Reklama

Reklama

Gotham

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2019), 72 h 58 min (Minutáž: 42–50 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Hrají:

Ben McKenzie, Donal Logue, Jada Pinkett Smith, Camren Bicondova, Robin Lord Taylor, Andrew Stewart-Jones, John Doman, Cory Michael Smith, Sean Pertwee (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(100)

Dlouho předtím, než se stane komisařem, se policejní zelenáč James Gordon postaví zločinu a korupci v Gotham City a chce pomstít vraždu rodičů Bruce Wayna. (Netflix)

Recenze (312)

Ydrosten

všechny recenze uživatele

Další seriál, na který nehodlám koukat, a to proto, že se nám snaží představit co nejvíc BATMANOVÝCH nepřátel v co nejkratším čase a spojit ( nebo provázat ) tak všechny jeho protivníky vzájemnými vazbami. Přitom v komiksech kreslených se protivníci potkávají až jako dospělí a spousta z nich z Gothamem moc společného nemá. Takže opět nebudu hodnotit a dal bych tak možná 2 hvězdy za slušný vizuál ( v dnešní době už ale moc nepřekvapí ) ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Zatím nic moc. Tvůrcům nějak nedošlo, že seriál má kromě doplňování filmů taky mít nějaké vlastní postavy, vlastní děj... Takže se snaží do prvních pár dílů nacpat co nejvíc referencí na filmy a dost to smrdí. Všechno je na efekt: Hele, máme Jima Gordona! Hele, zná se s děckem, co z něj bude Batman! Hele, mladej Alfréd, z týhle bude Poison Ivy, z tohohle Tučňák! I tu mafii vedou gangsteři z Nolanovy trilogie... Dost to kazí zážitek ze sledování - dobře víte, že všechny postavy, co mají jméno, budou na živu i za 20 let, rychle umírající bezejmenné zase v přebytku slavných jmen skoro ani nezaznamenáte... Ve srovnání s Flashem nebo Agents of SHIELD je to nepřiznaná druhá liga. Ale třeba se to ještě zlepší... ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

Gotham sleduji pravidelně a baví mě. Přesto lepší hodnocení nemůžu dát a to má své opodstatnění... Bytostně nesnáším postavu rádoby drsňačky Fish Mooney, která je tak nesympatická, bezcharakterní, přehnaná a hnusná až to bolí. Problém vidím ve všem - její představitelce, jejích dialozích, jejím vzhledu, jejím příběhu, jejímu celkovému pojetí. Přes tohle mi nejde se přenést, jinak ale počátky Batmanovského řádění v nejhoršim městě na světě vidím pozitivně. "Mladý" Alfréd je adekvátní náhradou Michaela Caina, hlavní postava, Gordon, poměrně slušně zapadl do celého místního ekosystému, ovšem ostatní představitelé mladších rolí prozatím nepřesvědčují natolik, abych si je nějak zaryl do paměti. Po druhé sezoně musím hodnocení zvednout. Razantně se změnil přístup tvůrců k příběhu a začalo to mít grády. Trochu se však bojím, že si vše zkazili ve finále. Uvidíme... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Super seriál, který mě oslovil od prvního dílu. Zpočátku to byla noir detektivka (s případem na vyřešení za jeden díl, časem už to tak neplatilo), které zobrazuje známé postavy z DC světa, které mají co dočinění s Batmanem. Kromě původu postav, je zde i válka o moc mezi dvěma mafiány i menších kápů, kteří chtějí také nějaký vliv ve městě. Výrazný příběh kromě hlavní postavy Gordona má zde Tučňák, dále puberťák Bruce Wayne, Hadankář, a objeví se zde i Catwoman a Harvey Dent. Na herce jsem si zvykl a ve svých rolích mi většinou sedí, jen postava Fish Mooney, která v komiksech není mi nějak nesedí. Nepasuje věk některých postav, asi tvůrci chtěli až moc přitáhnout diváka, tak dali do první řady dost původů. Seriál hodnotím pozitivně. Druhá a třetí řada pokračuje v podobném duchu až do závěru, podle mě trochu brzo, ale kdo tvrdí, že superhrdina musí být dospělý. Mně pokračování rozhodně vadit nebude :-). 4.řada řešila opravdu vznik Temného rytíře i když spíše slovy než činy, ale bylo co sledovat a závěr je jasný ;-). 5.řada je poslední, tak se už nedivím, proč už od 1.řady tvůrci původy postav, tak hnaly. 5.řada začíná v Gothamu, který je bojištěm a postupně se tato situace řeší. Nakonec jsme se skoku v čase nevyhnuli, ale jen v posledním díle o několik let dopředu, kdy je Bruce už opravdový Batman a tím to skončí, příběhy původů jsou uzavřeny. Takže opravdu by to mohlo mít více řad nebo další seriál, co se dělo těch pár let a co dělal Bruce, i když to všichni víme z komiksů, filmů, her. ()

baiskon108 

všechny recenze uživatele

Zkažené městečko Gotham, kterému vládnou gangy Falconeho a Maroniho, téměř všichni policajti mají máslo na hlavě, všude se to jen hemží zločinci a jen Jim Gordon se to tam snaží napravit – to se mi líbí :). První i druhá série si drží svou kvalitu, ale potom už nejspíš došly nápady a seriál začne nelogicky vracet všechny mrtvé postavy, Gotham se začne dusit hromadou zla a chaosu a už vůbec není vidět žádné světlo na konci tunelu, děj se začne propadávat do těch největších stok a každá další epizoda začne být jen na škodu... Popravdě – už se mi to ani nechce dokoukávat :(. ()

sgt.paper 

všechny recenze uživatele

První série Gothamu byla mdlá, laciná a trošku nudná. Zápletky byly o ničem (balónkový vrah), byly tu i světlé momenty (tučňák, mladý Bruce, Harvey nebo Alfred), jenže i tak se jednalo o průměrně natočenou hloupost. Ale pak přišla druhá série. Která už od prvního dílu pálila ostrýma, skvěle natočený, promakaný scénář a úžasné napětí. I otravné postavy z první série dostali charakter, který jim padne jak ušitý. Z otravné Barbary se stává strašně cool Barbara, z protivné Seleny se stává sympatická drsňačka. Pryč jsou jednoepizodní záporáci, ale dostáváme příběh, plný plot twistů a zrad. Podle mě se jedná o v současnosti nejlepší seriál a je vážně povinností i pro ne komiksové fandy. ()

BenderG 

všechny recenze uživatele

Perfektní je jiný Peinguin (Robin Taylor), zatím jednoznačně nejlepší záporák. Jeho znázornění vysoce inteligentního "přizdisráče" je přesně takové, na jaké jsem zvyklý. Modifikovaný Alfred Pennyworth (Sean Pertwee) je bezchybný a leč střídmá, tak dějová linka s mladým Bruce-m Wayne-m (David Mazous) je skvělým dezertem jinak průměrného menu Jim-a Gordon-a (Ben McKenzie). Nutno podotknout, že kvalitu stolování značně navyšuje Harvey Bullock (Donal Logue). Riddler (Cory Michael Smith) se snaží být vtipný, a občas mu to i jde. Vesměs je skvělé obsazení právě silnou stránkou tohoto seriálu. Kazy na kráse jako absurdní l*sbické pi*oviny té blonďaté držky a milostné srance Dean-a Wichester-a, pardon myslím samozřejmě Jim-a ale hodnocení snižují. Připadá mi, jakoby se tvůrci snažili vyplnit "čas" seriálu, protože je už nic nenapadá. Přitom to má takový obrovský potenciál! Žel zatím neuchopený. Nevím jestli je to nějaká novinka všudy cpát různé hom*klády, l*sby a jiné vymoženosti této doby, ale do tohoto světa (komixů) to dle mého názoru nepatří. Opravdu ne. A pokud , tak jdou i tyto nové směry implementovat opatrně a šetrně. Doprovodná hudba je taktéž slabota, působí to jako kdyby to někdo splácal 5 minut před premiérou, pouze velmi vzácně slunce vykoukne a dá se najít i dobrý track. 70% s vírou v lepší zítřky. ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

První dojmy klamou. Gotham se zprvu zdál jako hodně nevýrazný a průměrný seriál, čas ovšem ukázal, že opak je pravdou. Tvůrci podle mě totiž moc dobře ví, co dělají, a umí napínat jak naprosté laiky, tak opravdové znalce komiksů. Stačí se jen dostat přes pár rozjezdových dílů a odměna se dostaví. Silnou zbraní jsou především záporáci, na které ostatně taky seriál sází. Třeba taková postava Penquina, hraná excelentním Robinem Taylorem, patří vůbec k těm nejlepší v historii komiksové televizní produkce. Skvělé výkony ale odvádí i řada dalších (Bruce Wayne zatím paradoxně v pozadí). První série byla přitom jen takovou předzvěští dnů příštích. Druhá totiž doslova brala dech a udělalala z Gothamu nejlepší DC seriál současnosti. Z šedého průměru až na absolutní vrchol? Tleskám!!! Oblíbené postavy: Harvey Bullock, Penquin, Alfred ()

xmy 

všechny recenze uživatele

Zdařilý seriálový prequel k příběhu Batmana, který představuje charaktery a celkovou situaci v Gothamu po vraždě Wayneových. Město a celková atmosféra jsou nejpodobnější Nolanovým Batmanům, kteří jsou dle mne rozhodně nejlepší adaptací slavného komiksu. Postavy zahrány skvěle, zejména křivák Cobblepot je skutečně bezchybný. ;o) 4*+ ()

Pradlík 

všechny recenze uživatele

První velmi nadějná série nás ponořuje do Batmanovo bohatého univerza. Seriál působí jako našlapaná lehce sci-fi detektivka se zajímavými 'origins' příběhy jednotlivých padouchů. Velmi rychle ale seriál začíná ztrácet logiku a od druhé série jde bohužel už jen o absurdní nelogický kolotoč oživování postav, jejich duševního zdraví a stále divnějších zápletek. Škoda. ()

robo7773 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry serial. Najdete v nom vsetky postavicky co boli vo filmoch o batmanovi. Ku koncu to uz bolo trochu otravne, zdlhave a stale niekto ozil alebo nezomrel ako si vsetci mysleli. Videl som vsetkych 100 dielov v piatich seriach už ukončeného seriálu. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno sa nejedná o nič veľké ale nenáročných a stredne náročných (mňa) fanúšikov poteší, Ben McKenzie je sympaťák ktorého som si už obľúbil z iného, nemenovaného seriálu :D Gordona dokáže obstojne zahrať. Ostatné postavy sú fajnové až na Selinu tá tam je už naviac a zbytočná a Alfred je strašne nesympatický. Nečakal som od toho veľa a dostal som pekný pilotný diel ktorý ma bavil od začiatku až dokonca a ako to tu už bolo všade písané, od druhej polovice už boli vyložené prvé karty ! A čo sa týka spracovania a atmosféry Gothamu, proste krása. Takisto aj režisér sa trochu drží i komiksovej predlohy, vid. Jamesonov parťák, čisto ako z komiksu Year One a Earth One, tuším. A tá posledná scéna s pilotu je ako čerešnička na torte :DD PILOT (95%) Druhý diel je parádny :D A to sa ešte bude podľa mňa zlepšovať..S01E07 - Masterpiece !! Ľudia, už nefetujte toľko a zvýšte hodnotenie ! :D Postupne sa seriál začal tak rozvíjať až sa dostal na vrchol kde je už nemožné viac pritlačiť na pílu (dokonca sa mi zapáčil Alfredov charakter a jeho "bloody hell"). A tak to aj pokračuje ďalej. Mám za sebou už poslednú epizódu druhej série a práve som zistil že som sa mýlil. Fish mi to môže tiež potvrdiť, všetko je možné a teraz nenaznačujem jej reborn ale skôr tú širokú paletu záporákov vďaka ktorým si tento seriál svoj názov viac než len zaslúži. 1 séria (100%) 2 séria (130%) ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ke Gothamu jsem byla hodně skeptická...Gotham bez Batmana? Ikoničtí padouši v pozadí? Ale nakonec se z toho vyklubal slušný temný seriál. Po čtyřech dílech stále drží dech. Sice čtvrtořadí padouši jsou takoví nemastní neslaní, ale pořád to ujde. Rovněž je pěkně vykreslená atmosféra ponurého Gothamu, kam se nehodí akorát Barbara, která prostě neumí hrát a do příběhu se moc nehodí. Kvalitou mi to přijde jako první série Agentů, tak snad se to udrží. Druhá série je naprosto skvělá a ze všech komiksových seriálů se mi zamlouvá nejvíce. Perfektní jsou hlavně záporňáci (Penguin, Riddler...), kteří se sice lehce/více odklonili od svého komiksového originu, ale díky tomu nabízí svěží a neokoukané příběhy. Vždycky se moc těším na další díly, protože kromě cca 2 slabších dílů má série samé silné kousky. Perfektní! ()

Professor Zoom 

všechny recenze uživatele

Pilot super, niektoré epizódy sú jasné Bčkové a niektoré sú pohode (potešia aj menšie easter eggy). Uvidíme akým smerom sa seriál bude uberať. 87% -* ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Pohľad na mesto skorumpovanejšie (podľa tvorcov) ako Basin City. Pohľad na život starých známych z dôb, keď ešte Batman kadil do plienky (asi 14 rokov). Pohľad na policajné oddelenie lenivejšie ako neviemčo (nechcel som napísať cigáni). Gothamu chýba snáď len R-prístupnosť a bol by to perfektný akčno-detektívno-mafiánsky seriál. Bol som príjemne prekvapený (8 z 10). ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Seriál balancuje na pomezí komixu a temné kriminálky. Po první sérii nechci psát tak ani tak, ale jsem zvědavý na pokračování. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobně moc nekoukám na seriály, dlouho u nich nevydržím. Ale Gotham upoutal mojí pozornost až do konce. Prostředí světa Batmana, počátky jeho známých nepřátel a perfektní herecké výkony mě bavily. Jasně, byly nějaké slabší epizody, ale ne záleží na preferencích, jak vám daný charakter sedne nebo nesedne. Celkově seriál vřele doporučuju. Škoda toho finále, do jedné epizody o délce 45 minut prostě nešlo všechno uzavřít. ()

RoneXxXD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tudíž,nedávno jsem zkoukl všech 5.sérií tohoto díla. A musím říct.. jo,bylo to fajn,ale mohlo to být ještě lepší. K tomuto seriálu se váže jistý problém,a to kvalita scénáře a jednotlivých dílů. V tomto případě,je to jako na houpačce a někdy je to dobrý a někdy nikoliv. Člověk pak přemýšlí zda se na koukání nevykašlat protože někdy je to až neúnosné jak špatný to je + jeden z mých dalších,tentokrát osobních problémů je, jak někdy totálně překopou charakter..na jednu stranu to nenávidím,ale na druhou to někdy bývá originální. Ovšem je tu jistá linka,která vás drží od toho aby jste se na to přestali dívat,a to linka Penguina,která je dokonale vymyšlená. Navíc ten herec (Robin Lord Taylor) co ho hraje je v tý roli strašně dobrej,ale fakt hodně dobrej. A prakticky jedinej člověk,který to hrál tak dobře až do samotného konce spolu s hercem co hrál Alfréda (který btw je snad nejlepší Alfréd,kterýho jsem viděl) tihle dva si to ukradli pro sebe. Co se týče herce Bruce,tak to je otřesný dřevo. Za celých 5.řad měl stejnej výraz v obličeji a do teď mi hlava nebere že vyhrál konkurz,věřím že tam bylo daleko lepších lidí co to zahráli líp a nevypadali jako pako. Verdikt: Seriál Gotham sledujte pouze na vaše uvážení,je to kvalitní,ale i zároveň nekvalitní počin. Ovšem jedno vám zaručit mohu,linka s Penguinem vás bude nehorázně bavit. Jako celek hodnotím 80%. [ A nyní jdeme na jednotlivé hodnocení sérií,které mohou skrývat menší spoilery. ] |1.série| Ačkoliv tento seriál jsem dle všeho dosti rozporuplný všichni se shodneme na tom že kvality bezesporu má. První série má ze začátku opravdu slabý rozjezd a chvíli to vypadalo že neví kudy kam..pak se to rozjelo a já to přijal. Jistě,štve mě pár věcí co by znásilnění předlohy,které byly buďto blbě podány nebo absolutně zbytečné přesto se mi tato série vcelku líbila a sedla mi. Největším tahák co mě u tohoto držel byl Tučňák. Vůbec bych nečekal že bude tak dobře napsanej a opravdu mě bavilo koukat jak se z nic stává špička. Herec byl vybrán dokonale a dokonce ho i tak hraje..ještě být menší a je to role ušitá na míru. Bruce mě tady tolik netankoval,což se divím,ale tady bude spíše problém s hercem.. ovšem Alfréd,to je jiná. Ten se taky nesmírně povedl a dovolil bych si tvrdit že herec to hraje snad líp než Cane. Celkově první série je solidní rozjezd,chápu rozporuplné názory a jak jsem již zmínil taky pár věcí mě neskutečně iritovalo (hlavně předčasné usmrcení některých Batman zaporáků,což asi bude bohužel nadále pokračovat..),ale je to dobrá podívaná a dám tomu ještě šanci. Ostatně pokud přijde zlom, kdy mě už opravdu něco totálně naštve,asi to vynechám. 80% |2.série| Tohle byla slabota. První série měla sice svý mouchy,ale neměla v sobě tolik guláše,nelogiky a slaboty jako tato série. Strašně všehovšude překombinovali a je z toho ve finále patlanina kde to ani Tučňák nezachrání. (Nehledě na fakt,že po jistý události se zcela jistě skoro vytratila jeho linka!) Oživení jedný postavy úplně na konci taky nepotěšilo. Ve zkratce - byly zde vynikající díly a momenty,ovšem náhlé přetahování a překombinování udělalo z 2.série slabší odvar,jenž nestojí příliš za zmínku. Budu pokračovat dál ve sledování,ovšem už jen kvůli geniálnímu Tučňákovi,pokud se jeho linka ovšem nezlepší,nic mě už k seriálu extra nedrží. Dodatek: Freeze byl vcelku fajn. 60% |3.série| Ačkoliv začátek týhle série vypadal na totální propadák,tak naštěstí si stihli opravit reputaci a během následujících dílů a šaškárny s lovcem lidí,mutanty či novinářkou, rázem smetli ze stolu. Po těchto krocích,to byla vcelku solidní jízda a bavil jsem se. Řekl bych že tohle je zatím nejlepší série z těch tří,líbil se mi směr kudy se vydal tento seriál a dělal to dobře. A nyní jsem i zatvrzelý v názoru,že zdejší performance Alfréda je nejlepší co jsem zatím viděl a lepší než jak to podal M. Cane. Vrátit se ke kořenům první série je jinak vždycky fajn. Veskrze nemám co podotknout až na ty první díly co byly otřesné. Penguin je i zde asi nejsilnější stránka a doufám,že to nejlepší teprve příjde. 85% |4.série| Ačkoliv i zde platí kolísající kvalita dílů,musím uznat že tohle mělo bezesporu nejlepší linku. Je opravdu škoda že ty kvality kolísají od samého začátku seriálu,kdyby jich nebylo,měli by jsme tu opravdu mistrovské dílo. Celkově tahle série byla dost fajnová a jen bych vytkl dvě věci co to mírně sráží...první co bych vytkl je NEJHORŠÍ Liga Stínů co jsem v životě sledoval a s kapkou feminismu to už bylo totální zabiják mých nerdovských buňek. Ale Al Ghul byl fajn. Druhá,je tak na půl..jedná se o samostatného "Jokera",který vlastně nikdy nebyl Joker a ani se to na něho moc nepodobalo. Avšak..seriál v tomto udělal fakt geniální věc,udělal bratry Valeskovských,který (když se nadtím zamyslíte..) reprezentovali dvě důležité věci co Joker byl a je. Inteligence a šílenství. Je ovšem škoda že nikdy se nespojilo obojí a zůstala jen kostra co má vzdáleně připomínat pana J. Za mě 90% |5.série| Prakticky nejhorší série.. moc dobrých dílů tu nebylo,a to asi jen tři díly. První, další někde uprostřed a samotný konec. Nyssa byla těžký zklamání a finální vývoj Barbary bylo k smíchu a prakticky co z toho vyplývá je,že její veškerá dosavadní proměna byla k ničemu. Z tohohle jsem fakt zklamán. Celý děj byl pouhou vykrádačkou posledního Batmana od Nolana a fakt jedinej díl co za to stál,byl ten poslední. Jak jsem napsal k předchozí sérii,nebýt těchto střídavých kvalit seriálu,byl by to fakt peckovní seriál. 55% () (méně) (více)

Související novinky

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

08.12.2021

Obvykle je zvykem nejprve uvést film, v tomhle případě komiksový reboot Batmana od Matta Reevese (Válka o planetu opic) čistě pojmenovaný The Batman, počkat si, jestli bude úspěšný a fanoušci s vizí… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

20.04.2021

A teď jedna špatná zpráva pro fanoušky oceňovaného komiksu Gotham Central. Před pár měsíci jsme informovali o tom, že se chystaný komiksový snímek The Batman s Robertem Pattinsonem dočká seriálového… (více)

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

11.06.2018

Zatímco hodnocení kritiků nebylo v případě Sebevražedného oddílu nijak oslnivé, po finanční stránce se filmu dařilo. Momentálně tak vzniká pokračování, které do kin pošle zkušený režisér Gavin O… (více)

Reklama

Reklama