Reklama

Reklama

Křížové cesty

(seriál)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Česko, (2014–2017), 4 h 46 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Křížové cesty pod širým nebem byly v naší zemi značně oblíbené a často jsou velmi malebné. Dodnes, zejména před Velikonocemi, si na nich věřící připomínají poslední okamžiky života Ježíše Krista. Zvyk stavět křížové cesty se vyvinul z poutí do Jeruzaléma, při kterých poutníci putovali k Božímu Hrobu, zastavovali se a modlili u míst Kristova utrpení. Ne všichni však mohli podniknout dalekou pouť do Jeruzaléma, která byla tak prospěšná k duchovní obnově člověka. Z popudu františkánů proto byla poslední cesta Ježíše Krista připomínána na vhodných místech pomocí křížů a výjevů z posledních chvil jeho pozemského života. Zvyk stavět křížové cesty se brzy rozšířil i k nám. Ve čtyřdílném cyklu si prohlédneme spolu s teologem a pedagogem Alešem Rolečkem některé z nich a navštívíme lidi, kteří tato, mnohdy velmi poničená unikátní díla, pomáhají obnovit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (2)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na tento seriál, ale jsem zklamaný. Čekal jsem alespoň trochu systematické zpracování, ale už po prvním viděném dílu usuzuji, že jde o namátkově vybrané lokality a nekoncepčně sestavené komentáře. A pak, ta ošklivá zkomolenina na Kuksu a její opěvování! (Cha, prý pocta M. B. Braunovi!). U toho se přece nedá modlit pobožnost křížové cesty, viz tyto hanebnosti: http://rozvedena.blokuje.cz/739129-novodoba-krizova-cesta-v-kuksu-php K prvnímu dílu (a zřejmě i k celému seriálu): Bohužel, zajímavé téma, ale neschopnost je smysluplně uchopit.----------Další díly: Z Krkonošska, Stará Hora - Temný Důl, povýšenecké nerespektování klasické křížové cesty, abstraktní obrazy, hloupá nadutost výtvarníka Aleše Lamra, který bezelstně prozrazuje úroveň svého chápání: "Byla to moje první křížová cesta...řekl jsem si, já to musím dělat jinak...to utrpení lidi odrazuje" - a tak jsem to udělal jinak /místo abych se pokorně poučil z toho, jak to dělali dřív (viz obrázky v galerii)/...----------Další díl ze Sedlčanska byl zatím nejlepší: obrázky křížové cesty malovaly děti ve věku 7-15 let, které byly dospělými vedeny k tomu, aby nejprve pochopily, co to křížová cesta Pána Ježíše je (dle slov učitelky se prý nejprve důkladně s biblickým příběhem seznámily a dokonce zahrály i divadelně - což je chvályhodné!). A tak děti měly nakonec víc rozumu než snobští a povrchní dospělí na tom Krkonošsku... ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro katolíky rozhodně zajímavý pořad, který mapuje křížové cesty u nás a jejich historii. Každým dílem nás provází jiná duchovní osobnost. Pro katolíky rozhodně zajímavý pořad, který mapuje křížové cesty u nás a jejich historii. Hudební režie: Václav Fiala ml. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama