Reklama

Reklama

Prachy v prachu

(festivalový název)
  • Estonsko Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Politické strany financují své kampaně z nepřiznaných peněz, politici slibují nesplnitelné, roste korupce a klientelismus. To je reálná situace na estonské politické scéně, která nápadně připomíná situaci v řadě dalších zemí, včetně Česka. Tamní divadlo NO99 se rozhodlo čelit celospolečenskému znechucení z panujících praktik v politice provokativním způsobem – ohlásilo vytvoření nové politické strany. Připravuje spoty, billboardovou kampaň a chystá ustavující sjezd pro 7000 lidí. A establishment i média začínají být nervózní. Je to celé jen mystifikace, nebo tu skutečně vzniká nová strana? Autorský dokument odhaluje slabiny dnešní demokracie a poukazuje na sílu občanské společnosti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (7)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Projekt s velkými ambicemi, velkou okamžitou ovací a s překvapivě velkou pozorností od medií i běžných lidí. To všechno proto aby se v závěru celá to pozornost vypařila stejně rychle, jako se objevila. Snímek mimo jiné poukazuje na to, jak snadné je pohnout masou lidí k něčemu, co vlastně ani ničím není. Připomnělo mi to trochu Český sen , tedy aneb jak poukázat na ohromnou manipulovatelnost davu tím, že udělám to samé a navíc si tím získám popularitu. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Prachy v prachu jsou na první pohled divácky náročné, jelikož nutí proniknout do politických reálií cizí země. Což vzhledem k oblibě politiky všeobecně není úkol jednoduchý. Jenže pak pochopíte, že to je přesně to, o co tu jde a o čem Tiit Ojasoo mluví. Politika se zajímá o vás a pokud přistoupíte na zdání, že je nesrozumitelná a pro běžný život nepotřebná, dovolíte jí, aby nad vámi nenápadně převzala moc. Kouzlo snímku přichází ve chvíli, kdy zjistíte, že největší kritice jsou podrobeni samotní voliči. Ti věčně čekající a reptající a volající po změně, která ale bez nic samotných nemá šanci přijít. V tomhle směru je srovnání s Českým snem opravdu na místě. Problém je opět v tom, že zatímco můžete přestat se honit za nesmyslnými slevami a akcemi a chleba si koupit v pekárně vedle, těžko půjdete do pekárny volit svou budoucnost... ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument mapující divadelní představení na politické scéně. Takhle má vypadat upřímná politika! Aneb politika je divadlo a to by se mělo dělat pořádně :) ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Výborný a vtipný dokument, veľmi aktuálny pre všetky post-socialistické krajiny. Divadlo NO99 v súčasnosti robí hru o primátorovi Tallinnu, golemovi miestnej politiky. ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Neobjektivně bych hodnotil výš, protože za jejich myšlenkou stojím ve vší parádě, ale objektivně to teda jako dokumentární film pokulhává. Nadšení sice není mimo mísu, ale je třeba si přiznat, že dneska po tom neštěkne pes a obrat k lepšímu se nekonal, stejně jako nikde jinde ve východní EU. ()

Reklama

Reklama