Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Normandii

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Normandy
všechny plakáty
Velká Británie, 1995, 2x58 min

Obsahy(1)

Z 5. na 6. června 1944 se u břehů Normandie shromáždilo na 6000 plavidel. V noci byli nad francouzským pobřežím vysazeni spojenečtí parašutisté a německé pozice bombardovalo letectvo i námořní dělostřelectvo. Za rozbřesku se na plážích, jejichž kódová označení vstoupila do historie /Juno, Gold, Sword, Utah, Omaha/, vylodilo 156 000 vojáků – Američanů, Britů, Kanaďanů, Francouzů. Nacistická „Pevnost Evropa" se dočkala své zkoušky ohněm a lidé na celém světě pochopili, že konec 2. světové války se opět přiblížil. Převaha Spojenců byla velká, ale přesto boje v Normandii pokračovaly po Dni D /D-Day/ takřka až do konce července. Tehdy Spojenci definitivně prorazili německou obranu a vydali se na Paříž a dále do západní Evropy. Vylodění v severozápadní Francii známé pod krycím názvem Overlord, jehož 70. výročí si letos připomínáme, je největší kombinovanou /námořní, leteckou a pozemní/ vojenskou operací historie. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých dielov - najvýznamnejších operácii druhej svetovej vojny - si myslím, že tento je naj-ikonickejší a najznámejší snáď pre každého. Vylodenie v Normandii preslávil napr. aj Steven Spielberg a to v úvodnej scéne vo filme Zachráňte vojaka Ryana. Čo sa týka samotného dokumentu, tak obsah aj forma sa výborne dopĺňajú a v dvoch hodinách sa preberie od prípravy až po vylodenie a postup spojeneckých vojsk, takmer všetko. 100% - 5* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Pokud mám hodnotit samostatně tento díl, zaslouží si jeho tvůrci jednoznačně velké uznání za kvalitně odvedenou práci. Zamrzí jen chabé animace a také ne vždy stoprocentně přehledné grafické znázornění na mapkách. Ovšem s ohledem na to, že tento dokumentární cyklus vznikl před téměř dvaceti lety, jej tyto technické nedostatky o pátou hvězdu nepřipravily. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Tento díl je výborně zpracovaný do logického postupu spojeneckých sil v Evropě a přípravy operace Overlord. Opět je vše velmi přehledně rozloženo do příprav, vybavení obou stran i faktických možností útoku a obrany. Porážka Německa v oblasti severní Francie dlouho visela na vlásku. ()

Reklama

Reklama