderních 60. let... ve skutečnosti ale představuje pro společnost skrývající se hrozbu v podobě dlouholetého padělatele bankovek. Od počátku je zaděláno na slušný námět, velice se mi líbil provázející komentář s pěkným nadhledem, a některé situace hodně zábavné, např. taková malá optimistická vzpoura pana zahradníka vůči důchodcovským povinnostem či jeho typicky senilní názory na současnou mládež, kde každý je automaticky "beatlesák". :-)) Nebo když Gabin postupně sbírá pomocí záměny svých bankovek spoustu drobných nejdřív do kapsy, pak do prasátka a hlavně do třetice do deštníku. Trochu horší to je s přechodem děje na Riviéru, když se začíná děj motat hlavně kolem mladých. No a konfrontace milého staříka s dekadentní společností mladých pseudoumělců a jejich psychedelického happeningu na lodi snad v tomhle žánru ani nebyla nutná. Celkově jsem se příjemně pobavil, ale ve srovnání se zvyškem Gabinovy pozdní filmografie (včetně komedie, jako např. Svatý rok) je to za mne jenom dobrý průměr. 65% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tento film má pouze nostalgickou hodnotu, jinak nedisponuje ničím - příběhem, vtipem, hereckými výkony (no dobře, Gabin, ale ten je v každé roli stejně minimalistický) /25. 2. 12./ ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Bylo to příjemné setkání se zahradníkem z Argenteuil. Už po pár minutách jsem si říkal, že bych s ním okamžitě vyměnil jeho klid a pohodu na těle i na duchu. Gabinův herecký projev byl vyzrálý jako víno, ani sladký ani trpký, jen krásně nonšalantní, s přirozenou grácií a notnou dávkou nadhledu. Myslím, že si roli zahradníka skutečně užil. A já s ním. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Vše klape a je v pořádku v příjemné uvolněné atmosféře až zhruba do poloviny filmu. Pak se odjede na riviéru začne to být celé takové podivné(obzvláště scéna na lodi je vskutku šílená). Gabin je jako obvykle výborný, Serge Gainsbourg sympatický a jeho hudba přesně padnoucí, ztřeštěná Liselotte Pulver nijak neruší, ale vzhledem k oné druhé polovině nemohu dát více než 3*. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mně tyhle Gabinovy filmy z poloviny šedesátých let připadají dost podobné (dále mám na mysli Slunce rošťáků a Rvačku v Panamě). Má to ale občas svižné dialogy a opět krásnou ženu ze zahraničí (v tomto případě Liselotte Pulver známá u nás ze Spessartu). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milá, příjemná, oddechová záležitost se skvělým Jeanem Gabinem, netuším, zda tu hrál/ztvárnil sám sebe, ale já mu to beze zbytku uvěřila.. Našla jsem pochopení pro jeho rozhodnutí žít v klidu, sám, stranou lidí, věnovat se zahradničení a malování obrazů, no a to padělání peněz bych mu stejně na konec odpustila.. K tomu tedy já mám tulipány ráda.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá trochu jako kdyby se nemohli tvůrci rozhodnout, co chtějí vlastně točit. Ale když Gábin přijede na riviéru stane se z toho skvělá pohodovka hlavně díky mistru Gábinovi který je svým hereckým projevem opět dokonalý. a plný lidskosti. Je to asi jeho nejlepší role. Když film skončil, měl jsem strašně hezký pocit. A když jsem z filmu naměkko nemohu mu dát méně než 4. Zcela výstížný komentář: Enšpígl ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nějak se nemůžu přehoupnout přes tři hvězdičky. Nenašla jsem na filmu nic, co by ho mohlo vyzvednout mnohem výš. Jean Gabin byl civilní a dokonalý, ale nic víc. Stále je to pro mě jen obyčejný příběh o strárnoucím muži, kterému převrátí poklidný život naruby příjezd jeho synovce a snoubenky. Hned jak se snoubenka objevila na scéně, tak jsem se nemohla zbavit dojmu, že ji odněkud znám a pořád jsem si lámala hlavu odkud. Ke konci filmu si mi vytězoslavně rozzářily oči a já na celý obývák vykřikla: "Vždyť je to naše komteska ze Spessartu!" Jo,jo, taky by tu trilogii mohli dávat. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin zahradníkem aneb Peníze nejsou všechno. První půle filmu se příšerně vleče. Jen z úcty ke klasikovi Jeanu Gabinovi jsem vydržel až do druhé půlky, kde se to trochu rozpohybovalo, ale i tak to této jednoduché moralitce hodilo jenom dvě hvězdičky. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Prvni pulka je docela ftipna, ale jakmile se mladi zacnou roztahovat a vyjedou si na dovolenou, tak to stoji za pendrek. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin /Kocka, Sicilsky Klan, Touchez Pas Au grisbi/ v roli starnuceho dochodcu, ktory si privyraba aj falsovanim penazi, ale vzdy v rozumnej miere. 70 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Řeč bude o penězích … K životu jsou nezbytně nutné, o tom není pochyb - a lze si je opatřit nejrůznějšími způsoby. Leč je dobré nepřekročit přitom míru - protože jenom tak mohou přinášet malé radosti, nikoli velké starosti ... Nepříliš komplikované, lehounce úsměvné vyprávění je sice vkusné, ale ke škodě věci nadmíru únavné - takže jedna z mála skutečností, která potěší (kromě přítomnosti Jeana Gabina), je poměrně krátká stopáž … 2,5* ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudný film o ničem. Snad jen obsazení vyzvedlo tento podprůměrný snímek na mé hodnocení dvou hvězdiček. ()

Reklama

Reklama