Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

George je vědec. Podaří se mu postavit stoj času se kterým chce prozkoumat vzdálenou budoucnost. Najde tam dvě různé rasy, jednu milou a jemnou a druhou kanibalistickou žijící v podzemí. Podzemní lidé mu ukradou stroj času a on se musí dostat zpět domů. (oficiální text distributora)

Recenze (75)

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehce zidealizovaná věrná adaptace již tak naivního románu H.G. Wellse. Jestli byste, vzhledem k udělenému Oscaru (nezaslouženě), čekali nějakou trikovou přehlídku, nedočkáte se. Vyjma scény, kdy hlavní postava George sedí ve svém stroji času a svět se kolem něj mění, květy rychle kvetou a uvadají, figurína ve výloze obchodu rychle mění svůj oděv. Toho efektu bylo docíleno dlouhým kamerovým záběrem, jenž byl pro potřebu filmu dodatečně zrychlen. Jednoduché jak facka a překvapivě trikově jediné, co stojí za zmínku. Dojem budoucnosti navozují dvě futuristické stavby a interiér jeskyně Morloků. A to je všechno. Samotné masky Morloků jsou úsměvné, což by nevadilo, ale Georgova konfrontace s nimi je dost režijně nezvládnutá, takže připomíná spíše nechtěnou parodii. O.K., daň doby, beru. A stejně tak je nutno přimhouřit oči na těmi děsivými scenáristickými dírami, kterých je ve filmu plno. Co za pochvalu naopak stojí určitě, je příjemný soundtrack a charismatický herecký výkon Roda Taylora. Resumé: žádný technologický a filmařský zázrak se nekoná, pouze příjemné dobové sci-fi, které je ale určitě mnohem lepší, než paskvil z roku 2002. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $750,000║ Vizionárske, úžasný príbeh, fascinujúce triky, dobrý herci, veľmi poctivo natočený film, veľmi pôsobivé aj v roku 2012. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžké hodnotit. Poklad, který je například nabízen ve "čtyřbalení" v kolekci sci-fi klasiky se Soylent green, Forbidden planet a 2001: Vesmírnou odyseou, působí dneska prostě staře. Herci hrají dobře, stejně jako režie i scénář je kvalitní a v lecčems podobná novější verzi z roku 2002. Problém však nastává, když se dostáváme do velmi vzdálené budoucnosti obydlené nejen lidmi, ale také Morlocky. Zde nastupují šíleně absurdní oblečky lidí, které jsou úsměvné a nenahánějí hrůzu, ale jen úsměv do tváří dnešní "digitální" generace diváků. Necelých 50 let se tak podepsalo na velmi dobrém snímku a je to velká škoda, protože jeho myšlenka i odkaz má stále něco do sebe... Pokud dokáže potlačit věk filmu především ve vztahu k Morlockům, určitě budete ještě spokojenější, ale já nad 3* nepůjdu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Londýn, 31.12.1900: Vynálezce George oslaví poslední den století páry malou soukromou prezentací. Poslední výkřik amatérské vědy, stroj času, považují jeho přátelé za podivný silvestrovský žert. George to ale myslí vážně a ještě téhož večera zestárne o hezkých pár let... Kdyby se celý film nesl v rozverném duchu prvních 45 minut, líbil by se mi mnohem víc. Tato první část hýří nápady a při vší láci prokazuje stejně sympatickou schopnost udělat z nouze ctnost jako některé filmy Karla Zemana nebo Oldřicha Lipského. Už ten samotný stroj času se mi líbí. Základní kostra připomíná saně, vzadu má cosi jako rotující slunečník a jako "palubní desku" něco na způsob herního automatu. :-) Vše je to jako správná steampunková rekvizita vyšperkováno umělecky zdobenými plíšky, nýty atd. Moc pěkný je nápad znázornit cestu časem vpřed měnícími se modely dámských šatů na jinak nehybné figuríně. Horší je to s druhou částí filmu, kde stroj vyklopí George v daleké budoucnosti. To, že mají obyvatelé legrační účesy podle hrnce a zlí Morlokové jsou na modro natření bachratí lidé s nohama do O, by mi nevadilo tolik, jako že se v této druhé části filmu mnoho neděje. Ty tam jsou zmíněné nápady, jak něco vyjádřit ve vtipné zkratce. Přesto je to sympatický film a IMHO ve zkoušce časem obstál o něco lépe než třeba Fantastická cesta . Měli byste ho vidět třeba už proto, že v lepších kouscích tu první část parafrázuje Rowan Atkinson a tu druhou zase Woody Allen. 60% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Spousta děr, spousta naivity, legrační souboje i legrační masky, ale je to prostě zatraceně dobré. Možná tomu pomáhá ten lehký verneovský nádech. Sice už si Wellsovu knihu tak dokonale nepamatuji, ale ač se jí dějově film drží poměrně věrně, zdá se mi, že ideově se posouvá kousek jinam – morloci už nejsou tím vykořisťovaným proletariátem, jak si je pamatuju. A to je fajn. Mam chuť tam poslat plný počet. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Adaptovaný román H. G. Wellse, poctivě a inteligentně přetvořený v protiválečný apel. Místy jsou tu zajímavé nápady a stylizace, např. sledování času mimo stroj... Domyšlené detaily a dobrý výkon Taylora v hlavní roli. Výtvarná stránka filmu je výborná. Ne, Morloci mně moc nevadili, rozhodně méně než Eloiové. Obojí je to karikatura člověka, ta hyperárijská Eloiů snad i víc než ta troglodytní Morloků. Dále pro někoho možná spoiler -- George zjevně zaujme stanovisko a bojuje za světlou budoucnost. Jsou to ale opravdu Eloiové se svou stádní pasivitou a povrchní blonďatostí? Rozvrátil ten fungující ekosystém na základě rozumové úvahy, nebo v tom byly pudy omezující činnost toho hořejšího mozku? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady opravdu váhám. Na jednu stranu sci-fi s Verneovským nádechem, se kterým si tvůrci evidentně vyhráli, ale kterému jde i o víc, než být jen trikovou zábavou. Na druhou stranu vše ostatní co s trikovou stránkou nesouvisí, od herců po režii, je velmi průměrné, postrádající nějaký zajímavější nápad a s poněkud naivním scénářem, který navíc dodal Wellsově předloze velmi dobový nádech. Čili: Ten stroj času se jim opravdu povedl, ale DeLoraine je jen jedna. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedno z prvních a zatím zřejmě nejpůsobivějších zfilmování tradiční látky o cestování časem. Klasika sci-fi žánru s výborným Rodem Taylorem, povedenou hudbou a (na dobu natočení) slušnými triky. Také je zde několik úsměvných scén a nelogičností, ale divák je určitě rád odpustí. Prostě skvělá oddychovka s příjemnou atmosférou, kterou už dnes nikdo nedokáže vystihnout. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Svojho času to bežalo na TNT, a veru sklamaný som nebol. Spočiatku som sa síce musel vyrovnať s pokročilím vekom filmu, no keď prišla na scénu cesta časom, sánka mi odpadla a do konca filmu som sa ju nepokúšal ani hľadať. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

veľmi dobré sci-fi a oveľa lepšie než súčastný remake.mňa tu hrozne prekvapili na svoju dobu veľmi svižné akčné scény.Rod Taylor je hrdina klasického hollywwodskeho strihu t.j. drsný sympaťák.kto to premeškal na tnt má smolu.prišiel o veľa ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem díky zhlédnutí pochopil jednu scénu z Teorie. :D Docela zajimavý snímek, který v "budoucnosti" trochu naráží, ale jinak to je docela fajnový. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Sympaticky béčkové pomrknutí o padesát let zpět v čase. Kupodivu velmi kvalitní je ta část kdy se hlavní hrdina dostává do "blízké budoucnosti" a víru válek v letech 1917 a 1940. Fajn jsou i všechy kulisy z budoucnosti. No a Morloci? Lahůdka. Spíš už komická, ale přesto pobaví. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem viděl jen The Time Machine(2002) s Guy Pearcem a tenhle film se mi až tak nelíbil. Na tuhle filmovou verzi z roku 1960 už se ale chystám pěkně dlouho. A to nejen díky The Big Bang Theory jelikož si stroj času „z tohohle filmu" zahrál i v jedné z epizod seriálu. Nakonec musím konstatovat, že tahle verze u mě jasně vítězí a té verzi z roku 2002 s Guy Pearcem dává jasně na prdel. A to ve všech ohledech. Začátek je lehce ukecanější ale nenudí. Rod Taylor je sympaťák a jakmile sedne do stroje času začíná zábava která končí až se závěrečnými titulky. Nebo alespoň já se nenudil. Líbilo se mi jak to bylo zpracovaný. Nakonec ani ti Morlockové nevypadali tak zle(rozuměj směšně). Takže za mě parádní dobrodružný Sci-Fíčko který si ode mě odnáší zasloužený 4hězdy. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stroj času je moc roztomilé a pěkně vyšperkované sci-fi, ale jeho odkazy už trochu zastaraly a hlavní dějová linie s bojem proti Morlockům je taková trochu naivní. Samozřejmě scény s cestováním v čase stojí za to. Vždy, když se hlavní hrdina dostal do válečného období, běhal mi mráz po zádech. Ovšem to, co se děje potom už tak zajímavé není. Tenhle snímek mohl být lepší, ale stejně balancuje na rozhraní tří a čtyř hvězd, což je slušné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Žáner sci-fi má jednu vážnu nevýhodu oproti žánrom, kde netreba využívať špeciálne efekty a to, že vyžaduje nadčasovosť trikárov. Myšlienky ostávajú platné väčšinou stále, čo je prípadom aj tohto filmu, lenže triky, výprava a predovšetkým masky (ako vidíte aj na plagáte), sú už tak zastaralé, že sa pri jeho sledovaní neubránite smiechu. Remake v dobe počítačových trikov bol preto logickým ťahom, lenže všetci vieme, ako to dopadlo. Pozerám, že týmto názorom tu iba nosím drevo do lesa. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Kvalitní starý scifi film podle světoznámé knihy, byť spíše preferovat delší povídka, H. G. Wellsa. JIž je to pár let co jsem si tuto útlou knížečku půjčil v knihovně a za doprovodu Morriconeho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc, ji s gustem za pár hodinek přečetl. Kniha v sobě snoubí notnou dávku humanity, napětí i důraz na sociální otázky. Co jiného jsou Morlokové, než vykořisťovaný proletariát, pracující na zahálčivé Eloie? Dnešní divák již nebude tolik okouzlen, jako jeho předchůdce před půl stoletím. Je to bohužel nevyhnutelné, ale vše stárne. Zajímavostí předlohy je, že si každý tvůrce i přes omezenost psaného textu může zvolit, jaký žánr chce mít. Buď se vydá klasickou dobrodružnou cestou, jako nejnovější zpracování z roku 2002 či vytvoří nefalšovaný horor, což se bohužel zatím nestalo, byť příběh k tomu nebezpečně svádí. Palova verze je něco mezi, možná kdyby snímek režíroval některý z makabrózních tvůrců, nebylo by to na škodu věci. Film ve své době nebyl nikterak extra výpravným dílem, zvláště když porovnáme rozpočet Palovy o sedm let starší a třikrát tak dražší Války světů. Trikaři použili jednoduché, přesto nesmírně působivé efekty, které však dnešní náctiletý divák asi příliš neocení. Skladatel Russell Garcia zkomponoval pěknou hudbu, i když většina nejkrásnějších pasáží je přehlučena zvukovými efekty. Takže lidem, kterým nevadí, že film na který se dívají je často starší než oni a mají rádi Viktoriánskou éru (Pyramida hrůzy bude asi už nepřekonána) a scifi, nelze než doporučit. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mnohé legendární, pro mě nudné a zdlouhavé. Ale protože tato legendární kniha nemá pořádné filmové zpracování, jedná se v tomto případě o to nejlepší. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jo, najdou se tu chyby, a to nemalé. Ale co na tom? Já se tak úžasně bavil! A půjdu proti zdejší většině, zatímco první půle filmu mě až tolik nebrala (odtud ubírám hvězdu), jakmile hrdina dorazil do světa Eloiů, začal nádherný, nekomplikovaný a klasický dobrodružný příběh pro kluky všeho věku. Začátek se totiž nesl hodně ve vysvětlovacím duchu, potom ty nesmělé pokusy s cestováním časem taky nic moc; chápu protiválečné poselství filmu (zvlášť zvýrazněno scénou z jakési atomové války roku 1966), ale zastávky 1917 i 1940 mi přišly zbytečné, zdlouhavé a nic neříkající. Až přesun do doby někdy za 800 tisíc let (opomíjím detail, že lidé by určitě nevypadali jako lidé a nemluvili by stejnou řečí atd. atp.) děj rozhýbe. Navíc Yvette Mimieuxová je mimořádně krásná a Rod Taylor (taky mimořádně, obvykle mi kladní hrdinové z různých důvodů vadí) sympaťák a fakt jsem mu fandil. Sice můžeme lát na nedostatek slušných triků, na nedostatek futuristických kulis či vzhled morloků (i když to nechápu proč, nevypadá to realisticky, to ne, ale na tom nesejde, jde o jakousi genetickou chybu lidské rasy po 800 tisících letech - proč by nemohli vypadat z dnešního pohledu "nerealisticky"?), ale pořád tu je klasické dobrodružství, klasická láska, klasický děj v klasických kulisách. Okouzlující. ()

Reklama

Reklama