Reklama

Reklama

Rotterdam brána Evropy

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2001, 32 min

Režie:

Vít Hájek

Scénář:

Vít Hájek

Obsahy(1)

Dokumentární film o historii a současnosti největšího evropského přístavu (2001). 
Rotterdam je druhé největší město Nizozemského království, které se muselo smířit s faktem, že v důsledku válečných škod přišlo o svůj historický ráz. Nikoliv však o sebevědomí, které kladně poznamenalo jeho následnou obnovu. Rotterdam dnes patří k nejvýznamnějším moderním architektonickým a urbanistickým celkům na světě a turisté si jej obvykle při návštěvě Nizozemska nenechávají ujít. My se však v dokumentárním snímku nezaměříme na město samotné, ale na jeho nejdůležitější součást – přístav v ústí řeky Maasy. Ten je, měřeno podle ročního překladu zboží, suverénně největší v Evropě a kdysi mu patřilo i světové prvenství. Obyčejný člověk může dění v tomto obrovském mořském komplexu sledovat nanejvýše zpovzdálí, my se však s kamerami podíváme na ruch přístavu pěkně zblízka a srovnáme jeho současný stav s archivními záběry. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Krátký a tím i rychle shrnutý dokument o Rotterdamu. Ve kterém se hlavně dozvíte základy a nejnutnější fakta, než detaily celého města. .... HODNOCENÍ: 65% (3*) ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Obsahově velmi chudý dokument. Zaměřuje se z větší části na přístav (což nemusí být nutně na škodu), ale nejenže z něj ukážou velmi málo (bohužel převládají záběry jeřábů, kontejnerů a lodí na širém moři), ale ani neřeknou více než ty nejzákladnější fakta (libovolný turistický leták vám toho řekne víc). A ten obsah co tu je zobrazen je vyloženě zavádějící. Rotterdam i při zaměření pouze na přístav nabízí nepřeberné množství možností jak ho zpracovat, což bohužel tento dokument ani trochu nevyužil a ve svém zpracování zůstal pouze u těch nejbanálnějších záběrů a informací. ()

Reklama

Reklama