Reklama

Reklama

Gotham - Série 1

(série)
USA, (2014–2015), 16 h 13 min (Minutáž: 43–50 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Hrají:

Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Zabryna Guevara, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith (více)
(další profese)

Epizody(22)

V první řadě má detektiv Gordon spor s odpornými lumpy a superpadouchy v Gotham City a navazuje přátelství s právě osiřelým Brucem Waynem. (Netflix)

Recenze (18)

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většinu času je první série tak 3*. Strhává to přílišná epizodičnost, ačkoli se skrze ní promotává i několik delších příběhů (Nygma, Tučňák, Fish, Bruce), ale ty jsou tak naředěný, že se ve výsledku mezi těma jednotlivýma případama dost ztrácí. Navíc příběh okolo Tučňáka a hlavně Fish je až na výjimky docela nudnej a Fish místama dost cucaná z prstu. Za to ten Nygmův je každou epizodou zajímavější a zábavnější, stejně jako celá jeho postava, ač se zřejmě od předlohy trochu liší. A to je další problém. Tvůrci se hodně nechali unést svojí fantazií a tak některý postavy působí vůči jejich jiným ztvárněním dost podivně a odlišně od předlohy - Scarecrow, Dollmaker, Ogre, Barbara (WTF?)... na druhou stranu zmíněnej Nygma je dost super, Tučňák jako postava se dá, Alfred je sympatickej sluha, na Gordona si člověk po pár epizodách zvykne... a Jerome? Stačil jeden úsměv v jediný epizodě, aby si člověk představil, koho by asi tak mohl představovat (a v prvních dvou epizodách druhý série v tomhle trendu skvěle pokračuje). Za tyhle postavy a nabušených pár posledních epizod dávám slabší 4* a pokračuju k druhý sérii, jejíž začátek se zatím profiluje hodně nadějně. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezóna Gothamu mě mile překvapila. Celou řadu prostoupila dokonale temná atmosféra, za sebe musím ocenit propracované intriky jak v podsvětí tak i na GCPD. Stejně tak chválím casting, obsazení jednotlivých postav bylo podle mě skvělé, stejně tak mě potěšil jejich vývoj. Hlavní dějová linie fungovala výborně, občas mě lehce zklamal děj vedlejších příběhů, ale jako celek mě první série velice bavila a jen mi potvrdila, že mě v současnosti daleko více berou "superhrdinské" seriály než celovečerní filmy. ()

Reklama

RoneXxXD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv tento seriál jsem dle všeho dosti rozporuplný všichni se shodneme na tom že kvality bezesporu má. První série má ze začátku opravdu slabý rozjezd a chvíli to vypadalo že neví kudy kam..pak se to rozjelo a já to přijal. Jistě,štve mě pár věcí co by znásilnění předlohy,které byly buďto blbě podány nebo absolutně zbytečné přesto se mi tato série vcelku líbila a sedla mi. Největším tahák co mě u tohoto držel byl Tučňák. Vůbec bych nečekal že bude tak dobře napsanej a opravdu mě bavilo koukat jak se z nic stává špička. Herec byl vybrán dokonale a dokonce ho i tak hraje..ještě být menší a je to role ušitá na míru. Bruce mě tady tolik netankoval,což se divím,ale tady bude spíše problém s hercem.. ovšem Alfréd,to je jiná. Ten se taky nesmírně povedl a dovolil bych si tvrdit že herec to hraje snad líp než Cane. Celkově první série je solidní rozjezd,chápu rozporuplné názory a jak jsem již zmínil taky pár věcí mě neskutečně iritovalo (hlavně předčasné usmrcení některých Batman zaporáků,což asi bude bohužel nadále pokračovat..),ale je to dobrá podívaná a dám tomu ještě šanci. Ostatně pokud přijde zlom, kdy mě už opravdu něco totálně naštve,asi to vynechám. 80% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tá válka o ktorej penguin rozpraval už od začiatku predsa len prišla. Myslim si že menší spoiler na tak starší seriál neuškodí. Finále seriálu vyšlo. Aj to prostredie Gothamu ešte pred začiatkom vyčíňania batmana stálo za to vidieť. Ale cakal som lepsich zločinov. Uvidíme snáď ďalšie serie sa pekne rozbehnú. Zatiaľ to je taká lepšia detektivka až kriminálka. Ako som už poznamenal z prostredia Gothamu. Prvá séria minimálne 80%. Aj keď, pár priemerných epizód sa pri tom počte našlo. 4* ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z těch navzájem neslučitelných počátků DC hrdinů i padouchů mám už obecně hlavu v pejru a tady přibývá kvantum dalších. Tentokrát ve formě epizodické kriminálky ze zločinem a korupcí prolezlého města; a některé případy by i vykazovaly zábavně komiksový potenciál, kdyby se jim věnoval dostatek prostoru. Seriál totiž paralelně sleduje osudy mnoha plochých pitoreskních figurek, povětšinou otravných (Tučňák, Selina, Nygma, Ivy) či rovnou nesnesitelných (Fish Mooney, Barbara, Tučňákova máti) - čest výjimkám (Bruce Wayne, Alfréd, detektiv Bullock). Zamýšlené pojítko v postavě Jima Gordona žel naráží na to, že jeho nasupenost, solitérnost a zabejčenost ho řadí přinejlepším k těm prvně zmíněným. No a neustálé přeskakování mezi postavami pak nedává pořádně vyniknout žádné z nich a všechny dějové linky roztřišťuje, banalizuje a oklešťuje. ()

Galerie (249)

Zajímavosti (24)

  • Během přestřelky ve 36 minutě střílely obě zbraně neomezené kulky. (G....)
  • V jedné scéně volá Harvey (Donal Logue) Jimu Gordonovi (Ben McKenzie) a říká mu, že se setkají na 4. a Grundy. Pravděpodobně se jedná o odkaz na postavu záporáka Solomona Grundyho, který je taky od DC Comics. (henrycruel)
  • Divadelní hra, kterou můžeme vidět na začátku epizody, je „Bouře“ od Shakespeara. (G....)

Reklama

Reklama