Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta mladých lidí se vydává tábořit do hlubokých lesů. Přes varování nedbají a utáboří se uprostřed krásné, ale divoké přírody. Od začátku je však někdo sleduje a je jim v patách. Začínají se dít podivné věci, které vyústí v teror a nepředstavitelnou noční můru... (Flipnic)

Recenze (44)

tron 

všechny recenze uživatele

70 %. Zbožňujem hixploitationy, takže mi to sadlo. Skvelá výprava lesov Severnej Ameriky, skvelé zlo (nebudem spoilerovať, dostatočne to za mňa urobili plagáty) a skvelý pískajúci motív, ktorý sa len ťažko dá následne dostať von z hlavy. Vzhľadom na pomerne malý počet hrdinov to nie je žiadny nonstop bitúnok, čo je dobre. Namiesto toho sa radšej, v rámci možností, pracuje s postavami a atmosférou. Ok, postavy nie sú nijako mimoriadne prepracované, čiže troška nuda, ale aj tak je fajn, že sa kladie dôraz skôr na ne, než na gore. Výsledná vražda je potom nevyhnutným dôsledkom okolností. Horšie je to s nevýraznými (až na Georgea Kennedyho ako drsného strážcu parku, ktorý mi pripomína nášho autobusára) postavami/hercami, scenárom (sme uprostred temných lesov, kamarát je mŕtvy, zrejme ho niekto zabil, ďalší dvaja sú nezvestní a tak v noci založíme oheň, aby nás vrah čo najrýchlejšie našiel) nie síce vyložene zlým, ale dosť absurdným wrestlingovým finále. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Středně dobrý exploitation/slasher kousek. Zdůrazňuji to 'středně', protože se opravdu jedná o ten největší průměr. Takový ten co nejspíš rychle vyprchá. Pět mladých se vydá napospas dvěma tlustým individuím s mačetama. První vražda se mi líbila a byla dobře udělaná, pak mě ještě pobavila ta scénka s foťákem, no ale ze zbytku bych už asi nic zajímavého nenašel. (stopáž hodnocené verze: 01:26:52, screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné dílko pro nadšence do starých horrorů 70. a počátku 80. let. Takový mix Deliverance (1972), Rituals (1977) a řady lesních slasherů, které vznikaly na počátku let 80. Film se může pochlubit výborným lesním prostředím, napětím, mrazením z všudypřítomného zla a nebezpečí, odhalenými kozičkami déle, než v těchto letech bývalo ve slasherech zvykem, explotation prvky a zejména do morku kostí bijícími neopakovatelnými scénami, které vás nakopou podobně, jako to dělá v podstatě celý, o něco starší, survival horror "Rituals (1977)". Nebudu popisovat víc, protože to se musí prostě vidět a prožít. Naprosto originální a neopakovatelné mrazivé záběry, které nestaví ani na gore, ani na lekačkách, ale prostém náhlém "objevení se něčeho nebo někoho" a to takovým stylem že klapačka padá na zem a člověk se chytá v křeči za zátylek ... Bohužel film se vyznačuje hodně béčkovými herci, hereckými výkony a chvílemi je jako by střižen bohapustým lesním slasherem typu Pátek 13ého (1980 -) ... Herecké výkony jsou také dost slabé, zejména strach a utrpení hercům moc neuvěříte. Proto nemohu dát plný počet jako ultimátnímu mrazivému kultu "Deliverance (1972)" a těžkotonážnímu survival horroru "Rituals (1977)". ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný lesní horor, jenž mi do této chvíle unikal. Tenhle mrazivý thriller, říznutý prvky slasheru a hixploitation, těží maximum ze svého vysokohorského prostředí. Od úvodu v kostele, přes koupání pod vodopádem, až po finální zúčtování vás nenechá režisér Liebermann (Squirm) v klidu. Velkou zásluhu na neustálém napětí má i "pískající" hudba od Brada Fiedela, podtrhující tísnivou atmosféru obyčejných lesů, v kterém se někdo ukrývá. Hrdiny na každém kroku někdo sleduje, cizinec se může schovávat za každým stromem a většinou o sobě dá vědět opravdu originálním způsobem. Trochu mi to připomnělo Storm Warning, nikoliv atmosférou, ale vývojem postav, kdy se z domnělého hrdiny stává bábovka a z jemné dívky naopak "žena činu". Vraždy nic moc, ale ochuzený se necítím. 7/10 a další lesní horor, prosím! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Oproti obdobným filmům Deliverance nebo Rituals to působí jako normální více méně nereálná vyvražďovačka bez většího napětí, která má několik docela viditelných logických chyb a často používá zaběhnutej vývoj hororových scén, kvůli kterýmu někdo jako já, ví dopředu, co se přesně stane a ono to bohužel vždycky vyjde ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na hixploitation reznutý slasherom (dokonca aj na 80’tky) veľmi nevýrazné. Neviem, koho toto čím nadchlo, no v posledných dňoch som videl viacero filmov v rámci tohto žánru, pričom tie napriek tomu že medzi horor zaradené neboli, ponúkli ďaleko väčšiu zábavu ako táto hlúpota bez kvality po všetkých stránkach. Ani krv, ani gore, atmosféra jakš tak, herecké výkony z drbškoly, správanie postáv musím tolerovať, lebo to už je vynúteno akceptovateľné mínus v rámci tohto žánru. Slabota .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přežije blbá bloncka nebo debilní blonďák? Lesní slashery mám rád a tohle je příjemná, byť tuctová a předvídatelná osmdesátková naháněčka. Čekal jsem poněkud více nápaditosti, překvapení a originality, avšak nakonec jde pouze o variaci oblíbeného tématu: parta mladých frajerů vyjede tábořit do hor, jsou dvakrát varováni, leč oni si z toho nic nedělají. Na tehdejší dobu skromná nahota a jen trocha krve. Závěr jsem si představoval dosti jinak... Les s řekou a vodopády za plný počet, fajn hudba + Blondie: Heart Of Glass a obstojná kamera. Na jedno podívání dostačující. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Parádne lesné prostredie obrovskej prírodnej rezervácie s ťažko nehostinnými podmienkami sa rozhodla ľahkovážne navštíviť skupinka mladých kempistov aj napriek tomu, že ich od tohto zámeru ešte dole odrádzal rančer Roy. Už otváracia scéna v starom kostole tam hore naznačuje, že výletníci budú mať okrem šantenia, fotenia a opekania klobások, ešte o minimálne jednu starosť viac. Na slashera si ale musia hodnú chvíľku počkať, čím stráca film na dobrom tempe z úvodu. Z toho samozrejme vyplýva aj malý bodycount či umiernené množstvo goru, servírovanom len v nevyhnutnom množstve. Dokonca, čo ma celkom prekvapilo, v niektorých momentoch ho ani kamera neukáže, aj keď sa v samotnej scéne zabíja. Nie že by to bol celkovo problém, ale v tomto prípade to trocha vyvádza z miery a utvrdzuje len v myšlienke, že Just Before Dawn nevie ani poriadne čím chce byť. O miestami podivnom správaní postáv a celkovom množstve logických chýb radšej pomlčím. Niekedy by si za to zaslúžili preplesk. Z časti to bolo možno spôsobené tým, že pôvodný scenár Just Before Dawn, vtedy ešte pod názvom The Last Ritual sa musel prekopať ku želanej finálnej podobe bez náboženského podtextu, ktorý pôvodne obsahoval. To čo z toho nakoniec vzniklo je len žánrový priemer s nesympatickými zabijakmi úradujúcimi uprostred hustého lesa. BTW song od skupiny Blondie - Heart Of Glass potešil. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Lesní degenská oldschool vybíječka s béčkovou příchutí se dá bez větších problémů absolvoval, ale o žádný zázrak se zde nejedná. Největší slabinou jsou herci, kterým umřít moc problémů nedělá, ale na druhou stranu pár scén ve slušných exteriérech má velmi dobrou atmosféru. 