Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární série Kosmos - časoprostorová odysea je nový strhujícího třináctidílný pořad producentky a scénáristky Anny Druyanové a producenta Setha MacFarlana (Griffinovi, Méďa). Po více jak třiceti letech, kdy měla premiéru původní série, u nás uváděna pod názvem Vesmír, ve které mohli diváci spolu s Carlem Saganem ohromujícím a ikonickým způsobem prozkoumat vesmír, se Seth MacFarlane spojil s původními Saganovými spolupracovníky, scenáristkou a producentkou Druyanovou a spoluscenáristou a astronomem Stevenem Soterem. Společně pak vytvořili třinácti dílnou sérii, která má být nástupcem původního pořadu, jež získal televizní cenu Emmy a cenu Peabody za význačný úspěch a záslužnou veřejnou službu. Průvodcem pořadu Kosmos – časoprostorová odysea bude renomovaný astrofyzik doktor Neil deGrasse Tyson. Stejně jako původní legendární série je nový Kosmos ságou o objevování zákonitostí přírody a nalezení našich souřadnic v prostoru a čase. Série oživí nikdy nevyřčené příběhy, diváci podniknou cestu do nového světa a napříč kosmem, aby v malém měřítku poznali velkolepost vesmíru. Dokument přichází s novým způsobem vědeckého vyprávění, který odkrývá majestátnost vesmíru a znovu využívá slavné prvky z původní série, včetně kosmického kalendáře a lodi imaginace. Nejdůkladnější vědecké koncepty jsou prezentovány s ohromující jasností, spojuje se skepse s údivem a precizní přírodní vědy se setkávají s citovou a spirituální rovinou, což představuje jedinečnou zkušenost. (National Geographic)

(více)

Videa (46)

Trailer

Recenze (92)

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je ľubovoľný diel tohto seriálu ako hodinová meditácia. Historické animované vsuvky, grafické výlety do mikrosveta, do toho prekrásna hudba či pokojný hlas Neila deGrass Tysona. G E N I Á L N E. Pre každého, kto miluje vesmír, kvantovú fyziku či dejiny vedy a nehľadá v každom rozkvitnutom kvete nadprirodzeno. Ach, a ja môžem dať len 5 hviezdičiek... ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Hned první díl Procházka Mléčnou dráhou uvedený na National Geographic channel dne 16.3.2014 byl naprosto fascinující. Charismatický a zapálený astrofyzik Neil deGrasse Tyson Vás provede pořadem, což je vždy záruka kvality. Info o dalších dílech naleznete např. zde http://natgeotv.com/cz/kosmos-casoprostorova-odysea/informace Na závěr chci jen dodat, že je to populárně naučný seriál (nejde o vědecký článek, ze kterého by bylo možné citovat a který má dosti striktní pravidla a je prostý jakékoliv vaty - v ideální formě), který vychází z faktů, ale zároveň je prokládán jazykem pro laického diváka srozumitelným. Vše doplňuje o filozofické a teologické úvahy, které umocňují dojem z mystična, což má ten kýžený efekt - oslovit široké publikum. Ale je jasné, že pro absolventy z oboru, to vše vyznívá úplně jinak. Ale takto je to přeci se vším, ať už má vy/na-studované cokoliv. (Proto zasvěcení nemají rádi zpravodajství, protože novináři hovoří o všem a povrchně či neúplně přesně - je to dáno zejména omezeným časem, ale také sdělitelností - forma, detaily,....) ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

všeobjímající dokumentární seriál, v němž hraje prim vesmír jako takový, ale pozadu nezůstávají ani přidružená témata jako historie vědy, evoluční teorie, ekologická varování a další věci, což zde názorně ukazuje, jak všechno souvisí se vším.. Neil deGrasse Tyson je navíc sympaťák a očividně velký nadšenec do toho, co dělá (a není toho málo), což je při moderování tohoto pořadu znát - to jeho zapálení pro věc si zkrátka nejde neoblíbit.. celá série má navíc mohutný finiš, kdy poslední dva díly jsou určitě jedny z nejlepších, a tak ve mně převládají hodně spokojené pocity.. ty nejsilnější 4* ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Nádherně (hlavně graficky, ta vizuální stránka je prostě BOMBA) přenesené encyklopedie do formy seriálu. Vše naprosto srozumitelné, názorně ukázané a odlehčené aby to člověka nenudilo. A kdo by se hodil k moderování lépe než Neil deGrasse Tyson (ano, ten správný "vědecký geniální negr" známý snad každému kdo tráví více času na internetu dále než seznam,mimibazar a uloz.to). Lepšího a chytřejšího moderátora si neumím představit a seriál jeho prostřednictvím hodně získává. Stále ovšem rozhoduji mezi 4 a 5, trochu mi vadí ladění na mladší publikum, znalosti odpovídají cca základní škole, ale na druhou stranu...nejspíše je to hlavní cílová skupina. A věřím, že většina průměrných českých dospělých nemá o 80+% věcí v seriálu ani tušení. Zatím tedy po prvním dílu silné 4* a budu sledovat i nadále. ()

Jespe-film 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpoutavěji zpracovaných dokumentárních cyklů vůbec. Svou populárně naučnou formou shrnuje vše podstatné od atomu, přes vznik života, země či slunce až po samotný vesmír tak, jak ho známe. Neil deGrass Tyson je jako vypravěč sympaták, byť k hodnotnému vědci má zřejmě daleko. Ale o to vůbec nejde, vždyť on sám se nazývá populizátorem vědy a šiřitelem odkazu Carla Sagana, v jehož duchu Kosmos navazuje po více než třeti letech na saganovu sérii Vesmír. ()

Galerie (11)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama