Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Píše se 28. červen 1914 a Evropu čekají poslední dny míru. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip patrně netušil, jakou bouři jeho čin proti habsburské monarchii vyvolá. Poté, co mladý bosensko-srbský aktivista zastřelil následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželku Žofii, rozpoutal se v evropských velmocích počátku 20. století nezadržitelný kolotoč, který nakonec vyústil ve vyhlášení 1. světové války. Proč se britskému ministrovi zahraničí Siru Edwardu Greyovi přes veškerou snahu nepodařilo udržet mír? Bylo vůbec možné přesvědčit bojovně naladěné Prusy v čele s císařem Vilémem II. a náčelníkem generálního štábu Helmuthem von Moltke, aby z útoku proti habsburské monarchii nevyvozovali závěry a nechali Vídeň, ať si své účty se Srbskem vyřídí sama? Je 28. června 1914 a Británie odpočítává posledních 37 dní míru. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Aky 

všechny recenze uživatele

Jedna z možných rekonstrukcí počátku první světové války. Filmaři domýšlejí patrně dost pravděpodobné kroky a náhody, které mnohdy i dobře myšlené vedly k vyhlášení války. Forma hraného dokumentu je zdařilá a velmi příjemná. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohled na předvečer 1. světové války z britského hlediska - mírně jednostranný, občas trochu zkreslený, ale v každém případě zajímavý a milovník historie by si jej i přes četné vady na kráse neměl nechat ujít. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

V historii kolem I. světové války se neorientuju tak jako ve druhé světové válce, takže nemůžu zcela objektivně posoudit zda-li je to historicky dobře zpracováno, či jestli některé strany nejsou vykresleny tak jak by být neměli. Co ovšem moc nemusím jsou hrané dokumenty, reálné dobové závěry a přesný komentář jsou prostě daleko lepší...6/10. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Na pomezí tří až čtyř hvězd. Díky poslední epizodě nakonec tedy ty čtyři s odřenýma ušima. 37 dní od atentátu k válce je přes všechno velice zajímavým hraným dokumentem, který představuje divákovi zákulisní události, které vedou od zavraždění Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu do vypuknutí jednoho z největších konfliktů své doby, jenž má dodnes existenční vliv na nás všechny. Samotné zpracování je informačně zajímavé, ovšem se spoustou hlušiny. Ta snímek velice sráží. Dokonce jsem si povšiml několik historických, faktických nepřesností (např. na Ferdinanda a jeho ženu byly vypáleny jen dvě kulky). Můžete mi namítat, že jde o dokument z politického zázemí, ale i ten jde natočit zajímavěji a dokonce mohu dát příklad. Tím zcela určitě a pětihvězdičkově vyčnívá II. světová válka za zavřenými dveřmi. Přesně toto je důvod proč jsem neuvažoval o pěti či čtyřech, ale rovnou o třech hvězdách. Prostě zmíněný dokument s Petrenkem v roli Stalina je vrchol hraných dokumentů z politického i válečného prostředí. A i když jsem nakonec tomuto třídílnému dokumentu dal hvězdy čtyři, na II. Světovou válku za zavřenými dveřmi nesahá tento dokument ani po kolena. Nicméně i přes zmíněnou hlušinu jde stále o minimálně koukatelný dokument, který prostě BBC umí. 75% ()

janesX 

všechny recenze uživatele

"Televízna inscenácia"- takto sa tomu donedávna hovorilo. Točí sa teda takmer všetko v interiéroch, v kancloch - a to presne sú miesta na ktorých sa o každej a pred každou vojnou rozhodovalo. Táto - 1.svetová je v novodobých dejinách najdôležitejším mílnikom civilizácie, preto je super že sa niekto snaží tieto udalosti tak detailne opísať. Problémom je, že niekomu to nekonečné vykecávanie môže prísť príšerne nudné. K tomu je tu možno veľmi cítiť pôvod tohto hraného dokumentu, ale nebolo na škodu si to pozrieť. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Jedna z variant jak přiblížit zájem o první světovou válku lidem kteří zapomínají proč vlastně začala a za co se bojovalo. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle panuje rozčarování, britský pohled na toto období obsahuje mnoho nepřesností, polopravd a výroků upravených ve prospěch Britů. Naprosto pak ignoruje rakouskou politiku, kde se právě střetávaly zájmové skupiny a zde by byl pohled jistě nejzajímavější. V německé sféře se soustředí na knížete Maxe Lichnovského (mimo jiné majitele zámku Hradce nad Moravicí), který posléze do Británie emigroval a působil jako velký pacifista. Formát dokumentu zvolený na postavách z diplomatického prostředí je na druhou stranu zajímavý a pro pohled do zákulisí tehdejší politiky impéria nezbytný. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot: Bohužel mě to nezaujalo natolik, abych pokračovala ve sledování. Je to inteligentní drama s dobrými herci, ale spíš pro fanoušky literatury faktu než pro milovníky dobré televize. Nenudila jsem se, ale zase tak dopodrobna nepotřebuji znát pozadí začátku první světové války, navíc podané stranou vítězů, i když se seriál snaží vypadat nestranný. Britové se snaží strefovat i do své politiky, ale je vidět, kdo je tam hlavní borec, a Kaiser to není. Forma však převládá nad obsahem. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, kolik je zde domyšleno, ale je to perfektně zahrané, napínavé, tak mě pohltilo až na to a že víte jak to skončí. Plocha tří díly je zde zachycuje i průběh atentátu i když jen velice okrajově až do opravdového vypuknutí války v Evropě, která měla být dle všech zúčastněných krátká.Možná může vadit, že je to hlavně z britského pohledu, ale tvořila to BBC, takže logicky k britskému pohledu měla nejblíže a nejvíce materiálů. Výborné dokudrama, tak si to představuji. ()

Saintcrux 

všechny recenze uživatele

Pozerať 3 časti seriálu, ktorý je založený len na dialógoch o zákulisných politických hrách dá človeku zabrať .... ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Sere mě, že z Viléma dělají Hitlera a příliš to roubují na appeasement z druhé světové. První díl nudil, druhý už byl zajímavější, tak uvidíme. ()

štíple 

všechny recenze uživatele

Nejsem odborník na příčiny, začátek a průběh válečných konfliktů v Evropě. Nicméně mě, ačkoliv jsem žena, britské filmové zpracování evropských dějin vždy fascinuje. Tento seriál BBC rozhodně má očekávání nezklamal. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Skvělý hraný dokument dalo by se říct, pokud se držel faktů. Pokud ne, i tak skvělé ztvárnění toho, co předcházelo vypuknutí 1. světové války. V prvním díle trochu zmatek z velkého množství postav, ale to další 2 díly narovnají. Mě se to moc líbilo. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál, který ukazuje, jak to z velkou pravděpodobností bylo - z britského pohledu. Ti, kteří se ukájejí tvrzením o nepřesnostech (viz. třeba poznámka o počtu střel, kterými bosenský terorista Princip zavraždil Ferdinanda d´Este a jeho manželku) by si měli uvědomit, jaký byl asi rozsah informací v té době, připomenout si, co o tom říká paní Mullerová ve Švejkovi a fakt, že novináři lhali - díky nevědomosti a částečně i cíleně už v té době...). Nicméně to, co bylo postupně nějak tak opatrně odkrýváno postupně je zde řečeno dost natvrdo a jasně - viníkem války bylo sice Německo a zejména jeho armáda, nicméně těmi dalšími v pořadí byli - Francouzi a Rusové. O válku nestáli ve Vídni a už vůbec ne v Británii. Nic nebylo dané předem, nalinkování zákonitostí vzniklo až ex post a dost často taky účelově, protože dějiny píšou vítězové. Dokument předvádí i to, co je nejzajímavější - kdo rozhodoval na straně dvou hlavních protaqonistů a protihráčů - de facto armáda se státem v Německu, kdy onen Vilém by přece jenom přes všechno svoje válečnické vystupování a rétoriku mír přivítal na rozdíl od svých generálů na čele s Moltkem a fakt, že na straně Britů se jejich panovník ani žádní vojáci ani neobjevili. Francouzi nadržení dobýt zpátky Alsasko a Lotrinsko (ačkoliv ho získali - řekněme poněkud problematickým způsobem až na přelomu 17. a 18. století a ztratili po katastrofální porážce o 170 let později...) jsou zde zcela správně v osobě velvyslance Cambona předvedeni ve své nejvlastnější podobě - ta zvláštní směs agresivity, strachu a snahy, aby to za ně řešil ještě někdo jiný je ve francouzské mentalitě a politickém rozhodování přítomna dodnes a bylo by chybou se na slovo tohoto národa a tohoto státu někdy spolehnout. Jedinou chybku vidím v tom, že postoje Rakouska a Ruska jsou vytěsněny (Rakousko je prezentováno více jako objekt dění) a Rusko svůj přístup k válce mělo podobně rozporuplný jako Německo - panovník v zásadě zas až tak ne, ale armáda - v idiotské představě jak odčiní potupnou porážku z japonské války v roce 1905 a část průmyslových kruhů se do bojů hnala jako divá. Nicméně délka a snesitelnost seriálu by už takovéto rozkošatění nesnesly.... ()

jaakub 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle, nadprůměrné historické drama o cestě od zavraždění Františka Ferdinanda k první světové válce. Nákladné kostýmy a lokace a na obzoru katastrofa. ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Zklamání a veliké - anonce v ČT byla tak vábivá! Jenže... A) Není dokument, ani polohraný, šmírácky inscenováno - bez nápadu. B) Celé je to nahlíženo pouze britským prismatem - události ve Vídni, Petrohradu jsou ukázány jen totálně zkratkovitě, Ze Srbska nevidíme ani vteřinu, z Francie jen franc. velvyslance v Londýně, pouze dění kolem císaře Viléma a Moltkeho se do filmu dostalu - snad proto, aby britští "filozofové na trůně" měli alespoň nějakého protihráče... C) O objektivitě ukázaného mám veliké pochyby, protože sarajevský atentát (jediná událost z tohoto seriálu, kterou mám pod kontrolou) byl ukázán s chybami a očividnými lapsy. A proč bych měl věřit zbývajícím 179 minutám, když u té (pro mne) známé minuty nasekali tvůrci tolik chyb! Dosud jsem byl zvyklý, že podobně zmršené dokumenty "umí" natočit pouze Francouzi, ale po této akci má BBC u mne velký černý puntík!! ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

GET ME MOLTKE!!! Za to urážení kaisera by si nejspíš šel Moltke chvíli sednout do chládku, ale bylo to tak vtipné, že mi ta scéna ani nevadila. Hlavně požadavek okamžitého otočení vlaků na východ, haha. V podstatě vymyšlené dialogy, ale celkově založeno na skutečných událostech (viz např. telegram, který příšel o 23 min. později). Britové ze sebe typicky udělali, že jsou jenom cilindry, čajíčky a.... skutečná politika! Kam se na to hrabou dnešní politici, kteří nemusejí oproti nim fakt nic dělat! Churchill jako vždy neskutečnej válečnej štváč i v barvách liberálů, tak jak ho dějiny znají. Precizní drama, které vsadilo na shakespearovské herce a vyplatilo se jim to velmi. Čtyři hvězdy a možná půl na víc... ()

Reklama

Reklama