Reklama

Reklama

Proč letadla padají

(seriál)
  • Česko Proč letadla havarují (více)
všechny plakáty
TV spot 2
USA, 2009, 10x45 min

Hrají:

Lester Holt
(další profese)

Obsahy(1)

1. díl (Přistání na vodu): Přistát na vodní hladinu, to je velmi náročný letový manévr a noční můra většiny pilotů. Dochází k němu v případě, že poblíž letové dráhy přistávajícího stroje není žádná ranvej, rovná plocha či pole nebo dálnice. Lze se na takovou situaci vůbec připravit? Uvidíte dramatické záběry dokumentující zázračnou záchranu všech cestujících letu US Airways z New Yorku poté, co jejich letadlo doslova narazilo do hejna divokých hus a přišlo o oba motory, a dozvíte se, jak ony napínavé minuty prožívali oba piloti. Ne vždy však měli pasažéři a posádka takové štěstí.

2. díl (Bod zlomu): Trosky vraku a nedostatek důkazů jsou často důvodem spekulací o příčinách leteckých neštěstí. Jejich důkladným prokoumáním a analýzou však vyšetřovatelé mnohdy dojdou k překvapivým výsledkům. Jako například v případě letu Aloha Airlines do Honolulu, jemuž se zásluhou neviditelných prasklin zničehonic uprostřed letu utrhlo více než pět metrů potahu. Pilot dokázal kupodivu bezpečně přistát i s obrovskou dírou v trupu a všichni na palubě, až na jednu letušku, jako zázrakem přežili. Ne všichni účastníci havárií, za jejichž vznikem stála strukturální porucha draku – tedy jakési kostry letadla – však měli takové štěstí.

3. díl (Srážky letadel): Před padesáti, šedesáti lety bylo létání sváteční událostí. Dnes je to pro mnoho lidí běžný způsob dopravy. Proto také nepřekvapí rapidní nárůst hustoty leteckého provozu a s ním spojené riziko křížení tras letadel. Sledujte dramatické rekonstrukce, očitá svědectví i počítačové simulace několika nejznámějších srážek. K jakým závěrům došli v těchto případech vyšetřovatelé? Podaří se nám poučit z mnohdy tragických událostí a vyvinout spolehlivý systém kontroly, který by podobným kolizím do budoucna úplně zabránil?

4. díl (Požár v oblacích): Může se to zdát neuvěřitelné, ale letecká asociace zjistila, že denně jsou až tři lety odkloněné kvůli kouři nebo požáru na palubě. Ten je tedy jednou z nejčastějších, často však také nejhorších situací, s jakými se posádky letadel mohou setkat. Takový osud, bohužel s tragickým koncem, potkal například cestující letu Swissair 111, kteří 2. září 1998 letěli z New Yorku do Ženevy. Vysoko nad Atlantikem zaznamenala posádka v kokpitu dým, který velmi rychle zhoustnul. Přes veškeré snahy pilotů o okamžité řešení se letoun záhy zcela vymkl řízení a rychlostí 560 kilometrů za hodinu dopadl na hladinu. Náraz byl drtivý.

5. díl (Lidský faktor): Letadla mohou havarovat z mnoha důvodů: kvůli špatnému počasí, technickým závadám nebo strukturálním poruchám a konstrukčním vadám. Ovšem podle studie letecké asociace je zdaleka nejčastější příčinou selhání člověka. Nejčastějšími „pachateli" byli v těchto případech piloti a dispečeři leteckého provozu. U mnohých z nich však nešlo o pouhou ledabylost. Za selháním lidského faktoru stálo vyčerpání způsobené nepřiměřeně dlouhou pracovní dobou a vytížeností, nedostatečný výcvik na nových typech strojů nebo běžné slovní nedorozumění. V tomto pořadu uvidíte původní záběry i dramatickou analýzu katastrof, jejichž obětí i viníkem byl člověk sám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2
TV spot 2
D: angličtina
00:30
TV spot 1
TV spot 1
D: čeština
00:20

Reklama

Reklama