Reklama

Reklama

Creepshow: Plíživý děs

  • Česko Plíživý děs (více)

Ve filmovém příběhu mistra hororu Stephena Kinga jsou brutální vraždy střídány záhadnou olejovou skvrnou uprostřed jezera, která pohlcuje vše živé. Bizardní tváře se vynořují a mizí za tajemných okolností... Opona jde nahoru - hrůza se ujímá vlády. (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (109)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $14,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Veľmi suchopárne poviedky, bez slušnejšieho efektu, atmosféry, proste nehorázne nudné. /15%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Z toho plynie poučenie, aby ste nikdy nebrali stopárov. Predkom svojho auta.“ V roku 1982 nakrútil George A. Romero mozaikový horor CREEPSHOW podľa poviedok svojho kamaráta Stephena Kinga, ktorý si v jednom príbehu aj zahral a napísal scenár resp. adaptoval vlastné poviedky. Druhý diel King už opustil (ak nerátame cameo rasistického kamionistu) a Romero zostal „len“ ako scenárista (zasa podľa Kingových poviedok), pričom „roznášača novín“ si zahral kamarát, maskér Tom Savini. Bohužiaľ, je to zlé. Projekt stál málo (najslávnejšou tvárou je George Kennedy z FRAJERA LUKEA, vražedná „škvrna“ vyzerá ako plachta a rozhodne nefosforeskuje a nikoho nehypnotizuje tak, ako v poviedke, trikovo náročnejšie sekvencie sú dokonca kreslené) a príbehy sú slabé. Prvý o soche dreveného Indiána o ničom, tretí o ničom (a už aj bez pointy), jedine prostredný za niečo stojí, ale atmosféra jesenného jazera (v ktorom niečo pláva) bola oveľa lepšia v poviedke (v Čechách vyšla v zbierke „Hmla“). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Plíživém děsu je nejhodnotnější literární nápad Stephena Kinga, tzn. záplatka resp. pointa jednotlivých povídek. Romerův scénář Kingovy povídky více méně mechanicky převádí do filmové podoby a nic podstatného nepřidává, no a tuctová režie Michaela Gornicka je ten prvek, který film znehodnocuje, protože je jednoduše nenápaditá a nabídnutou šanci nedokáže zpracovat. Chybí tady skutečná hororová atmosféra, práce s detailem, se zvukem a kamerou. Tři hvězdičky nakonec zachraňuje nadhled, který je obsažený především v ironicky laděných animovaných pasážích, které spojují jednotlivé povídky a tvoří i jejich apendix. Mohla by to být nakonec kvalitní hororová komedie, kdyby tvůrci jednotlivé povídky odlehčili větším množstvím takových momentů, jako bylo odkrknutí na konci druhé povídky s názvem Prám. Ve srovnání s Kingem je vidět, jak je film ošizený. Tam, kde si King dokáže na celé jedné stránce textu pohrát se smrtí jednoho ze svých hrdinů, tam uspěchaní tvůrci Plíživého děsu jeho konec odbydou třísekundovým záběrem. Celkový dojem: 50 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Další tři Kingovy povídky. Za mě stojí za zmínku jen prostřední Raft - jednoduchá a výborná, jedna z Kingových nejlepších. Natočené to není kdovíjak dobře, ale aspoň to má osmdesátkové kouzlo. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tohle dílo je opravdu velice špatné. O nějaké kvalitě se nedá vůbec mluvit. Creepshow 2 připomíná spíše epizody ze seriálu Věřte nevěřte, než film, na který bychom se měli běžně dívat. Na horor to není ani trochu strašidelné, ba co hůře, zde se nedá mluvit ani o nějakém napětí. Příběh o partě dospívajících (samozřejmě ztvárněna neherci), která narazí při koupaní na plavající igelit, který je začne jednoho po druhém požírat postrádá snad vše, co by měl dobrý horor mít, i když ten závěr je naprosto dokonalý, povedl se a docela dokázal i pobavit. Povídka o dřevěném indiánovi, který se rozhodně povraždit zločince není o moc lepší a ještě k tomu jí schází vtipnost. Jediné co bych tak trochu dokázal ocenit jsou animované pasáže spojující všechny příběhy a zejména samotný začátek, maska toho muže mě opravdu rozesmála. 30% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Krapet horší než jednička, první dva příběhy celkem průměrné, i když nápad to byl dobrý. Asi jsem tu jediný, komu se líbila, aspoň ze začátku poslední povídka, stopař. Její největší chybou byl závěr, kdy našel manžel ženskou v garáži a měla u sebe ceduli toho stopaře. Do té doby to mohlo působit pouze psychologicky, tj. že ženu nepronásledoval sražený stopař, ale pouze výčitka svědomí. A rozhodně si troufám tvrdit, že se chovala celkem uvěřitelně. Díky této poslední si film polepšil na 50%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Trojice hororových povídek, které nejsou k zahození, ale ani ničím extra nezaujmou. Naštěstí tvůrci byli natolik soudní, že nízký rozpočet spolu s celkovou béčkovostí vyvážili nadsázkou a vkusně servírovaným černočerným humorem. 60%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Creepshow" sa prvý krát objavila v roku 1982. Bol to filmovo-komiksový projekt spisovateľa Stephena Edwina Kinga a filmové režiséra Georgea Andrewa Romera. Bolo to niečo nové, osviežujúce. Malo to u horrorových divákov úspech. Toto je o niečo slabšie pokračovanie tohto pôvodného filmového horrorového komicsu, natočeného podľa poviedok Stephena Kinga. Bolo vyprodukované v roku 1987. Počet príbehov sa scvrkol len na tri, oproti piatim, ktoré tvorili prvú časť. Tiež i kvalita ich spracovania sa mierne znížila. Najvydarenejšou adaptáciou je tu bezpochyby druhá poviedka s názvom "Prám". Dobré je, že si "Creepshow" ponechala svoju originálnu komiksovú podobu, pomocou ktorej balí tieto tri krátke príbehy do jedného tématického celku. *** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Už prvá časť bola kvalitatívna hrana priemeru, pokračovanie je ešte o level nižšie. A to nebyť poslednej poviedky, ktorá úroveň rapídne zdvihla, nedám ani dve. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Původní Creepshow si v lecčem zadal s geniálními Tales From the Crypt a bavil, kdežto jeho pokračování se jen neohrabaně vleče, osekané o veškeré gore, humor a bez romerovského šarmu. Nebýt povídky The Raft a několika zábavných cameí, nebylo by na něm zajímavé prakticky nic. To už raději někde vyhrabu svoje staré Eerie přečtu si je aspoň třikrát. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Prostřední Raft je bezkonkurenčně nejpovedenější určitě na 4* Indián taky ujde byť je dějově předvídatelný a jeho finále mi přišlo uspěchané vidím ho na lepší 3* Stopař už nic moc v podstatě celou povídku dokola to samé takže slabé 3* Anime s cibulemi co žerou maso už je tak trochu úlet. Jako celek to vidím na 65% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud bych tuto trojici zfilmovaných povídek měla brát jako horrory, pak mohou uspět jedině u dětského publika. Pokročilejší diváci už v tom přece jen vímají spíše komediální prvky... a nejsem si jistá, nakolik je ta béčkovitá křečovitost vtipným záměrem. Protože při čtení povídek jsem cítila napětí či strach, nepřišlo mi to k smíchu jako "Creepshow 2". Nakonec má tento povídkový film štěstí v jedné věci - poprvé jsem to viděla v pubertě a tehdy se mi to líbilo, z nostalgie tedy přihodím třetí hvězdičku. Jinak jde ovšem o nepříliš dobře zvládnutý průměr na svou dobu a podprůměr v současnosti. 50% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Průměrné hororové příběhy, které příliš nevystraší, ale ani nenudí. Docela dobře se na to dívá. Hlavně na první dva příběhy. Indián udělal dobrou pomstu a pak tajemná skrvrna na jezeře taky byla zajimavá. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Už som to tu niekde písal, ale poviem to ešte raz: Kingove poviedky na plátne proste nefungujú. Drvivá väčšina z nich, ak nezapadá do šedivého priemeru, tak sa kúpe v hrozných sračkách. Creepshow (našťastie?) patrí do toho priemeru. Film pozostáva zo série štyroch hororových poviedok, ktoré bohužiaľ nie sú ani zaujímavé, ani desivé. Jediná poviedka, ktorá ma zaujala, má názov The Raft. Skupina tínedžerov sa kúpe niekde v odľahlom jazere, kde ich začne ohrozovať neznámy sliz (podobnosť s The Blob čiste náhodná). Po menších komplikáciách sa im podarí dostať na nejaký raft ukotvený uprostred jazera. Tu obkolesení slizom a vystrašení na smrť sa rozhodujú, čo ďalej. Cool. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jen tři příběhy značně béčkovitého rázu na motivy Kingových povídek. První o mstící se oživlé soše indiána je celkem nudná. Zato zbylé dvě mají grády a opravdový punc béčka jakse patří. Jejich společným kladem je samozřejmě že se neberou vážně a také skvělé masky. Druhá vypráví o vraždící skvrně na jezeře. Samozřejmě tam zavítá parta pubertáků, kteří si jdou zaplavat a poté, co odpočívají na opuštěnem voru uprostřed jezera, jde skvrna na věc. Třetí story popisuje co by se Vám mohlo stát, když zajedete stopaře a ujedete z místa činu. A není to hezké vyprávění. Celkově pořád velice dobrá oddechovka, která ale na svého staršího bratříčka ani zdaleka nemá. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Creepshow 2 už dopadlo o poznání hůře. Povídek je méně a i kvalita už není taková. Nejlepší povídkou pro mě byla povídka The Raft odehrávající se na vodě kde hlavním aktérem byla skvrna na vodní hladině která ráda lidi. Creepshow 2 to má za slabší 3hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Největší problém tkví v rozdílné kvalitě jednotlivých povídek. První povídka o pomstě dřevěné indiánské sochy je hodně mdlá, dost se vleče a vše je v ní očekávané. Druhá povídka o jezeru, v němž je, kdoví proč, koupání zakázáno, je nejzdařilejší a třetí povídka o neodbytném pasažérovi, který pronáší stále jednu větu "Dík za svezení, paní", je tak mile pitomá, až má něco do sebe. Film sice netvoří kompaktní celek, ale v jednotlivostech zaujme. 60% ()

Reklama

Reklama