Reklama

Reklama

Život se smrtí

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1

Obsahy(1)

Byly doby, kdy se nemluvilo o sexu, a přesto se lidé rodili. Dnes se nemluví o smrti, a přesto stále umíráme. Osudy sedmi smrtelně nemocných lidí v novém dokumentárním seriálu Šárky Horákové Maixnerové a Petry Všelichové. Po dobu jednoho roku jsme sledovali osudy sedmi lidí, kteří – každý sám za sebe a každý po svém – bojovali se smrtelnou nemocí. Všichni využili paliativní péči určenou lidem v pokročilém nebo terminálním stádiu emoci, někteří v lůžkovém zařízení nebo v onkologické ambulanci, jiní se spoléhali na své blízké. Sedmidílný cyklus sběrných dokumentů o lidech různých věkových skupin, kterým lékaři oznámili definitivní diagnózu a kteří museli věcně přijmout své, často krátce vymezené, perspektivy.
O spoustě věcí hovoříme otevřeně, jen kolem smrti chodíme po špičkách. V době, kdy stále častěji diskutujeme o možnosti svobodně zvolit způsob odchodu ze života, v době, kdy narůstá antagonismus mezi generacemi a být starý či nemohoucí není dostatečně cool, přichází Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové s tématem, které oslovuje a dříve nebo později zasáhne každého z nás.
Věra, Tomáš, Anna, Kája, Miluška, Magda a Mirko se na začátku ocitají každý v jiném stádiu nemoci. Každý má jinou prognózu, ale každý si v sobě nese tu svou porci naděje či smíření. Sledujte s námi cyklus, který otvírá řadu třináctých komnat a vyslovuje otázky. Takové, na které se prostřednictvím televizní obrazovky s tak výraznou otevřeností ptáme poprvé. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

TV spot 1

Recenze (31)

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný dokument. Těm slabším bych asi moc ani sledování nedoporučoval. Zajímavě vybraní lidi, u mě byl "favoritem" americký veterán, a ten díl, kdy umíral mě opravdu vzal asi nejvíce a byl jsem zralý na panáka. Jen je trochu škoda, že tam nebyly i pacienti s jinými typy rakoviny a v podstatě tam je asi polovina pacientek žena s rakovinou prsu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zcela zvláštní experiment. Pohledy do lidských tváří, jak svádí boj se zcela neočekávanou nemocí, jež způsobuje v jejich duších duševní marasmus a pocit nezaviněného zla. Možná, že i některé z nás nemine podobná cesta, ale zatím si věříme, že se tak nestane. Naděje, že tu budeme napořád, se rovná nule. ()

Reklama

Binne 

všechny recenze uživatele

Téma dokumentu je velmi nepříjemné, což vypovídá o mém postoji ke smrti jako takové, nikoli o tvůrcích či ostatních divácích. Znepokojivé je to primárně z toho důvodu, že se celý pořad točí pouze kolem smrti a určitého závěru života, dává to tedy pocit toho, že je smrt velmi aktuální a všudypřítomná - i v teple našeho pokoje, pod dekou. Přistihla jsem se při pocitech, které jsem při pozorování podobného pořadu neočekávala - soucit, hořkost, vztek, pobavení...každopádně - pořad budí spousty emocí. Zakládá se primárně na lidském faktoru, který hraje u každého z účastníků jinou roli, v rámci hodnocení dokumentu můžeme tedy soudit pouze zpracování a technickou stránku věci, nikoli samotné aktéry, kteří chtě nechtě procházejí různými fázemi své nemoci (ač se jedná o fyzické nebo psychické rozpoložení) a nejsou tedy vždy schopni tvářit se vyrovnaně. Spousta vět byla trefou do černého i pro člověka, který nemocný není nebo to zatím neví. Paní ošetřovatelka je úžasně empatická, nebylo znát, že je to její práce - naopak, jakoby byla krví spřízněná s opečovávanou osobou. Krásný, dojemný dokumentární pořad. Děkuji za něj a všem aktérům přeji hlavně spousty lásky kolem sebe - ať jsou kde jsou. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

já jsem myslel, že těch 7 dílů bude rozděleno na oněch 7 lidí o kterých to je. ale ne, je to chaoticky sestříháno, přelétáme od jednoho člověka na druhého, takže vůbec neni čas se nějak vžít do některého z příběhů. no asi nebudu nadále sledovat, už teď v tom mám guláš a co teprv za týden, to už si nebudu pamatovat kdo byl kdo. snad jen toho pána, jak píše lilien, ten dědula s rakovinou plic je naprosto šílenej, myslel že když nekouří tak tu bude věčně...... no viděl jsem pár dalších dílů a nakonec to není sestříháno tak špatně ;-) ()

lillien

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu strašně rozporuplné pocity a hlavně vůbec žádná chuť vidět ty další. Koncentrovaná depka. A ten strejc, co si pořád stěžoval: Kde jsem to moh chytit (rakovinu), když nekouřím! Jak jsem to mohl dostat..To jsem musel chytit snad ze vzduchu!.. Tak ten mě sral. Dítě s leukémií umí k svému nešťastnému údělu přistoupit s větší pokorou. Omlouvám se všem, kteří bojují s těžkou nemocí, může to být každý z nás, ale tohle opravdu není pořad pro každého. Negativna je všude kolem nás už tak dost. Obavy, zoufalství a často marná snaha umírajících nepřidá nikomu na náladě a nemyslím, že by tyto typy pořadů měly být lidem podsouvány jen proto, že se téma smrti zdá být v naší společnosti opomíjené nebo tabu. Život se má soustředit na radost, nikoli na strach, ten nikomu neprospěje. Na boj se smrtí se bude muset orientovat většina z nás, ale až to přijde, proč se tím týrat dopředu? ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama