Reklama

Reklama

Hitlerovo Říšské kancléřství

(TV film)
  • Česko Hitlerovo Nové říšské kancléřství (více)
Velká Británie / Německo, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Měl to být monument, který přetrvá věky a stane se svědkem slávy třetí říše. Po pouhých šesti letech se budova i země ocitly v troskách. Na berlínské Voßstraße již takřka nic nenasvědčuje pohnuté minulosti této ulice, přesto zde stávalo velkolepé ústředí Hitlerovy říše. Po svém zvolení spolkovým kancléřem obsadil Adolf Hitler úřad v budově tzv. Starého říšského kancléřství, které však svou architekturou neodpovídalo představám nového nájemníka. Budova například postrádala balkon, z nějž by mohl oslovit dav, a celkově byla příliš málo monumentální. Na základě přesně daných pokynů tedy jeho dvorní architekt Albert Speer navrhl sídlo, které mělo svou rozlehlostí ohromit každého návštěvníka. Nikoho již nezajímalo, že mnohé dveře za sebou neskrývaly žádné místnosti či že prostor byl naprosto nevhodný pro svou oficiální úřední funkci. Efekt byl dosažen. Jaká další tajemství skrývala oslavovaná i obávaná budova Nového říšského kancléřství v dobách válečných a poválečných? Nebloudí zde nadále duch Adolfa Hitlera? (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument zaměřený na téma, které není příliš často dokumentaristy reflektované, což je škoda. Bylo zajímavé sledovat, jaké megalomanské plány měl Hitler v oblasti architektury a budování Třetí říše. Divák se dozví spoustu přínosných informací a uvidí také řadu ne právě známých fotografií či záběrů. Celá část ohledně konečného osudu budovy kancléřství a bunkru, v němž se představitel nacistického Německa za(sebe)vraždil, je strašně zajímavá a možná v nejednom divákovi vyvolá polemiku, zda se budova měla dochovat do dnešních dní či nikoliv. Důvody pro srovnání se zemí jsou pochopitelné, jasné a těžko se jim odporuje, ale.... no, co myslíte vy? ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Výtečně zpracovaná Hitlerova vize o megalomanských stavbách, které měly učinit Berlín hlavním městem světa. Málo známé archivní záběry jsou prokládány pečlivě vypracovanou 3D animací a smysluplným komentářem. Nejpůsobivější je však samotný průzkum bunkru, ze kterého se po letech stalo tajuplné místo s hrobovým tichem a neobyčejnou atmosférou. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Cítil se být „Velkým a Nepřemožitelným“ a to nejen díky svému egu ale i přisluhovačům, kteří mu zobali z ruky. Vskutku dokázali rychle postavit obrovský kolos – který obdivovalo tolik lidí, ale díky spisům, dobovým fotografiím, videím, nákresům, nejmodernější technologii a rozhovorům poodhalíme, že zas až tak „božské dílo“ to zase nebylo – snad jen na první pohled. Jeden z těch rozhodně zajímavějších dokumentů o hitlerovské éře… ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Hitlerove posledné útočisko sa nachádzalo 8,5 m pod dnešným parkoviskom vtedajšej vládnej štvrti na Wilhelmstrasse. Hitler si výstavbu bunkra objednal u Alberta Speera v roku 1943. Na východnej strane bol bunker spojený s vyššie položeným "Vorbunker" ("Predbunkrom"), v ktorom sa okrem iného nachádzali izby Magdy Goebbelsovho a ich detí. Môžeme teda hovoriť o akomsi "dvojbunkru", pričom v časti označovanej ako "Führerbunker" bol vlastný Hitlerov súkromný bunker a v časti "Vorbunker", postaveného už v roku 1935, boli miestnosti pre personál, jedáleň, sklady a ďalšie miestnosti. Oba bunkre boli spojené kamenným schodiskom. Hitlerov bunker bol úplne sebestačný ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Historie nového říšského kancléřství v padesáti minutách. Stavba, která fascinuje hodně lidí včetně mě a která ve své době měla ohromit každého, kdo do ní vstoupí. A to se Adolfovi povedlo. Velmi zajímavá historie v poválečné éře a skvělé interiérové zaběry jak kancléřství, tak bunkru. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre zpracovany dokument s dostatkem informaci a zajimavosti. Rada zaberu, ktere si nevybavuji, ze bych nekdy videl. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Opravdu nádherné záběry na kancléřství.Hitler byl megaloman,blázen a vrah,ale i já musím smeknout před takovou stavbou.Skutečně i jenom těch pár minut co ho spatřujeme ve mně vzbudilo divný,podřadný pocit-přesně ten účel který byl žádán.Sice kromě ukázání moci toto sídlo jiné využití nemělo-dveře co nikam nevedou,je dodnes kancléřství,sice už neexistující možno považovat za základ Germanie-dle plánu Hitlera budoucí hlavní město světa.Ještě že k tomu nedošlo,moc z nás by se toho asi nedožilo. ()

Reklama

Reklama