Reklama

Reklama

Železná maska

  • Francie Le Masque de fer (více)
Trailer

Obsahy(1)

D'Artagnan, slavný kapitán mušketýrů mladého krále Ludvíka XIV., dál vyhrává slavné bitvy, svádí krásné ženy a uniká svatebním osidlům. Jeho život je sice trochu nebezpečný, ale celkem vzato bezstarostný. Zrovna začínají jeho milostné pletky s paní de Chaulmes, když ho kardinál Mazarin pověří úkolem přivézt vězně z ostrova Svaté Markéty. Nikdo nesmí znát původ a tvář mladého muže, který je zřejmě nebezpečím číslo jedna pro celou Francii. Ale d'Artagnan přijíždí pozdě, vězňovi se právě podařilo z ostrova uprchnout. Začíná příběh plný intrik, lásky a obnažených mečů, začíná odkrývání tajemství muže se železnou maskou, na kterém se podílejí věčně mladý Jean Marais, krásná Sylva Koscinaová a rozverný Jean Rochefort. (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsme si s filmem příliš netykali, ale ke konci už jsme byli kámošu největší. Příběh plný humoru, romantiky, intrik a šermířských soubojů, ty teda mohli být klidně i ve větší míře. Z herců bych vypíchnul Jean Rocheforta, bylo vidět jak si užívá svou roli a já si díky tomu mohl užívat jeho herecký výkon. Na závěr ještě musím zmínit ženskou stránku filmu, protože holky jsou tady fakt nádherný, nevím jestli to dělali ty kostýmy nebo jejich odvaha, ale fakt byly k sezřání, jóóó, hold bejt chlapem se při sledování filmů docela často těžce vyplácí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Historický film s prvky jak romatickými, tak komediálními. Příběh, známý již ze zpracování s Richardem Chamberlainem, nebo Leonardo Di Capriem, je tady podáván v malinko pozměněné podobě, jeho konečné vyznění je ale stejné. Docela zábavné je nadbíhání D'Artagnana jedné dvorní dámě, které je neustále někým přerušováno, což kupodivu působí humorně i na několikátý pokus, čímž je úspěšně vyvráceno pořekadlo, že "opakovaný vtip není vtipem". ()

T2 

všechny recenze uživatele

Troška zbytočná paródia na muža so železnou maskou, hlavne keď každou minutou stráca na deji lebo nemá to skoro žiadny spád a tých pár šermiarskych súbojov skoro nič nepovie a ani nepobaví čo by v prvom rade malo. Strašne prázdny dej to má, žiadne záchytné body a Jean Marais mal omnoho lepšie chvíľky. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Svérázná parodická adaptace Dumasovi klasiky je v mnoha okamžicích koukatelná jen díky bravurnímu Maraisovi, který zde de facto paroduje své vlastní výkony z mnoha romanticko-dobrodružných filmů. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

"To neznáte kastilskou hrdost!" "A vy italskou lstivost." Kdeže, Vaše Eminence - to nevíte, že vždy a na plné čáře vítězí francouzská zábavnost a gaskoňské charisma? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh tak, jak je podáván, má řadu slabin počínaje špatným d´Artagnanovým (Maraisovým) namluvením. Je to věc více pro vzrostlejší děti než pro dospělého diváka. Ne vždycky musí být posvícení. Tohle je jakžtakž svačina. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Každá filmová verze Muže se železnou maskou je jiná. Tahle je jemně romantická, ale spíše komediální a s velkým nadhledem. Bohužel ale chemie mezi Maraisem a kráskami (kráskou) tentokrát příliš nefunguje, železná maska nemá správné grády a závěr tak nějak vyšumí do ztracena. Jean Marais odehrává svůj standart, ovšem s přehledem jej zastiňuje Jean Rochefort - ten si roli opravdu užil. Milá, ale spíše nostalgická podívaná. 60%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych žít ve světě, kde jediná práce chlapa je dvořit se krásným ženám. Chtěl bych žít ve světě, kde se žena brání fackou a ne žalobou. Chtěl bych žít ve světě, kde ženská tahá chlapy za nos a je u toho zároveň k sežrání, ne na zabití. Chtěl bych žít ve světě, kde když mě nasere nějakej týpek, namíříme na sebe kordy a ne telefony. Chtěl bych žít ve světě, kde i lumpové mají styl. Chtěl bych žít ve světě, kde musím uštvat šest koní, než někam dojedu. Protože čím víc my to tady máme moderní, rovnoprávný a uhlazený, tím víc já chci bejt muž se železnou maskou na ostrově Svaté Markéty. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Těžký průměr. Železná maska si chce hrát na bláznivou kostýmní komedii jako pozdější Čtyři sluhové a čtyři mušketýři, ale výsledek je hodně mimo a navíc tomu silně uškodil český dabing. Koho probůh napadlo, aby Jeana Maraise daboval Jiří Štěpnička... ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipné zpracování mnohokrát (více či méně úspěšně) opakovaného příběhu. Navíc je tam takřka americký happy-end, ke kterému se dojde skrze francouzskou logiku. D´Artagnana si sice nepředstavuji jako Jeana Maraise, ale nikterak mi nevadil a jeho svádění Mme de Chaulnes působilo vskutku komicky. Z televize doslova vystupovaly syté barvy francouzských filmů ze šedesátých let a já obdivovala nejeden nádherný kostým. Nakonec jsem zůstala spokojená, protože jsem za dobu strávenou u celkem zábavného filmu spatřila několik přenádherných úsměvů Jeana Rocheforta, a to mi ke štěstí úplně stačí :). ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ze série francouzských dobrodružných filmů s Jeanem Maraisem patří tento k těm méně záživným, zbytečně zdlouhavým a příliš upovídaným. Jinak pěkné scenérie i dobové oděvy, ale víc než na tři to nelze vytáhnout... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Lehce omšelá kostýmní podívaná, která si mě však získala tím, že se absolutně nebere vážně. D’Artagnan je v podání Jeana Maraise přesně tak lehkovážný a hravý, jak jsem si ho vždy představovala, a to přestože Marais už tady není žádný zajíček. Jeho snaha konečně se spojit (dejme tomu) s paní svého srdce, je pořád roztomile dychtivá a opravdu jsem mu přála úspěch. Leč, když Francie zavolá, přehluší i volání lásky…..   Svižně oddychová záležitost, u které mi ani nevadí nepříliš nosný či inteligentní děj. SHRNUTÍ: Když se ti dějiny motají do milostného života. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ó, pane d'Artagnane, Vy jste tak úžasný !!" - "Ále měla jste mě vidět před dvaceti lety !!" - "Vy budete úžasný i po dvaceti letech.." ;) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Nutno přistoupit na fakt, že se jedná o parodii, ale jako komedie to už notně zestárlo. Obstojně zábavné jsou souboje, ale samotný příběh je úplně mimo románovou předlohu. Jenže v tom hraje Jean Marais a to se počítá. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem klasický dobrodružný snímek, ale Železná maska je bohužel spíš komedií, což příběhu příliš nesedlo. Jean Marais je jako D'Artagnan spíš jakousi rádoby komickou karikaturou. Jinak je ale třeba pochválit hezké barevné zpracování, pěkné kostýmy, kulisy i exteriéry. Po vizuální stránce rozhodně lepší než americké dobrodružné snímky z 40.a 50. let, které se díky absenci hradů a zámků v USA natáčely ve studiu. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Sebeparodický dobrodružný historický film, který nevím jak tenkrát, ale dnes už potřebuje vstřícně naladěného diváka, protože těch scénářem připravených náhod, aby se mohlo nějak aspoň trochu smysluplně hrát dál, je tu přece jen příliš. Kdo má rád vážněji pojaté Maraisovy role v podobných filmech, bude poněkud vyveden z míry. Ale dá se to přijmout. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Netušila jsem, že se kromě svého účinkování v Kněžně z Cléves ještě někde potkali Jean Marais a Jean-François Poron, ale stalo se tak hned o rok později v tomto ... Čem, že to vlastně? Aha, zřejmě dobrodružném filmu s komediálními prvky v historických kulisách a kostýmech. Řekněme si na rovinu, že Maraisovi daleko více seděly role krásných a romantických hrdinů než tento rozverný d'Artagnan a Porona jsem s těmi světlými vlasy a divným účesem v ústřední (nikoli však hlavní, narozdíl od ostatních zpracování) roli málem ani nepoznala. Přesto jsem se celou dobu velmi dobře bavila a i když si myslím, že bych si z filmů se čtyřmi a více hvězdičkami měla odnést i cosi jiného než jen pobavení, za kostýmy a jisté kouzlo filmu spolu se zajímavým závěrem, nemohu dát méně... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film je opět založen na postavě Jeana MARAISE. Protože pozdější ztvárnění filmu s Richardem Chamberlainem je natočeno určitě lépe. Nicméně je to kostýmový zábavný film, diváka potěší a nic více k tomu nelze dodat. Protože jde o film podle románu Alexandra DUMASE lze očekávat velmi příjemnou podívanou i po téměř 50.letech. ()

Reklama

Reklama