Reklama

Reklama

VOD (1)

FREE TO PLAY je celovečerní dokumentární film, který sleduje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje The International ve hře Dota 2 o jeden milion dolarů. V posledních letech se stal e-sport jednou z nejrozšířenějších forem kompetitivního sportu a turnaj o jeden milion dolarů tak nejenže změnil celý herní svět, ale i životy elitních hráčů, kteří se jej zúčastnili. Tento film od společnosti Valve zachycuje problémy a oběti, které musejí hráči na profesionální úrovni podstoupit, aby se stali těmi nejlepšími.
(oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokument rozhodně stojí za vidění, mě jako občasné (dříve pravidelného) hráče by spíš zajímalo, jestli jsou si autoři vědomi svého občasného škodění tomuto světu. Sledujeme totiž tři silné osobnosti herní scény, které se připravují a následně absolvují první ročník The International ve hře DotA 2. Jeden je asiat, který nevidí dál než na špičku svého arogantního nosu, což mu jeho přítelkyně jistě několikrát řekla a on přesto doufá, že jí opět získá a nebojí se proto upřednostnit vlastní ego nad týmem. To je jeden z problémů, který v dokumentu vidím, DotA totiž není tolik individuální hra jako týmová (a to i přes silný vliv kapitána). Příběhu naopak individualismus vládne a to je škoda. Fear jako druhý kapitán zase ukazuje zkušenost a stáří (a červené oči), díky kterým chce dokázat sobě i okolí, že progaming má smysl. Třetím do party je Dandi kapitán Na'vi, který v hraní utápí svůj smutek ze ztráty otce a hledá nový způsob jak být klidný a trpělivý. Všechny postavy spojuje naprosté nepochopení okolím a ukazuje, jak i v 21. století dokáže být moderní gamingová scéna přehlížena a nepochopena rodinou a okolím. Update: v roce 2014 byl tým s Fearem (Evil Geniuses) celkově 3., pro hyhy-ho to byl poslední turnaj, kde dosáhl nějakého úspěchu, Dendi je stále skvělý, další rok s Na'Vi byli druzí... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já chci hrát hry a dostávat za to zaplaceno." To já jsem chtěl kdysi taky, ale oči, záda a sedací partie byli po jistě době proti. Jenže kdyby proti mě tenkrát nastartoval Fear, hyhy nebo Dendi svá Pentia 75 MHz, tak by v NHL 96 nestačili lovit puky z branky. Stejné by to bylo i v Dotě 2, ale to by se muselo hrát s hokejkama a já bych musel ovládat některého ze svých oblíbených hrdinů - Maria Lemieuxe nebo Pac-mana. Těm používaným figurám totiž moc nerozumím, neboť vznikly až po mém vyléčení ze závislosti na hraní. Přesto mne fascinovaly komentované boje, ale na druhou stranu mne trošku nudily životopisy v běžném životě nepoužitelných lidí, kteří dokáží ve správném pořadí zmáčknout přibližně dvacet kláves za sekundu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nechápu tu šílenou odměnu! 1 milion dolarů dát týmu, který vyhraje nějaký turnaj v jedné hře? Šílenost! :-) Když chce někdo utrácet své peníze, může... :D Dokument je natočen velmi dobře, jen ukazuje čínské týmy, jako by to byly stroje bez duše a né lidi. Dotu jsem nikdy nehrál a ani nebudu, nikdy jsem na tento žánr nebyl. Výhru jsem nejvíc přál tomu korejci, ale byl bych spokojen s kterýmkoli vítězem z trojlístku. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dokument o profesionálních hráčích PC her. Konkrétně se jedná o mezinárodní turnaj ve hře DOTA2 o 1 milion dolarů. Mimochodem o této hře jsem doposud nevěděl vůbec nic a zůstával mi doslova rozum stát nad tím, jakým až intenzivním způsobem mě dokázal celý průběh turnaje, ve hře o které nevím absolutně nic zaujmout. Doposud jsem netušil a nevěřil tomu, že u finále "nějaké" počítačové hry bych mohl prožívat skoro takové nervy jako při dramatickém, hokejovém zápase naší české reprezentace. Dokument krom průběhu celého turnaje nahlíží i do soukromého života předních hráčů, což se postaralo o tu emocionální stránku, která se s tou stránkou hráčskou krásným způsobem propojovala. "Dendi (reprezentant Ukrajiny) má na Twitteru více odběratelů než ukrajinská fotbalová reprezentace." ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobře se na Free to Play kouká a uteče to jako voda. Navíc to podle mě funguje i pro člověka, co do e-sportu nevidí. Ne tak pro člověka, co vůbec nevidí do počítačového hraní. Tam si myslím, že Free to Play nemá smysl zapínat. Nicméně stejně rychle to i odteče s každičkým dojmem. Jako reklama na Dotu a na e-sporty to funguje úžasně, jako jednohubka pro někoho, kdo se chce alespoň trochu chytat také. Ale na Indie Game: The Movie se to nechytá ani omylem. 3,5* ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Dokument z turnaje v DOTA2 dokazuje, že počítačové hráče je nutno dnes brát vážně. Jako v každém sportu či práci, pokud chcete dosáhnout na vrchol, je třeba do toho dát maximum. Nejvíce jsem zůstal udiven nad tím, že v Číně je hraní počítačových her oficiálně registrováno jako sport. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Herní turnaj s prizepoolem 1.6M $? To už dokáže upoutat mou pozornost, i když absolutně nejsem fanouškem RPG nebo MMORPG her a Dota mi (kromě názvu) absolutně nic neříká. Ale je to úlet, jak třeba berou e-sport v Číně a asijských zemích. Dokument zajímavý, pěkně natočený. Líbí se mi, že dokument vše představí i pro neznalce a online hraní ukáže z mnoha úhlů. Zatvrzení fanoušci jistě nějakou tu hvězdu ještě přidají, u mě za čtyři. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie som síce hráč DOTA, resp. ani žiadnej MMORPG hry (dokonca ani takého obyčajného Farmville), ale za PC/Playstation hráča sa rozhodne už dlhé roky považujem (avšak nie týchto nekonečných onlineoviek). S joystickom a klávesnicou v ruke som v 90. rokoch vyrástol a vôbec sa nebojím priznať, že ma to drží do dnes. Preto sa mi ako hráčovi páči v dokumente prezentovaná myšlienka, že by hranie hier malo byť považované za šport ako je tomu napríklad v Číne, kde majú profesionálni hráči aj svoju hŕstku (teda v Číne skôr poriadnu hrsť) fanúšikov. Avšak samotný dokument Free to Play skôr ako k tomu skĺza do vykalkulovanie reklamy na spoločnosť Valve a je akousi zidealizovanou obhajobou takého až závislého hrania. Tu zachytené príbehy/osudy jednotlivých hráčov sú totiž na hrane s normálnosťou a všetci prezentovaní účastníci tohto miliónového turnaja mi úprimne prišli zrelí skôr na návštevu psychiatra (a to myslím so všetkou vážnosťou) ako hodní akéhokoľvek obdivovania. Mohla to byť fajn promo reklama na e-sporting, takto to je skôr prezentácia hráčov, ktorí sú skôr mierne narušení jedinci s neusporiadanými životmi ako skutoční profesionáli. Škoda, pre DOTA hráčov bode tento pohľad z druhej strany určite zaujímavý, ale tak nejako netuším kto iný by ho mohol oceniť. V tomto prípade ťažko hodnotiť. Nie som z toho ani nadšený, ale ani ma to vyslovene neotravovalo kvôli triezvej stopáži. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Le Reportage from Other Side of Kосмос ~ Ultra reklamní promo se skutečně vykalkulovaným scénářem, vpravujícím do příběhu a zachyceného dění osudy hráčů na ta naprosto přesně cílená místa. Jasně, je to přestřelený a netvrďte mi, že jste při těch příbězích hráčů neměli myšlenky na to, že ti lidé nejsou normální. Ale fandovskou základnu to zjevně má a je putna, jestli jde o CS, UT, DOTA nebo Farmville, má to svoje diváky, svoje sponzory a bezesporu svůj vesmír. Stejně jako kterýkoliv jiný vesmír vážněji myšlené zábavy, která přerůstá v něco ještě víc. Nesouhlasím s řečeným, že se e-Sporty stanou oblíbenějšími než třeba fotbal - na to je svět ekonomicky a technicky furt slabý (čti: je to sci-fi), ale to byly svého času i Verneovy vzducholodě ;) ~ A mimo to, zpracované je to fakt umně. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Je to sice až do očí bijící kalkul, nicméně i mě jako člověka kterému je dota docela ukradená, to dokázalo zaujmout. A jak bude tohle odvětví růst, bude tenhle dokument hrát ještě svoji roli. Ve valve zkrátka ví, na jaké struny zahrát. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Po Indie Game: The Movie další zajímavý dokument z herního světa tentokrát zaměřený na f2p hit od valve dota 2. Je zde monitorován progress 3 hráčů, kdy si postupně tipujete, který by to mohl vyhrát (já se netrefil :)). Dotu vůbec nehraju a neorientuju se v ní, ale nějaké základní principy jsou zde vysvěteleny, takže člověk je v obraze. Mezi hráče se řadím, ale názory prorokující, že podobné turnaje budou mít za cca 10 let stejnou popularitu jako fotbal jednoznačně nesdílím...8/10. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že jsem na stream z turnaje občas kouknul. Nejsem DotA hráč, takže jsem se o ten turnaj ani moc nezajímal, ale jasně, že milion dolarů bylo pěkný číslo na to, abych něco nezkouknul. Proto pro mě bylo až překvapivý, když Valve vydalo tenhleten dokumentární film. Jasně, je to reklama jak bejk, aby lidi začali hrát Dotu, ale zároveň je to reklama na e-sporty celkově. Je až celkem ironický, že právě Valve víceméně stojí za tím, že e-sports se tak rozšířily, začalo to CSkem, teď nám Valve připomíná, že je tu taky DotA a celkově vzato je to film jak z marcipánu o tom, kterak je Valve skvělá firma, že vlastně ještě takhle virálně podporuje hráče a nepřímo se zasazuje o to, aby vznikla opravdu kasta profesionálních hráčů. Jenže ve Valve pracujou chytrý lidi, a tak do dokumentu o největším turnaji v dějinách Doty musejí přece narvat příběh. A o to kouzelnější je, že ten příběh to ustojí. Valve dává nahlídnout pod pokličku hraní, že i za těmi počítači a klávesnicemi a monitory sedí lidé, kteří si něčím prošli, a umně tak manipuluje s emocemi nezaujatýho diváka, kterej o Dotě třeba ani neslyšel. Ten najednou vidí, že hru hrají lidi, který opustila holka, který ve výsledku vyhnala matka z baráku, kterým umřel táta, a Valve dokáže najít pojítko mezi osudy těchto tří hráčů s osudy milionů lidí na celým světě. No jen se přiznejte, koho se nedotklo, když Dendi po tátově smrti nešel ani jednou na ryby a nakonec je v závěru vidět, jak sedí u vody s prutem? Jasně, je to kalkul a je to reklama, ale má to smysl a hlavně to má velice dobrý řemeslo. Střih je moderní, přesto přehledný, svižný a akční, hudební doprovod je padnoucí a ke všemu život napsal Valve do tohoto filmu tak dobrej scénář, že by byla škoda jej nezfilmovat a ještě na tom třeba nevydělat pár babek. Je pravda, že s postupem hraní jako fenoménu, který dokáže vydělávat peníze, je jen otázkou času, než se vyprofiluje komunita profesionálních hráčů, kteří se živí čuměním do monitoru. Ono to stejně tak bylo se sporty, dříve se prostě sportům věnovali lidé, kteří se živili ve výsledku obyčejnou prací, teprve s nástupem médií jako televize se do sportu začalo via reklamy apod. sypat tolik peněz, že se dalo začít sportem živit. Stejnej osud podle mě čeká i e-sporty, a proto je jen logický, že Valve - společnost, která už několikrát ukázala, jak vidí do budoucnosti: Steamem, zaštítěním CSka, přelomovým game designem v produktu Half-Life série, možná i Steamboxem - vidí v e-sportech budoucnost a jako správná herní společnost, která se už zdaleka neorientuje jen na hry, se pokouší e-sporty povýšit na profesionální... ehm, profesi. A když k tomu má materiál a dojímavý životní osudy tří hrdinů z různých koutů světa, proč toho nevyužít. S gustem a grácií a pokud možno bez patosu. Což se v případě dokumentu Free to Play, který je ke všemu zadarmo k zhlédnutí, povedlo podle mýho na jedničku. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Turnaj je natočený poutavě, ale stejně bych na něj v reálném čase nekoukala, protože tomu prd rozumím. Vzhledem k tomu, že je e-sport asi stejným sportem jako jsou šachy (možná náročnějším, protože se vám kromě mozku dost možná zavaří i prsty u rukou), nebude tak dlouho trvat, než ho protlačí i na olympiádu (minimálně na to kouká víc lidí než na ženskej fotbal). Jediná věc, co mi na tom opravdu vadila, byly ty medailonky soutěžících ala Superstar. Krucinál, já taky na pracovním pohovoru neotravuju s tím, že mi umřela rybička a už dva roky se z toho nemůžu dostat! ()

erased 

všechny recenze uživatele

Doslova milionová reklama na Valve. Takže pokud to ještě někomu nedošlo, pokud jste v mládí vysedávali nepřiměřeně dlouho před obrazovkou, díky jedné firmě bořící veškeré hranice a posouvající e-sport kupředu se z právě z VÁS může snadno a rychle stát celebrita a milionář! True story. Obsahově to je vcelku prázdné, a přestože je to jasné jak facka, jak v bonusech tvrdí samotní aktéři, tvůrci přikrášlovali co se jen dalo, ale v té prvotřídní produkci se na to dá až překvapivě dobře dívat i očima, které Dotu doteď spokojeně ignorovaly. Pokoukání je to o to příjemnější díky poslední třetině, kde už se od té velkohubé agitky konečně přejde k soutěži, a předevšm díky pěknému prolínání záběrů na reky před obrazovkami s událostmi ve hře samotné a s povedenými animacemi založenými na tom, co se zrovna v závěrečných kláních dělo. Nemůžu se však ubránit dojmu, že nechat podstatnou část dokumentu mluvit ukrajince, jehož anglická slovní zásoba i celkové myšlenkové pochody začínají a končí u "gg" je blbost. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Zajimavy, jen je velka škoda, jen velmi uzce zamereny jen na par hracu, na to, jak jsem na to začala koukat včera ráno na mobilu při cestě do práce, tak mě to chytlo tak, že jsme si to dala ještě rovnou přes oběd, jak jsem byla zvědavá, kdo vyhraje. SPOILER, takže mi pak přišlo škoda, když člověk mohl odhadnout dle komentářů rodinných přislušníků, kdo vyhraje (rozumějte, nejdříve ukázky, jak rodina žila v takovém hrozném bytě a pak tam mluví z velmi luxusního bytu :) ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Vraj je Dota kombinácia šachu a futbalu. Kombinácia rychlých reakcií, rozmýšľania a stratégie.. a za 20 rokov môže byť obľúbenejšia ako futbal. Toto z tohto dokumentu vyplýva. Dvadsať hráčov z milionov hráčov si dokážu zarobiť peknú sumu. To je už normálne zamienka hrať hry ako profesiu a podporovať to? Koľko ľudí zhnije pri tom nezmysle, a strávi roky pri tom, nič nedokáže, len sa pozrie raz do zrkadla, zhodnotí, že je chudý ako patik, v bruchu má o 30 cm po obdvode naviac, a zistí, že sa práve dostal do jesene-zimy svojho života. Podporovať ten vlastný svet odstrihnutý od reality.. krucinál.. Ked máš dobrú hlavu, talent a rýchlosť, tak treba skúsiť aj niečo iné, pohoda jazz. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Profesionální progaming je rok od roku silnější a i díky turnaji The International ukázal, že do budoucna s ním budeme muset čím dál více počítat. Výhry jsou již astronomické a zejména v asijských zemích jsou profesionální hráči celebritami. Uvidíme kam se tento již ''sport'' posune dále. Dokument zpracovává cestu tří kapitánů svých týmů na výše zmíněný turnaj ve hře Dota 2. Sám sebe počítám také mezi velké hráče, ale Dota je mimo mé zorné pole a také věci, co museli tito lidé obětovat, aby mohli hrát svou oblíbenou hru, jsou pro mě nemyslitelné. Vítězství jsem přál každému z nich a jsem rád, že alespoň jednomu se to povedlo. Kvalitně zpracovaný dokument z prostředí progamingu. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Manuál pro všechny nastávající zakladatele rodin: Pokud vaše dítě bude trávit dny a noci zavřené v pokoj, bude pohlaví samčího a známky v žákajdě budou solidní prognózou pro následné studium oboru s výučním listem (nic proti tomu, proboha!), tak by jste měli zbystřit a polechtat internetové připojení či aplikovat klasiku "řemen, vařečka, bez desertu". A jestli vám bude tvrdit, že se tím v budoucnu chce živit, tak mu nasaďte koňskou dávku Xanaxu! Škoda prohnilé pathetické asijské statě! 80% ()

filip.novak 

všechny recenze uživatele

'Free to Play' skrývá již v názvu pozvánku k volnému přidání k hráčské komunitě. Mírné problematizování profesionálního hraní slouží jen k posílení pozitivních motivací postav, které skrze píli a možnost danou společností Valve dosáhnou toužených životních cílů. Dokument je chytře vystavěnou ideologickou obhajobou "hardcore" hraní a reklamou na produkty společnosti Valve, která film produkovala. ()

ravalah 

všechny recenze uživatele

Perfektni strih a dokument je zrezirovany tak, ze v sobe nese pribeh. Pribeh, ktery je poutavy. Coz jsem ani necekal. Za me plny pocet ()

Reklama

Reklama