Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Píše se 28. červen 1914 a Evropu čekají poslední dny míru. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip patrně netušil, jakou bouři jeho čin proti habsburské monarchii vyvolá. Poté, co mladý bosensko-srbský aktivista zastřelil následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželku Žofii, rozpoutal se v evropských velmocích počátku 20. století nezadržitelný kolotoč, který nakonec vyústil ve vyhlášení 1. světové války. Proč se britskému ministrovi zahraničí Siru Edwardu Greyovi přes veškerou snahu nepodařilo udržet mír? Bylo vůbec možné přesvědčit bojovně naladěné Prusy v čele s císařem Vilémem II. a náčelníkem generálního štábu Helmuthem von Moltke, aby z útoku proti habsburské monarchii nevyvozovali závěry a nechali Vídeň, ať si své účty se Srbskem vyřídí sama? Je 28. června 1914 a Británie odpočítává posledních 37 dní míru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (22)

Nach 

všechny recenze uživatele

Na pomezí tří až čtyř hvězd. Díky poslední epizodě nakonec tedy ty čtyři s odřenýma ušima. 37 dní od atentátu k válce je přes všechno velice zajímavým hraným dokumentem, který představuje divákovi zákulisní události, které vedou od zavraždění Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu do vypuknutí jednoho z největších konfliktů své doby, jenž má dodnes existenční vliv na nás všechny. Samotné zpracování je informačně zajímavé, ovšem se spoustou hlušiny. Ta snímek velice sráží. Dokonce jsem si povšiml několik historických, faktických nepřesností (např. na Ferdinanda a jeho ženu byly vypáleny jen dvě kulky). Můžete mi namítat, že jde o dokument z politického zázemí, ale i ten jde natočit zajímavěji a dokonce mohu dát příklad. Tím zcela určitě a pětihvězdičkově vyčnívá II. světová válka za zavřenými dveřmi. Přesně toto je důvod proč jsem neuvažoval o pěti či čtyřech, ale rovnou o třech hvězdách. Prostě zmíněný dokument s Petrenkem v roli Stalina je vrchol hraných dokumentů z politického i válečného prostředí. A i když jsem nakonec tomuto třídílnému dokumentu dal hvězdy čtyři, na II. Světovou válku za zavřenými dveřmi nesahá tento dokument ani po kolena. Nicméně i přes zmíněnou hlušinu jde stále o minimálně koukatelný dokument, který prostě BBC umí. 75% ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Zklamání a veliké - anonce v ČT byla tak vábivá! Jenže... A) Není dokument, ani polohraný, šmírácky inscenováno - bez nápadu. B) Celé je to nahlíženo pouze britským prismatem - události ve Vídni, Petrohradu jsou ukázány jen totálně zkratkovitě, Ze Srbska nevidíme ani vteřinu, z Francie jen franc. velvyslance v Londýně, pouze dění kolem císaře Viléma a Moltkeho se do filmu dostalu - snad proto, aby britští "filozofové na trůně" měli alespoň nějakého protihráče... C) O objektivitě ukázaného mám veliké pochyby, protože sarajevský atentát (jediná událost z tohoto seriálu, kterou mám pod kontrolou) byl ukázán s chybami a očividnými lapsy. A proč bych měl věřit zbývajícím 179 minutám, když u té (pro mne) známé minuty nasekali tvůrci tolik chyb! Dosud jsem byl zvyklý, že podobně zmršené dokumenty "umí" natočit pouze Francouzi, ale po této akci má BBC u mne velký černý puntík!! ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

"Televízna inscenácia"- takto sa tomu donedávna hovorilo. Točí sa teda takmer všetko v interiéroch, v kancloch - a to presne sú miesta na ktorých sa o každej a pred každou vojnou rozhodovalo. Táto - 1.svetová je v novodobých dejinách najdôležitejším mílnikom civilizácie, preto je super že sa niekto snaží tieto udalosti tak detailne opísať. Problémom je, že niekomu to nekonečné vykecávanie môže prísť príšerne nudné. K tomu je tu možno veľmi cítiť pôvod tohto hraného dokumentu, ale nebolo na škodu si to pozrieť. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, kolik je zde domyšleno, ale je to perfektně zahrané, napínavé, tak mě pohltilo až na to a že víte jak to skončí. Plocha tří díly je zde zachycuje i průběh atentátu i když jen velice okrajově až do opravdového vypuknutí války v Evropě, která měla být dle všech zúčastněných krátká.Možná může vadit, že je to hlavně z britského pohledu, ale tvořila to BBC, takže logicky k britskému pohledu měla nejblíže a nejvíce materiálů. Výborné dokudrama, tak si to představuji. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle panuje rozčarování, britský pohled na toto období obsahuje mnoho nepřesností, polopravd a výroků upravených ve prospěch Britů. Naprosto pak ignoruje rakouskou politiku, kde se právě střetávaly zájmové skupiny a zde by byl pohled jistě nejzajímavější. V německé sféře se soustředí na knížete Maxe Lichnovského (mimo jiné majitele zámku Hradce nad Moravicí), který posléze do Británie emigroval a působil jako velký pacifista. Formát dokumentu zvolený na postavách z diplomatického prostředí je na druhou stranu zajímavý a pro pohled do zákulisí tehdejší politiky impéria nezbytný. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (1)

  • Při atentátu na Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženu Žofii Chotkovou byly vypáleny ve skutečnosti jen dva výstřely. (Nach)

Reklama

Reklama