65% je adekvátních... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak za sebe musím uznat,že Just Before Dawn pro mě bylo celkem milým překvapením. Ačkoliv se nejedná o slasher, kterej by dokázal překvapit originálním námětem, hereckejma výkonama či přemírou krve a gore efektů (ty tady nejsou prakticky vůbec). I přesto mi tenhle kousek kápl do noty. Myslím si, že Lieberman dokázal z toho mála co měl k dispozici vytěžit maximum. Prostředí lesa je k hororu jako stvořený, atmosféru to mělo taky celkem ucházející a hlavní " Killer " byl docela řízek. A ten jeho smích. No luxus. Určitě nic co by jste chtěli slyšet před smrtí. Jediný co bych filmu vytknul je ten konec. Zakončení filmu mohl Lieberman vyšperkovat víc. Ale i přesto je za mě Just Before Dawn lepší jak některý díly ze série Friday the 13th. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak si zavzpomínat na zlatá osmdesátá léta? Vyrazit si do hlubokého lesa na fajnový horor-čundr. S kamarádkami, co rády ukážou kozičky. A pak si užívat honění mládeže mezi duby a buky a nakonec její vyloženě radostné mordování, v téhle romanticky krvavé vykopávce. "Tichá a chladná noc je provoněná dýmem, po kmenech stromů tančí mihotající se stíny. Jiskřičky z ohně poletují jako světlušky nad křovinami vzhůru až do korun stromů. Do praskání hořícího dřeva se jen tu a tam zdálky ozve tklivé pískání, strašidelně zvláštní hvízdání. Snad jen nějaký neznámý noční pták... A ve stínech, těsně za hranicí světla vrhaného plameny, se zřejmě dusí nějaké zvíře. Je slyšet vzduch unikající se svistotem z jeho mordy, až se zdá, jako by se sípavě smálo... To zvíře musí být hodně velké, neboť pod jeho vahou praskají na zem spadlé větvě, když ve tmě obchází v kruhu kolem tábořiště." Prima čundr, jehož scénář napsal tramp nebo aspoň nějaký hajný. Příběh je 100% uvěřitelný a bez jakýchkoli nelogických vylomenin a atmosféra hutná, že bys ji mohl mačetou krájet. A to tklivé pískání? Brrr... husí kůže po celém těle, snad i uvnitř žaludku! To nemělo chybu! Já si můžu jen gratulovat, že jsem to neviděl v době natočení, kdy jsem měl za sebou teprve prvních pár spaní pod širákem. Bych s tím vandrováním hned seknul! Než by mě někdo seknul. Parádní přerostlej kňour s mačetou, to jsem byl celej já... Hned od zítřka začínám hubnout! ;-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Po podobnom lane sa skĺzlo už veľa klasík žánru, ako napr. THE FINAL TERROR, THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE, THE HILLS HAVE EYES či EATEN ALIVE a preklučkoval po ňom aj tento vydarený ´´nature slasher´´, v ktorom rozhodne nejde o gore scény, ale o napätie, ktoré sa tu šrubuje pozvoľna závit po závite. Nečakal som od tohto dielka veľa, zato ma príjemne prekvapil a myslím si, že všetci, ktorý videli minimálne 2 vyššie zmienené trháky a majú k nim kladný postoj, rozhodne nezavrhnú ani tohto športovca. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Pomerne vydarený slasher zo začiatku 80. rokov s neodmysliteľnou dávkou nahoty a prekvapivým rozuzlením. Režisér Jeff Lieberman umocnil atmosféru lokalizáciou príbehu. Just Before Dawn sa odohráva v malebnom horskom prostredí, pri jazere s vodopádom a v malej zabudnutej osade s dreveným kostolíkom. Ostatné prebieha podľa zaužívanej schémy slasheru. Skupinka prázdninujúcich vysokoškolákov je v cudzom prostredí čoraz viac bezmocná a postupne vyvražďovaná zaostalým psychopatom v košeli s kockovaným vzorom. Aj keď ide o vcelku konkrétne indivíduum, prvoplánový protagonista to určite nie je. Lieberman klasickému slasheru vnukol trochu zvláštny rozmer. Spočiatku sa totiž zdá, že vrah je všadeprítomný a diváci majú možnosť pociťovať skľučujúcu bezradnosť obetí. Záhadný opar, ktorý sa nad vrahom vznáša, neskôr rozoženie podozrenie, že „nepracuje“ osamote. A to, čo sa napokon vykľuje z tohto podozrenia, je vítaným osviežením filmu. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Partia mladých ľudí ide kempovať pre nich na neznáme miesto ale ako vždy to u takýchto filmoch býva nevybrali si najšťastnejšie aj keď ich pred tým miestom niekoľko krát varovali.Berú to z nadhľadom a to určite nemali.Lebo v tých lesoch žije niekto kto sa rád vyžíva v sadizme.Aj keď je z roku 1981 nieje ničím výnimočný lebo predným aj po ňom tu je veľa takýchto filmov.Tie postavy sa chovali veľmi zvláštne idiotsky,aspoň že si užívali lesný folklór aspoň do chvíle keď im pôjde o život.Ale celok bol nevýrazný a aj vrahovia boli s tých úbohejších.Príbeh je veľmi jednoduchý a celé to je bez atmosféry.A to je divné pri takom prostredí akým je les tak chýbajúcu atmosféra je podstatná.Pár veci tu nedávalo zmysel ale už srať na to.Tešil som sa na tento film a na oplátku som dostal čistý nudný Teen slasher bez náznaku originality.Lebo príbeh bol čarokrásne neoriginálny. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PEKNE TO POKRAČUJE. NIČ INÉ SOM ANI NEČAKAL." __ Na jednej strane vynikajúca atmosféra spájajúca v sebe krásnu divokú prírodu odľahlých hôr s neopakovateľným feelingom 80. rokov a slušným napätím, na druhej strane veľké množstvo logických nedostatkov, ktoré vo svojej podstate kreujú celý príbeh až do samotného záveru. Kompenzáciu okrem odhalených ženských predností - ktoré považujem v tej dobe v žánri za samozrejmosť -vidím vo vynikajúcom stvárnení ,,dvojčat" (ne)hercom Johnom Hunsakerom, ktorý zaostalým retardom snáď naozaj je. Preto aj napriek nedostatkom benevolentne udeľujem 3*, ostatne tu treba hodnotiť iným merítkom. George Kennedy je slabo využitý, hoci nikdy nebol v žánri hororu doma. (124. hodnotenie, 27. komentár k filmu) ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Klasické schéma, kdy se parta mladých vydává na výlet. Je tedy jasné, že se něco semele. Plusem je určitě prostředí, do kterého je film zasazen, a možná pak ještě první vražda, která je dobře řemeslně udělaná. Posléze následuje amatéřina, která neměla čím překvapit. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Just Before Down je jedným z najslabších hixploitationov 80. rokov. Je síce bohatý svojou hustou atmosférou a hereckým obsadením, no ako celok je nezáživný, nudný a nezaujímavý no stále dobrý horor. 66% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Just Before Dawn“ je rozhodně snímek, který si nezaslouží zapadnout, i když není obecně řazen k těm nejtřeskutějším a nejpamátnějším slasherům, které v 80. letech vznikly. Je to ale dobře odvedená práce a to se mu musí nechat. Snímek dovede potěšit svou vidláckou poetikou, kde jsou ale docela dobří lidé, stejně jako ti nebezpeční. Povedený návrat do osmdesátek. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Lesní vybíjená, oplývající krásnou atmosférou číhajícího zla v podobě zdegenerovaných brášků pobíhajících po lesích s mačetami. Do tohoto nádherného prostředí lesů a vodopádů přijíždí kempovat partička pěti lidí. Škoda, že ke konci scénář začíná silně pokulhávat a dostávat nesmyslné trhliny. I tak má ale film svoje zvláštní kouzlo a díky minimalistické synťácké hudbě je z něho cítit cosi zlého a znepokojivého. ()

Reklama

Reklama