Reklama

Reklama

Let Me Help You

(amatérský film)
Krátkometrážní / Horor
Česko, 2014, 15 min

Režie:

Jakub Smutný

Scénář:

Jakub Smutný

Kamera:

Jakub Smutný

Hrají:

Larry Wilmore

Obsahy(1)

Jedného večera vyľaká mladý pár podivná ženská, tvrdiaca čosi o démonovi. Mladík spočiatku berie veci na ľahkú váhu, ale to sa zmení, keď jeho priateľku začnú desiť nočné mory. (sochoking)

Recenze (47)

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak nám místní hororový g*u*r*u*r*u s otřesným vkusem na horory chtěl ukázat, jak to má vypadat, a já se nemohl dočkat, až ho tu nechutně břitkým sarkasmem ponížím natolik, že si zruší účet a začne nadhodnocovat sračky v databázi teplokrevných fanoušků mexických telenovel. No, Stáhl mě sice svým amatérským pornem do Abnormálních pasivit, kde si cigošku střihla Smutná paní a posedlou pipku otřesná jihočeská prsatice, kterou se J*a*k*u*b patrně marně snažil obsazením do malofilmu přinutit, aby si nechala neumětelsky poslintat bradavky, nicméně až na fuckt, že příšerní ochotníci mají kdovíproč opět dikci hluchých mluvků, musím docela držet hubu, protože natočeno je to hezky, má to atmosféru, efiks finesy a dokonce i sysluplnou pointu. Navíc třeba oproti mástrpissům bratrů Korpičů je to skutečný velesqost! Jsem jen trochu Smutný, že jsem jakožto našinec nepochopil název. Kde to, kurva, jako jsme? "Let" je jakože jasný, ale "Mehelpy ou" má být něco jako "Ínola gej"? Proč se to rovnou nejmenovalo třeba "Leu naega dangsin-eul doul su"? Dostal jsem tímto ale nápad, jak účinně udělat z ústřední neherečky opravdovou herečku pro druhý díl. Měl by se jmenovat "Nech mě ti píchnout" a hlavní hrdinka by celých patnáct minut ani neqokla, protože by měla plnou frasnu jihočeské klobásy. Démonické, přirozeně. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Čakal som to horšie. Ako prvý pokus celkom v poriadku. Práca s kamerou a strihom ujde, podarilo sa tu vytvoriť aj celkom slušnú atmosféru, zvuková stránka u mňa TOP a súčasne to najlepšie na celom filme (aj keď to je môj subjektívny názor). Neherci pre mňa nepredstavovali až taký veľký problém, ale tie dialógy boli až príliš strojené, proste som im to neuveril. Nápad dosť ošúchaný, záver mne osobne veľmi nesadol, ale aj to je najskôr vec vkusu. Možno by som privítal nejakú dobrú ľakačku, lebo toto rozhodne nemalo čím vydesiť. Určite je ešte čo vylepšovať, ale za stratený prípad Kuba rozhodne nepokladám, takže držím palce. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Amaterských filmů, obzvlášt českých moc nakoukáno nemám, respektive žádný, takže se mi hůře hodnotí. Atmosféra, soundtrack a kamera si zaslouží pochvalu. Mínusem jsou herci a některé scény mi přišly příliš rychle ukončené, ale v rámci možností spokojenost :) 60% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příběh je srozumitelný a má pointu, je to slušně rozzáběrované, s dobrou hudbou. U lekačky, kdy se kapucář objeví poprvé, jsem se i lekl. Takže je tam cítit nějaká snaha i cit pro věc. Ovšem v době, kdy už každý točí na zrcadlovku a automaticky generuje sexy obrázky, je tady ta kvalita obrazu tristní. V podání těch tragických neherců se z každého dialogu stává nechtěná komedie - třeba v té scéně se skypeováním té holce nevěřím ani slovo, telefonát s tajemnou paní je zas vyloženě blbě napsaný (paní jim nejdřív vnutila svůj telefon, teď se chová nepochopitelně odtažitě a říká samý zbytečný věty), no, aspoň, že je dialogům rozumět. Ty světýlka i ten bubák mi přišly úsměvný a stejně jako to vymítání by to chtělo trochu nápaditosti, svíčka, pár slov v latině a trocha větru ve vlasech, to je dost slabé. Pointa není špatná, ale ten vtípek na adresu Blair Witch bych si odpustil, popkulturní odkazy - pokud netočíte přímo fanfilm - jsou v amatérské filmu obvykle spíš na škodu. Stejně jako kdovíproč anglický název. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

S*M*U*T*N*Ý vyrobil horůrek, jsem z toho celý v*e*s*e*l*ý. Lekl jsem se pouze jednou a to hned na začátku a k tomu ještě vykřikl: "Cože? To myslí s tím filmem vážně?" Páni, to bylo něco. Dovedu si představit scénář. Teta: "děte prič!" Kámoš: "co to povydáte, pani?" Teta: "je za váma démon, voe!" kamera jede, temná ulice, střih, záběr na tetu, jak jde až kvoknu... Skutečný horor byla až na konci ta paní. To byla pravá filmová příšera, měl jsem co dělat, abych její herectví ustál. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tak nejako som v hĺbi duše tušil a cítil, že z Jakuba Smutného, alias J*A*S*M-a nebude český Tarantino hororových vôd (vzhľadom na objem zhliadnutého filmového materiálu), a ani som od jeho nedávno avizovanej prvotiny priveľa nečakal - v tomto ohľade ma Let Me Help You miestami nechal chladným, ale miestami pomerne milo prekvapil - len škoda, že si na to potreboval požičať nápady od iných. Inšpirácia je jasná: po prvé Raimiho cigánsky horor Stiahni ma do pekla (a tu by sa dalo povedať, že celá základná zápletka je založená na ňom s tým, že je tak trochu naruby), po druhé peniaze z divákov zdierajúca séria nočných záberov domácich kamier Paranormal Activity (čo sa nočných scén týka). Je nutné podotknúť, že i keď dialógy sú desivo monotónne, scenár nie je ktovieako objavný ani originálny, a herci sa nepretrhnú - lenže v podstate tu ani nie je čo hrať - je nutné uznať, že atmosféra miestami celkom funguje, hlavná hrdinka je trochu sympatická, a pri jednom zábere ma nečakane dokonca zamrazilo. Záverečný twist je síce divnejší ako Valentinove nutkanie oboznamovať nás vo všetkých autorských filmoch zo svojím fetišom, založeným na vyvrátení zvyškov z obeda, ale stále je výsledok v rámci možností a konkurencie celkom obstojný - i keď kvitoval by som lepší výber hudby. V chlapcovi zdá sa niečo vskutku drieme, ale k prebudeniu to má ešte veľmi, veľmi ďaleko. 40% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jako prvotina překvapivě příjemná záležitost. Kvalita střihu nebo kamery je znát, kouká se na to dobře, do toho i slušná atmosféra, takže s tímto jsem spokojený. Největší klad vidím v hudbě a největší zápor v hereckých výkonech. Samozřejmě jsou to amatéři a už jsem viděl daleko horší herce, takže se to dá snést. Délka je adekvátní a rozhodně neberu těch patnáct minut jako ztrátu, ba naopak. Na závěr bych popřál Jakubovi hodně štěstí v další tvorbě, věřím, že kdyby měl větší finanční možnosti, mohli bychom se časem dočkat i třeba celovečerní pecky .. 6/10 = 60% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

U amatérskýho filmu se většinou nad 3* jít nedá, no v tom případě se jedná spíš o míň než víc, ale na druhou stranu jsem viděl i horší brak, takže slabší dvojku se odvážím udělit. O atmosféru to zakopne, ale herci jsou extrémně špatní. 30% ()

Peytl odpad!

všechny recenze uživatele

K Budějicům cesta, ále že je Smutná... také již končím s benevolentním hodnocením amatérismů, neboť bychom se mohli dočkat ještě horších konců, tedy těch, kdy si snad začnou samotní autoři myslet, že opravdu něco umí. Jsem raději pro nemilosrdně milosrdnou ťafku za lovecké uši, rozuměj popravu, v raném stádiu. Navíc se podobný postiženec může ještě uvést včas na správnou cestu, tu poštovního úředníka či kosmonauta. Je to hrozný, ostatně jako 99% podobných blábolů. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

A přece (se) točí/m! Spielberg má produkční společnost Amblin a věčný student Smutný Jasmfilm. V jeho debutovém snímku lze cítit to nejhorší z ranného Spielberga, to nejlepší ze současného Siffrediho (POV kamera), a to nejhorší z brněnského televizního studia. Když už si tedy mistr Smutný vzal na starost vše od kamery až po režii, tak sepsání scénáře mohl přenechat někomu jinému, protože už dlouho se mně nestalo, abych nevěděl, o co jde. To byl fakt horor. No, to byl teda horor! Střih byl na úrovni filmů s Les Charlots. Ocenil bych práci s herci. Tedy takové poleno nebyl svého času ani Vydrýsek a oproti zdejším hereckým akvizicím je to pětinásobný držitel Oscara. Jak sám autor nabubřele tvrdí, že "ostatní mají názory a já mám pravdu", tak já jen dodávám "ostatní točí oproti tobě super filmy a Ty točíš obr pičoviny". Film v kinech vydělal jen za první víkend téměř dva mega. Plánuje se trilogie. Mé hodnocení: 0% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Je to tak na hrane. 50% som mal z toho prdel, ale rovnakou časťou i nepríjemný pocit, za čo môže výborná práca so zvukom. Takže tri. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Amatérský film. Z Facebookového chatu s Kubou Smutným: "Dám ti jednu povzbudivou hvězdu, abys mohl natočit další perličky! :)) Je pravda, že největší brzdou jsou "herci", ale je J*A*S*N*Ý, že shánět kvůli něčemu takovému nějaké profi herce, kteří by si účtovali nekřesťanské peníze je zcela zbytečné. Ovšem kratičký "herecký výkon" dámy v růžovém byl perfektní! ;) Možná tam bylo na mě až moc té děsuchtivé hudby, která mnohdy nepůsobila tak jak by měla. :P Kup si stativ a nauč se v nějakém lepším střihačském videoeditoru než je Pinnacle a další tvoje dílo by klidně mohlo svítit v červených barvách. Kdybys dále natočil nějakou found footage záležitost, nebylo by to na škodu ba naopak! ;) Dobrá práce, bro. Hodně štěstí do dalšího natáčení! :)" ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Rád budu mít tu čest se tu vypsat jako jeden z prvních. Osobně si myslím, že na prvotinu to má mezi dnešními horory velké kvality (a to myslím zcela vážně, když se dnes člověk podívá na spoustu hororových krátkometrožáků). Velký vliv na celkový dojem má celá řada detailů, a to od černých probliků během úvodních titulků, přes výběr a rozložení hudby, až po tísnivé interiéry. Co bych ovšem vyzdvihl nejvíce, je kamera. Dominuje ruku v ruce se střihem po celou dobu filmu a zejména v bytě hraje podstatnou roli ve vybudování dusivé atmosféry. Abych jen nechválil, tak kdyby si "čarodějnici" střihla nějaká odpudivá babka, zejména ve sklepě by pak snímek nabral daleko hrozivější obrátky. Co se týče scén, tak právě vymítání společně se spánkem jednoznačně vedou, možná jim mohlo být vymezeno více času. Část se Skypem je možná ohraná, ale poprvé jsem ji viděl z pohledu oběti. Samotná pointa pak trochu kontrastuje s předchozím rázem snímku a i přes mírnou předvídatelnost (ono toho vážně moc vymyslet nejde) tak trochu zarazí. Abych to shrnul, určitě se nejedná o žádné mistrovské dílo nějakého génia, upřímně je dost horor-kraťasů lepší, ale na českej debut v tomhle subžánru je to myslím dost povedené a zlepšovat by toho ani moc nešlo. 70% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

To co my narvali do tří minut, rozvlekl J*A*S*M do patnácti.Největší rozdíl je asi v tom, že jeho počin působí vizuálně mnohem profesionálněji s lepším střihem a skvělou kamerou.Čemu se mi amatéři nevyhnem (pokud nemáme šťastnou ruku, či talentované přátele) je herecký ansámbl, který zde předvádí jak to přesně vypadat nemá.Dialogy tlučou do uší, je to strašně strojený a neuvěřitelný (mám stejný problém).Atmosféru to má, hudební podkres na výbornou.Nápad neoriginální, (Kuba má nakoukáno).Příběh mě nezaujal, ale provedení a technická stránka ano.Čekám zde plno "inteligentních" komentářů, např. Serešmor může opět slečně doporučit novou digestoř či sporák, však to je přeci na tom filmu mooc důležité.Verbala asi někdo drbal na ceckách, jinak si jeho triplstárku neumím vysvětlit.V poho Kubo, val dál, hlavně přes festivaly, tady ten mor nevnímej, jejich názor (vulgární píčování do stratosfér a primitivní urážky) je ve světě amatérskýho filmu prakticky k ničemu, ne vlastně zcela k ničemu ;) 49%, slabší trojka, příště zamakejte na hereckým projevu a bude to super. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že Budějovice jsou takhle strašidelný :-) Bavil jsem se, na amatérskej krátkometrážní debut je to více než slibné, zvlášť hudba a strašidelné scény. Na druhou stranu, ačkoli je fór o "čubkách z Blair" hodně povedenej, pointa mě tedy dost zklamala. Kamera taky nic moc, zvlášť problém je ale v "hercích", ti jsou opravdu špatní, hodně. ()

lillien odpad!

všechny recenze uživatele

Na šesté minutě jsem to musela vypnout, už mě přestává bavit sledovat tyhle amatérské kraviny, kdy si fakani půjčí od kámoše 1+1 a natočí splácanec vykradený z hororů s "přednesem" textu, který se letmo blíží moderování školní besídky, ale ani vzdáleně nějakému snad jen pokusu o herectví. A tohle už odmítám promíjet. Buď se to naučte, máte-li na to, nebo tomu neříkejte film, byť jen amatérský, protože tohle není ani amatérské herectví, to je primitivní, školácké a otravné přeslabikovávání textu, který bohužel též nelze nazvat scénářem. Ta trapná topornost neherců pohřbila cokoli dalšího, co by v tom snad stálo za pozitivní zmínku. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Na prvotinu velice slušný kousek. Kamera i střih skvělé zvládnuté, atmosféra pěkně vygradovaná. Některé scény náramně povedené a závěrečná pointa neskutečně překvapivá. Kromě těch hereckých výkonů mladých (postarší slečny hráli dobře), tak si myslím, že to je fajn snímek. Jakube, jen tak dál.. ()

Reklama

Reklama