Reklama

Reklama

Strážci relikvie

všechny plakáty
Trailer 1

Skupina irských mnichů má za úkol přepravit do Říma cennou náboženskou relikvii. Ta má údajně velkou moc a mohla by zvrátit průběh křížových výprav v Jeruzalémě. Relikvie se však chtějí zmocnit normandští vojáci, a mnichy tak čeká boj nejen o vzácný poklad, ale i o holý život… (TV Prima)

Recenze (62)

verbal 

všechny recenze uživatele

Taková pořádně útrpná pilgrimáž je pro fanatickou kudlanku stejná slast jako bondáž ostnatým drátem pro masochistu. A tak se skupinka pomatených ženichů Kristových nadšeně vydává raně středověkým Keltskem, aby zástupci Ředitele doručila do Vatikánu převzácnou relikvii - satanský kryptonit, svatý šutr, kterým hloupou bajkou nevypláchnutí pohané údajně rozšmelcovali hlavu svatému Pedofíliovi, třináctému to demagogovi, jenž byl účelově najat poté, co ten Ředitelův protěžovaný fracek vyštípal chudáka Džudase z korporátu. No, místy se tenhle křesťanský homix sice Vláčí snad ještě pomaleji než Kačer vykuřovat úly, avšak jinými místy se mění v mile krvavé a akční vraždění pomatenců s pěknými krajinkami na pozadí a solidní atmosférou. A scénu, v níž podrážděný Panyšer udělá Thorinu Pavézovi na krku obří cucflek, a ukončí tak biblicky závadnou nadvládu trpaslíků, taky jinde jen tak neuvidíte. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Punisher a SpiderMan proti Thorinovi v lacnom, ale atmosférickom stredovekom "road-movie". Je to trochu "odnikud nikam", ale je tam poctivá dobová špina a od polovice aj riadne brutálna akcia. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €4,749,500Tržby Celosvetovo ▐ Dejovo minimalistické ale stačí to na tú nosnú tému o ceste neceste svätej relikvie - kameni do svätých rúk. Herci čo to uhrajú a tajomný Jon Bernthal to hravo utiahne, hlavne keď príde na súboje to má slušné grády a nechýba primeraná drsnosť. /55%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zajímavě ztvárněný, ale místy dost nudný středověk...víra a hereze, křesťanství a mystika, ozvěny křižáckých výprav, jen atmosféra (a hloubka) tomu výrazně chyběla... U snímku, jako je Pilgrimage, si český divák nejlépe uvědomí, jak velkým režisérem byl František Vláčil... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin z atraktivního prostředí i období, ale nemá to šťávu. Akce je zde na můj vkus málo, ale zase je štavnaťě brutální a krví se nešetří, za což dávám plus a všemu vévodí nafučený Punisher, který má opět skvělou roli. Místy roztahané a nudnější, příběhově plochší, ale za pochmurný vizuál-atmosféru a brutalitu s třemi hvězdy šetřit nebudu. 55% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se, že zhruba první polovinu jsem stepovala nohama nudou a nezáživností, ale to se v druhé polovině změnilo. Ne nějak extra výrazně, ale už se konečně něco dělo. Krvavý boj o relikvii, vyjádření zla a dobra v souvislosti s vírou (ovšemže zastoupené známou církví) a nevírou. Prolínaly se tam různé mýty a já jsem docela jukala s čím vším se dalo bojovat. Velké plus byla temná atmosféra po celou dobu, takže jsem z toho měla málem deprese. Nicméně to bylo asi to nej z celého historického dramatu. Konec mně vyzněl do ztracena a to je u tohoto filmu škoda, alespoň nastíněná pointa by byla dobrá. Ale tu jsem si domyslela v souvislosti právě se zázračnou relikvií. Brendan asi věděl, proč to ukončil právě tak. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kdyby N.W. Refn dokázal uspokojivě pracovat s tempem, mohla jeho Valhalla Rising dosahovat obdobných kvalit. Jakožto zdejší hororový expert sice navštěvuji ostatní filmové žánry spíše svátečně, avšak tvorbu talentovaného režiséra Brendana Muldowneye bedlivě sleduji již nějaký ten pátek a z jeho nového filmu jsem více než rozradostněn. Pilgrimage se může pochlubit působivou atmosférou, jež místy dokonce disponuje hororovým nádechem. K jejímu zdárnému vybudování výrazně napomohl evokativní hudební doprovod, kterému vévodí temné náboženské zpěvy, a rovněž ponuré irské klima. Velmi mě oslovoval i mysticismus, kterým je celý snímek prostoupen. Obstojný scénář, kvalitní herecké výkony a přítomný polylingvismus poté činí příběh uvěřitelným a dobově autentickým. Pilgrimage rozhodně doporučuji ke zhlédnutí a uděluji mu plné čtyři hvězdy. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Bežne mám rád takéto menšie drsné historické filmy prevažne z európskej produkcie, ale Pilgrimage ma dosť sklamal. Aj napriek kratšej dĺžke a faktu, že sa dej neodohráva na jednom mieste, ale zachytáva putovanie postáv na ich ceste je tempo väčšinu času pomerne pomalé, nejakých zaujímavejších sekvencií je zanedbateľné množstvo a celkovo to dejovo ani nemá moc čím zaujať, prišlo mi to až zúfalo nenápadité a priemerné a bolo mi teda úplne jedno, ako dopadne nejaká relikvia. A keby to aspoň mohli zachrániť postavy, ale ani to nie, na kladnej strane zaujme jedine Jon Bernthal, ktorého nemý brutálny bojovník ma dosť bavil a nesklame ani jediný výrazný zabijak, ktorému nechýba charizma, ale tým to končí a tá skupina mníchov v centre diania ma teda vôbec nezaujímala. A tak film je teda hlavne čakaním na akciu, ktorá vôbec nie je zlá, len škoda, že jej je tak málo. Film vlastne ponúkne len jednu dlhšiu akčnú sekvenciu v strede filmu a potom ešte finále, ktoré ale mohlo byť aj dlhšie a tu rozhodne poteší, že je to slušne natočené a hlavne správne drsné, tých rozmanitých krvavých zabití je tu dostatok. A plusom je aj vizuál a technická stránka, pozerá sa na to dobre, pričom film využíva aj atraktívne lokácie. Takže celkovo ma to určite sklamalo, väčšina podobných filmov býva podstatne lepšia, ale zase na ten slabý priemer to akcia, vizuál a Jon Bernthal vytiahnu. 52% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz hodně muziky. Atmosférická krvavá putovačka, kde skupina mnichů veze relikviář papeži do Říma, aby naboostoval rytíře ve svaté válce. Jeden z mnichů je mimochodem Spider-man a doprovází je i Punisher jako nosič pytlů/bodyguard, na kterém je něco víc než se na první pohled zdá. Cestou je samozřejmě potkají nesnáze, napadnou je divoši a začnou krvavé jatka. Bernthal dřevěným štítem seká hlavy bezvěrcům, zaživa se vytahujou střeva, zlodějům jsou sekány ruce. Konec je správně zdrcující a bezúčelný. Těchhle filmů je dnes jako šafránu, važme si jich. Jidáš! ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Zaciatok vyzeral slubne. Holland je tu fajn…avsak po skonceni filmu, som mal aj vdaka prisernemu strihu a jednoduchemu deju, pocit, ze sa pozeram na velmi nepodarenu a skratenu adaptaciu Pana prstenov… ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ale jo, palec nahoru. Podobných filmů přeci jen nevzniká miliarda ročně, tak proč si tenhle špinavý skoro-středověký fantasy thriller pořádně neužít! P.S. Bejt buchta, už kvůli Bernthalovi dávno bydlim v USA a snažím se naivně navázat kontakt. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Kdo jsi?",,Jsem peklo!" Dobrodružné putování skupiny mnichů vedených nekompromisním bratrem do Říma. Středověk, války, víra, oběti a posvátná relikvie. Krásná irská krajina plná lesů, močálů, potoků a mlhy. Havran na zkroucené větvi nevěstí nic dobrého. Souboje standardně drsné, krev občas šplouchne na kameru, vytržené vnitřnosti při výslechu i rozpolcená lebka nechybí. Ač má putování nepřátelskou krajinou své napětí, pořád tomu něco málo chybí. Postavy příliš sympatické nejsou, občas se chovají podivně - pobíhání v noci po lese s loučemi by asi nebylo moc chytré, a tak mi osud většiny z nich byl vcelku lhostejný. Asi by byla lepší obdoba Údolí včel, než slabý odvar Statečného srdce. Film ale rychle utekl a zejména krajinné výjevy za to stály! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Richard Armitage si vystrihol solídneho záporáka a Jon Bernthal je vyložene lahôdkový. Je to už niekoľká rola, v ktorej sa tvári ako niekto, koho okolnosti donútili správať sa slušne, ticho a úslužne, ale celý čas to v ňom vrie a on a nakoniec aj divák čaká na moment, až mu buchnú nervy. A tu to stojí za to. Bernthalov mlčanlivý sluha by si určite rozumel s jeho Punisherom. Herca, ktorý by dokázal presvedčivejšie stvárniť zlosť, agresivitu, hnev a neriadenú brutalitu, by ste v Hollywoode hľadali len ťažko. Pilgrimage je pomerne ambiciózny film a pracuje s celkom zaujímavými témami, tvorcovia ale moc netušia, ako s nimi naložiť. Kto sa tak teší na príbeh, ktorý by skutočne seriózne riešil šedú zónu medzi dobrom a zlom, odvrátenú stránku náboženstva alebo hranicu medzi vierou a fanatizmom, ten tu asi veľmi spokojný nebude. Tom Holland si vo svojich dvadsaťjeden rokoch asi nemôže sťažovať na nedostatok pozornosti. Stal sa z neho nový a veľmi dobrý Spider-Man a urval hlavnú rolu v adaptácii hernej pecky Uncharted. Nasledujúcich pár rokov má teda o prácu postarané a zrejme aj poriadne narvaný diár. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vlastne, aj napriek tomu, že dej je hrozne jednoduchý a banálny, pričom tu dokonca absentujú i nejakí výraznejší herci, dostal som to, čo som aj od filmu čakal - nenáročnú filmovú zábavu stiahnutú na moje obľúbené historické obdobie, plnú brutálnych krvavých scén (bitiek muža proti mužovi však mohlo byť viac) a slušnej vizuálnej stránky. Ani soundtrack nebol zlý, takže sa nasýtili aspoň oči a uši, keď už mozog zostal hladný. Priemer. 60/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mňa si tento film získal hlavne svojou atmosférou, výpravou a hudbou. Príbeh nič moc a vyznel naozaj do stratena, ale tentokrát mi to vôbec nevadí. 3,5* ... tú pol hviezdu prihadzujem za Toma a Jona .. kvôli nim som do toho vlastne išla, takže z mojej strany spokojnosť. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Není to vina toho filmu, ale něco podobnýho už jsem viděl asi tak šestcetsedmdesátdvakrát jako. Ale Bernthal opět výkon hromu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Má to všechny přísady středověkého putování tak přemýšlím co chybělo, protože to je prostě průměrné. Řeknu až nezajímavé. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nenápadný ale překvapivě povedený film, který kdyby se držel ve vodách dobrodružného krvavého béčka, byl by ještě lepší. Takhle se pokouší o seriózní podívanou a to se mu nedaří. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Výprava, kamera, lokace, hudba - fajn. Ale příběh je vlastně jen taková laciná historka proti katolické církvi, její rozpínavosti, krvavosti v dějinách, podrazech a tak. Prostě onen jednostranný pohled, nakolik má katolická církev z těch dob skutečně máslo na hlavě. Akorát mi přijde, že těch filmů tepajících církev je v poslední době skutečně až nějak moc, a i u soudu má právo promluvit obžalovaný. Jinak je scénář o tom, jak se parta mnichů s jedním fanatickým vyslancem Vatikánu s jednou relikvií v podobě šutru přesune nějakých pár kilometrů lesem, kde jsou zrazeni, zbylá skupinka pak prchá k moři, a mezitím dojde k pár slušně natočeným brutálním soubojům. Po skončení z toho nemám žádný pocit a nevím, co si z filmu odnést, teda kromě oné filmem nadiktované nenávisti. Duchovno v tom mimochodem není ani náhodou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Něco Centuriona a hodně Valhalla Rising, ale ani náhodou to nedosahuje zábavnosti a tempa prvního a už vůbec ne mysticismu druhého. Ale jinak solidní historák o přenosu relikvie z bodu A do bodu B, přičemž hlavním hrdinům se do cesty staví jak pohané, tak proradní souvěrci. Tvůrcům se docela podařilo využít krásy Irska, i když jsem přesvědčen, že Zelený ostrov toho může nabídnout mnohem víc, povedlo se i pár těch bitek a herecké obsazení mě také neuráželo. Potěšil i fakt, že je to zasazeno do poměrně reálného historického rámce. Sice jsem čekal víc a odpovídala tomu i natěšenost, takže u mě panuje mírné zklamání, ale i tak to vidím lehce nadprůměrně. 65% ()

Reklama

Reklama