Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V únoru roku 1815 připlouvá do přístavu Marseille dlouho očekávaná loď Pharaon. Mnozí už v její návrat ani nedoufali. Jen krásná Mercedes nikdy nezapochybovala, že se její snoubenec Edmond Dantes vrátí. Všichni s upřímnou radostí vítají Edmonda, který přivedl loď bezpečně zpět i přes bouři, při které zahynul kapitán Pharaona. Jen Fernand, Caderousse a Villefort se neradují ze štěstí, které Dantese potkalo. Jeden se užírá žárlivostí na Dantesovu lásku s Mercedes, další se nemůže smířit s tím, že po smrti kapitána převzal úspěšně velení lodi a on zůstal stranou, a třetí se bojí o svou kariéru, protože jeho otci zapřísáhlému bonapartistovi přivezl Dantes vzkaz od nepřítele státu z Elby. Udavačský dopis je psán trojí nenávistí a dovede Edmonda Dantese do vězení na ostrově If, kde by zůstal až do smrti, kdyby se tam nesetkal s abbém Fariou a nepodařilo se mu... Ale tento příběh zná celý svět, všechny generace si znovu a se zatajeným dechem připomenou tento věčný příběh o zradě a pomstě, se stejně nezapomenutelnou tváří, kterou hraběti Monte Christovi vtiskl Jean Marais. (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tohle zpracování slavného románu je určitě nejlepší a bohužel jen těžko k vidění. K takovým filmům by se TV mohli sem tam vracet. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Asi nejvěrněji (mnohdy téměř doslovně) natočená filmová adaptace světoznámého románu francouzského klasika Alexandra Dumase staršího. Hrabě Monte Christo je vystavěný na idejích romantismu a toho se drží i filmoví tvůrci. Tragická a nenaplněná láska, výjimečný osud dlouhodobě žalářovaného, vzpoura proti onomu nepřátelskému osudu, vnitřní rozervanost... K tomu režisér Robert Vernay přidává postavu a vzezření ženského idolu Jeana Maraiseho, taktéž s romantickými prvky ve stylu oblékání... Dumas však tvořil především pro široké masy (byl nejčtenějším - a také velmi bohatým - autorem své doby) a tak sepsal osudy Edmonta Dantése alias hraběte Monte Christa především jako dobrodružný román, sice na základě historických faktů a se spektrálním pozadím doby (známá je jeho tvůrčí spolupráce s historiky), ale pořád s rastrem čtivosti a prožitku čtenáře... (tomu odpovídají i romanticky ozvláštněné výjimečné dějové peripetie...) A duch Dumasova Monte Christa se dá nalézt i v této nadmíru povedené adaptaci... Tohle je zlatý fond francouzské kinematografie... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické ztvárnění jednoho z nejlepších románů Alexandra Dumase staršího plně postihuje základní romantickodobrodružnou linii stejnojmenné literární předlohy. Asi nejlepší Mareho herecká kreace v celé jeho kariéře se stala ztělesněním ideálu romantického hrdiny bez bázně a hany, který si však za všech okolností zachovává schopnost věcného uvažování a nadhledu. Scény z vězení, tragédie napoleonské Francie, pohyb na hranici tehdejšího polosvěta i podsvětí, k němuž pairové orleánské Francie nemají zase tak daleko, ideál lásky, ale i projev praktického života, to všechno se ve velkém kaledoiskopu střídá v dovedně aranžovaném pásmu scén, strhujícího děje i tajemných kulis. S jistou nadsázkou lze říci, že míra nadčasového prolnutí románu a filmu je plně srovnatelná s proslulými českými adaptacemi Verneových děl z šedesátých až osmdesátých let minulého století. (Osobně si myslím, že by se v tomto případě jednalo o příiš přemrštěnou nadsázku). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jean Marais je sice dokonalý ovšem, s těžkým srdcem musím říct, že toto zpracování dosti zestárlo. Záporáci jsou nevýrazní a i když je film předloze velice věrný, nese sebou i jeho stinné stránky (velká roztahanost). I tak paráda, ale v souboji s Chamberlainovou verzí prohrává. 75%. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Řada filmových zpracování slavného románu Alexandra Dumase staršího „Hrabě Monte Christo", k němuž se v jak němé, tak ve zvukové éře vraceli zejména francouzští a američtí filmaři, vzrostla opět o dvouepochový film režiséra Roberta Vernaye, s Jeanem Maraisem v titulní roli. Robert Vernay natočit Dumasův román již jednou, s Pierrem Richardem Wilmem v roli hraběte Monte Christa. (Byl u nás uveden v r. 1946.) Filmový přehled 18/1956 ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tenj nejlepší Monte Christo, kterého znám. Jako obvykle, kam se na to hrabe novodobá komedie s tlustým Žéžém, který chčije v letadlech do uličky:-)) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

První zpracování Hraběte Monte Christa, které jsem ve svém životě viděl. Zanechalo na mně takový dojem, že už žádný další Edmond Dantes nepřekonal v mých očích Jeana Maraise. A řekněme si upřímně, Jean Marais byl Monte Christo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Možno som divný, ale mne sa verzia z r. 2002 páčila trochu viac. Oproti nej tu toho bolo pomerne dosť vynechaného, čomu sa teda čudujem, keďže táto verzia je dlhšia. Asi je to tým, že tu bolo veľa vaty a dej nemal takú dynamiku ako by som si predstavoval. Na druhú stranu ale uznávam, Jean Marais ako gróf Monte Christo mal charizmy na rozdávanie. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pomsta v podání Maraise je nejen sladká, ale má v sobě vnitřní vyrovnanost a sílu. Nestárnoucí zpracování Dumasova románu mi zpříjemnilo den nejen důkazem toho, že ve filmu vítězí dobro nad zlem, ale i neoblbující romantikou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Osobne by som bol najradšej, keby veľké epické diela nebolo povolené sfilmovať. Pretože ani dvojdielny film nedokáže postihnúť to, čo si čitateľ dokáže na necelej tisícke strán prečítať. Táto verzia so Jean Maraisom je pravdepodobne najznámejšia a spolu s verziou, v ktorej Dantésa stvárnil Chamberlain, ju považujem za najlepšiu. Otrasným zážitkom bolo vidieť Depardieua ako Dantesa, ďalšie verzie nepoznám. Ťažko mi je hodnotiť túto, takmer 60-ročnú verziu. Všetko je v nej také, aké má byť. Film sa poctivo drží predlohy, postavy sú dobre vybrané a tak jediným a neodstrániteľným nedostatkom je, že film nedokáže nahradiť knihu. Ale aj tak som sa po rokoch v záujme disproporcionácie rozhodol tejto verzii jednu hviezdičku pridať. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Z milionu adaptací slavného Dumasova díla jsem viděl doposud jen dvě,  s Chamberlainem a Depardieu. Obě moc fajnové, byť ta chamberlainovská je o fous lepší. A   teď si mohu odškrtnout jako Edmonda Dantese další filmovou hvězdu, Jeana Maraise.  Zpracování pak není špatné, ale docela postrádá šmrnc a napětí.  Edmond Dantes svůj osud přijímá téměř se stoickým klidem, až má jeden pocit, že je mu to vlastně fuk, veškerá démoničnost postavy hraběte se tu téměř neprojevuje.  Scény z pevnosti If jsou pak zcela bez náboje a abbé Faria je tu docela zbytečnou postavou a prakticky se celým dějem jen mihne. A tak jsem  místo hraběti nakonec fandil časomíře, aby se jí lépe ubíhalo. Snesitelný průměr. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech nejlepší zpracování slavného románu o muži, který žije a dýchá pouze pro pomstu, kvůli zničení jeho dokonalého života. Mé nízké hodnocení nijak nesnižuje kvality filmu ale už slavný román a jeho zdlouhavé vyprávění, mi nikdy příliš nesedělo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V roku 1954 chýbali ešte lepšie farby, za to Marais je dokonalým grófom. Novodobejšie verzie sú podľa mňa o čosi lepšie, ale stále je to výborná adaptácia diela. Inak ale veľká zaujímavosť: Monte Christa stvárnili Jean Marais, Gerard Depardieu i Richard Chamberlain - všetko homosexuáli. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť... váhal som medzi 4 či 3 hoci, akoby na tom záležalo... Napriek pozitívnym hodnoteniam, musím zvoliť spodnú hranicu. Možno som ovplyvnený patetickým dabingom Maraisa ( nová verzia ), myslím však, že najväčší problém je v spracovaní. Knihu som čítal nespočetnekrát ( milujem ju ), a preto si myslím, že táto adaptácia ( vzhľadom k roku vzniku azda klasická ) je nevýstižná ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Těžkotonážní romantika dle starého a už vyčpělého mustru. Jen velmi zřídka film zkusí trochu odlehčit atmosféru. A Jean Marais mi tady připadal prkenný a takový ztuhlý. SHRNUTÍ: Dumas až příliš klasicky podaný. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zpracování, ale dost jsem postrádal jakékoli napětí, vše šlo tak nějak jako po drátku... Výpravný miniseriál z roku 1998 s Gerardem Depardieu je mou nejoblíbenější úpravou. (Verzi s R.Chamberlainem z r.1975 jsem t.č. neviděl) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pribeh Monte Christa ma uz dlhsie fascinuje a videl som niekolko verzii jeho spracovania. S ani jednou som nebol uplne spokojny, ale tato sa mi zo vsetkych pacila najviac. V tejto verzii Christovi nejde o pomstu ale o spravodlivost, takze sa neznizi k zakernym cinom a aj ked si pre svojich nepriatelov pripravi kruty plan, tak rozhodujuce rozhodnutia, ktore im znicia zivot vykonaju sami napriek tomu, ze mali sancu sa rozhodnut inak a spravne. Film sa dost venuje historickemu pozadiu, ktore ovplyvni Christov pribeh a naslednemu dost rozsiahlemu planu pomsty/spravodlivosti. Sklamanim pre mna je dost povrchna charakterizacia postav a to najmä samotneho Christa. Pri tak obsiahlej stopazi som cakal, ze pôjdu ovela viac do hlbky a ze prerod od naivneho Christa k chlapovi, ktory si chladnokrvne plni svoj plan bude ovela pôsobivejsi. Ale pojatie filmu je dost romantizujuce a naivne. Ak to akceptujete, tak dostanete jedno z tych lepsich spracovani slavneho romanu. 7/10. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale co tu budu celou tu dobu dělat ??" - "Budete mě vyhlížet, máti !! Tady u toho okna.." - "Už jsem zvyklá !! Celé mladí jsem takhle na někoho čekala.." ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mám tento dobrodružný příběh ráda odmala, charismatický Jean Marais byl můj první filmový Edmond Dantes, no a s tím už nikdo nic nenadělá, dokonale naplnil mou představu z knihy.. Viděla jsem i pozdější zpracování, z nichž má každé něco do sebe, ovšem pořád platí, že k tomuto se vrátím kdykoli.. ()

Reklama

Reklama