Reklama

Reklama

Pytel mouky

Obsahy(1)

Alsemberg, prosinec 1975. Osmiletá Sarah vyrůstá mezi katolíky. Jednoho dne přijíždí její biologický otec, s nímž se nikdy dříve nesetkala, aby ji vzal na víkend do Paříže. Sarah se však probudí v Maroku, v městečku uprostřed pohoří Atlas. Její otec ji záhy bez jediného slova vysvětlení opustí. Stává se z ní tedy marocká dívenka, jejímž jediným vzděláním je výuka tkaní. O devět let později je 17tiletá Sarah klasickou teenagerkou. Tedy skoro. Nacházíme se totiž v roce 1984, uprostřed revolučních nepokojů a hladomoru. Náhradní rodina již nedokáže Sáru dále živit. Musí se tedy postavit na vlastní nohy a sní o cestě do rodné Belgie. (Filmbox)

(více)

Recenze (3)

milancecil 

všechny recenze uživatele

299. Mé první setkání a seznámení se s zatím spíše neznámou a opomíjenou marockou kinematografií, jen krátké, úvodní, přesto překvapivé, potěšující a hlavně slibné, tamní kolorit odloučeného venkova na pozadí téměř neznatelných, velmi pozvolných proměn, ale i prudkých společenských změn, prostřednictvím vyprávění příběhu dívky, která se nedobrovolně vrací ze sirotčince, kdesi v Belgii, z prostředí s nastavenými striktními pravidly, ale i s možností širšího vzdělání, právě ve veskrze konfliktních, pro ni naprosto nových životních podmínkách, se k nám tak záměrně srovnáváním přibližují odlišnosti v kontrastu, který by měl být divákům v hlavních rysech snadno rozpoznatelný, dílo se zvláštním, humorným půvabem, který spolehlivě poutá náš zájem, i přes vážné a skličující peripetie svěžím vtipem překonává životní nástrahy a trpělivě stupňuje své úsilí o udržení naší divácké pozornosti, jemně, nenuceně nás vede a povzbuzuje k zamyšlení, k vnímavějšímu přístupu, který nás dovede postupně až k odkrytí zatím přehlížených skutečností, podpoří nás v citlivějším vnímání i tak vzdálené reality. (Arabfest 2015, Plzeň) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který ukazuje, jak těžko se žije ženám v jiných kulturách.A nic se nezmění ,když jsou tyto země zkolonizovány. ()

chamonix 

všechny recenze uživatele

V marocké absolutní monarchii natočili takhle kritický film?!? Dožiju se někdy doby, že něco podobného vznikne i v Čechách (třeba o disentem účelově šířené lži o smrti studenta v listopadu 1989, či o bití a okrádání zadržených na policejních služebnách během zasedání MMF atd.)? V regionu střední Evropy už existují filmaři, kteří dokázali překonat vlastní autocenzuru - mám na mysli Polsko a např. jejich Klér. ()

Reklama

Reklama