Reklama

Reklama

Slib

  • Polsko Obietnica (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lila (14) a Janek (15) milují jeden druhého a jejich vztah vyplňuje celý jejich svět. Poté, co se Janek vůči Lile dopustí zrady, je ochoten udělat cokoli, aby vinu odčinil. Anna Kazejaková se v syrově natočeném snímku bez černobílého moralizování zabývá tím, jak daleko je člověk ochoten zajít kvůli lásce. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (43)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivé evropské psychologické drama s celou parádou, u kterého se vlastně nedivím, že je k němu připsané i Dánsko. Jak kdyby ty filmové psycho postavy. přes ten svůj hygge přístup. vysloveně přivolávali, protože to, co se tady děje, to je na úrovni lidského průseru. Scénárista Magnus von Horn měl zřejmě hodně slušné připomínky. Když k nim ale přidáte polské reálie a herce a herečky, tak prostě nemůžete být zklamáni. Slib je prostě nefalšovaný nářez, který mi drásal nervy od začátku do konce. K tomu všemu bych ale hrozně rád přidal zjištění, že Dawid Ogrodnik je naprosto geniální. Není lepšího polského herce současnosti. Na druhou stranu...debutantka Eliza Rycembel se také slušně předvedla. Každému tedy dle svého uvážení a v rámci polské kinematografie solidní nadprůměr. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

These kids today with their texting and murder... Slib vychází z režisérčina bezkonkurenčně přesného chápání puberty a vědění, že hormony utržené ze řetězu jsou schopny propůjčit ohromný význam i naprosté hovadině. Zatímco jinde by podobně vážný přístup k teenagerovskému emaření působil právem směšně, tady mu propůjčuje funkčnost extrémně vyhrocená zápletka, která svádí pozornost jinam a budí mylný dojem, že se budou typicky povýšeným středostavovským stylem reflektovat nějaké násilnické tendence moderní „facebookové generace“. Jenže s příchodem zdánlivě absurdního zvratu dojde k pochopení, že film ve skutečnosti nejebe do těch zlejch, blbejch mlaďochů, co si nikdy nehrajou venku a celý dny trávěj u počítače, nýbrž do současného fenoménu moderního nominálního rodiče, který potomstvo vnímá jako módní doplněk, o jeho výchovu neprojevuje nijak velký zájem a na první místo nestaví potřeby dítěte, nýbrž vlastní touhy, načež se strašně diví, že ten jeho emocionálně vyhladovělý parchant hledá lásku a pozornost způsobem, který normálnímu člověku přijde zcela iracionální. Jakožto přesvědčený zastánce myšlenky, že děti by se měly vydávat na zbroják, jsem z toho tudíž měla pochopitelně tak trochu orgasmus. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepopírám herecký výkon neznámé Elizy Rycembel, která hrála Lilu s deformovanou myslí neskutečně skvěle. Mám ráda filmy, kde je dána divákovi určitá dávka fantazie a nemá naservírované vše do detailu. Tady jsem ale na vážkách, hlavně z té první poloviny tohoto snímku, kde se mně zdálo až příliš mnoho nevyřčeného a kde jsem místy doslova tápala. Nakonec jsem se přece jen chytla a konec mě úplně odzbrojil. Výkřik do světa rodičů takových mladých lidí se ale debutantce Anně Kazejak- David povedl a já věřím, že příště to bude ještě o level propracovanější. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Řekneš jim to?“ - „Měla bych?“ - „Pokud to neuděláš ty, udělá to Janek. Nemá co ztratit.“ - „Janek neřekne nic.“ Telecí věk může být nebezpečný. Zvlášť, když jsou 2 zamilovaní a emočně silně labilní. Jakože zhrzená, manipulativní svině a psychopatický magor jsou opravdovou dvojkou k pohledání…Bavilo mě to, hodně. Navzdory tomu (nebo právě proto?), že film není až tak divácký, schválně si od něj nechává jistý odstup, mnohé informace mu zatajuje a některé vůbec neodkryje, popřípadě jen lehce naznačí. Nejvíc samozřejmě zaujme hlavní ženská postava. Ať už jde o její manipulování, nervózní čekání na telefonát (znamenající splnění slibu), symbolická špína s krví na rukách či třeba upřímný rozhovor s otcem, nejmrazivější moment filmu (divák dobře ví, že to Lila myslí naprosto vážně). Eliza Rycembel mě zaujala už v druhém filmu a tímto celovečerním hereckým debutem mi jen potvrdila, že ji mám sledovat i do budoucna. Už tak zneklidňující dojem z díla se pak ještě znásobí samotným koncem. Za mě solidní 4*, spokojenost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

