Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární série Kosmos - časoprostorová odysea je nový strhujícího třináctidílný pořad producentky a scénáristky Anny Druyanové a producenta Setha MacFarlana (Griffinovi, Méďa). Po více jak třiceti letech, kdy měla premiéru původní série, u nás uváděna pod názvem Vesmír, ve které mohli diváci spolu s Carlem Saganem ohromujícím a ikonickým způsobem prozkoumat vesmír, se Seth MacFarlane spojil s původními Saganovými spolupracovníky, scenáristkou a producentkou Druyanovou a spoluscenáristou a astronomem Stevenem Soterem. Společně pak vytvořili třinácti dílnou sérii, která má být nástupcem původního pořadu, jež získal televizní cenu Emmy a cenu Peabody za význačný úspěch a záslužnou veřejnou službu. Průvodcem pořadu Kosmos – časoprostorová odysea bude renomovaný astrofyzik doktor Neil deGrasse Tyson. Stejně jako původní legendární série je nový Kosmos ságou o objevování zákonitostí přírody a nalezení našich souřadnic v prostoru a čase. Série oživí nikdy nevyřčené příběhy, diváci podniknou cestu do nového světa a napříč kosmem, aby v malém měřítku poznali velkolepost vesmíru. Dokument přichází s novým způsobem vědeckého vyprávění, který odkrývá majestátnost vesmíru a znovu využívá slavné prvky z původní série, včetně kosmického kalendáře a lodi imaginace. Nejdůkladnější vědecké koncepty jsou prezentovány s ohromující jasností, spojuje se skepse s údivem a precizní přírodní vědy se setkávají s citovou a spirituální rovinou, což představuje jedinečnou zkušenost. (National Geographic)

(více)

Recenze (92)

BR23 

všechny recenze uživatele

Už od začiatku pravidelne sledujem a vždy netrpezlivo očakávam kedy výjde dalšia časť s tit. tejto cesty za poznaním., Napísal by som tento koment skôr ale nechcel som to zakríknuť tou chválou avšak už mám za sebou i 6. časť a mna to neprestáva prekvapovať a udivovať že aké skvelé niečo takéto môže byť... Milujem takéto témy: vesmír, život, vedu, filozofiu, poznanie... milujem fantáziu a objavovanie neprebádaných možností, mám pozretých zopár super-skvelých dokumentárnych cyklov ako: Planet Earth, Frozen Planet, Vesmír atd... a toto je jeden z tých dok. seriálov na ktoré len tak skoro nezabudnem. Veľmi dobre a kvalitne sprístupnené poznatky a možnosti, objasnenie už poznaného a osvieženie súvislostí.... Bolo tak veľa vecí ktoré som chcel pozisťovať a objavovať avšak každou už pozretou časťou tohto dokumentu sa chtíč a výčet vecí ktoré by som rád vedel ešte navyšujú... Mnoho vecí som už samozrejme vedel i predtým no opakovanie je matka múdrosti, mnoho som si domyslel vrámci mojej filozofie a názoru na život a mnoho som sa ešte len dozvedel, hlavne vizuálny typ poznatku, kedy kniha od Hawkinga nestačí , a preto tento dokument nieje ,,zbytečný,,... ------ Vzhúru do dalších dobrodružstiev. :) ()

usarny 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovaný dokument, ale bohužel jen pro ty, kdo o vesmíru neví vůbec nic... Pokud někdo četl knihy Hawkinga nebo MIchia Kaku, je tento dokument naprosto zbytečný... ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

JEBOTA, pozrete 4 casti, a musim uznat ze je genialne po vizaulnej stranke po informacnej proste OP co sa vedeckych serialov teraz tyka.... fakt vela zaujimavych informacii normalne jemny orgazmus dostavam ked pozeram :D ()

vksadek 

všechny recenze uživatele

Původní Cosmos od Carla Sagana podruhé s modernější vizualizací a animacemi. Obsah je velmi podobný a je to taky podobně natahované. Ale i tak je to o dost lepší než jiné bezduché pořady v TV. ()

quintes 

všechny recenze uživatele

Epizóda 13: To je ono, to je domov, to sme my. Práve tam sú všetci, ktorých milujete, všetci ktorých poznáte, všetci, o ktorých ste nikdy nepočuli. Každý človek ktorý kedy existoval a žil svoj život. Všetká vaša radosť a utrpenie, tisíce sebaistých náboženstiev, ideológií a ekonomických doktrín, každý lovec a zberač, každý hrdina a zbabelec, každý tvorca aj ničiteľ civilizácie, každý kráľ aj sedliak, každý mladý zamilovaný pár, každá matka a otec, nádejné dieťa, vynálezca a badateľ, každý mravokárca, každý skorumpovaný politik, každá superhviezda, každý významný vodca, každý svätec aj hriešnik v dejinách nášho druhu. Tí všetci žili tu, na smietku prachu vyhrievajúcom sa na slnečnom paprsku. Zem je veľmi malým javiskom v rozľahlej vesmírnej aréne. Pomyslite na tie rieky preliatej krvi všetkými tými generálmi a cisármi, ktorí túžili po sláve a úspechu, aby sa mohli stáť chvíľkovími pánmi zlomku bodky. Pomyslite na nekonečné krutosti spôsobené obyvateľmi jedného kúsku tohto bodu, sotva rozpoznateľným obyvateľstvom iného kúsku, ako časté sú ich konflikty, ako dychtiví sú po zabíjaní jeden druhého, ako intenzívna je ich nenávisť. Naše predstieranie, naša pomyselná dôležitosť, falošná predstava, že máme vo vesmíre nejaké výsostné miesto, to všetko spochybňuje tento bod slabého svetla. Naša planéta je osamelou bodkou obrovskej všeobjímajúcej vesmírnej temnoty. Vzhľadom k našej bezvýznamnosti v tejto rozľahlosti neexistuje žiadny náznak, že odniekiaľ príde pomoc, ktorá by nás zachránila pred nami samotnými. Zem je doposiaľ jediný známy svet kde existuje život. Nie je žiadne iné miesto, aspoň v blízkej budúcnosti, kam by náš druh mohol presídliť. Navštíviť áno, usadiť sa zatiaľ nie. Či sa Vám to páči alebo nie, v túto chvíľu je Zem miestom, kde zostaneme. Hovorí sa, že astronómia vzbudzuje pokoru a formuje charakter. Zrejme neexistuje lepšia ukážka pošetilosti ľudskej domýšľavosti, než tento vzdialený obraz. V mojich očiach zdôrazňuje našu povinnosť chovať sa k sebe vrúcnejšie, a chrániť a opatrovať bledomodrú bodku, jediný domov, aký sme kedy poznali. Carl Sagan (Voyager 1) ()

Kexina 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární seriál, který díky moderním digitálním vymoženostem dokáže přiblížit i věci pro lidi neviditelné. Svižným tempem představený vesmír od svých nejmenších základů - atomů - až po jeho šíři a nepopsatelnost. I když bylo tempo informací v některých místech na mě trochu moc rychlé, takže mi některé zákonitosti zůstanou i nadále utajeny, je to přesto jeden z nejlepších dokumentů na toto téma. Perfektní shrnutí základních vědomostí a objevů týkajících se vesmíru předložené tak, abychom tomu rozuměli i my, kteří vesmír známe maximálně ze sci-fi děl. A Neil deGrasse Tyson v úloze průvodce je jen tou pověstnou třešničkou na dortu. ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Seriál zaujme technickým zpracováním, oživením dějovými historickými příběhy a pokorou při předkládání teorií (ve smyslu uvědomění si, že zdaleka nejsme u konce cesty za poznáním). Sice jde poměrně málo do hloubky, ale to je pochopitelné - je určeno pro široké publikum. Rozhodně bych doporučil jako povinnou "shledbu" pro základní školy. Jako základní tón se totiž seriálem nese podpora vědecké metody poznávání světa, aneb proč je mnohem důležitější ověřit než věřit. K pěti už to bylo blízko, ale pátou hvězdu si nechávám pro hardcorovějšího nástupce - snad jednou přijde ( i když mám trochu obavu, že moderní teorie se se slovem populární nemají v lásce, a seriál plný rovnic by asi také nebyl to pravé). ()

Nag0 

všechny recenze uživatele

Cosmos nám predstavuje celkom prehľadný úvod do sveta vedy, teda sveta samotného, no postráda nadhľad v najrôznejších témach, čím nenecháva divákovi veľa priestoru k interpretácií. ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ seriálu, kvůli kterému se děti chtějí stát vědci. Neil deGrass Tyson neudělal Carlu Saganovi ostudu a důstojně navázal na jeho legendární dílo. Skvělé, fascinující, obohacující. Skoro bych chtěl říct, že jestli s vámi tenhle seriál nic neudělá, je s vámi něco špatně. ()

Oup 

všechny recenze uživatele

Definitívne, jeden z najdôležitejších dokumentárnych cyklov, ktoré som kedy pozeral. To, ako sa človek pri poznávaní takto podaných informácií cíti bezvýznamne a malo, no pritom to pozdvyhuje na spirituálnej úrovni vnímania sveta, vedy, života, samého seba. Úžasné ()

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama