Reklama

Reklama

VOD (1)

FREE TO PLAY je celovečerní dokumentární film, který sleduje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje The International ve hře Dota 2 o jeden milion dolarů. V posledních letech se stal e-sport jednou z nejrozšířenějších forem kompetitivního sportu a turnaj o jeden milion dolarů tak nejenže změnil celý herní svět, ale i životy elitních hráčů, kteří se jej zúčastnili. Tento film od společnosti Valve zachycuje problémy a oběti, které musejí hráči na profesionální úrovni podstoupit, aby se stali těmi nejlepšími.
(oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Warle 

všechny recenze uživatele

Tak pro fanouška DOTY je to určitě must have záležitost. Nevím, jak pro ostatní, protože i když Valve během dokumentu hodně základních věci vysvětluje, tak stále to vypadá, ze je to záležitost šitá jen npro fandy. Docela me mrzí, že bylo blíže představeno jen par týmu, protože třeba Alliance nebo třeba IG patří do špičky a nebyla o nich ani zmínka. Asi to je tím, ze Valve se rozhodlo zaměřit jenom na TI1 a ne na další soutěže. Každopádně jinak super záležitost a Dendi je pan rybář. :D ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Kdo nehrál nikdy nepochopí. Kdo hrál tak empaticky přikyvuje a tleská individuálním a kolektivním super-schopnostem zúčastněných. I když jsem přirovnání o fotbale a šachu nikdy z jiných úst předtím neslyšel, tak mě nezávisle na této replice napadla úplně stejná metafora pro hry MMORPG. I když je film povedený, tak zobrazuje hráčskou realitu asi tak přesvědčivě a důmyslně jako kosmolog pro laika historii Země promítnutou do jednoho nástěnného kalendáře. Vše působí jako z rychlíku. ___ Pod co bych se podepsal, tak jsou ty niterné komentáře pro-hráčů. Ve vnitřním monologu jsem si vedl nejeden z nich. 15 hodinové hraní (i více) moc dobře znám, kdo chce být dobrý, musí tvrdě trénovat. Mít postřeh, umět improvizovat, vědět co si dovolit, vést tým, vymýšlet strategie, koordinovat jednotlivé členy....v podstatě to naplňuje náplň manažerských funkcí a dokonce ji podstatně rozšiřuje, poněvadž na bitevním poli jste současně generálem, ale i pěšákem. V podstatě je to velice náročná kombinatorická úloha, ve které musíte kalkulovat nejen s kvazistatičnosti jako v šachách, ale jednotlivé prvky se vyvíjejí v reálném čase, jejich parametry se mění a krátkodobé synergie clusterů to celé ještě více komplikují, nehledě na různé vedlejší činnosti ve hře. A tak by se dalo pokračovat dále a dále...zkrátka, kdo nezná nepochopí, resp. nemůže pochopit....podobně jako pocity u maratonského běhu (odběhnutého, nikoliv odpajdaného) či jiné činnosti (sex, drogy, hudba, literatura,...záleží na individuální sensitivitě), která Vás přenese do jiné dimenze reality (subjektivně, ale i objektivně virtuální). ()

Reklama

SC 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se přece jenom dočkali, Valve dokončilo dokument o prvním turnaji The International, kterého se mezitím stihly odehrát další dva ročníky. Nelze však říci, zda se čekání vyplatilo, Free to Play je totiž víceméně jenom standardní dokument, který zachycuje nestandardní téma. Tím jsou životy tří profesionálních hráčů hry Dota 2, které film líčí patřičně americkým dramatickým stylem. Naštěstí i tato část je poměrně zajímavá (a to hlavně díky různorodosti prostředí – Dendi žije na Ukrajině, Hyhy v Singapuru a Fear na americkém venkově), a pokud se o kompetitivní hraní Doty zajímáte, dozvíte se zajímavé informace. Nicméně to, co dle mě Free to Play zvládá nejlépe, jsou záběry ze samotného turnaje The International, kde napětí nikdo nemusel hrát, a kde kamera za orchestrálního hudebního doprovodu přelétává zpoza hráčů do jejich monitorů (doslova). Možná jsem cynik, ale kdyby si tvůrci odpustili klasické dokumentární „drama", mohlo se jednat o vskutku povedený pohled na jeden povedený turnaj o milion dolarů. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokument rozhodně stojí za vidění, mě jako občasné (dříve pravidelného) hráče by spíš zajímalo, jestli jsou si autoři vědomi svého občasného škodění tomuto světu. Sledujeme totiž tři silné osobnosti herní scény, které se připravují a následně absolvují první ročník The International ve hře DotA 2. Jeden je asiat, který nevidí dál než na špičku svého arogantního nosu, což mu jeho přítelkyně jistě několikrát řekla a on přesto doufá, že jí opět získá a nebojí se proto upřednostnit vlastní ego nad týmem. To je jeden z problémů, který v dokumentu vidím, DotA totiž není tolik individuální hra jako týmová (a to i přes silný vliv kapitána). Příběhu naopak individualismus vládne a to je škoda. Fear jako druhý kapitán zase ukazuje zkušenost a stáří (a červené oči), díky kterým chce dokázat sobě i okolí, že progaming má smysl. Třetím do party je Dandi kapitán Na'vi, který v hraní utápí svůj smutek ze ztráty otce a hledá nový způsob jak být klidný a trpělivý. Všechny postavy spojuje naprosté nepochopení okolím a ukazuje, jak i v 21. století dokáže být moderní gamingová scéna přehlížena a nepochopena rodinou a okolím. Update: v roce 2014 byl tým s Fearem (Evil Geniuses) celkově 3., pro hyhy-ho to byl poslední turnaj, kde dosáhl nějakého úspěchu, Dendi je stále skvělý, další rok s Na'Vi byli druzí... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie som síce hráč DOTA, resp. ani žiadnej MMORPG hry (dokonca ani takého obyčajného Farmville), ale za PC/Playstation hráča sa rozhodne už dlhé roky považujem (avšak nie týchto nekonečných onlineoviek). S joystickom a klávesnicou v ruke som v 90. rokoch vyrástol a vôbec sa nebojím priznať, že ma to drží do dnes. Preto sa mi ako hráčovi páči v dokumente prezentovaná myšlienka, že by hranie hier malo byť považované za šport ako je tomu napríklad v Číne, kde majú profesionálni hráči aj svoju hŕstku (teda v Číne skôr poriadnu hrsť) fanúšikov. Avšak samotný dokument Free to Play skôr ako k tomu skĺza do vykalkulovanie reklamy na spoločnosť Valve a je akousi zidealizovanou obhajobou takého až závislého hrania. Tu zachytené príbehy/osudy jednotlivých hráčov sú totiž na hrane s normálnosťou a všetci prezentovaní účastníci tohto miliónového turnaja mi úprimne prišli zrelí skôr na návštevu psychiatra (a to myslím so všetkou vážnosťou) ako hodní akéhokoľvek obdivovania. Mohla to byť fajn promo reklama na e-sporting, takto to je skôr prezentácia hráčov, ktorí sú skôr mierne narušení jedinci s neusporiadanými životmi ako skutoční profesionáli. Škoda, pre DOTA hráčov bode tento pohľad z druhej strany určite zaujímavý, ale tak nejako netuším kto iný by ho mohol oceniť. V tomto prípade ťažko hodnotiť. Nie som z toho ani nadšený, ale ani ma to vyslovene neotravovalo kvôli triezvej stopáži. ()

Zajímavosti (1)

  • Free to Play bylo vytvořeno přímo společností Valve software, která vytvořila hru "Dota 2" a organizuje The International, o kterém film pojednává. Toto je první film této společnosti. (Jantar2)

Reklama

Reklama