Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na bretaňském pobřeží je stále v pohotovosti záchranný remorkér Cyclone. Lodi s třicetičlennou posádkou velí zkušený kapitán André Laurent (Jean Gabin). Život je to tvrdý. Při nejhorších bouřích, kdy se ostatní lodi schovávají v přístavu, musí Cyclone vyrážet na pomoc těm, kdo se ocitli v nesnázích. Samozřejmě, že i manželky posádky, které se neustále obávají o život svých manželů, nežíjí v klidu a míru. To platí zejména o Yvonne (Madeleine Renaud), ženě kapitána... Podle románu Rogera Vercela. Znovushledání oblíbeného francouzského hereckého páru Jean Gabin + Michèle Morgan. (Pohrobek)

(více)

Recenze (6)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Excelentně zvládnutý příběh milostného trojúhelníku, kdy se hlavní, charismatický hrdina musí rozhodnout mezi věrnou manželkou a vášnivou a zajímavou cizinkou. Vedle tohoto tématu je tato klasika francouzského předválečného filmu zároveň působivou sociální studií světa námořníků a jejich vztahu k moři. Film oplývá výtečnou atmosférou, skvělým hereckým výkonem Jeana Gabina, zdatnou režií a působivým melodramatickým koncem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem od filmu čekal víc námořních scén než jsem se nakonec dočkal. Filmu totiž jasně dominuje milostný trojník ve složení Andréé + jeho žena a Andre + jeho cizinka, trošku škoda, že se nepřidala ještě sestava jeho žena + jeho cizinka, protože špetka koření nikdy neškodí. Z mého pohledu přílišná pozornost na milostnou tématiku příběhu zbytečně ubírala na dramatičnosti a detailnějším vykreslení Jeanovi práce a vzájemnejma vztahama mezi námořniky. Konec filmu, jak to už u Frantíků bývá zvykem se nese ve velmi silné a emotivní rovině a současně velmi prospívá celkovému vyznění příběhu. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Slibovaný Carné se nekonal. Zpočátku se dokonce nekonalo téměř nic, Gabin bloumal po oslavě, pak po lodi, následně jukl na cizinku a tak nějak proflákal první skoro dvě třetiny filmu. Nebýt silné pointy, která předběhla dobu o notného půl století, film by se odpařil a nezůstalo by po něm příliš vonných esencí. A ten závěrečný Gabinův pohled, to je zřejmě první hra beze slov od doby zvukového filmu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu začalo v roce 1939, ale bylo brzy přerušeno kvůli válce. Natáčení bylo obnoveno až v létě 1940. (sator)

Reklama

Reklama