To o starostech kopírujících velikost dětí je pravda. Můžete jim ukázat cestu, po které jet a zajistit servis opory v případě drobných nehod, ale jak pojedou rychle, jestli nestrhnou řízení do strany, nebo úplně neodbočí na jinou cestu, už moc v rukou nemáte. Znáte jen poučku, že pokud se něco vážnějšího semele, často za tím stojí stav komunikace.. Od Kazejak bolestivý dotek autenticity, co krouží nad rodičovským „co jsme udělali špatně“ a obtížností četby psychopatických vzorců chování v období hormonální nestability. De facto variace na Schroederovo Before and After, silná ve své pulzující všednosti.. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film o vyrůstající "facebookové generaci" zaujme už tím, že na moderní komunikační technologie nepohlíží s povrchně odmítavým postojem jako na nějaký virtuální, od reality odtržený svět či dokonce zdroj sociálních dysfunkcí (jak se IMHO mylně domnívají někteří ze zdejších spolukomentujících), ale jako na zcela přirozenou součást každodenní lidské komunikace. Slib totiž nepoukazuje na propast mezi světem osobních rozhovorů a světem esemesek a skypeování, nýbrž na propast mezi světem dospívajících a jejich rodičů, která vzniká právě z nedostatku komunikace a zájmu. Se zápletkou, která je postavená na tom, že (pro dospělého a emočně vyrovnaného člověka) zcela triviální problém přivede dospívající hrdiny k extrémním reakcím, se tvůrci neustále pohybovali na hranici, na níž končí silné drama přechází v hysterický blábol, ale díky suverénním hereckým výkonům a zkušené režii se jim povedlo ji nepřešlápnout. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Excelentně zrežírované drama ze světa teenagerů se skvělou kriminální zápletkou. Rozpolcená mysl mladičké dívčiny ve světě nejmodernější techniky a citů, jenž se táhnou staletími. Díky bezmezné moci lásky, jsme schopni i nenávidět, učinit něco, co nelze vzít zpět. Rodinný film, jenž tento žánr staví do tragické pozice. Otec je daleko a matka má trochu jiné starosti. Lila je na svůj život právě teď zcela sama...teprve několik dlouhých minut po dvanácté se dostavují rodiče s otázkami, jak se ta jejich dceruška vlastně cítí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Líbal jinou, jak vůl vraždil, do pekla si cestu dláždil." Vážený soude. Jakožto obhájce ex offo zde přítomné slečny Lily ve věci trestného činu navádění k vraždě bych rád pronesl závěrečnou řeč: Co vlastně máme? Jen přiznání morálně pochybného Janeka (masturbuje při Skype a pláče), že kdesi (mimo záběr filmové kamery) a jakýmsi neurčitým způsobem zrakvil roztleskávačku. Za to, že na něm podloudným způsobem vyloudila pusu. Jen jediný polibek, nic víc se mezi nimi nestalo! A to má být motiv? Navíc nebylo prokázáno, že má klientka měla tu moc mu cokoli našeptávat či ho dokonce úkolovat ohledně vraždy. Máme snad věřit, že pár SMS zpráv mezi dvěma cizími lidmi přesvědčí jednoho z nich k tak ohavnému činu?! A já se ptám. Kde je sebemenší důkaz hlubokých citů, či dokonce romanticky tragické lásky mezi Lilou a Janekem?! Ve spisech i v celém filmu ho postrádám. Navrhuji obžalovanou zprostit viny a trojhvězdičkový trest udělit rodičům obou týnejdžrů, za nezájem o výchovu svých "emocionálně vyhladovělých parchantů" a hormonální bouři jejich dospívání, s polehčující okolností přesvědčivě sehraného tyátru a sousedské rvačky, byť 5 minut po dvanácté. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Otec, ktorý si nenájde čas na svoju dospievajúcu dcéru. Mama, ktorá by vzťah s vlastnou dcérou mohla mať aj lepší. Chlapec, ktorý si vyčíta, že mal pletky s druhou a dievča, ktoré napadne jedna sprostosť a asi ju aj myslelo vážne. Prvá polovica filmu mi prišla o dosť slabšia ako tá druhá. Sympatická Eliza svoju rolu zahrala asi dobre, keďže mi totálne liezla na nervy ako drzá puberťáčka, a tak nejak som sa jej nemohla dostať do hlavy, čo vlastne to dievča chce. Mám doma tiež 14-ku, ale takto by sa v živote ku mne nemohla chovať a nechovala. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Zatímco Manon je motýl, Manon je včela a Manon je růže, hozená do kostela - Lila je pomsta, Lila je strach, Lila je soudce, Lila je... Cesta do hlubin puberťákovy osamocené duše, kde i něco tak pomíjivého, jako první láska, může nastřelit impuls k umanuté myšlence, která vygraduje až do tragického grandfinále... Protože zrada je děvka, co si vzala otce, další ztráty nebudou akceptovány. Ale střepy z nastaveného zrcadla neměly bolestivě zasáhnout generaci hlavních hrdinů, nýbrž tu předchozí... Napřesdržku přesvědčivá Eliza Rycembel. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Po delší době velmi dobrý nový polský film. Poměrně kvalitní (i když rozporuplný, hodnocení pouze 4,8 z 10 na polském "čsfd" není náhodné), a strohý, osekaný scénář - je řečeno jenom to, co je důležité, minimum slovního i obrazového balastu. Suverénní režie, scény dlouhé tak akorát, vynikající realistická kamera. A nakonec to nejlepší, herecky i esteticky skvělá Eliza Rycembel, tak trochu polská Léa Seydoux. Vzhledem k pozitivní nejednoznačnosti a možnosti balancovat během filmu na různých úhlech pohledu mě docela mrzí ta trčící tezovitost ohledně neúplné rodiny jako jedné (nebo jediné?) z příčin dívčina chování. Ale na to už jsem si zvykl, oblíbená scenáristická berlička. Nejlepší scénou filmu je jednoznačně školní koncert v úvodu, tato píseň skupiny Brigada Kryzys totiž zvedá tep i bez kontextu s dějem (a ani nemusíte umět skvěle polsky). https://www.youtube.com/watch?v=OSG7azmGBtI ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Vau! Další důkaz toho že můžete jako rodič dost selhat a ani to vlastně nebude vaše vina! Krásná sonda do předčasně vyzrálé generace ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Postavu čtrnáctileté hlavní hrdinky Lily ztvárnila nadějná debutující polská herečka Eliza Rycembel, která předvedla naprosto výjimečný a vyzrálý herecký výkon, kterým zastínila i zkušené a starší kolegy a za tuto roli by zasluhovala nějakou cenu. Mrazivé drama z prostředí náctiletých, kteří spolu komunikují zejména prostřednictvím Skype a SMS, ukazuje jaké tragické následky může mít jedná nevinná chyba. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Po úmorné demenci zvané "Rover" ve Velkém sále Thermalu byla následně zhlédnutá Obietnica opět pohlazením po duši kultivovaného diváka. Můj osobní "film zamkniecia" v KV, velmi příjemné rozloučení s letošním festivalem. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu budete přemýšlet. Stejně bych ale vinu neházela jen na rodiče. Kdo film neviděl, prosím ve vlastním zájmu nečtěte dál! Podle mého názoru není možné, aby pouze rozvod a odchod v tomto případě otce od dcery mohl způsobit takovou katastrofu. Musí tady být kombinace rozvod + psychopat. Slečna Lila to skutečně nemá v hlavě v pořádku a dokazuje to každým svým jednáním. Parádní, postupně gradující a odkrývající snímek, který mě sice úplně nepřekvapil - jo, jsem dobrá, pár překvapivých odhalení jsem předpověděla a i kam se bude film ubírat mi bylo jasné -, ale rozhodně doporučuji, nedá se na to zapomenout. Co myslíte, je lepší, když spolu rodiče zůstanou kvůli dětem nebo se raději rozvedou? Kdyby rozvod byl hlavní příčinou "nešťastných událostí" ve světě, tak bychom asi všichni umřeli. Ale jako extrém rozhodně velmi dobré! ()

