Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočil režisér Oliver Malina Morgenstern  u příležitosti stého výročí narození jednoho z našich nejosobitějších spisovatelů Bohumila Hrabala, autora Ostře sledovaných vlaků, Postřižin, Slavností sněženek a desítek dalších próz. Sedmdesátiminutový snímek představuje malou legendu o životě a díle tohoto velikána, která obsahuje historické záběry, unikátní fotografie i řadu doposud neznámých informací. Na Bohumila Hrabala zde vzpomínají také režiséři Jiří Menzel, Jan Němec a Petr Koliha i představitel začínajícího výpravčího Miloše Hrmy z oscarových Ostře sledovaných vlaků – Václav Neckář. Zvláštní atmosféru filmu dodávají hrané dotáčky a komentář Oldřicha Kaisera. (Xtreme Cinemas)

(více)

Recenze (17)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Bogane poď za mnou, Bogane poď za mnou.“ Tak tohle je vcelku názorná ukázka, jak NEMÁ vypadat dokument o význačné osobnosti. Nehodící se ukázky z divadelních představení, příšerné hrané scénky, vpravdě odpudivá stylizace a s ní související i Kaiserův komentář, který byl svým výrazem dost mimo. Řešení jména gymnázia bylo slabou snahou o kontroverzi, demonstrování světovosti se zas podařilo zvolit docela nešťastně. Pokud alespoň něco stojí za zmínku, je to nepůvodní, ovšem atmosférická Šustova hudba z Menzelových adaptačních filmů (která je však zároveň nabourávána nejen pochybnou ženou s harmonikou a zpěvem, nebo co to mělo být) a sem tam nějaký příspěvek pamětníků. A vzhledem k tomu, že tu nehodnotíme osobnost, ale samotný dokument o ní (že?), dávám ještě milosrdné 2*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sympatické, že režisér nezvolil častú schému českých životopisných dokumentov. V nich divák celý čas sleduje hovoriace hlavy, poprekladané pár archívnymi zábermi. Snaha o formálnu inováciu, zahŕňa hrané scény adaptácií, autentické čb zábery i autentické slová Boudníka a Bondyho. Ďalej vidieť Kaisera v železničnej uniforme, a trochu aj tie hovoriace hlavy. Kamera v pohybe, prestrihy rýchle. Prehrávané divadelné scénky však sú o ničom a tón hlasu, aký nasadil Kaiser, znie unavene a odťažito. Tieto dve veci sa nevydarili, preto len priemerné hodnotenie. Pozn.: a) Osobne obdivujem viac tvorbu spisovateľa Bondyho a výtvarníka Boudníka ako celého Hrabala. Preto vďaka za zábery vzniku Boudníkovej tvorby. b) Rozosmiala príhoda stretnutia Hrabala a Billa Clintona v pražskej krčme, kedy Hrabal zrazu skríkol: "Zdeničko, ukaž prsa!". A Zdenka nadvihla tričko. A Bill Clinton ostal ako obarený, obávajúci po Monike Lewinskej aféry Zdenička. c) Vo filme sú ukážky filmu Nežný barbar. Pamätám na jednu z besied s Egonom Bondym v Bratislave, kde sa nad týmto filmom rozčuľoval, že nemá s predlohou ani pravdou nič spoločné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Co nelze Morgensternovi uprit je vyber osobnosti o kterych toci sve dokumenty. Jeho styl mi vsak nesedi od zacatku jeho tvorby, spousta zbytecnych scen s malou vypovedni hodnotou. O zivote, tvorbe a osobnosti Bohumila Hrabala se divak pramalo dozvi neco noveho. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Takže se stalo že Bohumil Hrabal mal storočnicu a... patrilo sa stvoriť nejaký pamätník, aspoň rekapitulačný dokumentík.. Takže sa stalo, že ho spravili... a že sa pozrieme do Polnej, Nymburka, Libne aj Kerska, že prehovorí Boudník a Bondy, Menzel a Němec, susedia a chatári, umelci a pivári, samizdatníci aj prezidenti. Humpolácka forma, ktorú kritizujú uživatelia, mi po chvíli už neprišla taká otravná, a vravím si, že dosť dobre vystihovala Hrabala, hospodského filozofa, neokázalú osobnosť, ktorá mala blízko k obyčajnému človeku a ktorá milovala stratené, smiešne, osobité postavičky. Divadelné scénky si však rejža mohol odpustiť, ech... ale zase mi to prišlo ako film od Hrabalových priateľov pre jeho fanúšikov (alebo naopak), ktorý nie je zameraný na nové poznatky, ale na to, aby sme si na toho výnimočného barda rýdzeho človečenstva zaspomínali. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zvláštní hlubokomyslná intelektuální osobnost, co dokázala zachytit a popsat svět jedinečným způsobem pro ostatní lidi. Dokument samotný je kvalit průměrných...53%. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý dokument, který ani chvilku nenudí. Do filmu se podařilo zakomponovat opravdu velké množství osobních vzpomínek od sousedů až po nejbližší přátele. Hrané pasáže ovšem nepovažuji za příliš šťastné. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Cítím, že 18 let od smrti Bohumila Hrabala výrazně povadla gloriola jeho dřívější slávy. I mně zarazila a ranila informace, že se studenti nymburského gymnázia ohradili proti tomu, aby nesla jejich škola jméno tohoto absolventa a spisovatele světových parametrů a věhlasu. Většinový, zamítavý způsob jejich uvažování nejsem schopen pochopit. Pokud tedy nerozhodl argument, který v dokumentu rovněž zazněl - totiž, že si to nepřál sám Hrabal. (Že chtěl jen destičku na pivovaru ve výšce, kam dopadají psí chcanky.) To podle mě ale nebude ten skutečný důvod jejich odmítavého postoje..? Tím bude jeho špatný prospěch, jeho odstrašující životní styl, jeho vulgarity, možná stařecká brunátnost..? Vážně nevím, čím si to (ne)zasloužil. Ale naopak vím o mnoha jiných jeho počinech, za které bych na Hrabalov přejmenoval celý slavný Nýmandburk. A tento dokument vnímám jako protipól toho antihrabalismu, který se bohužel neomezuje pouze na omezené studenty nějakého bezejmenného, až na jedinou výjimku bezvýznamného gymnázia. Vnímám ho jako milou, upřímnou, poctivou a pracnou vzpomínku na originálního člověka a naprosto výjimečného umělce. Jsem rád, že takový film vznikl, a nehledám na něm zbytečné mouchy. Mohlo to být lepší? Třeba mohlo. Ale taky to nemuselo být vůbec. A to by byl teprve průser. Protože Hrabal, to je člověčenství, to je lidská sounáležitost, to jsou city, emoce, vyznání, naslouchání, pochopení... To je něco, co už se nenosí, co už není IN. Ale dokud ho ještě někdo čte, dokud se o něm točí filmy, tak je tu někde stále přítomen svět, který alespoň mně osobně dává nějaký smysl. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Hodně archivního materiálu i pěkně namluvený komentář Oldřichem Kaiserem. Jen těch současných přehrávajících divadelníků kdyby tam nebylo... ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Dokument sice podprůměrný, ale vzhledem k mému obdivu k Hrabalovi jsem za něj vděčná. Potěšily mě některé nové informace, dobové fotografie a vzpomínky Jiřího Menzela nebo Jana Němce. ()

Kick077 

všechny recenze uživatele

K Hrabalovi jsem si minimálně prozatím vztah nevytvořil, akorát filmová adaptace knížky Obsluhoval jsem anglického krále se mi líbila. Jinak si mě nezískal a možná, že i to má vliv na můj pocit z tohohle dokumentu. Zajímavé části se střídaly s těmi méně povedenými, zvlášť hraní scén z minulosti bylo často takové rozpačité a možná by bylo lepší se držet spíš formy vyprávění a vzpomínání ostatních. Zato komentář Oldřicha Kaisera byl povedený. Konečný výsledek je tedy tak akorát na půl. ()

pouler 

všechny recenze uživatele

Komplexní dílko, dnes shlédnuto ve velkém sále Městské knihovny v Praze. Režisér tématu rozumí. Není to zbytečně dlouhé a stravitelné i pro ne-hrabalofily... Zaujmou záznamy s Boudníkem, Bondym... Já dávám za pět, tak jak míval Bohumil často na vysvědčení...))) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jen z úcty k Bohumilu Hrabalovi nedám nejnižší hodnocení. Protože to, co jsem viděl, bylo něco příšerného. Divoká, nespoutaná kamera, tragicky špatný střih, k tomu ty naprosto děsivě špatné amatérské divadelní ukázky, pak amatérští herci hrající Hrabala a jeho přátele. To je jen krátký výčet parametrů tohoto dokumentu. Chhvíli mluví ten, chvíli ten, mele se to přes sebe, k tomu chvíli hraje hudba, takže některým není rozumět. Oldřich Kaiser také mluví jako by od stolu. Ty archivní záběry vycházejí stejně. Opět není některým rozumět, každý mluví o něčem jiném. Horší dokument o slavné osobnosti jsem nikdá neviděl a myslím, že jen tak neuvidím. Tohle je totiž konkurence silného kalibru. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Moc krásné vylíčení Hrabalovy osobnosti. Život viděl s lehkostí a nadhledem, která nám běžným smrtelníkům chybí. Legenda českého pera. Snímek jsem viděl v hospodě V zahradách v Libni, takže to mělo i působivou atmosféru místa, kde se Hrabal pohyboval a vymýšlel lumpárny. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Bohumila Hrabala mám rád už od dob svého dospívání, takže jsem se těšil na tento dokument. Bohužel ho sráží k zemi scénky z jeho knížek, nově přehrávané scénky z filmů, rádobyvtipné vložky ze současných hospod atd. Zkrátka asi nemám rád hrané dokumenty. Očekával bych spíše více archivních záběrů, i když i v tomto rozsahu jsem jimi byl spokojen. Jinak považuji dokument za povedený, rozhodně jsem se nenudil. Jako velké plus také oceňuji komentář Oldřicha Kaisera, ten by mohl Hrabalovy knížky načíst, moc dobře se jeho hlas k jeho vyprávění hodí. Bohužel na čtyři hvězdičky to jako celek rozhodně nemá. ()

Reklama

Reklama