Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V posledním roce vlády posledního panovníka zanikající korejské říše Goryeo (918 - 1392), krále Gong-min (1330 -1374), byla tehdejší vláda protkána zkorumpovanými politiky, závistí, lstmi a byrokraty, prahnoucími po vlastní moci a bohatství. Lid sužovala chudoba, válka a nejistá budoucnost. V nastalém politickém chaosu se moci mohl chopit takřka každý, kdo měl sotva jen pramalé zkušenosti s politickým prostředím pomalu se rozpadající se říše. Proto se politické moci chopí aristokratický politik a tehdejší první rádce nastupujícího panovníka Taejo (Dong-geun Yoo), Do-jeon Jeong (Jae-hyun Cho). Zarytý odpůrce archaistického buddhistického učení a ve své době vysoce inteligentní učenec a historický znalec. Ten také přebírá jen krátce po ustanovení nové vlády veškeré politické záležitosti nově zformované dynastie Čoson, což z něj dělá jednu z nejmocnějších postav celých korejských dějin. Nastoluje nový politický řád, mění zastaralé ideologické směry, reformuje školství, zdravotnictví a ozdravuje tehdy násilně zdeformovaný politický systém.  Zastavuje se o nastolení nových religionistických hodnot, staví se do čela právní moci a sepisuje tehdejší právní zákony čosonské ústavy. V tomto vratkém prostředí ale číhá nebezpečí doslova za každým palácovým rohem, a tak se není čemu divit, že Do-jeon čelí mnoha pokusům o násilný politický převrat, úkladům o vlastní život ze strany znepřátelených politických klik a dalším životním nástrahám, které mu komplikují budovatelské záměry, z jejichž základních kamenů bude jednoho dne čerpat i novodobý politický systém moderní Koree. (Conspi)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Televizní série byla po svém odvysílání filmovými a historickými kritiky označena za jednu z vůbec nejrealističtějších a nejautentičtějších historických sérií jihokorejské kinematografie nového milénia. Zasadila se o to pečlivá práce seriálových tvůrců, neboť ti strávili jen předprodukčními pracemi celé dva roky. S pomoci diplomovaných historiků shromažďovali data související s tehdejší časovou periodou a pro co nejdokonalejší porozumění konfuciánského učení podstoupili za dohledu historika Deok-il Lee jeho čtyřměsíční výuku. Hyeon-min Jeong, hlavní strůjce seriálového scénáře, dokonce přečetl hned několik historických knih, přímo se zaměřujících se na tehdejší vládnoucí dynastii, aby tak dokázal co nejlépe skloubit politické prostředí s tehdejším obdobím. Scenárista ve svém osobním životě pracoval po dobu více jak jednu dekádu v politicky orientovaných společnostech, a tak pro něj politické prostředí představovalo během tvorby scénáře vlastně jakousi dobře známou půdu. (Conspi)
  • Seriáloví tvůrci pracují se skutečnými historickými reáliemi; Do-jeon Jeong (1342-1398) je skutečnou historickou postavou korejských dějin, která stála u zrodu vládnoucí korejské dynastie Čoson (1392 - 1897). Do-jeon, zarytý odpůrce buddhistického učení, je považován za obratného politika své doby, a zároveň královského rádce, díky jehož vlivu mohl tehdejší vládnoucí panovník, král Taejo, uspět ve svém tažení za vybudováním nové dynastie. Díky historickým podkladům je Do-jeon považován za hlavního strůjce tehdejšího nově nastaveného legitimního režimu. Do-jeon se rovněž zastavil o nastavení nově vznikajících společenských ideologických hodnot, ale  také za nastavení jakési kostry nových politicky orientovaných bodů, které měly hlavní slovo v politických rozhodnutích po dobu trvající více jak pět století. V rámci této série se jedná již o třetí televizní adaptaci historických podkladů, přímo souvisejících s jeho osobou; v roce 1983 to byla televizní série 500 Years Of Joseon: The King Of Chudong Palace s jihokorejským hercem Ho-jae Lee v hlavní roli a v roce 1996 televizní série nazvaná Tears Of The Dragon s hercem Heung-ki Kim v hlavní roli. (Conspi)

Reklama

Reklama