kareen 

všechny recenze uživatele

To Liliino skálopevné přesvědčení o oprávněnosti svého jednání působilo až děsivě. Stejně jako ten rozpor mezi vzhledem nevinného andílka a narušenou myslí čtrnáctiletého děvčete, které ztvárnila, pro mě neznámá, Eliza Rycembelová, až s pozoruhodnou opravdovostí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Polopatický film si hraje na sofistikované drama, ale představuje jen ponudnělý výčet různých klišé. 1) Spoiler. Divák pořád jenom čeká. Nejdříve čeká asi padesát minut, až se potvrdí, co se nabízí hned od první minuty snímku. Pak opět čeká, jestli se potvrdí to o Lile._____ 2) Nepřiměřeně vysoké hodnocení zde na ČSFD (68 %) přičítám nízkému věku mnoha hodnotitelů a z něho plynoucí menší životní zkušenosti. Stojí za zmínku, že film na IMDb má jen 48 %._____ 3) Na druhé straně za odsuzováním moderních komunikačních prostředků a sociálních sítí vidím určitou nevraživost části komentátorů k tomuto fenoménu, což naopak se zdá nasvědčovat vyššímu věku hodnotitelů. Těžko říci, jak to doopravdy je._____ 4) Svůj negativní vliv jasně sehráli nefungující Lilini rodiče. Jak moc ale si netroufám posoudit._____ 5) Spoiler. Film vlastně není špatný - masochistický vztah zamilovaného Janka vůči odporně manipulativní mrše Lile, plodu nelásky svých rozvedených rodičů, je vyjádřen dobře. Vadí mi ale jeho (mluvím o filmu) podbízivost, pokus o manipulaci s divákem, předvídavost. Jo a taky nerad sleduji lidi, kteří dělají nechutné věci, zvláště když v tom jedou skutečné city. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Prvých 20 minút sľubovalo neskutočne kvalitnú drámu, ktorú ďalšia hodina utopila v mori vzdychov a frustrácie hlavných hrdinov. Jediným pozitívom bol Liliin sugestívny herecký výkon. Inak depka... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které bylo třeba natočit, a který snad mohla natočit jen žena (scénář, režie). Co se u Lily nepodařilo, proč jí chybí smysl pro sociální chování ve smyslu kolegiality (věrnosti), vcítění se, zodpovědnosti, proč taková sebestřednost, zmatenost, krutost? Teorie: Mozek nenarozeného dítěte obsahuje na sto milard neutronů, které jsou navzájem minimálně propojeny. Tato spojení (synapse) mohou vznikat, případně zanikat (při nepoužívání). Synapse ovlivňující sociální chování se tvoří do ca. pěti let věku dítěte. V důsledku špatné výchovy či vůbec nevýchovy (vliv matky převládá) nebo špatné výživy (vegetariánství od narození), se může vytvořit vadná neuronová síť či žádná. V tomto případě je osoba sociálně chladná a dezorientovaná, či přímo deprivovaná... Matka, která dá drzé holce přes pusu, a pak se jí v slzách omlouvá, asi moc dobrou matkou nebude. Pozn.: Svoji roli tu hraje ovšem i mobilní technika, která umožňuje akceleraci celého procesu. tedy jeho vlastní mobilitu. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

No, hezký, co dovede udělat holka opuštěná otcem se sokyní v lásce a svým klukem. Dobrá psychologická sonda. Asi se budu dívat spíše na polský než naše filmy;o) Viděno v rámci Challenge Tour 2015. ()

Reklama

Reklama