Reklama

Reklama

Fanfán Tulipán

  • Itálie Fanfan la Tulipe (více)
TV spot

Obsahy(1)

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou. (Česká televize)

(více)

Recenze (164)

golfista 

všechny recenze uživatele

Francouzská dobrodružná klasika s nepřekonatelným Gerardem Philipem a nádhernou Ginou Lollobrigidou. Možná to bylo tím, že jsme byli zásobeni ze západu především francouzskou produkcí, ale na tyhle filmy jsou nejkrásnější vzpomínky :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Herecký idol Francie ve své nejlepší a nejslavnější roli. Zábava, která funguje i dnes a na kterou s úspěchem žánrově navázal Delon ve svém Černém tulipánu. Vtip, akce a krásná Gina Lollobrigida - co chcete víc? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejspíš už tady začala moje slabost pro historické dobrodružné filmy. Ten jemný humor, ty souboje, ty krásné ženy....odtud až k Červenému Bedrníkovi :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Odvaha, humor, lehkovážnost, zvýšený zájem o ženy....hmmm, moc dobře Fanfane, vlastně dalo by si říct, že já jsem takový Fanfan Tulipan dnešní doby. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady vybornych francouzskych dobrodruznych filmu, ktere tato zeme vytvarela jak na bezicim pasu a presto si dokazaly uchovat slusny standard. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: René Wheeler, René Fallet .. Nestárnoucí historická freska ze sladké Francie s těmi nejlepšími (Gérard Philipe) a nejkrásnějšími (Gina Lollobrigita) herci té doby. Lehce stravitelná dobrodružná pohádka, které se nevíce daří příjemně pobavit a to i po více než půl století. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Vrchnost žene prostý lid do války, z které bude prospěch zase jen ta vrchnost. Jak je zpupná, hloupá a necitelná. Humorem ji propíchneme. A taky lampasáky. A kartářky. A podrazáky. A uděláme si srandu i ze sebe. A nebudem se dělat hlubocí, když nejsme. Slabé ****. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Další z filmů mýho dětství. Jde sice prvotní dějovou linií jenom o pseudohistorický dobrodružně romantický "škvár", přesto je to mnohem hodnotnější, než různé jiné áčkové produkce. Humoru i nadsázky je dost a Gerard je ve vrcholné formě. A hlas Petra Kostky mu opravdu sedí. Gina je krásná a padouši zlotřilí, dobrodružství sice trošku za těch padesát let znaivnělo, ale i tak je na co koukat. Hrdina je hrdina a nakonec opravdu dostane, co mu patří. A je už jen na nás, jestli chomout budeme brát jako trest, nebo jako odměnu. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Francouzský idol Gérard Philipe zahrál neopakovatelným a nepřekonatelným způsobem Fanfána Tulipána, který dal přednost vstupu do armády před sňatkem. Gina Lollobrigida je překrásná a vedle Philipa se rozhodně neztratila. Geniální francouzská dobrodružná satira, která se stala nesmrtelnou klasikou...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ohnivé srdce, nezkrotná povaha, stvořený k milování. Nechci si lichotit, ale poznat mě mohla." Mě taky, ale asi ji tam spletla ta zmínka o kníru. Takže přestože si mě Adélka nevybrala, tak já jsem byl nadšený z jejích očí, vlasů, kopců i soutěsky. Ale s Fanfánem o ni soutěžit nebudu, protože mi to s šavlí moc nejde, z koně padám hned při rozjezdu, střechy se pode mnou propadají a taky mě trochu bolí záda. Já si snad radši s madam de Pompadour lehnu k televizi a zase se pobavím u týhe skvělý taškařice, ve který je král Ludvík XV. fackován, maršál Braniborský předvádí fantastickou bojovou strategii, diskrétně se unáší a ženy mluví pravdu jen tehdy, když chtějí zatajit nějakou lež. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Po popravě bude následovat hudba a tanec a celá slavnost bude zakončena ohňostrojem." / "Ať někam odklidí zbytky komořího. A ať se postarají o koně, prosím." / "Ale slíbil jste mi deset tisíc mrtvých" - "Dostanete je příště, sire." Tak to vypadalo, když se ještě v Evropě (a ve Francii zvláště) točily skvělé vtipné a hlavně inteligentní filmy s nadsázkou. Stejně tak je film vzpomínkou na zašlou slávu českého dabingu. "Zahajte palbu a zavřete okna." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Tak sbohem, kamaráde. Odvahu.“ - „Rád bych tě viděl na mým místě..“ Šarm, vtip a rozpustilost fanfarónství v dobrodružné bitvě proti lampasákům a vrchnosti protivící se lásce. Komu nestačí tohle, má tam soutěsku a dva kopce.. Nestačil jsem si dělat čárky, kolik se objevilo jednotlivostí, které pak použil Bočan při nežertování s čerty.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ne zcela doceňovaný francouzský režisér Christian Jaque reprezentuje z toho mála, co o něm vím, ve francouzském hraném filmu XX. století nápaditou komediální linku, která vzdor lehkému žánru, do nějž se při povrchním pohledu zdá hlásit, nerezignuje na myšlenku a satiru (MADAME SANS GENE). Gigant herecké Francie, tragicky předčasně zesnulý Gérard Philipe spolu s divokou, krásnou a hladivě mladou Ginou Lolobrigidou rozpoutávají gejzír gagů, bláznivých nápadů, ale také vážných chvil a nezastírané ironie v pohledu na stavitele Versailles a vůbec rádobyelitu francouzského předrevolučního "starého režimu". Levicový poválečný radikalismus, stále živený doznívající hrůzou z nedávné války, která zůstávala živou vzpomínkou, i přetrvávajíci poválečnou hospodářskou krizí, se projevuje v až parodickém pojetí klíčových válečných scén, karikaturním zpodobením velících generálů obou válčících stran i nezastíranou sympatií tvůrců filmu pro lidové hrdiny-francouzské vlastence. Zdá-li se někomu patos slavné Vávrovy husitské trilogie nepatřičný, zde nalézá důkaz, že se nejednalo o deviaci, ale o všeobecný stav duše tehdejšího evropského člověka. Dobrodružno sloučené s nezpochybnitelnou uměleckou kvalitou již dávno tomuto proslulému skvostu francouzské kinematografie propůjčily nadčasovou, klasickou hodnotu. Hodnotu stále živou a podnětnou. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se takhle nečervenala, protože ten Giny kostým ukazuje víc, než když Sophia v jiných filmech cáká na to svoje mega poprsí galony mořské vody. Jo, Gina, Gině spad měsíc do dlaní, Gina dá pusu bez ptaní... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika. Na tomto a podobných filmech jsem vyrostl a líbí se mi pořád. Není to jen dobrodružná komedie, má v sobě i prvky satiry na šlechtu, armádu a vedení válek. Gérard Philipe s Ginou Lolobrigidou opravdu válí a když si k tomu připočteme i geniální dabing Petra Kostky a Libuše Švormové, vychází nám skutečný šperk navlečený na té nejhonosnější nitce. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kostýmová dobrodružná mainstreamová klasika. Nič, čo by ohurovalo. Dej kopíruje populárne historicko/dobrodružné/ historické romány s trochou neškodnej irónie a výsmechu vrchnosti. Do hĺbky sa nejde, ani sa ísť nechcelo. Náznak rebélie spiklenecky mrknutým očkom smerom k divákom sa však vždy hodí. K tomu dva herecké idoly doby, pretrepať, pridať trocha šermových súbojov a zamiešať. Nech sa páči drink Tulipán Fanfán máte na stole. V boľševickom Československu pridajte k IMDb hodnoteniu (72%), tak zo desať a viac percent, vzhľadom na idealizujúcu komunistickú nostalgiu. A tiež vzhľadom na priradenie kultovej klasiky tým pár šťastným západným filmom, ktoré sa dostali do miestnych kín a následne televízií. V nich sa tieto overené klasiky do aleluja v sviatočných časoch opakujú. Záhadou ostáva, prečo Fanfán tulipán a Vianoce? Ale zase, tajomstvo k romantike a dobrodružstvu tak akosi prirodzene patrí. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Režisér filmu „Fanfan Tulipán" Christian Jaque je jedním z nejosobitějších představitelů soudobého francouzského kinematografického umění. Naši diváci měli v posledních letech možnost seznámit se s některými význačnými filmy tohoto umělce, jako je ku příkladu zpracování povídky francouzského klasického spisovatele Guy de Maupassanta „Kulička", filmový přepis známého Stendhalova románu „Věznice parmská", nebo životopis zakladatele Červeného kříže Henri Dunanta „Člověk člověku". Tentokrát si Christian Jaque zvolil za hrdinu svého nového filmu legendární postavu francouzských lidových písní — Fanfana Tulipána, čestného, nespoutaného a neohroženého vyznavače volnosti a radosti ze života. Scénáristé filmu zpracovali motiv známé písničky o bubeníkovi, který se chce oženit s královskou dcerou, v ucelenou historii dobrodružných osudů Fanfana Tulipána, která se stává nejen oslavou tohoto lidového hrdiny, ale která též svou ostrou, satirickou formou je výrazem nenávisti autorů k nesmyslným válkám, vedeným mocnými tohoto světa na účet lidu. Tuto vůdčí myšlenku filmu správně postřehla nejen pokroková francouzská kritika, ale i široké vrstvy diváků, které přivítaly Fanfana Tulipána s takovým nadšením, že se tento film rázem stal jedním z nejúspěšnějších děl francouzské kinematografie v roce 1952. — Pro nás je „Fanfan Tulipán" novým, přesvědčivým důkazem, že francouzská kinematografie se dokáže ve svých nejlepších dílech oprostit od vlivů dekadentní existencionalistické filosofie, že je schopna vybřednout z beznaděje, pesimismu, formalistických hříček a vytvořit dílo plné optimismu a zdravého lidového veselí, dílo, které svým způsobem vyjadřuje pravé smýšlení a cítění zdravé části francouzského národa a napomáhá jeho mírovému úsilí. Filmový přehled 30/1953 ()

Reklama

Reklama