Reklama

Reklama

Gotham - Série 1

(série)
USA, (2014–2015), 16 h 13 min (Minutáž: 43–50 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Hrají:

Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Zabryna Guevara, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith (více)
(další profese)

Epizody(22)

V první řadě má detektiv Gordon spor s odpornými lumpy a superpadouchy v Gotham City a navazuje přátelství s právě osiřelým Brucem Waynem. (Netflix)

Recenze (18)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

27.9. 2014 : Pilot mega luxus. Stan Lee je mi svědkem, že jsem velkým fanouškem i Batmanovské mytologie (což asi jako jediné od DC), ale k seriálu jsem měl ze začátku velké pochybnosti. Arrowa jsem sledoval skoro od začátku, započal i Gotham, to je úplně jiné kafe. Skvěle napsaná, brilantně uchopená noir detektivka s jednou sympatičtější postavou než druhou a pečlivě vypiplanou geekovskou atmosférou. Takto se na to musí. Asi ze všeho nejvíc mě pohltil casting, přičemž sice znám odjinud pouze Donalda Logue, což naopak přispívá na faktu, že si herce nespojujete s jinými rolemi a užíváte si jejich postavy. Ke castingu nemám jedinou výtku (Catwoman, Penguin, Falcone úžasní). Těším se na další díly...EDIT 8.6.2015 : Jelikož jsem u výše zmíněných seriálů změnil názor, u Gothamu tak trošku taktéž. Seriál začal výborně, platonicky jsem zamiloval do Catwoman, Gordon ačkoliv občas házel divné xichty, tak celý seriál dokázal utáhnout a hodně mě zajímala linka s Brucem a Alfredem. Celkově první sérii hodnotím velice pozitivně a moc se těším na druhou, ovšem předfinálové díly a samotné finále mě nezaujalo tolik ačkoliv to bylo zamýšlené velkolepě, bohužel jsem měl občas pocit trapnosti (Příkladem budiž Tučňákův "proslov" nad městem). Ale to jsou jenom drobnosti, bavilo mě to sledovat a vydržím i nadále. Best moments : 1) Magor Joker sice nevynikl nijak extra, ovšem mě i na malém prostoru dokázal zaujmout. 2) Ochutnávka Edvarda Nygmy, jehož každá scéna stojí za to. 3) Prostě Selina Kyle! 4) Loajální Butch .....75% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

seriál pořádně neví čím se chce stát, žádnej pořádnej příběh se nekoná, to až někdy od půlky ale do té doby utrpení, kde se řeší ty nejlacinější případy jak v seriálu Lucifer...přítomnost Denta potěší ale žádnej spěch, Two Face nebude ještě ani ve třetí řadě ale nevadí....vlastně kromě posledního dílu si už dnes vůbec nepamatuju co se tam dělo ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezóna Gothamu mě mile překvapila. Celou řadu prostoupila dokonale temná atmosféra, za sebe musím ocenit propracované intriky jak v podsvětí tak i na GCPD. Stejně tak chválím casting, obsazení jednotlivých postav bylo podle mě skvělé, stejně tak mě potěšil jejich vývoj. Hlavní dějová linie fungovala výborně, občas mě lehce zklamal děj vedlejších příběhů, ale jako celek mě první série velice bavila a jen mi potvrdila, že mě v současnosti daleko více berou "superhrdinské" seriály než celovečerní filmy. ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před premiérou Gothamu jsem měl velká očekávání a ta se naštěstí z velké části vyplnila. V první řadě musím pochválit dvě věci. Za prvé Gotham samotný, ze kterého prohnilost doslova čpí. Druhou věcí je skvělý casting (až na jednu dvě výjimky). Absolutně nejlepší je Ben Mackenzie v hlavní roli Jima Gordana. V těsném závěsu jsou pak Harvey Bullock a budoucí Penguin. Naopak mě bohužel zklamal Alfred. Jinak samotný pilot se povedl velmi dobře. První polovina se sice trochu pomaleji rozjíždí, ale ta druhá opravdu stojí za to. Těším se na další díly. Pilot za 90 % Další díly (kromě Arkhamu) se bohužel pilotu zatím nevyrovnaly. Edit: Po kompletní sérii ponechávám čtyři hvězdy. Jako hlavní klady přetrvávají atmosféra a herci, nakonec všichni (až na víme koho). Na plný počet to zatím není, máme tu skvělé epizody. např. ty s Arkhamem nebo poslední čtyři díly, ale také dost úplně průměrných dílů. Pokud si ale druhá série udrží laťku posledních dílů, máme se na co těšit. 80 % ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většinu času je první série tak 3*. Strhává to přílišná epizodičnost, ačkoli se skrze ní promotává i několik delších příběhů (Nygma, Tučňák, Fish, Bruce), ale ty jsou tak naředěný, že se ve výsledku mezi těma jednotlivýma případama dost ztrácí. Navíc příběh okolo Tučňáka a hlavně Fish je až na výjimky docela nudnej a Fish místama dost cucaná z prstu. Za to ten Nygmův je každou epizodou zajímavější a zábavnější, stejně jako celá jeho postava, ač se zřejmě od předlohy trochu liší. A to je další problém. Tvůrci se hodně nechali unést svojí fantazií a tak některý postavy působí vůči jejich jiným ztvárněním dost podivně a odlišně od předlohy - Scarecrow, Dollmaker, Ogre, Barbara (WTF?)... na druhou stranu zmíněnej Nygma je dost super, Tučňák jako postava se dá, Alfred je sympatickej sluha, na Gordona si člověk po pár epizodách zvykne... a Jerome? Stačil jeden úsměv v jediný epizodě, aby si člověk představil, koho by asi tak mohl představovat (a v prvních dvou epizodách druhý série v tomhle trendu skvěle pokračuje). Za tyhle postavy a nabušených pár posledních epizod dávám slabší 4* a pokračuju k druhý sérii, jejíž začátek se zatím profiluje hodně nadějně. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z těch navzájem neslučitelných počátků DC hrdinů i padouchů mám už obecně hlavu v pejru a tady přibývá kvantum dalších. Tentokrát ve formě epizodické kriminálky ze zločinem a korupcí prolezlého města; a některé případy by i vykazovaly zábavně komiksový potenciál, kdyby se jim věnoval dostatek prostoru. Seriál totiž paralelně sleduje osudy mnoha plochých pitoreskních figurek, povětšinou otravných (Tučňák, Selina, Nygma, Ivy) či rovnou nesnesitelných (Fish Mooney, Barbara, Tučňákova máti) - čest výjimkám (Bruce Wayne, Alfréd, detektiv Bullock). Zamýšlené pojítko v postavě Jima Gordona žel naráží na to, že jeho nasupenost, solitérnost a zabejčenost ho řadí přinejlepším k těm prvně zmíněným. No a neustálé přeskakování mezi postavami pak nedává pořádně vyniknout žádné z nich a všechny dějové linky roztřišťuje, banalizuje a oklešťuje. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tá válka o ktorej penguin rozpraval už od začiatku predsa len prišla. Myslim si že menší spoiler na tak starší seriál neuškodí. Finále seriálu vyšlo. Aj to prostredie Gothamu ešte pred začiatkom vyčíňania batmana stálo za to vidieť. Ale cakal som lepsich zločinov. Uvidíme snáď ďalšie serie sa pekne rozbehnú. Zatiaľ to je taká lepšia detektivka až kriminálka. Ako som už poznamenal z prostredia Gothamu. Prvá séria minimálne 80%. Aj keď, pár priemerných epizód sa pri tom počte našlo. 4* ()

NifKor 

všechny recenze uživatele

1. série Gothamu je veledílo, jasně má to pár much ale prostě nemůžu si pomoct. Postavy jsou úžasné, příběh je skvělý, herci jsou skvěli, hudba, která je epická a mnoho dalšího. Prostě 5 hvězd bez váhání. 8/10 (upraveno) ()

RoneXxXD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv tento seriál jsem dle všeho dosti rozporuplný všichni se shodneme na tom že kvality bezesporu má. První série má ze začátku opravdu slabý rozjezd a chvíli to vypadalo že neví kudy kam..pak se to rozjelo a já to přijal. Jistě,štve mě pár věcí co by znásilnění předlohy,které byly buďto blbě podány nebo absolutně zbytečné přesto se mi tato série vcelku líbila a sedla mi. Největším tahák co mě u tohoto držel byl Tučňák. Vůbec bych nečekal že bude tak dobře napsanej a opravdu mě bavilo koukat jak se z nic stává špička. Herec byl vybrán dokonale a dokonce ho i tak hraje..ještě být menší a je to role ušitá na míru. Bruce mě tady tolik netankoval,což se divím,ale tady bude spíše problém s hercem.. ovšem Alfréd,to je jiná. Ten se taky nesmírně povedl a dovolil bych si tvrdit že herec to hraje snad líp než Cane. Celkově první série je solidní rozjezd,chápu rozporuplné názory a jak jsem již zmínil taky pár věcí mě neskutečně iritovalo (hlavně předčasné usmrcení některých Batman zaporáků,což asi bude bohužel nadále pokračovat..),ale je to dobrá podívaná a dám tomu ještě šanci. Ostatně pokud přijde zlom, kdy mě už opravdu něco totálně naštve,asi to vynechám. 80% ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Posledních pár let nám DC Comics dopřává opravdu kvalitní televizní podívanou a když se ohlásil Gotham, který je samozřejmě součástí Batman univerza (mého nejoblíbenějšího vůbec), tak jsem přirozeně ihned patřičně zpozorněl. Abych byl upřímný, tak jsem se začal i trochu obávat, jestli to bude dosahovat kvalit, které si takovýto počin rozhodně zaslouží. Pohled na začátky a první krůčky jak padouchů, kteří se teprve stanou nejobávanějším zlem Gothamu, tak i klaďasů, jakými jsou Bruce Wayne a jediný nezkorumpovatelný policista Jim Gordon, je určitě pohled zajímavý a myslím si, že do této doby je to látka zatím nezpracovaná. Tvůrci proto mají volnější ruku co se týče osudů hlavních postav. Herci se svých postav zhostili opravdu dobře a i nová postava, v komiksech se nevyskytující, která byla vytvořena pro tento seriál působí věrně podle "gothamského" světa intrik a lží. Škoda, že to na mě jako celek občas působí tak béčkově, ale uvidíme jak bude seriál pokračovat dál. Potenciál to má, a ikdyž je to můj momentálně nejmíň oblíbený DC seriál (po arrowovi a flashovi), jako nenáročná oddechovka působí více než dobře. Po první sérii - 65% ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší průměr. Největší slabostí je scénář plný berliček, klišé a náhod. Zlepšení přichází v druhé půlce, kdy se tvůrci nebojí roztáhnout případ na víc dílů a scénáristé tak dostávají více prostoru pro práci, takže všechno nekončí nesmyslnou přestřelkou. I když je hlavní postavou Gordon, jeho příběhová linka, když odmyslíme pár závěrečných epizod, je stejně nezajímavá jako linka přechytračelého jedenáctiletého Bruce a zachraňuje ji pouze Bullock. Nejzajímavější linka je mafiánský epos na pozadí. To byla pecka, to mě bavilo a dokázal bych si to představit jako sólo sérii. A hlavně Penguin - do této doby pro mě celkem nezajímavý padouch - tady táhne celý seriál. Ještě se mi nestalo v historii filmu, abych fandil maximálnímu slizákovi. Každou scénu s ním, každou změnu emoce jsem si užíval. Nebýt jeho, 2 sérii nezačnu. A díky němu se na ni i těším. Jsem zvědavý, jak se vyvrbí Nygma a zda se dočkáme i Fish - zde byla sice jen takovým dějovým prostředníkem, ale dokázala zaujmout dostatečně natolik, aby si zasloužila ještě trochu prostoru, byť v Penguinovým stínu. ()

Detak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě dobrý. Koblbot byl sympatický pošuk a nositel jména století. Jiněk mě bavilo sledovat, kdo asi bude kdo. Dvě tváře, joker, hádankář a další (tam si mohl člověk zatipovat). Zajímavé bylo i zpracování formou kriminálky ze světa Gothamu. ()

Dr_Berry 

všechny recenze uživatele

Ben McKenzie vyrostl, z prosluněného O.C. se přestěhoval do temného Gothamu a vzal práci jako detektiv u místní policie. A zrovna v tu chvíli jsou zavražděni rodiče Bruce Wayna, budoucího Batmana. Příběh(y) před začátkem zrození nejtemnějšího detektiva na světě, Batmana, jsou spíše ve stylu C.S.I.: Gotham, ale jen ze začátku, kde se seznamujeme s postavami. Poté, už pomalinku nabírá na obrátkách korupce u policie, boj mezi gangsterskýma rodinama Maroni a Falcone, sem tam nějakej ten šílenej vrahoun a pár originů budoucích nemesis temného rytíře. Nejlepší vývoj a ztvárnění postavy bez pochyby patří Robinu Taylorovi jako Oswaldu Cobblepotovi alias Penguin. Opravdu bravůrně zahrané. Dále začátek přerodu otravného forenzního technika Eda Nygmy v Riddlera v podání Coryho Michaela Smithe. Kdybych měl všechny ty originy jmenovat byl by to dlouhý seznam, kde by nechyběl Jonathan Crane - The Scarecrow, Red Hood, budoucí Arkhamské vězení, malá Selina Kyle jako Catwoman nebo malá Ivy Pepper jako Poison Ivy. Je toho moc a je to parádní noirovka. Poslední díl první řady nám toho dal spoustu a ukázal jak moc jsou detektivové Gordon a Bullock zapletení do podsvětí Gothamu. Tvůrci si první řadou vytvořili prostředí plné intrik a postav a ve druhé řadě se do toho můžou pořádně opřít. ()

Lukrat 

všechny recenze uživatele

První série dle mého pořádně neví, co od děje chce. Ano,atmosféra Gothamu jako takového na vás dýchne hned v prvních dílech, ale neohrabanost některých herců (Gordon, Bruce a můžu dále jmenovat) je leckdy k nevydržení. Na druhou stranu tady máme postavy opravdu skvělé, procházejí vývojem snad v každém díle a je radost hledět na jejich vzestup (Nigma, Oswald a opět můžu jmenovat dále). Postav je zde opravdu mnoho, do první poloviny jsem z Gothamu měl pocit, že sleduji spíše Game of Thrones v novém kabátku. Nicméně po první sérii jsem z díla měl nemastný neslaný pocit, který se i rovná třem hvězdám. ****SPOILER**** Možná kdyby ve finále skapala nějaká z hlavních postav a seriál začal spět jinou cestou, mohlo by mě i zajímat, co je v té jeskyni. ****KONEC SPOILERU**** Postavy jako Selyna nebo Ivy jsou naprosto zbytečné. Několikanásobné pokusy o zabití Tučňáka působí snad až trapně Každopádně seriál má poměrně obrovský hype, a tak jsem se vrhl i na druhou sérii, která je znatelně (alespoň první polovina) mnohem lepší. Po první sérii seriál doporučuji jen skalním fanouškům DC universe a možná milovníkům krimi... ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria pripravila pôdu pre niečo, čo môže byť dosť veľké. Začiatok bol slabší (mimo pilotu), epizódy mali pomerne jednoduché zápletky. Avšak zmenilo sa to niekedy v polovici. Dej začal gradovať, príbehy boli zaujímavejšie a lepšie. Celé to vyvrcholilo za mňa príliš prestreleným finále. Herci, postavy a ich vzájomné vzťahy a interakcie sú to najlepšie, čo seriál ponúkol. Dvojka Harvey-Jim fungovala fantasticky, boli vtipní a navzájom sa dopĺňali. Nesmiem zabudnúť na výborného Robina Lorda Taylora ako tučniaka, Brucea s Alfred (ktorí boli úplne iní, než sme zvyknutí) či 2 mafiánskych bossov. 1. séria nemala príliš veľa veľkých záporákov, zato nám predstavila postavy, z ktorých sa postupne záporáci stanú, na čo som veľmi zvedavý. P.S.: Čo sa do pekla stalo s detektívmi Allenom a Montoyaou?!! ()

CheeseFigure 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ku Gothamu som sa bohužiaľ dostal neskoro. Ale chcem to dobehnúť. Hlavne po dobrej prvej sérií. Oproti seriálom ako Arrow, Flash alebo Legendy sa mi na Gothame páči tá brutalita, ktorá proste sedí k psychopatickým indivíduám Batmanovej mytológie. Tá ma skvelé postavy a Gotham ich zvládol pekne previesť do seriálovej podoby. Neviem sa rozhodnúť či mám radšej správneho Gordona alebo sarkastického Harveyho. Obaja sú skvelý, ostatné postavy ale taktiež nezaháľajú. Oswald Cobblepot je úžasný a ľúbi sa mi ako všetkým a všetkými manipuluje. Edward Nygma sa dá pochopiť a je zaujímavé sledovať jeho činy. Mrzí ma slabá účasť Scarecrowa (i keď viem, že v štvrtej sérií dostane o dosť väčší priestor, na to sa teším) A troškou kritiky zahrniem aj Brucea, ten mi trošku občas malinko liezol hore krkom.Ale inač som spokojný. ()

Reklama

Reklama