Reklama

Reklama

Provedu - Afghánská mise

(TV film)
Česko, 2014, 2x29 min

Obsahy(1)

Dokumentární pohled na jednotlivé složky Armády České republiky zapojené do spojenecké vojenské operace v Afghánistánu.
V prvním díle se představí příslušníci vrtulníkové jednotky HELI UNIT ISAF, operačního výcvikového a styčného týmu, provinčního rekonstrukčního týmu a výcvikové jednotky vojenské policie.
Ve druhém díle se k ostatním skupinám připojí i příslušníci týmu pro likvidaci nevybuchlé munice a výbušnin, polního chirurgického týmu a jednotky chemické a biologické ochrany. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

CiPR 

všechny recenze uživatele

Dokument o armádě v ČR sloužící na misi v Afghánistánu. Popisuje různé pozice, palubní střelec, koordinátor letecké podpory, polní chemická laboratoř a mnoho dalších. Jsem rád, že se tenhle dokument ke mě dostal a já si mohl osvěžit, jak moc si našich vojáků vážim. // 90%. ()

Bluerider 

všechny recenze uživatele

Výtečný dokument, který neokázale, bez zbytečného patosu ukazuje naše vojáky na misi v Afghánistánu. Především první díl, kde vystupuje palubní střelec, velitel konvoje nebo koordinátor letecké podpory, vyjadřuje podle mého velmi dobře "esprit de corps" naší jednotky. Tohle nejsou žádní namachrovaní frajeři, ale zkušení profesionálové, kteří kteří věcně mluví o svých úkolech a o odpovědnosti za bezpečí svých kamarádů. Na nic si nehrají, protože dobře vědí, že je to doopravdy. O všudypřítomném nebezpečí, strachu nebo o tíži odloučení od domova se příliš nemluví, ale slova polního kaplana i celkové ladění dokumentu dokáží podat i tyto stránky mise, která naše vojáky zavedla na (z pohledu středoevropana) geografický i kulturní konec světa. Druhá část dokumentu má trochu jiný ráz, když se místo prostředí vysunutých polních základen soustředí na přiblížení práce lékařů, laboratorních specialistek nebo výcvikových instruktorů vojenské policie. I tady se však setkáváme s prvotřídními specialisty zaujatými svou prací a nepochybujících o závažnosti a oprávněnosti toho co dělají. Namísto tradiční představy o vojácích jako "zelených mozcích" či názorů z poslední doby, které české vojáky na zahraničních misích odsuzují jako "žoldáky", tak dokument ukazuje českou jednotku v Afgánistánu jako součást armády, kterou by asi každý občan svobodného a demokratického státu chtěl mít - profesionální, zkušenou, důvěryhodnou a sympatickou. ()

Reklama

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

Syn vychovatele etikety, homosexuál, tvůrce magazínu queer, člověk, který nikdy nesloužil v ozbrojených složkách, obdivovatel Havla a Karla... co dodat, Snad jen, že oslavné pajány na ozbrojené složky točili různí lidé - i Vláčil makal pro Armádní film... Holt, byli tam chlapi, tak si pan režisér povyrazil formou, kterou dosud nevyzkoušel, i když jisté náznaky byly již v době jeho studií, kdy se vydal do Sarajeva a natočil, jak Mladí muži poznávají svět, z čeho vyplývá, že on se nenaučil nic, jen se propadá hlouběji a hlouběj do kompostu jménem oportunismus ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama