Reklama

Reklama

Burácení

  • USA Rumbling
Trailer 1
Česko / USA, 2015, 87 min

Režie:

Adolf Zika

Scénář:

Adolf Zika

Hudba:

Petr Brant

Hrají:

Tomáš Hajíček, Vica Kerekes, Jana Kolesárová, Chantal Poullain, Zuzana Bydžovská, Vladimír Javorský, Martin Stránský, Richard Müller, Jakub Kohák (více)
(další profese)

VOD (1)

Celovečerní hraný film Burácení je typické drama založené na pravdivé události, která se stala v roce 2004 a která završila sérii příběhů, jež autor scénáře sledoval v médiích už řadu let. Domácí násilí, sebeobrana před násilníkem, či obrana a pomoc blízkému člověku v nouzi. Tento film je o ohroženém lidském druhu, jehož smysl pro svobodu projevu a spravedlnost je na hranici zákona a společenské normy. Ne náhodou je film zasazen do prostředí motorkářského světa, rockové hudby a sochařské komunity, kde se mísí rovná a čestná povaha s výbušností, burácením v srdci a náklonností k absolutní kráse, a kde člověk přestává být soudný sám k sobě. (CinemArt)

(více)

Recenze (113)

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYŽ NĚKDO UDĚLÁ NĚKOMU ZE ŽIVOTA PEKLO, TAK JAK TO MŮŽE DOPADNOUT…“ /// Přátelé neortodoxního filmovýho obsazení se samou radostí umlátěj šampaňským. My ostatní to zvládneme prázdnejma flaškama před koncem projekce… Chvilku se zdá, že to bude dramatická „poudačka“. Nakonec nás jen chtěli dostat na motorkářskej sraz a nevěděli, jak na to. (Ti, co vočekávaj podobnou zábavu, ať se zastavěj, prázdnejch flašek mám dost!). Mezi vobsazením ční herecký kreace Évici Kerekes, jako dvojčata nad N.Y. (tenkrát vole). Hájíčkovo charisma je utopený v příběhovým nic, který se snaží závěrem dohnat nejpomalejšího motorkáře na startu. Traktoristu Richarda Müllera. Film pro motorkáře? Asi jen pro ty, kteří vědí… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Na filmy čumím kvůli soundtracku. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmů, ve kterých duní razantní muzika, burácejí motory a trochu se i boxuje, bych se neměl nudit. Jenže tentokrát to moc nevyšlo. Ono se totiž v řídkém ději dost často čumí do blba, postavy se chovají poněkud iracionálně, mluvené slovo takřka není slyšet a "drsňákovi" Švábovi určitě více slušela role moderátora v pitomém pořadu založeném na hádání písmenek. Abych však jen nehaněl, tak neherectví hlavního hrdiny je natolik charismatické, že na hřbetě svého nadupaného stroje by si ho laické oko klidně mohlo splést s hercem. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Všeuměl Zika si chtěl za každou cenu natočit film. Servíruje pěkné obrázky, hudba také neurazí, ovšem scénář je tragédie a hercům kvůli všudypřítomnému burácení není rozumět. Pasáž se sjetým Müllerem by v zahraničí byla parodována ještě roky po premiéře. Hajíček je modla pro fanoušky kapely, ale není herec. Potěšila jen účast vždy dokonalé Kolesárové a perverzního Koháka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Burácení dává smysl, jen pokud si člověk přečte Zikův životopis. Jednotlivé záběry jsou velmi dobré, obsazení je až velkorysé. Ale Tomáš Hajíček neumí mluvit, což je pro hlavní roli zásadní problém, pestrá kohorta herců nemá co hrát, jednotlivé scény jsou nic neříkající epizodky, které nenavazují jedna na druhou. Škoda, pokud by Zika sehnal dobrého režiséra a dramaturga, a sám by zůstal v produkci a hlavně u kamery, mohlo vzniknout cosi velice atraktivního. A na české poměry až nevídaného. Takto se setkáváme jen s dražším amatérským počinem, který by mohl soutěžit maximálně vedle studentských filmečků z nižších ročníků. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Buráca oceľový tátoš na dvoch kolesách. Rúti sa v ústrety vykúpeniu z hriechu a prekliatia smrti. Cestou- necestou stretne pičujúceho Riša Müllera. Rišo je traktorista. Vie čo a ako. Čo život sochárovi vzal a dal. A za akú cenu. Názory má odpozorované zo života. Trefný montérkový glosátor. Osudová púť zavedie diváka aj na motorkárský zraz. Plný dymu z výfukov prestarnutých štyridsiatnikov, hlučnej hudby, kožených oblekov, boxu a striptízu. Vlhký sen všetkých fanúšikov kapely ZZ Top. Zároveň tých, ktorí dohasínajúce libido nahrádzajú v staršom strednom veku návratom k análnej fáze ich vývoja. A k nej patriacom koníčkom (ich výtvor, čo hlučí, smradí a dominuje istému priestoru) - pretaveným napr. do vlastníctva choppera a všetkej s tým spojenej kultúry. Okrem moto zrazu je tu list a fotka. Zastupujú v príbehu živú vodu, premieňajúcou mŕtvu lásku na žijúcu lekárničku. Oživia sa aj umŕtvené vášne - kde inde ako na divadelnej scéne. Príbeh má doskách, ktoré znamenajú svet ale nekončí. Finále má v sebe zakódovaná pumpa. Benzínová. I s vďačnou pumpárkou, obdarujúcou nešťastného hrdinu modelom tiráka. Zdá sa Vám to celé nejaké zmätené a blbé? Presne tak aj mne. S hudbou, ktorá neoslovila, s hlavnou postavou, ktorá nehrala. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jako velké pozitivum vidím jednoznačně obsazení charismatického Tomáše Hajíčka, který ani nemusel nic hrát, protože měl roli ušitou přímo na tělo. Velkou slabinou se ukázal scénář, který měl svoje lepší stránky, ale vykazoval dost závažné slabiny. Velká škoda samého závěru filmu, kde se počítá se slaboduchým divákem, kterému se musí všechno naservírovat na podnose a pokud možno ještě dvakrát vysvětlit. Není třeba mít zbytečné obavy - těm bystřejším to rychle dojde, těm unaveným o něco později, zato si vychutnají moment překvapení. Téma je dobré, atmosféra se povedla, přes všechny nedostatky jde o svěží závan do české kinematografie - totiž současné téma svižně zpracované a skvělá nálada filmu. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má několik drobných vad, které mi brání mu dát absolutorium. 1. Stále hnusnější Šantala, na kterou jsem si vypěstil slušnou alergii, především na její třiceti léty v Brně broušený roztomilý pržízvuk. 2. Scénář, který naznačuje a nepředkládá konkrétní cesty a důvody, by měl toto pravidlo ctít všude. Silnou stránkou je naopak výběr herců. Hájíček je super, mám ho rád už z Huberta Macháně, spousta další je taky skvělých, je tu pár super překvápek: parádní Richard Müller, Kuba Kohák, který dokázal vrátit čas o 30 let, klasicky skvělý Javorský... nějak mi nesedělo jen pár statistů, ale dalo se to přetrpět. Skvělá a nejlepší je hudba, Krucipüsk chválit netřeba, ten je super vždycky. Osobně mě hodně zaujal Petr Brant, který mé pozornosti zatím unikal. Takže díky za objev, u mne máte 4 3/4* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Chlapák z kriminálu, co má koule. A má v nich i cit. Není to zdaleka poprvé, co se český film zabývá návratem muže z vězení. Náš kriminálník má tvář tentokráte neokoukaného Tomáše Hajíčka, který si odpykal osmiletý trest za vraždu. Nabízelo se, že se film ve velkém uchýlí k objasnění tohoto skutku pomocí retrospektivních náhledů, ovšem neděje se tak. O spáchaném činu se tak dozvídáme jen velmi letmo, není dokonce nikterak zřejmé, zda se skutečně jednalo o nutnou sebeobranu, jak tvrdí obviněný. Sluší se dodat, že obětí se stal otec jeho přítelkyně. Film se s daleko větší pečlivostí zaměřuje na titulní postavu a znatelně vybrušuje její charakter, případně se o to soustavně snaží. Hajíček je statný chlapík se vzhledem vysloužilého rockera, co má tak trochu umaštěné plavé vlasy po ramena a vrací se na svém chopperu na místa jemu dříve více či méně známá. Postupně obráží a ojíždí svoji bývalou milenku (Jana Kolesárová), zajde za pozůstalou (Chantal Poullain) po oběti i vůdcem party motorkářů (Zdeněk Podhůrský). A v neposlední řadě se vydá na Slovensko, kde má existovat důležitá žena z jeho minulosti. Toulky jsou doprovázeny hroznou hudbou a ještě příšernějším zvukem, mnohdy není hercům dostatečně rozumět. Asistentem režie je Kryštof Michal, známý hudebník, který pochopitelně do filmu přispěl i hudebně. Film se opírá o celkem dobrou kameru a nezkušenou režii Adolfa Ziky, dokumentaristy, který zatoužil natočit si film. Jeho dílo působí poměrně rozháraně a někdy je jeho scenáristické počínání natolik absurdní, až je to zcela bizarní. Slušné režijní momenty se najdou, povětšinou ale chybí pevnější a přehlednější režijní vedení, které má náběh k amatérismu. Nějaké to odhalené poprsí, v českém filmu neokoukaná tematika motorkářské svobody a ne úplně marná obrazová skládačka z cest hlavního hrdiny zážitek vylepšují na snesitelnou úroveň. 6/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jasné, každý režisér světového formátu nějak musel začít. Dokonce i takoví mistři jako třeba Kubrick nebo Tarantino, se za své první filmy nefalšovaně a neskrývaně stydí, a kdyby to bylo možné, tak by si přáli, aby tyto filmy nikdy nespatřily světlo světa. S ohledem na to, že se jedná o režisérovu prvotinu, tak musím uznat, že to naprostý průser nebyl. Nicméně toto kritérium v mém hodnocení hraje pramalou roli. Troufám si říct, že se jedná o výhradně festivalový kousek, kde se prezentují začínající umělci. Jasně, film má určitě zajímavou myšlenku a řeší aktuální a palčivé téma a konfrontuje mnohdy na hlavu postavený výklad zákonů a jakousi lidskou touhu mnohdy uchopit spravedlnost do vlastních rukou. Autor se nám pokoušel v hlavní roli představit jednoho z posledních "opravdových a správných chlapů", kterých už je na světě každým rokem méně a méně. Jsme už prakticky ohrožený druh, kterému hrozí vyhubení, jako spoustě zvířátkům, pro která už není v dnešní zvrácené společnosti místo. Bohužel se režisér, z pro mě neznámých pohnutek, rozhodl zariskovat a obsadil do hlavní role totálního neherce a v každém záběru to bylo neskutečně znát. Sledoval jsem 80minutové trápení. Obrovský problém jsem měl i z vystavěním scénáře. Autor divákovi předkládá spoustu všemožných scének, které vůbec nikam nemíří, vůbec spolu nesouvisí a jednotlivě vyznívají všechny do ztracena. Jakási kontinuita děje je v tomto snímku snad sprosté slovo. Divák tak sleduje kupříkladu motorkářskou seanci, která je přehlídkou svalů a testosteronu, ale z hlediska filmu není absolutně důležitá, a kdyby ve filmu nebyla, tak je to jen ku prospěchu věci, protože k filmu nijak nepatří. Takových scén jsou zde mraky. Vezmete-li v potaz, že má snímek 80 minut, tak v tomto případě je něco hodně špatně. Těšil jsem se na Vicu Kerekes, že bude dávat na obdiv své ženské přednosti. Vůbec byla jednou z hlavních motivací, proč jsem se před lety rozhodl na film podívat. Je uvedená mezi herci hned na druhém místě a objeví se celkově asi na 15 minut někde v závěru. Místo vášnivého mrdu divák sleduje natřásající se záclonu v jakémsi pseudo artovém stylu.Jasně, autor asi chtěl poukázat i na něžnou povahu hlavního hrdiny, ale na tu snad dostatečně poukázal v následující kung-fu vložce, takže to snad nebylo nutné až tolik s tou něžností přehánět a sklouzávat od pořádných chlapů zase někam k těm soudobým latentním homosexuálům. Všechno zde prostě funguje tak na 15 %. Film má potenciál si najít obdivovatele mezi nějakou hodně úzkou skupinkou nadšenců, ale obávám se, že nic víc. Jediným opravdu dobrým momentem filmu byla určitě zastávka na vesnici ve čtvrté cenové hospodě s úžasným Kohákem v roli číšníka. Určitý potenciál ve vzduchu celou dobu poletoval, ale vzhledem k množství zásadních chyb, nemohu snímek považovat za kvalitní ani vzhledem k nuzným českým filmovým poměrům. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Holky a mašiny, ideální látka pro rockové videoklipy. Na celovečerní film je to ale bohužel málo. Ostatně i film je nejlepší v klipově stříhaných pasážích, protože samotný příběh toho moc nenabízí. Tomáš Hajíček to v pohodě utáhne svým chlapáckým charismatem, a vlastně tu působí přesvědčivěji než Chantal Poullain a Vica Kerekes dohromady. Co si myslet o traktoristovi Richardu Müllerovi, vlastně netuším. Mnohé bylo nakousnuto, ale opuštěno, a nakonec přišel směšný konec jak z nějaké soap opery, který to stáhnul zpátky do průměru (50%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dialogy neuslyšíte, protože hlasitost je zhruba na 10 % ostatních zvuků (té příšerné hudby, motorů). Na druhou stranu, pokud se s tím smíříte, o nic nepřijdete, protože sledovat Hájíčka hrát a poslouchat jak mluví, máte chuť dát se radši k popelářům. Chantal Poullain by měli zakázat hrát a jestli ne, stěžoval bych si na ambasádě, proč jí ještě nenaučili česky. Jediná slušná scéna je v okamžiku, kdy ten jouda přijde do lékárny, a kamera zabere Vicu. V tu chvíli i dobrá hudba, jinak ale hrůza, a ani pějící Kryštof Michal doprovázející noční jízdu na pole to neohrozí. Hvězda za no name AWESOME na tričku roli, podle všeho nějaké patnáctileté Kristýně Jandové z Prachatic, která odchází z lékárny. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem se vcítit do nadšení pro motorku a tento životní styl, ale snímek má kouzelně naivistickou atmosféru. Autor se mohl nad tímto kontroverzním tématem hlouběji zamyslet. Buď mi ušel začátek, nebo není vysvětleno, kvůli jakému rodinnému dramatu je hlavní postava ve vězení. Tzv. nutná obrana by mezi rodinnými příslušníky měla být opravdu posuzována přísněji. Na druhou stranu hřbitovy jsou plné obětí, které nejdříve podle zákona čekali, co pachatel udělá, a pak se zamýšlely bránit. V tom jsou o krok před Českem zákony v USA nebo na Slovensku (viz nedávný případ herce Kňažka, který ve svém domě postřelil lupiče). Finále snímku trochu teatrální. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Na Burácení jsem se hodně těšil, ale výsledek je rozpačitý. Hlavní problém spatřuji v zoufale pomalém tempu, dalo by se říci, že je film z větší části nudný a také ve scénáři. Já jsem zkrátka čekal něco jiného, myslel jsem, že budeme svědky událostí minulých, ale děj se v podstatě točí jen kolem přítomnosti a dopadů minulosti na ni. Vztahy mezi některými postavami mohly být více rozvedeny, spousta věcí vyšuměla do ztracena. Na druhou stranu se mi líbilo obsazení neherce Hajíčka, který se do role Adama opravdu hodil. Výkony slovenských hereček není třeba komentovat, ty jsou skvělé vždycky. V neposlední řadě se mi hodně líbila hudební stránka filmu. Je to slušný průměr, na debut dobré, chtělo to jen trochu vyšperkovat. ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

V rámci výběru do soutěže filmových debutů na festival Filmové babí léto se musím jako dramaturg české části prokopávat velmi "zajímavými" díly. Toto je v letošní sezóně zatím největší třešnička. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Vodkrágloval fotra svý roštěnky.............. Povedený hudební doprovod, slušné kamerové barvy, ale příšerné herecké (neherecké) obsazení. Myslel jsem, že mě to bude bavit, ale asi od poloviny příběhu jsem už jen čekal až to dojede. CITÁT - Fakt jsem se snažil............ ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch krásných motorek, drsňáckých motorkářských srazů a velkých gest á la týpek v kožené motorkářské bundě (a sexy koček, co ukazují prsa při každé vhodné či méně vhodné situaci), by šlo o děsnou slátaninu. Ona, on, jejich problémy, bla bla, sladká vata, bla bla, přiblblej konec. Adamovi jsem jeho verzi příběhu nevěřila, Chantal je pořád stejně příšerná a nechápu Vicu, proč do tohohle projektu šla. Vlastně asi kvůli těm motorkám, chopperům a motorkářskym srazům, kde se kalí, boxuje a - ehm - seznamuje... ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že filmy s motorkářskou tematikou mi nejsou nikterak blízké, ale tento příběh mě zaujal. A opět se mi osvědčilo, že neherec, může kolikrát ztvárnit hlavní postavu lépe a jaksi přirozeněji než "čistokrevný" herec. ()

k4n9ur

všechny recenze uživatele

O čem tato chujovina muže bejt? No jistě, obrázek vypadá jako kráska a zvíře z Grindhousu, když už jste přinuceni film (leč jen chvilku) vidět, je to asi o rezatý "nádheře" a hledání ztraceného (nebo rozharašeného pigmentu) - a zvířeti. Víc člověk nevidedukuje. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Adolf Zika to možná myslel dobře, když se pustil do realizace tohoto filmu, navíc založeného na skutečném příběhu. Myslel to dobře i s obsazením neokoukaného neherce do hlavní role, to je ale bohužel vše jen o tom, to celé myslet dobře. Realita je od těch všech záměrů a přání na míle vzdálená! Jednoduše řečeno to cítím tak, že neproběhnout překvapivých 5 závěrečných minut, které filmu zachránili čest a vykřesali mu jednu velice slabou hvězdičku, tak jsem ho nemilosrdně poslal odpadní stokou do co největších hlubin nicoty a zapomění! Tahle snaha o koukatelný filmový výtvor, snad nemohla těšit ani samotné motorkáře, jako cílovou diváckou skupinu. A co mi vadilo? Všudypřítomná rocková hudba, už byla v polovině filmu celkem otravná! Jednoduchý děj který by se vměstnal zhruba do deseti minut a né 90. Taky snaha Tomáše Hájíčka předvést výkon, na který ale ještě dlouho nebude mít a to jestli kdy vůbec!? Jeho vystoupení působilo totiž prkeňě až křečovitě a výkon který podal byl spíše k pláči, než aby směřoval ke slovům uznání. Dále je asi zbytečné pranýřovat přihlouplou zápletku, tak jako třeba zbytečnou účast Richarda Müllera, kdy se opravdu snažím přijít na to, proč se dobrovolně propůjčil k účasti v něčem takovém. Osobně bych střihači klidně držel zbraň u hlavy, než by můj obličej nevystřihnul z poslední moji scény, tak hrozné to opravdu bylo. Děkuji tvůrcům za soudnost při stopáži, protože trvat to o 10 minut déle, tak opravdu z kina odejdu a to jsem udělal za svůj život pouze jednou. ()

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama