Reklama

Reklama

Volejte Saulovi

(seriál)
  • USA Better Call Saul
Trailer 1
USA, (2015–2022), 52 h 16 min (Minutáž: 42–69 min)

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Rhea Seehorn, Michael McKean, Miriam Colon, Raymond Cruz, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(63)

Tenhle prequel Perníkového táty nominovaný na Emmy sleduje život začínajícího advokáta Jimmyho McGilla a jeho proměnu na morálkou nesvázaného právníka Saula Goodmana. (Netflix)

Recenze (437)

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl první sérii Better Call Saul, tak mě to nebavilo a na další díly jsem se už vykašlal. Hrozná chyba. Tenhle seriál je natolik geniální, že se úplně v pohodě může rovnat s Breaking Bad. Ovšem nejde tu o drogy, není tu ani tolik akce, zabíjení, ale všechno je sakra neuvěřitelně promyšlené. Dalo by se říct, že skoro každá postava tu má svůj vyprávěný příběh. Někdy se to například točí jenom kolem Micka a někdy kolem Saula. Jenomže občas se stane i to, že jejich příběhy do sebe zapadnou jako skládačka, a to je na tom to nejlepší. Postavy jsou tedy velmi dobře znázorněny, a ještě lépe zahrány. A to nejenom z Breaking Bad. Třeba roli Michaela McKeana už nikdy nezapomenu. Saula Goodmana skutečně budete zbožňovat. Tolik ojebává lidi svými právnickými fígli, že i vy mu na to skočíte. Jinak jestli vám bude lézt na nervy Kim, tak nebojte, zvyknete si. Jak už jsem psal na začátku, první série je taková nic moc. Druhá už je výborně rozjetá, no a potom už vám všechno bude připomínat BrBu. Ovšem jenom připomínat. Tenhle seriál má kratší tempo. Občas jsou i nějaké scény hodně zbytečné a natahované. Například v autě dojde z ničeho nic benzín. Takže musí zastavit na benzínce, natankovat a v klidu jet dál. Nebyl by v tom žádný problém, ale celé se to odehrává strašně dramaticky. Jako kdyby se něco mělo stát, ale opravdu nestane. A podobných scén je plno. Skoro v každém díle něco takového. To je snad jediné větší mínus, které mě napadá. „It´s all good, man!“ ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Ooooof. Po čtyřech letech dychtivého sledování tohoto opusu magnum je konec. Marvel se může jít zahrabat, tohle je bez sebemenší konkurence ten nejlepší propojený vesmír všech dob. Pacing je sice dost pomalej, ale pro prokreslení Jimmyho to bylo potřebné. Postavy Chucka, Kim, Howarda a Nacha mi hrozně přirostly k srdci, beru je jako essentials vesmíru víc, než některé starší postavy Breaking Bad. Kinematografie seriálu je neuvěřitelně propracovaná, asi nejlepší, co jsem kdy viděl. S Breaking Bad to nejlepší, co jsem kdy viděl. ,,That's not even a crime, mr. McGill" - ,,It is". ()

simonK 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Keď sa rok po skončení Breaking Bad ohlásil spin-off o postave právnika-kriminálnika, Saula Goodmana, nikto moc nevedel, čo čakať. Teraz už vieme, že kto čakal Breaking Bad 2, nedostal ho. Smelo si trúfam povedať, že dostal niečo lepšie. Porovnávať Better Call Saul s Breaking Bad je ľahké, ale celkom hlúpe (slovami Julesa Winnfielda: „není to hra na stejným hřišti, není to ani stejná liga, je to úplně jinej sport.”). Kde Breaking Bad sa prvé dve série iba hľadalo, BCS vedelo odzačiatku, čím chce byť. Ak Breaking Bad je western (The Good, The Bad & The Ugly), Saul je odpoveďou naň, je jeho antiwestern (Unforgiven). Kde si Breaking Bad berie z GoodFellas, tam je Saul viac sebakritický a uvedomelý, je viac ako Kasíno. A ak by Walter White mal byť protégé Tonyho Montanu, tak postava Jimmy McGill/Saul Goodman/Gene Takovic jednoznačne najviac evokuje príbeh Jakea LaMottu, Zúriaceho býka (v poslednej epizóde je k spojitosti medzi týmito dvoma postavami veľmi jasná referencia). Narozdiel od Býka ale dokázal Gilligan s Gouldom husársky kúsok, a síce ťaživý záver osudu Saula Goodmana podať tak, aby sa k nemu mohli ľudia opakovane vracať a stále ich pri poslednej scéne okrem slzy na líci aj zahrialo pri srdiečku. Neironicky, znova: Bravo, Vince! 10/10. P.S.: Už sa niečo šepká o ďalšom seriáli, ktorý Gilligan pripravuje. Som zvedavý, ktoré americké mesto si vyberie, aby ho na ďalších 10 rokov premenil na najviac cool miesto v Spojených štátoch. Druhýkrát. ()

pestam 

všechny recenze uživatele

Nejlepší seriál od dob Breaking Bad. Takhle mistrovsky napsané dílo, pečlivě piplané postavy, jejich motivace a pomalu vyprávěné přerody, to se dnes moc nevidí. Podle mě je to geniální prequel, který skutečně rozvíjí staré charaktery a dává jim nové roviny, aniž by ovšem popřel nebo dokonce znectil původní dílo (což je častý nešvar prequelů). Kromě Saula se dozvíme mnoho i Mikeovi nebo Gusovi. A zároveň servíruje kupu nových úžasných postav - Chuck, Kim, Nacho a nakonec i Howard, u něhož mi nebylo po Chuckově odchodu jasné, jaké bude mít v příběhu místo, ale nakonec bylo završení jeho linky možná nejsilnějším momentem celého seriálu. A Lalo nakonec strčil co do démoničnosti do kapsy všechny ostatní Salamanky. No, myslím, že nic lepšího dlouho neuvidíme. ()

Bingos 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se mi to bude líbit. Nečekal jsem, že se mi to bude líbit víc než Breaking Bad! Ale od podlahy. Saula provází symptom těch nejlepších spin-offů (a bůh je mi svědkem, že krom Angela a Torchwoodu mě jich fakt moc nenapadá) a sice to, že styčná plocha je pouze v kvalitě, ve vizuálu a v některých tématech. Zkrátka podpisy tvůrců. Mocný Haisenberg na Better call Saul dohlíží i skrze pár odkazů a cameí, ale tím to hasne. Jo možná tempo by mohlo být stejné, ale to ještě nelze říct s určitostí! Jinak se do toho však Saul obouvá na plnou a nedělá si hlavu s popularitou, protože se může spolehnout na kvalitu. Seriál jde jednoznačně víc do děje než do postav a hustota hlášky na minutu našla asi svoji dokonalou bilanci. Navíc příběh Jimmiho McGilla, ukecaného hospodského povaleče s potlačovanými ambicemi a schopnostmi, který se nakonec vyšvihne nad systém způsobem sobě vlastním, je mi mnohem bližší, než krize středního věku a komplex moci, který hýbal originální sérii. Stejně tak zvýšený důraz na humor. Největší eso v rukávu je však postava Mika, která dostává veliký upgrade a pomáhá Jimmimu seriál táhnout ruku v ruce. Pokud tvůrci nepoleví v některém z bravurně rozjetých elementů a zvládnou je stále míchat se stejným umem a precizností jak Walter White svoje piko (a popravdě jsem o tom docela přesvědčen), tak tohle ještě bude náser! ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Už před časem jsem se někde vyznal, že Saul Goodman je můj idol a nedostižný vzor. A na tom po shlédnutí dvou dílů seriálu trvám. A to přesto, že Saul je tady ještě dost (trochu příliš) loser a teprve má před sebou cestu do své vkusně designované oválné pracovny s nafukovací Sochou svobody na střeše. Na této geniální postavičce z geniálního Breaking Bad je znát, jak je Vince Gilligan zamilovaný do své práce a že jí jen těžko opouští (o to větší péči věnuje spin-offu). Těším se na další díly, snad se vrátí Bedger nebo ta nechutná vysmažená šlápota. Extrémně zábavný bude jistě i Mike (zde překvapivě jako hlídač parkoviště). Podotknout je ještě třeba, že smekám pomyslný čepec před překladateli titulků pro edna.cz, protože terminologicky se s právnickou angličtinou vypořádali výborně. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

1. Série: 4* (8/10) – Dobře rozehraný spinoff který dokazuje svou soběstačnost i bez zbytečného odkazování na Breaking Bad. Nové i staré postavy postavené do nových zápletek fungují nadmíru dobře. Sázka na trošku odlehčenější notu také přináší své ovoce – seriál startuje poměrně svižně a nevěnuje se tolik vážným tématům či rodinným dramatům, které by jej výrazněji zpomalovali. Přesto si svůj vrchol odbývá již ve svém středu. Finále bohužel trošku ztrácí nastolené tempo, což je v podstatě má hlavní výtka. ()

Vargen 

všechny recenze uživatele

Samotný závěr mě mírně zklamal, Heisenberg nepřekonán. Přesto ale jednoznačně spolu s BB nejlepší dramatické seriály současnosti. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prívlastok, že ide o najlepší dramatický seriál súčasnosti sa môže zdať trochu premrštený, no nie je ďaleko od pravdy. Kráľ je síce len jeden, avšak Saul mu v mnohom zdatne sekunduje a v niektorých momentoch ho dokonca prekonáva. Jedinou nevýhodou je, že úvod (hlavne prvá séria) môže pôsobiť zdĺhavo a odradiť od ďalšieho sledovania, pričom divák sa môže v niektorých momentoch strácať. Tento seriál je však ako víno, zreje od série k sérii (čo som pri akýchkoľvek sériách zažil len málokrát - kvalitatívna gradácia každou ďalšou epizódou, resp. sériou), a ten kto vytrvá bude odmenený zážitkom podobným ako pri sledovaní staršieho súrodenca BB - od záberovania, cez motívy až po naráciu, každý detail tu má svoje miesto. Šiesta a záverečná sezóna je potom absolútnym vrcholom, ktorý stihne elegantne nadviazať na BB, uzavrieť príbehové línie a dať satisfakčnú bodku bez nejakej pachuti uponáhľanosti či tvorcovskej nemohúcnosti. Tlieskam. ()

Disease 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmařsky je to parádní a propojení s Breaking Bad se povedlo výborně. Jen vzhledem k tomu, že je to vlastně prequel, jsem měl problém se obávat v napínavých situacích (s výjimkou poslední série, která je dějově za BB). ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Proc hodnotite hvezdma po prvnim, pripadne po prvnich dvou dilech? To jako z filmu v kine odchazite po patnacti minutach, abyste mohli neco napsat na csfd? Jinak prvni dily oba skvele, neni jim moc co vytknout, naopak by skoro mohly fungovat i bez provazanosti s Breaking Bad a tedy bez toho, ze by lidi ocekavali vyvoj znamych postav apod. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fuuu. Tak to je síla. Nebýt csfd, ani bych to nepustil. Copak po "Breaking Bad" může přijít nějaké pokračování? Nejaký spin-off, možná prequel, který bude mít nějaký smysl a třeba alespoň třetinovou kvalitu? Vince Gilligan je neskutečný! Po prvních dvou minutách, kde je vměstnána celá bída nové identity Saula Goodmana, bylo jasno. Skvěle vymyšleno a 100% provedeno. Dál už jen sbírám detaily a vychytávky, které nám režisér přichystal. Po první epizodě je hodnocení natolik jasné, že kdyby ostatní stály za prd, tak to stejně vyjde na pět kulí... / ..Druhá epizoda - vyjednání dohody se "soudcem" v pustině by v té situaci bral každý "obžalovaný".../ Spolu s Breaking Bad to je liga sama pro sebe "Na této hoře postavím svůj chrám." ..../1. série: Skvěle napsané, zahrané, natočené + super zvuky a unikátní hudba. // 8/2016: Před první sérií jsem si nemyslel, že Vince Gilligan, Peter Gould a Thomas Schnauz vymáčknou z epizodní postavy Saula víc, než pár dílů prequelu. A ono to vydalo na dvě super série s několika linkami děje a těším se chci víc! P.S.: 07/2018 - Třetí série je ještě lepší - Některé záběry jsou nádherně půspbivé i jako fotografie. Je to síla. ()

M4Touch 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání, čekal jsem, že se to víc rozjede, větší zápletka apod., nic z toho se nekonalo. Občas hluché (zdlouhavé pasáže). Po první sérii 3,5*, uvidíme jak se to bude vyvíjet dále, jestli seriál udrží aspoň současnou laťku. Každopádně Breaking Badu to nesahá ani po kotníky, ten by si v tom případě zasloužil (nejméně) 6*. Pro mě nadhodnocený seriál. ()

loco 

všechny recenze uživatele

okay, takze bez BB to nefunguje na 100%, ale kdyz uz to funguje, tak je to mnohem lepsi nez BB, protoze tohle je naprosto uzasny!!! je to jako jizda na horsky draze kde se prechazi z inteligentniho hlubokeho dramatu k total silene komedii u ktere si clovek dosyta vychechta prdel, u nekterych hlasek jsem si to doslova musel pauznout abych mohl popadnout dech. Jimmy aka Saul je natolik osobity a sobestacny, ze v dusledku neni zapotrebi vymyslet kdejaky vychytavky a picoviny navic aby byl serial originalni, je to zkratka vsestranne precizni dilo a ja si jenom preju aby to nikdy neskoncilo, protoze tohle je bezpochyb ten nejlepsi serial co jsem kdy videl! ()

ADIO45 

všechny recenze uživatele

Všichni z vás, kteří jste sledovali americký seriál Breaking Bad dobře víte, že jeho klíčový tvůrce Vince Gilligan umí napsat vynikající quality TV seriál. Nyní, po odvysílání první sezóny nového seriálu Better Call Saul, už víme, že umí napsat i vynikající spin-off. Better Call Saul je chytrým komerčním tahem a zároveň fanouškovsky vděčným dílem, které využívá několika vedlejších postav Breaking Bad pro vytvoření nové seriálové řady. Hlavní hrdinou Better Call Saul je druhořadý právník James McGill alias Saul Goodman. Ironický pseudonym je ale zatím velkou neznámou a pouhým příslibem ne zcela odhalené budoucnosti - během první sezóny totiž není jméno Saul vůbec zmíněno. McGill se potýká spíše s přezdívkou Slipping Jimmy, pod níž v chicagských barech podnikal nejrůznější podvody a švindly. Poté co jen tak tak unikne vězení se rozhodne změnit svůj život od základů a s pomocí staršího bratra a uznávaného právníka Chucka hodlá udělat kariéru jako advokát. Druhou nosnou postavou seriálu je Mike Ehrmantraut, postarší bývalý policista, který za podivných okolností zmizel z Filadelfie a pod maskou hlídače parkoviště se přidává na Temnou stranu zákona. O jeho motivacích stejně jako o cestě McGilla ke Goodmanovi, se dozvídáme pozvolna a po doušcích. Better Call Saul má srovnatelné řemeslné kvality jako Breaking Bad, avšak zřejmým handikepem, který nikdy nemůže být beze zbytku překonán, je okolnost vzniku seriálu - bez Breaking Bad byl Saul zkrátka nebyl. Vždy bude ten druhý, derivát, naroubovaná větev. Tvůrci se snaží vybruslit z této situace aspoň odlehčením dramatické linky a větším důrazem na humor, čemuž napomáhá komediální talent Boba Odenkirka v roli McGilla. Tomu skvěle asistuje stoicky klidný Jonathan Banks jako Mike, bohužel však mají jen několik málo společných dialogů. Právě herecké duety mezi dvěma hlavními hrdiny zdobící Breaking Bad zde citelně chybí. Seriálu také schází větší drive, nějaká silná pohnutka, jež v Breaking Bad poháněla Waltera Whitea, aby vyráběl další a další perník. I přes tyto nedostatky je Better Call Saul natolik (inteligentně) zábavný a Bob Odenkirk natolik (bezelstně) odzbrojující, že si další sezónu rozhodně nenechám ujít! ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl úplně poslední díl této grandiózní série. Hned na úvod musím podotknout pro nováčky – nenechte se odradit první sérií. Ta obsáhlá témata musí něco předcházet a ve výsledku ten hodný Saul na začátku je někdo jiný než ten padouch na konci. Tento seriál bych popsal jedním slovem, a tím je "nezapomenutelný". Pro mě není výhradně určující kvalitou tvorby pocity okamžiku, ale nezapomenutelnosti. Na původní seriál Perníkový táta s láskou vzpomínám, ale právě Saul udělal z tohoto drogového universa něco nepomíjivého. Nabízí totiž hlubší otázky k zamyšlení, a zatímco Perníkář nabízí humor, akci a pohled na proměnu hlavní postavy, tak Saul k tomu všemu přidává city. Už to nejsou jenom morální otázky – vařil bych drogy, aby měl na léčbu rakoviny? Zabil bych člověka? Změnil bych se? Nyní to bylo o životě lidí, kteří jenom chtěli uznání, klidný život a práci, která je bude naplňovat. Jenže to se posralo. Jako velmi emotivním a silným nosným dějem je v první části seriálu vztah Saula a jeho bratra. SPOILER: Jako jeden z nejsilnějších seriálových/filmových momentů považuji závěr jedné série, kdy se Chuck zabije poté, když o vše přišel. SPOILER UKONČEN. Saul se nikdy nesmířil s tím, že mu jeho vlastní bratr nerozumí a nepodporuje ho. Nastavoval mu totiž život tak, jak by si přál, aby Saul žil. Ten žil jenom v jeho stínu. Možná to bylo hlavním akcelerátorem problému, že se Saul dostal do světa podsvětí. Chtěl jen uznání, a tak se snažil být ve své kariéře právníka co nejvíce úspěšný. Jimmy se celou dobu potýkal s nepochopením, bojoval sám se sebou, se svou chutí být nekonvenční. Když se o to snažil, nikdo to neocenil. Tento lidský děj je pro mě silný, velmi čitelný a k velkému zamyšlení. Postavy jsou navíc napsány tak, že si je oblíbíte. Jejich různé cesty se občas spojí, mnohdy ale rozejdou. Smrt kohokoli vás ale dokáže rozesmutnit… a já si vždy u filmů a seriálů říkám, že je to jenom hrané, že kolem herce stojí padesátičlenný štáb. Stejně mi však ukápla slza, protože jsem se vcítil do role jednotlivých postav. Líbí se mi vývoj děje i postav. Můj nejoblíbenější seriál „Lost“ před mnoha lety nabídl silně napsané postavy. Některé byly méně uvěřitelné, některé byly velmi reálně vylíčeny. Mělo to ovšem jednu zásadní chybu – psychologicky se neměnily. Byly to pořád ti stejní lidé se stejnými ideály, se stejným viděním světa se stejným chováním. V Saulovi nejsou postavy statické. Vysoká, ale nenápadná dynamika jejich změn je fascinující. To jsem už obdivoval u Perníkového táty a tvůrcům se podařilo tento koncept ještě vylepšit. V mých očích je jemný vývoj postav geniální. S každou další sérií jste se zamysleli, jak se ta postava změnila, ale zároveň jste si těch změn nevšimli. Když jsem teď dokoukal poslední díl, uvědomil jsem si, že i po letech koukání si pamatuji ten obrovský posun postav. Jimmy je velikým smolařem, život mu nabízí mnoho hořkostí a dilemat, které nezvládne správně vyřešit. Jsem však rád, že část seriálu mapuje i jeho lepší stránky. Mám rád ty emocionální kontrasty, kdy chvíli je v totální prdeli, a v jiném okamžiku se mu daří. Tvorba také nabízí skvělé záběry, střih i smysl pro detail. Řemeslná stránka věci jen dokazuje vysoké kvality tohoto počinu. Bob Odenkirk podává hvězdné výkony a mám pocit, že se narodil pro tuto roli. Rhea Seehorn si občas ukradne seriál pro sebe, a je v tom skvělá. Mrzí mě, že Jonathan Banks nedostal větší příležitost. Jeho postava byla velmi zajímavá, nicméně scénář se točil jenom kolem jeho současné práce a rodině. Vývoj postavy lze uzřít, ale neexistuje moc střípků z jeho minulosti. Jeho postava byla příliš tajná, chvílemi to nevypadalo moc dobře. Problémem bylo, že z obyčejného hlídače se během chvíle stal opravdu profesionální muž podsvětí, který měl na vše řešení. O takovém muži a jeho cestě bych chtěl vědět mnohem více. Co se týče finále, tak jsem mile i nemile překvapen. Na poměry BB a BCS bych čekal méně morální konec hlavních postav. Nicméně byl ponechán otevřený konec a divákovi byla „vyřčena“ otázka, co cítí Kim k Saulovi po tom všem. Protože tohle je něco, pro co Saul bojoval, ač se chvíli ztratil ve světě peněz a moci. Jak se však říká, stará láska nerezaví a já věřím, že ona na něj nikdy nezapomene. () (méně) (více)

Související novinky

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

16.01.2024

Proběhlé předávání cen Emmy se ocitlo v poněkud kuriózní situaci, když se slavnostní ceremoniál kvůli stávkám v Hollywoodu odsunul ze září 2023 na leden 2024. Navíc zde byly předávány ceny za seriály… (více)

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Nominace na Emmy 2023

Nominace na Emmy 2023

12.07.2023

75. ročník televizních cen Emmy čerstvě oznámil své nominace a pakliže jste alespoň trošku sledovali seriálovou tvorbu v uplynulém roce, nejspíš vás jednotlivé kategorie zase až tak moc nepřekvapí.… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Reklama

Reklama