Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 2

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Recenze (785)

H34D 

všechny recenze uživatele

Smrt ve tmě je hlavně excelentní námět a jeho efektivní rozpracování do pořádně hustého thrilleru. Tma není zneužívaná pro lacinné lekačky, raději než nadpřirozeno se snaží film působit realisticky, ovšem ne za každou cenu. Než si hrát na found footage, to se spíše došlápne na pedál "filmové údernosti". Postavy nejsou černobíle rozděleny na dobré a zlé, a tak nezbývá než se zabořit do křesla a užívat si béčkový boj o přežití v tom nejlepším světle... Ehm, tedy tmě. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mnohem audiovizuálně sofistikovanější, takhle je to spíš takový žánrový popcorn. Ale tak proč si ho nedat... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Z csfd pošty: od obitus (hodnocení, komentáře, vzájemné zprávy) Jinak mě potěšilo, že slepý důchodce polykající sperma tě taky příliš nenadchnul. Dosti hloupé to bylo. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Nějaká klišé by se tam našli, ale celkově vzato, thriller který má tempo a drží ho až do finále. 70% ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Život v uliciach Detroitu je ťažký a snom každého tínedžera je odchod z tohto mesta. Trojica kamarátov využije možnosti a živí sa vykrádaním bohatších rezidencií a následným predajom ich lupu. Ich ďalšou obeťou je očividne bezbranný slepý muž z chudobnej štvrti, ktorý však zbohatol po vyhranom súdnom procese, a tak je ideálnou obeťou. Ich slepá obeť však nie je až tak bezbranná, ako by sa mohlo zdať. - Parádny zážitok, ktorý je špičkovo spracovaný až po posledný detail. Tá kamera, ktorá na začiatku priblížila úplne každý nástroj, ktorý mohol slúžiť ako problém alebo zbraň, mi vyrazila dych. Taktiež sa mi páčilo rozmazávanie a nočné videnie, ktoré z toho robili nevšedný zážitok a jeden z najlepších hororov odohrávajúcich sa z väčšej časti v tme, čo pôsobí trochu vtipne, pretože túto úlohu mal mať na svedomí tohtoročný horor Lights Out. Herecké výkony sú excelentné. Jane Levy som si nehorázne oblúbil po Evil Dead, pretože viem, ako psychicky náročné bolo pre ňu natáčanie a kolko toho preplakala a nakoniec to všetko zvládla. Vôbec by mi nevadilo, keby sa začala venovať len hororu a čoskoro by sa zaradila medzi moderné Scream Queens. Mladé talenty Daniel Zovatto a Dylan Minnette za ňou tiež vôbec nezaostávajú, a výkon Stephena Langa sa snáď ani neoplatí komentovať, pretože bol fakt špičkový. Prostredie Detroitu je prostredie, ktoré pôsobí vierohodne, pretože takéto prázdne ulice sú tam klasikou, takže medzi tými opustenými a schátranými budovami je priestor pre takéto zločiny otvorený. Počas záverečných titulkov ma prekvapilo obrovské množstvo maďarských mien a potom som zistil, že scény v interiéroch sa natáčali v Maďarsku, takže si asi naplánujem menší výletík k našim susedom, ak to bude možné. Na koniec asi už len dodám, že Fede Alvarez is taking over. Po brutálnom Evil Dead, ktorý vychádza o pár dní v ešte brutálnejšej needitovanej verzii a jednej z najlepších epizód seriálu From Dusk Till Dawn: The Series prichádza s ďalším brutálnym hororom a ukazuje, že ešte stále sa dajú vymýšlať nové veci. Zatial jeden z najlepších hororových projektov, ktoré v roku 2016 vznikli, a jednoznačný dôkaz toho, že Fede Alvarez patrí medzi modernú hororovú špičku. EDIT: 29.8.2022 - Druhé zhliadnutie bolo opäť dychberúcou jazdou. Vlastne jediné, čo mi u Don't Breathe chýba, je detailnejšie zobrazenie motivácie postáv. Teda malej sestry, vzťahu Rocky / Alex a taktiež nejaké detaily toho, ako Alex prišiel k všetkým tajomstvám firmy jeho otca. + herečka z Evil Dead + herec z Backmask + herec z Goosebumps + herec z It Follows a Fear the Walking Dead ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po rozporuplném remaku Evil Dead se Alvarez vrací s velmi sympatickou věcí. Opět ji rozjíždí na známém komorním půdorysu (lupiči se vloupou do špatného domu), kdy je v centru parta mlaďochů bojující v odlehlém domě o život, a opět je to krásně esteticky i atmosféricky nasnímané, ale tentokrát místo na nechuťárny úspěšně tlačí na napětí, postavám můžete fandit, protože jsou zlidštěny a chovají se chytře a dostaneme i kvalitního záporáka. A celé to příjemně připomene můj oblíbený flák Lidé pod schody. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Není blbý okrást slepýho?“ - „I když je slepej, neznamená to, že je to svatoušek.“ Ach ty berušky…Od filmu jsem čekal asi až příliš. Téma slibuje originální podívanou a v některých ohledech tomu tak skutečně je, ale obvyklý žánrový neduh, tedy, že postavy se chovají hloupě a při jejich čím dál drsnějších zraněních dál pokračují jako po lehkém škrábnutí, zůstal zachován (u válečného veterána byste těm překonaným ranám snad i věřili, u spratků, z nich každý váží 50 kilo i s postelí, to jde podstatně hůře). Což je velká škoda, protože Smrt ve tmě má i řadu kladů. Po technické stránce se rozhodně nejedná o žádné béčko, nechybí napětí a atmosféra také dlouho funguje parádně. Nejzajímavější mi však přišlo divákovo morální dilema. Komu vlastně fandit? Onen „záporák“ (byl jím vůbec?) mi totiž až do momentu prozrazení jeho sklepního tajemství byl sympatičtější (dá-li se to tak říct), avšak vlastně i po něm jsem zlodějíčkům přál zasloužený trest. Finále budí rozpaky, ale jednou to zřejmě nestačilo…lepší průměr, ke 4* moc nechybělo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vybílit sejf slepého válečného veterána není dobrý nápad, obzvláště pokud není hluchý, čichotupý a blbý a do tmy čeká podstatně méně něžněji než Audrey Hepburn.. Dala by se vyčíst úvodní scéna, která docela hodně naznačí, kam bude děj směřovat, úvodní expozice, která určí, které dva ze tří zlodějíčků čeká delší budoucnost či docela zbytečná sklepní přítomnost postav číslo 5 a 6 (nepočítám rotvajlera) a s tím související přerod terminátora na inseminátora, ale budu dělat, že jsem taky dostal v Iráku do očí střepinou. Alvarez proti Evil Dead cíleně ubral na nadpřirozenu, krvi a snaze šokovat obecenstvo a soustředil se na napětí. Že mu to šlo výborně, dokazuje například scéna ve sklepě, kdy majitel domu zajistí všem přítomným rovné podmínky či jinými kritizovaný konec, který v téhle nastavované podobě k žánru prostě patří. U Evil Dead jsem byl na Fedeho v hodnocení přísný, ale teď mu to vrátím, protože ten člověk talent má. P.S: Potkat na noční detroitské ulici Stephena Langa s jeho vodícím pejskem, lehnu si na zem a dělám přechod.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Podľa očakávania ide o solídny thriller, avšak osobne som čakal, že to bude ešte o niečo lepšie / silnejšie. Škoda, že sa to neposnažilo trochu vybočiť z bezpečných mantinelov komerčného hororu, i keď možno aj vďaka tomu to má univerzálny úspech a pokračovanie zaručené. Hlavná dvojka S. Lang vs. J. Levy bola fajn, paradoxne mi však svojimi hereckými prejavmi pripomínali niekoho iného – Lang Mela Gibsona a Levy Annu Faris zo SCARY MOVIE. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Úkryt šmrncnutý Saw a špetkou Cely. To je Smrt ve tmě. Dokonalé pochmurné lokace vybydlené části Detroitu, Buena Vista St. Jak už tu někdo v komentáři zmiňoval, že očekával nějaké ty propracované pasti, já bych je také docela ráda uvítala:) Zase na druhou stranu, by to mohlo působit možná lehce přehnaně. Už některé scény mi přišly krapet nelogické, nebo minimálně téměř neproveditelné pro člověka, který je slepý. Nechci spoilerovat, ale může mi někdo říct, jak dokázal tu holku k sobě do baráku dostat?:) Jane Levy je fakt borka a po herecké stránce to u mě vyhrála nejvíc právě ona. Zase se jednou v hororu objevila ženská postava, která je chytrá a fyzicky velmi zdatná. A tam, kde jiné tuctové blonďaté prsatice křičí, ječí a panikaří, ona dokáže přemýšlet, bojovat a vzdorovat. And that fucking Dog? CUJO:) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na Muža v temnote som bol dosť zvedavý, už na prvý pohľad ponúkal dostatok dôvodov, prečo sa naň tešiť, ale zároveň som sa ho aj trochu obával, keďže táto pomerne originálna zápletka ponúka aj mnoho možností, ako to celé pokaziť, ale tvorcovia si to našťastie ustrážili a vydarilo sa to. Úvod je tradičné zoznámenie s hlavnými postavami, ku ktorým aj napriek tomu, že sa jedná o zlodejov sa nakoniec aj dá celkom vytvoriť vzťah, predsa len s výnimkou jedného z nich sa jedná o sympaťákov, ktorí v akcii využívajú rozum a nie násilie, takže sa nad tento ich spôsob zárobku aspoň vo svete filmu dá povzniesť a tak Jane Levy, ktorá je tu vystavená najväčšiemu tlaku, ale aj jej kamarát si ma celkom získali. No najviac som sa obával samotného deja a hlavne jeho dôveryhodnosti, väčšina filmu sa očakávane odohráva v jednom dome so slepcom, čo už na prvý pohľad pôsobí dosť naivne, ale funguje to, dejovo to v rámci možností asi ani nemohlo byť zvládnuté lepšie, postavy majú uveriteľné motivácie, takže tu nejde len o snahu dostať sa von, prípadne zneškodnenie hrozby, ako som pôvodne čakal a navyše sa aj správajú celkom rozumne. Film ponúka dostatok zaujímavých scén, ale aj nejaké to prekvapenie a tak sa na to pozerá viac, než dobre. A našťastie nesklame ani finále, či už niekoľkonásobný súboj, kedy si toho hlavná hrdinka užije celkom dosť, ale aj úplný koniec. Očakávane veľkým plusom je samotný Stephen Lang ako slepec, ktorý je tu perfektný, konečne to nie je nejaký samoúčelný sadista, ktorý sa chce zabávať, ale skutočný lovec, ktorý chce svojich protivníkov len čo najrýchlejšie vypátrať a zabiť a tými svojimi loveckými pohybmi a sústredením si teda vie získať rešpekt. A perfektnú prácu tu odviedol aj Fede Alvarez, jeho Evil Dead ma vôbec nebavil, ale teraz si u mňa získal meno, vynikajúco tu funguje napätie a na tú vizuálnu stránku je radosť pozerať. Len ohľadom na jeho minulý film som čakal aj nejakú tú brutalitu, aspoň nejaký priestor tu na to bol, ktorý sa vôbec nevyužil a úmrtia nemajú moc čím zaujať, ale o to tu aj tak vôbec nejde a tak sa nad to nemám problém povzniesť. Takže ja som nadmieru spokojný, čakal som celkom dosť, ale dostal som ešte viac, veľmi dobre zvládnutý hororový thriller so zaujímavou zápletkou, skvelým Langom, perfektným vizuálom a fungujúcim napätím. 77% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Film je to výborný a doopravdy jsem při sledování sám občas zpozoroval, jak také nedýchám. Jediné s čím nejsem spokojen je český překlad názvu, který film zdánlivě převléká za tuctovku. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Tak mne sa od Alvareza, ľúbil aj Evil Dead a je fajn, že okrem krvi o vie chalan aj s napätím (aj keď nad ním stál Raimi). Survival jak bič aj keď netuším komu fandiť. 80% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo skutečně parádní. Slyšel jsem mnohých ohlasech, že jde o nejlepší horor roku, ovšem přecijen je tu Conjuring, takže se s tímto musí šetřit. Fede Alvarez je jeden z těch hororových tvůrců, kteří mají i do budoucna co nabídnout a tímto si u mě tuto pozici stvrdil. Stejně jako u Lights out bych to hodnotil spíše jako thriller s hororovými prvky, ač tedy hororovějšími než u předchozího kousku, který je skvěle natočený, zahraný a ten námět je navíc poměrně neokoukaný. A Stephen Lang samozřejmě naprosto vládne. Jen těsně nesáhnu po plném hodnocením, ale 8/10 si rozhodně zaslouží. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Slnko vychádza aj nad Detroitom, hoci svetlo v ňom už nesvieti. Svetlo života totiž postupne zhasína, ruka v ruke s ekonomickou recesiou. V rámci nej zavreli brány mamutie automobilky a následne ich servisné fabriky (mimochodom trefná predzvesť ekonomického napredovania Slovenska, ktoré na vládnej úrovni schválilo taktiku štátu ako servisnej dielenskej fabriky pre nadnárodné automobilové korporácie). Ľudia stratili po masovom prepustení prácu aj záujem bývať v Detroite. Vznikli celé štvrte duchov. Vo ich vyprázdnených, potemnených domoch a stále prázdnejších štvrtiach je problém stretnúť vôbec niekoho. Ostávajú čudáci, vydedenci, mrzáci. Ťažký chlebík tam tak majú aj lupiči. Pretože medzi opísanými typmi zotrvávajúcich rezidentov veľa zlatých rybiek neostáva. Trojici mladých lupičov, ktorí sa chcú konečne vymaniť z marazmu prežívania v meste, kde žiadna nádej nehrozí, predsa len škrkne potenciálne šťastná iskrička v podobe domu s ukrytým zlatým vajcom. A s rezidentom, ktorý síce slúžil vo Vietname, no dnes je z neho slepý starec. Adrenalínová jazda plná permanentného napätia môže začať! ()

castor 

všechny recenze uživatele

O horor nejde, o solidní thriller ano. Samozřejmě musíme tvůrcům leccos odpustit, ale sedlo si to všechno poměrně dobře. Nevidomý děda sice má hodně velké štěstí, že přesně sáhne po krku oběti, ale tvůrci na malém prostoru sehráli docela fajn divadlo. Uruguayský režisér Fede Alvarez nabízí látku, kterak se z lovců stávají kořisti. Tři kamarádi zmákli už několik vloupaček. Vesměs rutina, ale teprve vybílení domu starého muže má být jízdenkou za lepším příštím. Hlavně ženský element „gangu“ chce zmizet z Detroitu a nulové perspektivy kamsi za teplem. Jenže protivník je nasraný válečný veterán, který přišel nejen o zrak, jeho dům místy připomíná opevnění a tragický hrdina obecně nenechá omladině vydechnout. Tma, slepota, beznaděj, nejednoznačnost postav. A trošku do očí bijící vytrvalost. Klidně bych o deset nebo patnáct minut zkrátil, protože všichni na obou stranách barikády jsou nezdolní, vždy se osypou nebo se po solidní nakládačce odplazí. A za chvíli jsou jak čiperky. Místy je to hodně na sílu. Vypadá to na konec, ale ten ještě nepřichází. Ani za pět minut. Ani pak. Jinak je to prostě jednoduché: tři teenageři chtějí krást, ale nakonec se pokoušejí za každou cenu pláchnout ze zamčeného domu. Sam Raimi v producentském dohledu o sobě dává zase vědět, Alvarez se i díky předchozímu slušnému Lesnímu duchu stává velmi zajímavým tvůrcem. Jen nesouhlasím, že by těch dechberoucích scén bylo nějak hodně. Prostě dobře odvedená práce!! Překvapení ve sklepě fajn!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Alvarez sa vyhol zasiatej hlúpote z "Evil Dead", ktorý bol doslova slasťou pre oko gore fanúšika, odskočil si do kategórie odlišného hororového subžánru, aby presvedčil svoje okolie o svojej všestrannosti. No a že mu to kurva vyšlo, o tom nepochybuje 80% ľudí, čo je v dnešnej dobe neustáleho testovania zubných kefiek, 8 z 10 opýtaných stomatológov. Nie zle, dokonca musím povedať, že viac ako výborne zvládnutá atmosferická pecka, ktorá na moje počudovanie nijak nestratila na logike. Náhody boli stráviteľné, zvraty neočakávane neočakávateľné. Veľmi, veľmi podarený hororo thrill - 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Traja mladí feťáci (Rocky, Money, Alex) z Michiganu vykrádajú domy. Otec jedného z nich prevádzkuje bezpečnostnú službu (Liminal Home Security), ktorá má v strážení viacero súkromných objektov. To využívajú ku tomu, aby do nich vnikali. Celkom sa im to darí, až do chvíle, kedy sa vlámu do domu starého slepého vojnového veterána. Žije sám vo vybývanej predmestskej štvrti. Bez rodiny a bez susedov. Myslia si, že to bude jednoduchá vlúpačka. To sa však kruto zmýlili. Šliapli do poriadného hovna. Zaumienili si okradnúť nesprávneho človeka. Zo zdanlivo bezbrannej obete sa vykľuje nebezpečný predátor. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po většinu doby nepříliš věrohodný průměr s pitomě se chovajícími postavami, kterému ale nemůžu upřít několik dobrých nápadů, jedno překvapení a skvělou, leč příliš krátkou scénu po zhasnutí. Vlastně myslím, že film vznikl kvůli ní. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Film který pojednává o smrti ve tmě. Takže se odehrává celý potmě. Navíc jsem ho sledoval v ripu který je ve tmě, tudíž bude problém jako vždy ve mě. Jednou jsem se leknul, až mi z toho změknul. Chtěl jsem trochu světla, žárovka mi prdla. Ponořený potmě, sleduji smrt ve tmě. Nechci se znovu leknout, neb to se mnou může seknout. To se však již nestalo, náhle strašit přestalo. Nebojte se děti tmy i smrtka má své dny.15% ()

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama