Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Město Dijon bujaře slaví nástup Karla Smělého, čtvrtého vévody burgundského. Karel pořádá velkolepé oslavy, jimiž chce oslnit nejurozenější šlechtice, které sem pozval, včetně francouzského krále, svého bratrance Ludvíka XI. Oslavy končí velkým turnajem a mladý vévoda doufá, že jeho barvy s převahou zvítězí. Rytíř Robert de Neuville (Jean Marais) miluje Jeanne de Beauvais, schovanku krále. Tu si ovšem vyhlédl i Vévoda Burgundský a Ludvík XI. dobře ví, že tento sňatek by prospěl nejen „blahu Francie“, ale především i jemu samotnému. Podcenil však lásku Roberta a Jeanne a především podcenil svého rivala Vévodu Burgundského, který se neštítí žádných podlostí a intrik, jen aby naplnil svou touhu po moci. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Stačilo mi vidět o rok staršího Hunebellova Kapitána a již bylo možno naprosto jasně od pár prvních okamžiků scénář k tomuto dílu tak, jako by ležel přede mnou nastole. Cože, statečný rytíř Neuville poražen v turnaji? V tom je nějaký podraz. A opravdu, za pár minut se ukáže, že jo. Pročpak se ten vévoda tak chtivě dívá na tu nevinnou zamilovanou dívku? To on ji asi unese. A taky že jo. A tak dále a tak dále. Po prvních pěti minutách máte naprosto jasno v tom, co je která postava zač, po 20 dospějete k přesvědčení, že už se to nezmění a po 100 si řeknete: "Zase jsem měl pravdu." Také odhadnete, že takový film se neobejde bez hostiny, soubojů, romantických vyznání a honičky s koňmi. Originalita téměř na bodu mrazu a ještě k tomu patetické, tupé dialogy. Hlavně aby to přejsně definované dobro zvítězilo. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Bývaly časy, kdy jsem historické podívané s Jeanem Maraisem považovala za to nejlepší, co kdy bylo natočeno, a byla ochotná poprat se s kýmkoli, kdo se opovážil něco namítnout. Dvanáct mi už sice přinejmenším fyzicky není, ale obtíže dentistického rázu mě chvílemi nutí se k tomuto postoji vrátit, protože film schopný odvést mou nenávistnou pozornost od pětky vlevo nahoře prostě musí být třída. A i když tohle všechno vynechám, existuje snad lepší náplň deštivého listopadového večera než se s kocourem na klíně, psisky u nohou a punčem u ruky zabořit do křesla a přenést se do těch imaginárních časů soubojů, dobrodružství a romantiky? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Gotická Hunebelova adaptace sice šistí papírem o poznání víc než KAPITÁN; i tak si však uchovává svůj pel patinové dokonalosti žánru. Co však strhuje nejvíc, je pozoruhodná čistota výpravy, úcta až pietní, která charakterizuje důslednou snahu po postižení neopakovatelné krásy užských i ženských oděvů a interiérů skvělých francouzských gotických hradů a pozdějších zámků. Pieta, s jakou byly nastudovány a pro potřeby natáčení dotvořeny z dobových obrazových pramenů, je až dojemná. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pro mě srdeční záležitost a můj nejoblíbenější film "pláště a dýky" s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Hlavní hrdina tu není až tak nezranitelný a tudíž působí uvěřitelněji, častý představitel záporáků Guy Delorme je tu démoničtější než kde jinde, atmosféra středověké Francie je navozena skvěle a nechybí ani některé historické postavy (Ludvík XI.). Pohádkově zabervený vlčí kruh a závěrečný souboj - to jsou moje nejoblíbenější scény z filmu. Podobných filmů bylo v 50. a 60. letech ve Francii natočeno hodně. "Ve službách krále" je jeden z nejlepších. 90%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na pohľad príjemný historicko-romantický film, ktorý si zakladá hlavne na postavách a zaujímavom príbehu, ktorý bol plný intríg, hrdinských činov, súbojov a dokonca by sa tu našlo aj niečo málo z náboženského mystéria. Čo sa týka Karola Smelého, naozaj to bol vo svojej dobe výborný rytier, navyše vedel používať aj hlavu. Či mal aj v skutočnosti taký nízky charakter to neviem, no isté je, že Roger Hanin dokázal v tomto smere zo svojej postavy vyťažiť maximum. Samozrejme, ani Jean Marais nezaostával, ktorý už tradične mal v každom filme charizmy na rozdávanie, výnimkou nie je ani tento. Škoda, že si títo páni spolu nestrihli záverečný súboj. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skoro padesátiletý Marais napadá své soky zezadu, podle na ně útočí a to všechno dělá jen proto, aby získal Rosannu Schiaffino. Jeho protivníci, krom Hanina, jsou mdlého rozumu, a tak podléhají jeho nerafinovaným atakům. S tím bych se možná smířit dokázala, neb kostýmní romantické filmy bývají poněkud naivní, ale nedokážu se smířit s tím, když kočár peláší v stopách pneumatik, které do sněhu vyryl před ním jedoucí automobil. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrodružný snímek o zakázané lásce, která se musí vybojovat. Nijak výrazné, ale přesto povedené a koukatelné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kostýmová teatrálna zábava a pre fanúšikov historického predvídateľného kina zábava rozhodne. Nič však, čo by z rámca 60-tych rokov vybočovalo a ostalo nezabudnuteľným. Hoci Marais toho heteráka hral naozaj dobre. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA : ČST 1 = 11.3.1967 (R: ČST 1 = 3.12.1977), réžia českého znenia (ČST Praha) = ČENĚK DUBA+ČESKOSLOVENSKÁ (obnovená) TELEVÍZNA PREMIÉRA: F1 = 17.8.1991, v pôvodnom znení s titulkami (8.2.2009) ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film podle novely Henryho Dupis-Mazuela „Le miracle des loups” , jenž lze považovat za remake filmu z roku 1924, je jakýmsi křížencem dvou románů sira Waltera Scotta – Ivanhoe a Quentin Durward, a proto se zde vyskytuje i několik scén velmi podobných těm ze dvou filmů, které byly podle nich natočeny s Robertem Taylorem v hlavní roli- Ivanhoe (1952) a Adventures of Quentin Durward (1955) - např. Boží soud (souboj na život a na smrt) při němž je hájena čest krásné ženy; jak se dostat nepozorovaně do hradu, který hlídá spousta ozbrojenců nebo spory francouzského krále Ludvíka XI. s burgundským vévodou Karlem Smělým, (které ovšem vyplývají ze skutečných událostí). Ač si tento film do hlavní role vybral herce neméně slavného nebo spíše v Evropě i slavnějšího a ve své době neméně krásného, jenž byl idolem mnoha žen a dívek, jsou, tedy aspoň pro mě, výše jmenovaní hrdinové Roberta Taylora daleko reálnější a uvěřitelnější. Leč nepochybné charisma Maraise a taky představitel Karla Smělého - Roger Hanin (pozdější komisař Navarro) a jeho intriky film, ač jej považuji za horší obou adaptací Scottových románů (ty jsem taky hodnotila pěti), udržují na čtyřech hvězdičkách a velmi příjemném pokoukání... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tak je tomu právě 45 let, co jsem tento film viděla. Ačkoliv jsem se dnes některým scénam srdečně zasmála (pro jejich absurditu), věřte, že tehdy jsme v kině byli všichni napjati až k prasknutí, jak to bylo AKČNÍ !!!! No časy se mění a dnes už se tomu směju.... Ale uznejte, že JEAN MARAIS (my zde na ostravsku jsme mu familiérně říkali " Janek Maras ") byl prostě kouzelný a pro ženy pravý romantický hrdina. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná historická podívaná. Má to hlavu, patu i styl. Ale to jak se ta holka pomodlila k panence Marii a ty vlci se ji ani nedotkly mě dostalo. Deus ex machina. I když akční děda Marais vládne spíš mečem než slovem, rozhodně to nebude zabitý čas, když si to pustíte. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jean Marais je prostě šlechtic s velkým Š a rytíř s velkým R. Za protivníka má záporáka, jehož léčky jsou pozoruhodné, ovšem nikoli bez chybičky. Mimojiné by se měl vždy přesvědčit, zdali je domnělá mrtvola opravdu mrtvá, protože dvě zmrtvýchvstání - to už zavání nedbalostí. Možná je vše předvídatelné a neoriginální, já to historickému filmu s Maraisem velmi ráda odpustím. Neoriginální scénář má kdejaký film. Ale atmosféru francouzských historických filmů a šarm a charisma Jeana Maraise jen tak nějaký film nemá. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další ze série historických dobrodružněromantických filmů, tentokrát z druhé poloviny 15. století, kterému sice nechybí souboje, rytířské turnaje, či dokonce boží soud, ale chybí mu určitý nadhled a humor. Hrdina, tentokrát už snad sám Superman, rytíř Robert de Neuville (Jean Marais), nejenže zachrání svou životní lásku Jeane de Beauvais (půvabná Rosanna Schiaffino), ale také trestá se svojí bandou pohůnků veškerou tyranii vládnoucí vrstvy burgundské, otevře oči soudu a neváhá hájit svého pána před božím soudem. Dialogy, které vede se svou láskou jsou sice zdánlivě honosné, ale také patetické a pózovité, na jednu stranu si sice uvědomují státní zájmy, na druhou stranu na ně kašlají, když veškeré státnické snažení pohřbí svojí neústupností svého bezhlavého zamilování, které na ostatní nebere ohledy. Naštěstí se to Superhrdinovi podaří sfouknout tak, že nejenže věrně slouží svému králi, ale získá i svoji lásku. Zajímavou postavou byl umně státnicky manévrující král Ludvík XI. (dobrý Jean-Louis Barrault), a jeho bratranec a největší sok, vévoda Burgundska Karel Smělý (dobrý Roger Hanin), který tak toužil po francouském trůně a po ruce Jeane, že byl schopen všech možných podlostí. Zvláště když měl po ruce ďábelského našeptávače de Sénaca (dobrý Guy Delorme). Epizoda s vlky, kteří chránili Jeane, byla silného kafe. A tak dobro a čest zase přemáhá zlo a intriky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Bývaly časy ve sladké Francii, kdy kromě podlých zlosynů bažících po neomezené moci a bohatství žili i ctnostné panny - a především chrabří rytíři, kteří se statečně a neúnavně bili za své dámy i za svého nedokonalého krále (pokud zrovna někde neleželi přizabití zákeřnými zlosynovými nohsledy). V těch dávno zapomenutých dobách pravda a láska dostaly šanci zvítězit nad lží a nenávistí ... alespoň ve filmu. Jak by ne, když měly v záloze takového neohroženého hrdinu, jakým byl Jean Marais ... a když se i vlci v úzké kooperaci se samotným Bohem a s Panenkou Marií postavili na stranu práva a spravedlnosti. Solidní 3* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle příběhy se kdysi rozdávaly v církevních školách ve vázaných deskách s kýčovitými obrázky. Pokud jen trochu umíte francouzsky, doporučuji pustit si originální znění. Veškeré dialogy totiž používají pouze elementární francouzštinu. Vhodné pro doplnění výuky v katolických školách. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Z rytířských rolí a filmů Jeana Maraisa je tahle role a film tím slabším, na co lze narazit. I tak je to ale sympatické. Výborná výprava, překrásné exteriéry (i interiéry), vymakané bojové scény a pěkný příběh, ačkoliv samozřejmě trochu předvídatelný (ale koho to sakra zajímá?). Tenhle film jsem si vážně užil a to nejenom díky všemu výše zmíněnemu, ale samozřejmě také parádní atmosféře a hereckým výkonům, ze kterých bych vypíchnul Guye Delorma, jehož ksicht znám již od dětství, ale jak se jmenuje, mně vůbec nezajímalo. 70%. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Další z řady francouzských historických dobrodružných filmů. Od většiny ostatních se liší tím, že se ponořil do trochu starší doby (místo obvyklých kordů, pistolí a mušket tu máme dřevce, luky a meče) a absencí humoru (když nepočítáme ten nechtěný v akčních scénách). Bohužel tu chybí i pořádná historická atmosféra (i když představitel Ludvíka XI. byl vybraný výborně). Ani scéna s vlky, podle které je film v originálu pojmenován, není nijak zvlášť působivá. ()

Reklama

Reklama