Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 1

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (785)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na filmovom svete sa mi veľmi páči, ako sú naše názory rozporuplné. Tak napríklad moji obľúbení užívatelia hodnotili Do't Breathe 4-5 hviezdami, ale našla sa výnimka, ktorá dala iba jednu hviezdu. A ja, s úsmevom a počudovaním sledujem všetky tie priaznivé komentáre, s ktorými sa neviem akosi stotožniť. Žánrovo by som Alvarezov výtvor označil skôr za thriller, než za horor, pretože z môjho pohľadu nejak extra desivý nebol - skôr napínavý. A práve za napínavosť môžem dať jedno plus a druhé za nepopierateľnú originalitu námetu, lebo niečo podobné som naozaj asi nevidel. Tým ale klady tohto snímku končia, pretože neviem čo viac by som na ňom mal vidieť. S postavami som sa nevedel stotožniť, príliš mi nezáležalo na ich osude, dedo veterán bol vzhľadom na svoju slepotu miestami až príliš overpowered a jeho zmena postavenia v očiach divákov z chudáka, ktorého chcú okradnúť na sviniara, ktorý ma tiež čo to na rováši, bola príliš očakávaná, neohúrila a chovanie zlodejov bolo často krát dosť nelogické, mnoho krát mali možnosť dostať majiteľa domu na kolená. Ale, čo už... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale já čekal větší pecku. Z tohodle se dalo vyždímat daleko víc. Atmosféra nebyla taková jakou bych čekal, extra napínavý mi to taky nepřišlo a herecký obsazení nebylo taky nikterak zajímavý. Scénař jednoduchej a charaktery postav mohly být taky víc propracovaný a hlavně sympatičtější. Za mě je to pouho pouhej průměr, kterej se tady ( pro mě nepochopitelně ) drží v červených číslech. Pravdou je že jde o jeden z těch lepších hororových kousků co letos zavítal do kin, což je docela smutný, ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Alvarezovi jsem kdysi hodně věřil, po Lesním duchovi ho poslal ke všem čertům - a teď ho opatrně beru zpátky. Ve tmě se totiž kromě smrti neschovává žádná očekávaná lacinost, s výjimkou konkrétní sklepní epizody ani nechutnost, ale na žánrové poměry se ve zlověstném stavení skládá až překvapivě ambiciózní skladba. Ta hra s diváckým očekáváním, kdy se mi vztah k postavám opakovaně velmi zásadně mění, nemá totiž obdoby. V kombinaci s vzhledem k prostředí přirozenou gradací lekaček a až nesnesitelně intenzivní scéně v absolutní tmě rád přimhouřím oko nad několika momenty, kdy by si divák se zálibou v hledání logických chyb mohl i trochu smlsnout. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Premisa je jednoduchá. Tři čorky chtějí vybrat trezor obstarožnímu slepci, jenž se stal majitelem tučného odškodného a v současnosti obývá zpustlý dům na vylidněném předměstí Detroitu. Menší zádrhel nastane v momentě, kdy vyjde najevo, že je dědek hardcore psycho válečný veterán, jemuž banda zlodějíčků není zrovna důstojným protivníkem. Vedle mamonu má navíc kvér a nakrknutého rotvajlera na steroidech... Užil jsem si to. Alvarez má talent točit hodně fyzické, ba až nepříjemné filmy, přičemž tomuhle dopřál ještě obstojnou míru klaustrofobna a funkčního napětí. Ve druhé půli přijdou na řadu docela výživné zvraty a "mnohonásobný" konec, nicméně na škodu nic z toho není - film je krátký, intenzivní a ozvláštnění/zvrat/změna hry přijdou vždy přesně v momentě, kdy by story mohla začít nudit. Dokonce i těch několik málo lekaček mi přišlo o něco smysluplnějších, než by se na první pohled mohlo zdát... P.S. Z morálního hlediska nemá cenu řešit, komu a proč fandit - vyplatí se počkat si, kdo, jak a za jakou cenu přežije. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na Muža v temnote som bol dosť zvedavý, už na prvý pohľad ponúkal dostatok dôvodov, prečo sa naň tešiť, ale zároveň som sa ho aj trochu obával, keďže táto pomerne originálna zápletka ponúka aj mnoho možností, ako to celé pokaziť, ale tvorcovia si to našťastie ustrážili a vydarilo sa to. Úvod je tradičné zoznámenie s hlavnými postavami, ku ktorým aj napriek tomu, že sa jedná o zlodejov sa nakoniec aj dá celkom vytvoriť vzťah, predsa len s výnimkou jedného z nich sa jedná o sympaťákov, ktorí v akcii využívajú rozum a nie násilie, takže sa nad tento ich spôsob zárobku aspoň vo svete filmu dá povzniesť a tak Jane Levy, ktorá je tu vystavená najväčšiemu tlaku, ale aj jej kamarát si ma celkom získali. No najviac som sa obával samotného deja a hlavne jeho dôveryhodnosti, väčšina filmu sa očakávane odohráva v jednom dome so slepcom, čo už na prvý pohľad pôsobí dosť naivne, ale funguje to, dejovo to v rámci možností asi ani nemohlo byť zvládnuté lepšie, postavy majú uveriteľné motivácie, takže tu nejde len o snahu dostať sa von, prípadne zneškodnenie hrozby, ako som pôvodne čakal a navyše sa aj správajú celkom rozumne. Film ponúka dostatok zaujímavých scén, ale aj nejaké to prekvapenie a tak sa na to pozerá viac, než dobre. A našťastie nesklame ani finále, či už niekoľkonásobný súboj, kedy si toho hlavná hrdinka užije celkom dosť, ale aj úplný koniec. Očakávane veľkým plusom je samotný Stephen Lang ako slepec, ktorý je tu perfektný, konečne to nie je nejaký samoúčelný sadista, ktorý sa chce zabávať, ale skutočný lovec, ktorý chce svojich protivníkov len čo najrýchlejšie vypátrať a zabiť a tými svojimi loveckými pohybmi a sústredením si teda vie získať rešpekt. A perfektnú prácu tu odviedol aj Fede Alvarez, jeho Evil Dead ma vôbec nebavil, ale teraz si u mňa získal meno, vynikajúco tu funguje napätie a na tú vizuálnu stránku je radosť pozerať. Len ohľadom na jeho minulý film som čakal aj nejakú tú brutalitu, aspoň nejaký priestor tu na to bol, ktorý sa vôbec nevyužil a úmrtia nemajú moc čím zaujať, ale o to tu aj tak vôbec nejde a tak sa nad to nemám problém povzniesť. Takže ja som nadmieru spokojný, čakal som celkom dosť, ale dostal som ešte viac, veľmi dobre zvládnutý hororový thriller so zaujímavou zápletkou, skvelým Langom, perfektným vizuálom a fungujúcim napätím. 77% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (28)

  • Ke konci filmu, kdy Rocky (Jane Levy) chce nastoupit do auta a napadne ji rotvajler, který jí strhne batoh s penězi hned vedle auta. V záběru, kdy pes stojí na autě, ale batoh vůbec není. (Chundys)
  • Rozhodnutie urobiť antagonistu slepým bolo výsledkom zámerného odobratia zmyslov. Álvarez vysvetlil: "Niekedy im prirodzene dávaš silu a robíš ich hrozivejšími ako normálny človek, tak sme si povedali, čo keby sme to urobili naopak a zobrali mu zrak a urobili z neho slepého." (Arsenal83)
  • Film sa začal natáčať pod názvom A Man in the Dark. Názov Don't Breathe bol odhalený až počas premiéry na festivale SXSW 2016. (beso74)

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama