Reklama

Reklama

Případ komisaře Maigreta

  • Francie Maigret et l'affaire Saint-Fiacre (více)
Trailer

Zavolala ho, aby ji ochránil... Na pozvání hraběnky ze Saint-Fiacru se Maigret vrací do míst, kde prožil své dětství. Hraběnka totiž dostala anonymní dopis, který jí oznamuje, že zemře na popeleční středu. Všichni si pamatují na malého Julese, hraběnčina chráněnce, a tak se domluví, že ho raději nebude oslovovat „komisaři", a pokud možno zamlčí jeho profesi. Maigret je přesvědčen, že dokáže paní hraběnku ochránit. Ale nazítří, při ranní mši stará dáma umírá na infarkt. Maigret je přesvědčen, že srdeční příhoda nebyla dílem náhody a začíná vyšetřování. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Aky 

všechny recenze uživatele

Maigretovky jsou moje oblébené čtivo a od počátku jsem si nikdy Maigreta nepředstavoval jinak než jako Jeana Gabina. Pátou * jsem ubral, zřejmě nespravedlivě, že už je na filmu těch více jako padesát let znát, a také, že jsem u dialogy nebité konverzačky těžko stíhal číst totilky. Ani za jedno film nemůže. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jean Delannoy natocil vskutku posobivy, vynimocny film a v podstate aj nadcasovu kriminalku, kde druhy Maigret je este lepsi nez prvy. Co je u trilogii zvlastny pripad : vacsinou je najlepsia jednotka, potom nasleduje podstatne slabsia dvojka a ukoncena byva slabou / a vacsinou dementnou trojkou/. Tato trilogia je vynimka, a ja som tomu len rad. Reziser Delannoy rovnako ako v 1. dieli opat vladne skusenou rukou, kazda scena je prepracovana, a z kazdej sceny vidno, ze sa reziser do filmu vyzna. Kym vo filme Maigret klade past slo o vraha, ktory na Montmartri desil damy, v dvojke ide o vrazdu starej grofky. Paci sa mi, ze vsetko je inak, dej nie je ani nahodou priamociary, ma kopu zvratov a nejasnych situacii, ktore musi Jean Gabin ako komisar Maigret vyriesit. A riesi ich bravurne a aj s prislusnym nadhladom. Dialogy su prepracovane a na urovni. Plus nadherne herecke vykony, ktore si ako divak nehorazne vazim. Slo o moj prvy cisto francuzsky hovoreny film, takze moja francuzstina dostala zaber na maximum. Ale dobre, rozumel som, len ked sa spustili rychle rozhovory alebo nedajboze nejaka rychla slovna hadka, stratil som sa. Nevadi, lebo potom sa mi nit a dejova linia opat obnovila. Mimohollywoodska filmarska produkcia v plnej krase a nadhere. 100 % ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Film lze charakterizovat několika málo slovy. Už sám fakt, že v tom hraje Jean Gabin, je zárukou inteligentní kriminálky, i když je to staré. Z kraje natáčení se Jeanu Gabinovi postava komisaře Maigreta vůbec nezamlouvala a odmítal ji dokonce přijmout. Připadala mu málo vtipná, nápaditá a ne moc vynalézavá. Duchovní otec postavy spisovatel Georges Simenon při setkání s ním povídá, Maigreta jsem vlastně vytvářel podle vaší fyziognomie a nevím o nikom jiném lepším, který by splňoval představu této role. A to u Jeana Gabina rozhodlo. Jeho postava Maigreta na filmovém plátně byla pro diváka spojena zejména s jeho charismatickou tváří. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Z tajomných parížskych uličiek sme na francúzskom vidieku a atmosféra nie je o nič menej tajomná. Spočiatku bez zápletky, ktorá sa postupne rozvinie, skomplikuje až do záverečnej slovnej prestrelky. Rozuzlenie pri spoločnom veľkom stretnutí je ako od Agathy Christie a zvládnuté dokonale. V takto starej kriminálke by som takúto gradáciu deja neočakával. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5   Po Maigret kladie pascu (1958) tak trochu iný Maigret, viac staromilský, v štýle detektívok Agathy Christie. Podobne ako Hercule Poirot, aj Maigret tu rieši záhadný prípad dômyselnej vraždy s viacerými podozrivými, ktorých si na konci všetkých pozve do jednej miestnosti, aby ukázal na vraha. Aj napriek takejto schematickosti ma tento príbeh bavil o štipku viac ako ten predošlý, aj vzhľadom na to, že mi ani raz neudrela do očí nejaká výrazná naivita, či už v dejových zvratoch, dialógoch, alebo v konaní postáv. Viac ma bavil aj tu prítomný humor. Jean Gabin je opäť výborný, hoci mi tu trochu chýbal nejaký jeho výraznejší náprotivok, akým bola v predchádzajúcom filme Annie Girardot. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Maigretův (Jean Gabin) příjezd do Moulins se natáčel na nádraží Vaux-sur-Seine na severozápadě pařížského předměstí. (classic)
  • Vesnice Saint-Fiacre byla inspirována obcí Paray-le-Frésil, která se nachází asi dvacet kilometrů severovýchodně od Moulins v departementu Allier. Právě zde Georges Simenon vytvořil postavu Maigreta. (classic)
  • Kostel se nachází v obci Gaillon-sur-Montcient v departementu Yvelines. (classic)

Reklama

Reklama