Reklama

Reklama

Temný Wales - Série 1 (2013) (série)


Ďáblův most (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Devil's Bridge

Obsahy(1)

V podhorském městečku Aberystwyth nastoupil do práce inspektor Mathias. Hned první den je ohlášeno zmizení bývalé ředitelky dětského domova. U Ďáblova mostu, kde domov stával, je posléze objevena její mrtvola. Stopy vedou k několika jejím svěřencům... (TV Prima)

Recenze (6)

Phobia 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Temný Wales" sice nepostrádá vcelku sympatického vyšetřovatele, takový ten tichý typ s výrazem nakopnutého pejska, a může se pochlubit i atmosférou měsíční pustiny (dobrá, mají sem-tam barák, nějaký potok a kdybych se hodně snažila, možná bych zahlédla i strom), ale většina filmu má strrrraaaaaašššlllliiiiivvvvvěěěěě uuuuuttttaaaahhhaaaaannnnééééééé teeeeemmmmppppppoooooo. Když mimo scény s dialogy zapnete rychloposuv, rázem vše vypadá normálně. Nedělám si kozy, dvojnásobné zrychlení vám poskytne normální délku záběrů místo zdlouhavého, statického čučení. Zápletka celkem tuctová, neurazila, nenadchla, rozhodně ji však bylo možné zpracovat mnohem záživnějším způsobem. Docela jsem se po dlouhém filmovém půstu těšila na kvalitní kriminálku, ovšem ani takto vyhladovělá jsem si na nemastném, neslaném "Ďáblově mostě" nepochutnala. Jedna astra za inspektora Mathiase (spíše tedy za ksicht a potenciál této postavy, jejíž minulost scénář zatajil), jedna za ponurou atmosféru, půlka za příběh a tím jsem se pravděpodobně vyčerpala. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé. Pokus o mysticky vypadajícího Wallandera sice má k dispozici podivnou velšskou krajinu, ale co naplat, když sice atributy zde máme, ale podané nudně, nezajímavě, nemysteriozně, bez nějakého většího zájmu, propojení, hloubky a zajímavosti. Samotný případ je vykradený z mnoha různých hororů o sirotčincích, a protože by na tak malém prostoru nebylo brzy oč hrát, je slabá dějová linka roztahaná rádoby tajemnými pohledy kamery, zamyšlenými pohledy a bloumáním po okolí. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

O dost lepší než Temný kraj... I když pro britskou kriminálku taková věta není zrovna pochvala. Nemohla jsem se nějak ztotožnit s hlavním hrdinou (něco jako s literárními postavami Juraje Červenáka) a ty další byly jen tak (hala-bala) načrtnuty, takže jsem musela počkat až do příběhu welšského Romea a Julie, abych to vzala na milost. Konec zajímavý, kruh se opravdu uzavřel, až mi nakonec bylo líto, že už to nemá kam pokračovat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve Velké Británii vznikly už lepší detektivky - prakticky skoro všechny. Ani tohle ovšem není žádný významný průser, přátelé. Postavy vyšetřovatelů sice zatím absolutně nefungují (hlavně Mathias je vyloženě promarněný charakter), a případ není nikterak dechberoucí, ale ve výsledku to jakž takž funguje. Co naopak dechberoucí je, to je úchvatná atmosféra a prostředí Walesu a dlouhé, táhle záběry krajiny. U Temného Walesu jsem se nenudil, díl mi příjemně utekl, ale rozhodně je co zlepšovat, aby se to vyrovnalo třeba Broadchurchi, Lutherovi nebo Midsomeru dřívějšímu i pozdějšímu. Pro milovníky britských detektivek ale rozhodně šance, kterou by neměli promeškat (třeba takový Lewis nebo Vraždy v Londýně jsou zase mnohem horší). Britové prostě filmy a detektivky umí točit výtečně, a Temný Wales, ačkoliv po scenáristické stránce zatím trochu kulhá, výtečně natočený je. 70%. ()

farinelli77 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na mysteriózní detektivku a dostal jsem šálek čaje s již jednou použitým sáčkem.Od počátku bylo jasné, z jakého okruhu vrah pochází, takže se dost divím, že jsem začal usínat až v druhé části filmu... ()

Reklama

Reklama