Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární série Kosmos - časoprostorová odysea je nový strhujícího třináctidílný pořad producentky a scénáristky Anny Druyanové a producenta Setha MacFarlana (Griffinovi, Méďa). Po více jak třiceti letech, kdy měla premiéru původní série, u nás uváděna pod názvem Vesmír, ve které mohli diváci spolu s Carlem Saganem ohromujícím a ikonickým způsobem prozkoumat vesmír, se Seth MacFarlane spojil s původními Saganovými spolupracovníky, scenáristkou a producentkou Druyanovou a spoluscenáristou a astronomem Stevenem Soterem. Společně pak vytvořili třinácti dílnou sérii, která má být nástupcem původního pořadu, jež získal televizní cenu Emmy a cenu Peabody za význačný úspěch a záslužnou veřejnou službu. Průvodcem pořadu Kosmos – časoprostorová odysea bude renomovaný astrofyzik doktor Neil deGrasse Tyson. Stejně jako původní legendární série je nový Kosmos ságou o objevování zákonitostí přírody a nalezení našich souřadnic v prostoru a čase. Série oživí nikdy nevyřčené příběhy, diváci podniknou cestu do nového světa a napříč kosmem, aby v malém měřítku poznali velkolepost vesmíru. Dokument přichází s novým způsobem vědeckého vyprávění, který odkrývá majestátnost vesmíru a znovu využívá slavné prvky z původní série, včetně kosmického kalendáře a lodi imaginace. Nejdůkladnější vědecké koncepty jsou prezentovány s ohromující jasností, spojuje se skepse s údivem a precizní přírodní vědy se setkávají s citovou a spirituální rovinou, což představuje jedinečnou zkušenost. (National Geographic)

(více)

Recenze (92)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ač mi sem tam přišlo jak pro děcka, jindy zase nad limity mojí inteligence, tak je to bez debat brilantní série mimojiné k uvědomění, jak nicotné je celé naše bytí. Zároveň jaký zázrak skýtá tahle planeta, život a chody přírody, dosavadní věda a poznání, a vůbec záhad plný impozantní vesmír. Spolu s letošní CIVILISATIONS (důraz na dějiny lidstva a umění) podle mě úplně must-see titul k obdivu nad existencí, Neil deGrasse Tyson sem dokonalý vypravěč, i v součtu delší animované sekvence příjemně zapadají a posledních 10 minut včetně slov (x) Carla Sagana tvrdě umocní dojem a dojetí. Takže popík možná, ale pro mě jako amatéra - k nezaplacení. Dále hurá třeba sem a samozřejmě k další řadě (x). "The Universe is under no obligation to make sense to you." ❤️ ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Populární věda se v posledních letech stává nějak populární. :) Díky dnešním možnostem speciálních efektů je možno vykreslit jak gigantičnost vesmíru, tak drobnost jednotlivých atomů natolik atraktivním a líbivým způsobem, že i plnokrevné sci-fi filmy blednou závistí. Cosmos tyto vizuální orgie skvěle využívá k větší srozumitelnosti a uchopitelnosti informací. Jde poznat, že právě pochopitelnost a dostupnost pro široké masy hraje v seriálu prim. Pokud má člověk o kosmu už něco nastudováno, bude pro něj seriál z velké části příjemné opáčko, ale ono to v konečném důsledku vůbec nevadí. Cosmos totiž dokonale chápe pojem "škola hrou", spolu s jednotlivými informacemi prezentuje i renomované vědce, kteří se s jejich odhalením pojí. Každá epizoda tak představuje celý životní příběh určité známé figury, každá epizoda má svou narativní a emocionálně zabarvenou složku, která však nijak nekoliduje s vědeckostí podávaných informací. Cosmos je skvělý naučný material a pro mě spolu s How the Universe Works nejlepší dokument vůbec! 9/10 ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tysona mám docela rád, od svého vzoru (Carla Sagana) se naučil mnohému. Ovšem zde, snažit se pojmout vypravěče stejným stylem... na to zkrátka nemá. Noblesní literární styl a přednes Sagana... tytéž věty z Tysonových úst mi způsobují hodně nepříznivé pocity. Výhrada k seriálu je z jiného soudku, značně ubral ambice, a místo díla, které popisuje Kosmos, tedy V.Š.E.C.H.N.O. kolem nás... je tu jen nadprůměrný populárně naučný pořad se zajímavostmi. Medailonky osobností (ten o Faradayovi mě nadchnul, a vzal jsem CSTO na milost), výklad o vědě, návraty k Cosmosu 80. let. Z vědy je tu vpodstatě jen fyzika, chemie, astronomie, okrajově matematika, minimum biologie. Drobet chaotické přeskakování z téma na téma místo koncepčnosti originálu... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Lehce popové navázání na geniální Cosmos, které naštěstí není pouhým odvarem. Ale už nemá onen intelektuální a duchovní přesah, který měl původní Saganův Cosmos, už je to jen "pouhý" vědecký dokument. 8/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně orgasmická záležitost. Vesmír mě fascinuje a z celého srdce ho miluji. Speciální efekty mají v dnešní době téměř neomezené možnosti a tady toho dokument perfektně využívá. Chytrý negr z Brooklynu vás ve svojí lodi imaginace vezme skutečně na místa, kam byste se reálně nikdy dostat nemohli. A to je prostě nádherné! Ať už se jedná o vnitřek černé díry, či kapku rosy! Dokument mapuje populárně naučnou formou některé objevené zákonitosti naší malebné planety i celého vesmíru. Velmi si mi líbily i ty občasné animované mini pohádky o slavných vědcích a jejich velmi důležitých objevech. Mnohdy i pořádně dojemné. Asi nejvíce se mi líbil díl č. 10 nazvaný "Elektrický hoch", který byl shodou okolností v povídání o vesmíru asi nejslabší. Prakticky celý byl o pokrocích v oblasti elektrické energie. Dále hudba. Dělal ji naprostý borec Alan Silvestri, kterého mám v oblíbených skladatelích a tam se člověk jen tak nedostane. Takže hudba je samozřejmě naprosto geniální a božská. Úvodní znělka taky nemá chybu. Co mi trošku vadilo je chaotičnost. Díly na sebe nijak nenavazují a skáče se opravdu od čerta k ďáblu. To trošku kompenzuje fakt, že je dokument po informační stránce relativně dobře vstřebatelný. Jedná se zkrátka o oslavu vědy. Nikdo se z vás nesnaží udělat odborníka přes otázky týkající se vesmíru. Tím se ostatně za 8 a 1/2 hodiny ani stát nemůžete. Nádherná časoprostorová pouť, jejíž součástí jsem byl moc rád. Nezbývá mi než na závěr poděkovat všem vědeckým borcům, kteří z našeho světa udělali místo, kde mě baví žít. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

"Kosmos je strhující pořad". Může to být jakýkoli pořád, ale není strhující. Vzhledem k tomu, že mi to z bůhví jakého důvodu doporučila má dospělá, bezdětná sestra, tak mi dlouho nedocházelo, že zřejmě nejsem cílovkou já, ale spíše (pre)pubescenti, protože obsahem je tak z 80-90% látka probíraná na gymnáziu. Viděl jsem tedy jen dva díly, dál jsem to nezvládl, ale pochybuji, že by se ve zbylých začala řešit témata jako Higgsův boson nebo červí díra (možná jo, nevím). Neviděl jsem přidanou hodnotu v kreslených pasážích, neviděl jsem přidanou hodnotu v létání v Ship of Imagination, neviděl jsem přidanou hodnotu v Neilovi tu na pláži, tu u ohně či tu v italských uličkách. A toto vše rámuje informace jako "Jupiter je největší planeta, Saturn má prstence, psi se vyvinuli z vlků či lední medvěd je bílý, protože tak má větší pravděpodobnost k přežití". Krom toho když se to jmenuje "Kosmos", tak bych čekal více informací o kosmu. Ano, můžete namítnout, že život na planetě Zemi je V RÁMCI kosmu, ale to bychom potom pořad o valašských krojích mohli nazvat Planeta Země... Není to zřejmě a priori špatné, ale pro mne osobně téměř bezcenné... 50% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Po třetím díle s tímto dokumentem končím... myslel jsem, že jde o dokument o vesmíru a místo toho se tam chodí až moc kolem horké kaše..příklad: v prvním díle se rozebírá nějakej týpek co chtěl dokázat, že je vesmír nekonečnej.. nezájem.. v druhým díle vývoj naší rasy a ve třetím ňutn.. když dokument o vesmíru tak chci vesmír! Tady se mele o vesmíru z hlediska, který mě vubec nebere..navíc furt tam něco mele a než se dostane pán s knírkem k věci tak je konec dílu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

všeobjímající dokumentární seriál, v němž hraje prim vesmír jako takový, ale pozadu nezůstávají ani přidružená témata jako historie vědy, evoluční teorie, ekologická varování a další věci, což zde názorně ukazuje, jak všechno souvisí se vším.. Neil deGrasse Tyson je navíc sympaťák a očividně velký nadšenec do toho, co dělá (a není toho málo), což je při moderování tohoto pořadu znát - to jeho zapálení pro věc si zkrátka nejde neoblíbit.. celá série má navíc mohutný finiš, kdy poslední dva díly jsou určitě jedny z nejlepších, a tak ve mně převládají hodně spokojené pocity.. ty nejsilnější 4* ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Přitažlivá populárně-naučná forma pro každého. Velký rozsah témat s aktuálními poznatky, pěknou grafikou a animací, výbornou hudbou a sympatickým průvodcem-moderátorem. Rozebrán je tu vesmír doslova od atomu, vznik, vývoj a rozšíření života, od uctívání Slunce a hvězd po metody průzkumu vesmíru. O objevitelích, kteří přispěli k poznání světa a vesmíru a objasnili principy přírodních sil. Obsáhlost je tak velká až mi občas vadilo jak velkým tempem jsou chrleny (do češtiny předabované) informace. Skoro jak na nějaké vysokoškolské přednášce. To je jediná výtka. Rozhodně stojí za shlédnutí. (kompletních 13dilů) ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Kdybych tuto sérii shlédnul jako dítě, tak jsem dneska možná experimentální fyzik:). Ovšem i jako dospělý divák jsem měl možnost dozvědět se mnoho nového. Zejména zdůraznění vědecké štafety, zobrazení příběhů velkých objevů a zaujetí vědeckým postupem jako takovým považuji za největší klad této série. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Luxusně zpracovaný dokumentární seriál plný jak drahých dechberoucích CGI sekvencí, tak sympatických 2D animací. Zábavný, vtahující, dostatečně zjednodušený a podaný tak, aby ho pochopil opravdu každý. Historie, světlo, atomy, hvězdy, galaxie, černé díry, ale i Země, vnitřní vesmír, chemie, trocha fyziky, ekologie, budoucnost. Tvůrci měli ambice nechat diváka nahlédnout do všeho okolo nás. To je ohromné plus, ale zároveň i tak trochu můj osobní problém, který s tímhle seriálem mám. Epizody (zejména ty první) kloužou jen tak zlehka po povrchu a skáčou od tématu k tématu. Před 10 lety bych si mlaskal, ale dneska bych už přeci jen ocenil o fous hlubší, soustředěnější, informativnější a třeba i meditativnější přístup. Třeba i více samotného vesmíru, jeho pro lidské myšlení nepochopitelných mechanik a méně odbíhání od tématu. Na druhou stranu, pro doplnění takového toho všeobecného přehledu o životě, vesmíru a vůbec mě nenapadá přístupnější a atraktivněji zpracovaný populárně-naučný seriál. Minimálně epizodu věnovanou problematice globálního oteplování bych povinně pustil všem sebestředným jarinům, kteří tenhle do budoucna pro naši planetu zásadní problém tak s oblibou v internetových diskuzích bagatelizují... ne-li se mu dokonce, i přes všeobecný konsenzus vědecké obce, ve své bezbřehé hlouposti vysmívají. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Pro někoho, kdo se o kosmos zajímá už delší dobu, nebude tento seriál nositelem nových poznatků a objevů. To je však jediná kaňka, která může ulpět na takřka dokonalém díle. Plno faktorů činí tento dokument výjimečným, deGrasse Tyson, který popularizuje vědu už jenom svým nadšením, nebo fascinující animace a celkové zpracování cestování vesmírem. Nejlepší a nejlépe zpracovaná série dokumentů, která na toto téma univerza byla kdy natočena. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Neil deGrasse Tyson je sympaťák a jeho modernizovaná verze Cosmosu prostě šlape. Podobné seriály jsou potřeba všema deseti. Výborně zpracovaná sbírka faktů a možný teorií o vesmíru a všem kolem nás, která jednoduše a srozumitelnou formou prodává důležité znalosti divákovi. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Seriál je až děsivě neucelený, bohužel skáče z jednoho tématu na druhý a to v rámci jednoho dílu..navíc jsem očekával novější informace, nové poznatky, nové objevy..tudíž průměr.. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak jo, přiznám se, viděla jsem jen 1. díl, který se vysílal na AFO 2014, ale myslím, že jsem si dokázala udělat dobrý obrázek toho, jakým směrem seriál směřuje. No na mě to bylo až moc zpopularizované, málo vědecké a až moc zaměřené na tu blbější polovinu lidstva, aneb ne všichni potřebují jednu věc slyšet 5x za sebou, aby to pochopili a ještě takovým tím hlasem, jakože "jooo tohle poslouchejte, to je neuvěřitelné a úžasné, chápete to?". Takže já dávám 3-4*. Ovšem dozvěděla jsem se řadu faktů, o kterých jsem nevěděla, anebo mě pobavily některé řečené věty. Třeba že bakterie vynalezly sex. Díky bakterie! Ten cosmic calender byl docela povedený nápad. No a první namalovaný obraz vznikl v posledních 60 sekundách kosmického kalendáře. Bohužel si nemůžu vybavit, co bylo vteřinu před koncem, ale vím, že mě to taky zaujalo. No a ten příběh s Brunem, tož chudák to byl, ale ta animace byla otřesná. Tyhle snímky mě prostě fascinují, ať už jsou sebehůř či sebelépe podané, protože záhada vesmíru je kouzelná a nikdy nám nebude zcela vysvětlena a nebude námi pochopena. ()

seneki 

všechny recenze uživatele

Dokonalost, která přinese užitečné poznatky každému, koho zajímá věda, svět kolem nás a jaké je naše místo ve vesmíru. Nemám slov, naprosto dostálo všem očekáváním. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je ľubovoľný diel tohto seriálu ako hodinová meditácia. Historické animované vsuvky, grafické výlety do mikrosveta, do toho prekrásna hudba či pokojný hlas Neila deGrass Tysona. G E N I Á L N E. Pre každého, kto miluje vesmír, kvantovú fyziku či dejiny vedy a nehľadá v každom rozkvitnutom kvete nadprirodzeno. Ach, a ja môžem dať len 5 hviezdičiek... ()

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama