Reklama

Reklama

Příběh lásky a temnoty

(festivalový název)
  • Izrael Sipour al ahava va'khoshekh (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Podle mezinárodního bestselleru Amose Oze A Tale Of Love And Darkness byl natočen příběh Amosova mládí, jež prožívá ke konci britského mandátu v Palestině a v prvních letech existence státu Izrael. Film podrobně líčí vztah mladého Amose k jeho matce a počátky jeho kariéry spisovatele. Zkoumá co se stane, jestliže příběhy, které vyprávíme, se stanou příběhy, jež skutečně žijeme. (mac000)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (11)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Natalie Portman mám rád (patrí medzi moje najobľúbenejšie herečky), ale tento film išiel akosi mimo mňa. Mám pocit, že skôr ho ocenia Židia a priaznivci štátu Izrael - a to je asi hlavná adresná skupina, pre koho bol tento film vytvorený. Príbeh pôsobí srdcervúco, no bohužiaľ dosť jednostranne a tak trocha čiernobielo, teda propagandisticky. Takže z tohto pohľadu to pre mňa určite nebol nejaký oslnivý filmový zážitok. Ale inak, vizuál a herecké obsadenie bolo vcelku vydarené - tak aspoň za to 2*. Inak niet dôvod dať viac... ()

mac000 

všechny recenze uživatele

"The only way to keep the dream alive, full of hope and hot disappointing is to never try to implement it. A dream brought to life is disappointing." Citát z Díla Amose Oze, který odezní v samotném závěru filmu, vypovídá hodně o pocitech člověka žijícího ve světě, do něhož tak úplně nezapadá... Herečka Natalie Portmanová, narozená v Jeruzalémě v živodské rodině, získala již před devíti lety práva na zfilmování autobiografie A.Oze, kdy se s ním setkala u šálku čaje. Pro větší autenticitu příběhu se rozhodla jej natočit mluvený v hebrejštině (oproti původnímu záměru produentů, kteří jej chtěli mít v anglické verzi). ()

Reklama

runner85 

všechny recenze uživatele

Včera som sa len tak postavil pred zrkadlo a začal som sa fackovať. Prečo? Ani srnky netušia, ale vraj som k tomu mal správny dôvod. Som introvert a idealista. Rád mlčím a počúvam ťa. Organizácia spojených nádorov hlasuje za vznik Izraela. Náročnosť filmu spočíva hlavne v tom aby ste nezaspali. Krátke príbehy ale boli super. Mne sa najviac páčil ten ked išli po púšti a boli ticho. Vááááá ... čo ešte by som chcel dodať, že ... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Polský klenot Sławomir Idziak kouzlí s kamerou, před i za ní se snaží Natalie Portman v ambiciózní celovečerní prvotině a jedna sionistická přistěhovalecká rodina to v Jeruzalémě nebude mít vůbec snadné. Zejména matka si horko těžko zvyká na život ve vznikajícím svobodném státu Izrael. Jenže tenhle autobiografický román je, zdá se, poměrně velké sousto. Pohledem pozdějšího letitého zastánce dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu Amose Oze sledujeme poetické zamyšlení, které to nicméně bude mít u běžného diváka zatraceně obtížné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Peklo a ráj můžete nalézt všude. Trocha podlosti a lidé jsou si navzájem peklem. Trocha soucitu, trocha šlechetnosti a lidí v sobě naleznou ráj.“ Obával jsem se přílišného dojímání/citového vydírání, ale to se nekonalo. Neradostné dětství v mladém státě bojujícím o svou vlastní existenci mě každopádně bavilo, jakkoliv bylo převážně depresivní. Ale není to jen o vyrůstání v nově se utvářející zemi, velký důraz je zde na hledání identity, ať už v případě hlavního hrdiny, jeho matky či Izraelců všeobecně. Film nabízí pomalé tempo, silné scény (ačkoliv nejsilnější moment pro mě bylo hlasování…aneb nejen zbraněmi pomohlo Československo ke vzniku Izraele), potravu k zamyšlení…a musíte mít chuť, náladu vše procítit a přemýšlet u toho. Ostatně, i matčiny promluvy do synkovy duše byly zvláštní (a s upřednostňováním empatické lži nad bezohlednou přímostí asi u řady diváků narazí). Hezká kamera a hudba vše jen podtrhuje. Rodačka z Jeruzaléma to tentokrát zvládá před, ale i za kamerou, a její celovečerní debut hodnotím solidními 4*. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Film byl představen na 68. filmovém festivalu v Cannes v roce 2015. (Nefra)
  • "Sipur al ahava ve-chošech" (hebrejsky) je autobiografický román, který napsal Amos Oz. U nás jej přeložil Michael Žantovský a kniha byla vydána v ČR v roce 2009 pod názvem "Příběh o lásce a tmě" v nakladatelství Paseka. (Nefra)

Reklama

Reklama