Reklama

Reklama

Zabít člověka

(festivalový název)
  • Chile Matar a un hombre (více)

Obsahy(1)

Snímek Zabít člověka je variací na žánr rape and revenge filmů. Jorge a jeho rodina je se stupňující se intenzitou terorizován svým sousedem Kalulem. Zprvu se Jorge pokouší bránit právní cestou, avšak přes veškerou snahu je to řešení byrokraticky pomalé a neúčinné. Introvertní Jorge je tak v otázce bezpečnosti své rodiny odkázán jen sám na sebe. (Febiofest)

(více)

Recenze (12)

T2 

všechny recenze uživatele

Francúzsko Chilská koprodukcia Zabiť človeka(Matar a un hombre,2014), ktorá nakoniec dostala aj zvláštne ocenenie na Art Film Feste, bolo trpkou sondou do života skromného tichého človeka terorizovaného v jeho okolí pouličnými grázlami, ktorý je dohnaní k zúfalým činom, na škodu príbehu bolo dosť pomalé tempo prezentácie príbehu. /videl v kine na filmovom festivale Art Film Fest 2014: 55%/ ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý revenge film, který více než samotnou pomstu sleduje hlavního představitele a jeho reakce na postupně eskalující teror, namířený proti celé jeho rodině. Je smutné sledovat (nebo povznášející?), že "bezchybný" systém spravedlnosti funguje i jinde než u nás. Já osobně bych za podobných okolnosti zlegalizoval počínání hlavního hrdiny, ono by to tu za pár let vypadalo jinak. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že ony palčivé otázky, které si tady mnohdy komentující kolegové pokládají asi pramení z toho, že moc (rape &) revenge filmů neviděli, protože já už jsem je měl na podesáté všechny zodpovězené. Filmu nejde upřít jistý formálně nový náhled na věc, který mj. ukazuje, že přerod z oukropečka, jemuž znásilnili dceru, na zabijáckou mašinu s brokárnou může být poněkud složitý, když zrovna nejste Charles Bronson. Lze si vážit i ztvárnění upachtěnosti jeho počínání naznačující, že naplnit v reálu název filmu není ani čistě technicky úplně snadné. Absence jakýchkoliv emocí, katarze, gradace či poselství dělá ale z filmu jen vyprázděný záznam situace, který při otřepanosti tématu vede k totální laxnosti diváka. Hoši, ty starý Řekové to s tou výstavbou dramatu nevymysleli špatně! Tvl to je dneska nějakej trend bezemoční kinematografie nebo co? V roce 2015 už stejně nikdo žádný zásadně nový formy nepřinese, takže jestli mám vítat bezemoční a bezkatarzní R&R drama, velmi se těším na nevtipné komedie, asexuální eroťáky či neděsivé horory. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Příběh se dá shrnout jednou větou s variací na písničku od Muchy: "Týpek zabije člověka a pak je mu to léto." A mně je to málo. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

(Komentář obsahuje spoilery. Jako ostatně i název filmu. Ehm.) Film nabízí především hutnou atmosféru, vytvořenou prostředky formálními (skvělá alternativní hudba, hezká kamera) i obsahovými. Příběh dospěje v podstatě do bodu, kdy buďto zabiju nebo budu zabit a snímek klade nepříjemnou otázku - jak by ses zachoval ty? Často používaný trik na závěr - "natočeno podle skutečné události" - pak jen podtrhne truchlivé vyznění. Přesto na mě ale Zabít člověka nezapůsobilo tak silně, jak mohlo. Myslím, že problém je hlavně ve výstavbě. Hned první kousek nenáviděného souseda - okradení Jorgeho o vše, včetně léků na cukrovku, a následné postřelení jeho syna - není žádný kanadský žertík, ale závažný zločin. Film tak nemá moc kam gradovat. V jedné chvíli jsem se podíval na hodinky s pocitem "za chvíli už bude konec" a zjistil jsem, že uplynulo pouhých 40 minut. Co se tedy děje po výborné scéně s mrazící dodávkou (,,Když mě pustíš, dám ti pokoj, odstěhuju se někam daleko. Tak pusť mě, nebo ti uříznu jazyk a narvu ti ho do prdele!")? Jorge chodí po lese, převáží tělo sem a tam, nechá si ho vykouřit, pláče, zase chodí po lese... A poslední zbytky napětí bohužel mizí. Vzhledem k tomu, že jde o psychologický film a sledujeme jen pár postav, jsem ani neměl pocit, že by byly nějak výrazně dobře vykreslené. Zřejmě byl záměr, aby to celé působilo studeně, odcizeně... Ale v tom případě po solidně rozehraném dramatu v divákovi nakonec nezůstanou žádné velké emoce. A z thrilleru bez emocí nějak nevím, co si vzít. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Co dělat, když vás někdo terorizuje a nikdo s tím nic nedělá? Udělali byste to samé? Myslím, že téměř každý bude soucítit s hlavním hrdinou. Velmi zajímavé téma. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, tak dlouho se chodí s džbánem pro vodu až se ucho utrhne, tak se holt jeden tichej latinos utrhl a udělal přítrž terorizování svojí rodiny jedním nechutným magorem. Vyprávění je to ale dost umírněné, takové bezemoční vnitřní drámo, na latinos překvapivě bezkrevné, bezbarvé, ale asi to byl záměr a možná i proto že to byla pravda? Kdo ví, ale tohle prostě svou formou moc nezaujalo. LFŠ 2018 ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Film o pomstě, který jde ovšem (na rozdíl od většiny tohoto žánru) až do důsledků. Nenadchlo, ale špatné to taky nebylo. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Ten kokot si to plně zasloužil. Bože, to bylo ale neuvěřitelný hovado. Škoda, že to fotřík tak podělal s tim mrtvym tělem. ... No, čekal jsem to lepší, byla to spíš nuda. ()

flu 

všechny recenze uživatele

Je ospravedlnitelné zabít člověka, který je kriminálník a šikanuje vaši rodinu? Jak ho zabijete? Co uděláte s mrtvolou? A dokážete se posléze podívat sami sobě do očí? Budete po "TOM" schopni klidně spát? Na tyhle a mnohé další otázky bude muset odpovědět také uťáplý lesník Jorge coby tragikomický hrdina tohohle pomalého a minimalistického thrilleru. Pomsta je to upocená, neokázalá a v některých momentech až směšná. A stejně jako se Jorge nedočká rozhřešení, ani divákovi se nedostane žádné katarze. Možná právě proto se "Matar a un Hombre" jeví tak znepokojivě a působivě. Me gusta... ()

sentus 

všechny recenze uživatele

Oceňuji námět, ale přestože obvykle mi pomalé vyprávění příběhů více než vyhovuje, tohle je na mě trochu moc. Anebo málo. Nevím. V tomhle případě se se mnou Almendras prostě bohužel míjí. ()

Reklama

Reklama