Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 31 (2012) (série)


Machli - tygří královna (S31E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Queen of Tigers
Velká Británie, 2012, 59 min

Režie:

Mike Birkhead

Hrají:

Colin Stafford-Johnson (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Životní pouť slavné tygřice z indického národního parku Rantambor. Dokument z kolekce BBC Earth. Díky řadě přírodovědných dokumentů, které o ní byly natočeny, se Machli stala legendou. Že se však dožila tak vysokého věku, je jen její zásluha. A jen díky svým mimořádným schopnostem se stala pomyslnou vládkyní celého parku. Žádný jiný tygr se nechoval tak jako ona. Natož aby se nechal zachytit filmovou kamerou. Pozoruhodné záběry zajímavých okamžiků jejího života přitáhly do parku miliony návštěvníků toužících spatřit ji na vlastní oči. Díky ní si svět uvědomil, v jakém ohrožení jsou tygři indičtí. Bez ní už by v této části Indie možná vyhynuli. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

tahit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahové zaměření filmů ze života zvířat mám rád, obzvláště v jejich vlastním prostředí. A pokud jde o elegantní tygřici Machli, tak má určitě co nabídnout, poněvadž je jedinečným zážitkem pro oko. Též zajímavou zvláštností byl její obdivuhodný výčet vlastností. Jistě znáte okřídlené rčení, že Serengeti nesmí zemřít. Já bych ještě doplnil, že ze stejných důvodů by mělo mít stejnou platnost i pro zdejší nádherný Indický národní park Ranthambore. Film pro lidi, co mají blízko k přírodě. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film "Machli - tygří královna" se nesnaží o zachycení chování celého druhu, ale vytyčuje chování jedince.. Ukazuje naprosto ojedinělými a fascinujícími záběry život jedné tygřice, která měla pod palcem jednu z turisticky nejnavštěvovanější rezervaci.. Machli si byla natolik jistá svou pozicí, že si dokázala naprosto neuvěřitelným způsobem pustit filmaře k tělu a stala se tak dokumentární legendou.. Trochu ze života tygrů a hodně ze života Machli.. Komu není lhostejný osud druhů na pokraji vyhynutí, nechť se pokochá těmito unikátními scénami z produkce National Geografic v uceleném příběhu, který není prostým dokumentem, ale dobrodružným filmem a vypjatým dramatem na život a na smrt hlavních účinkujících.. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Machli si pekne dokázala podať aj mladého namachrovaného tigra, čo sa vybral jej ukradnúť ťažko vydrený a ulovený kus mäsiska. Ej bisťu, bodaj by takáto rodovo generačná hierarchia podporená skúsenosťou takto vždy fungovala aj v našom pomotanom svete medziľudských vzťahov. Navrch by mali staré ostrieľané samičky, ktorým dnešní vševedkovskí a svetaznalí riaditelia zemegule nesiahajú často ani po päty. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Takhle se má samice chovat, pěkně si omotat všechny samce kolem svého drápku, jak říkali v příběhu "Machli uměla ze všeho vytěžit co nejvíc, jelikož dokonale ovládala schopnost se samci manipulovat". Uměla být svůdná (týdny flirtovat, dělat drahoty než milostivě dovolila samci se s ní spářit), být chytrá a silná (vědět kdy bojovat, kdy se stáhnout, ubránit mláďata aniž by se dotkla samcova ega nebo se zranila), být oddanou a milující mámou. Působivý dokument o legendární tygří královně Machli jejíž jméno v naší řeči znamená rybu. Tohle jméno dostala kvůli specifické kresbě černých pruhů v lícních oblastech, připomínající rybí kost - viz galerie. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Životopisný film nemusí byť len o človeku, ale aj o tigrici. Nechýba tam boj o moc a nadvládu nad územím, hľadanie partnera, zvádzanie, výchova detí a udržiavanie tepla rodinného krbu. Hlavne to posledné je pre tigricu celkom netypické a to ju urobilo slávnou, obľúbenou a nakoniec aj legendou. Zábery sú pekné, často natočené priamo z cesty alebo jej blízkosti, pretože inde by sa tigre nenechali vyrušovať. Vo výsledku je film trochu nudný s niekoľkými zaujímavými zábermi, ale bez nejakej zvláštnej pridanej hodnoty. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama